fbpx

Shortspyjamas barn: Dessa är våra favoriter för sommaren!

by Sofia
Shortspyjamas barn kortärmad pyjamas shorts barn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Sommaren börjar närma sig och med den kommer varma nätter och bara ben. Förutom barnens vardagsklädsel så behöver även deras sovkläder anpassas efter vädret. Till sommaren föredrar vi pyjamasar med korta ben och gärna också korta ärmar, allt för att barnen ska kunna sova utan att svettas och uppleva obehag.

Sommarpyjamas barn

Det finns många olika typer av pyjamasar att välja mellan när det gäller pyjamasar för barn. Långa ben, korta ben, långa ärmar, delade pyjamasar, nattlinnen… Listan kan göras lång. Under sommaren vill vi inte klä på barnen för mycket pga. risken för överhettning och svettning, så då är det naturligt att leta efter en svalare pyjamas.

Kortärmad pyjamas shorts barn Mumin pyjamas
Mila hoppar i sängen i tulpanpyjamas från Mumin finns HÄR / Alia chillar på golvet i sin djungelmönstrade kortärmade pyjamas med shorts som finns HÄR

En pyjamas med shorts som nederdel är perfekt för sommaren. Denna typ av pyjamas kommer ofta i ett set med en kortärmad överdel, alternativt att shortsen och överdelen säljs separat. Andra alternativ för sommarpyjamas kan vara ett nattlinne eller att helt enkelt låta barnet sova helt utan pyjamas.

Vilket material för pyjamas?

En pyjamas är alltid bäst om den är gjord i naturmaterial. Naturmaterial andas bra, är snälla mot miljön och har ofta många bra egenskaper.

Bomull är en klassiker som känns mjukt, har ett bra pris och som är lätt att tvätta och ta hand om. Bomull finns i många olika kvalitéer, där den vanligaste för barnpyjamasar är bomullstrikå. Trikåtyger är mjuka och stretchiga – perfekt för nattplagg! Även vävda bomullstyger används i pyjamasar, ofta i nattskjortor eller liknande plagg.

Ett material som är populärt i nattplagg för vuxna under sommarhalvåret är linne. Det är svalt och skönt, hållbart samt ofta ganska snyggt. Det finns några få tillverkare av linnepyjamasar för barn, men de är få och ofta är priset högre. Vi håller oss hellre till bomull då det är lättillgängligt och har allt vi kräver från material till en sommarpyjamas.

Andra naturmaterial som kan användas i pyjamasar är ull för de kallare årstiderna samt siden för de lyxigare plaggen.

Behöver barn pyjamas på sommaren?

Detta är en fråga som man som ny förälder ofta ställer sig. Kan barnet sova utan pyjamas under sommaren? Finns det några risker med detta?

Självklart kan barn sova utan pyjamas i endast blöja/ underkläder. När det är som allra varmast under sommaren så har man inte mycket annat att välja på. Det är viktigt att barnet inte blir för varmt. Självklart är det bästa om man kan se till att sovrummet är svalt, men det är inte alltid det går och då gäller det att minska mängden kläder. Du kan kontrollera om barnet känns varmt genom att känna i nacken på barnet.

Läs även: Hur vet man om bebis fryser?

Dock kan en pyjamas ändå vara ett bra plagg att ha. Den är perfekt att ta på under kvällen när hela familjen vill klä sig bekvämt. Alternativt efter bad/ dusch. Pyjamas kan användas till andra tillfällen än sömn.

Pyjamas med shorts för barn

En pyjamas med shorts är ett perfekt val av sommarpyjamas för barn! Den är skön att ha på sig samtidigt som den inte gör barnet för varmt. Välj gärna en pyjamas i tunt bomullstyg för bästa komfort. Gärna också med någon fin färg eller ett fint mönster.

Nattlinne vs. shortspyjamas

nattlinne eller pyjamas för barn sommar
Nattlinne med igelkottar HÄR / Pyjamas med kortbyxor HÄR

Ett alternativ till en shortspyjamas är ett nattlinne. Nattlinnen är ofta lätta, luftiga och lediga – perfekt för sommaren! Nattlinnen kan dessutom vara riktigt fina. Vilket ditt barn föredrar brukar vara högst personligt.

En nackdel med nattlinnena är dock att de inte är delade. Det är nämligen så att kroppen reglerar sin värme bättre över exempelvis mage och rygg till skillnad från benen (större yta ger större värmeförlust). Med en tvådelad pyjamas kan barnet alltså själv reglera värmen bättre genom att exempelvis dra upp tröjan över ryggen eller magen.

Tvådelad pyjamas vs. hel pyjamas

delad eller hel pyjamas vilket är bäst för barn
Tvådelad pyjamas med djur HÄR / Hel pyjamas HÄR

Förutom nattlinnen så finns det även andra typer av hela pyjamasar. De kan vara i jumpsuit-modell eller i vanlig pyjamasmodell och är ofta populära till små barn. När det kommer till mindre barn är hela pyjamasar smidiga då risken är mindre att någon del åker av. Dessutom brukar påklädnaden gå lite smidigare.

När det kommer till sommarpyjamas för större barn så föredrar vi en tvådelad pyjamas. Mycket pga. värmeregleringen som vi förklarade ovan, men även för att det är lättare att mixa och matcha delar. Blir överdelen nersölad så kan man lätt byta ut den mot en annan.

Långärmad pyjamas vs. kortärmad

långa eller korta ärmar pyjamas barn
Musse pyjamas överdel HÄR / Nederdel HÄR / Pippi pyjamas överdel HÄR / Nederdel HÄR

Till sommaren är vi många som föredrar en kortärmad pyjamas. Den svalkar bättre och barnet slipper bli svettigt. En långärmad pyjamas har definitivt fördelar under vintermånaderna – men under sommaren tar den kortärmade pyjamasen hem priset!

Köpa sommarpyjamas för barn

Utbudet av sommarpyjamasar för barn är störst online. Butikerna börjar så småningom plocka fram sommarkläderna, men vill du vara ute i god tid och säker på att få rätt storlekar så rekommenderar vi att börja med att kika online. Det finns många olika mönster och färger att välja på för barn i alla storlekar.

Här nedan kommer några fler förslag på fina shortspyjamasar för barn:

pyjamas med shorts mönster mumin barn
Färgglad pyjamas med shorts HÄR / Mumin shortspyjamas HÄR / Randig sommarpyjamas HÄR

Shortspyjamas POP

polarn o pyret pyjamas med shorts
Blå shortspyjamas HÄR / Shortspyjamas med näckrosor HÄR

Välkända Polarn o Pyret gör så klart också fina och bekväma shortspyjamasar för barn. De som finns för årets säsong har växter och djur som tema. Ser du de små vännerna i pyjamasen till vänster?

Shortspyjamas större barn

pyjamas för äldre barn tonåring med shorts ungdom
Pyjamas med blommor HÄR / Minecraft shortspyjamas HÄR / Pyjamas med avokado HÄR / Shortspyjamas svart vit HÄR

En pyjamas med shorts är även en bra pyjamas för de lite äldre barnen. Här finns också fina mönster och färger så som blommor, Minecraft och avokados. Just dessa finns i storlekar upp till strl. 170!

Sammanfattning

Kort pyjamas barn tshirt Mumin pyjamas
Det var allt för oss, spana gärna in de fina Mumin pyjamarna hos babyland.se HÄR

En shortspyjamas är ett bra val till sommarmånaderna. Den håller barnet svalt och skönt och kan bäras både på kvällen och natten. Som du sett i detta inlägg finns det många fina varianter att välja mellan.

You may also like

Leave a Comment