Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Sommar, sol och bad – härligt men baddelen kan samtidigt vara en förälders värsta mardröm. Det kan kännas osäkert att ha barn runt vatten, och det kan vara svårt att veta hur man ska börja simträningen på ett säkert sätt. Som hjälp finns flera olika simhjälpmedel som hjälper barnet att hålla sig ovan ytan. Ett av alternativen är en simväst – men är den bra eller dålig? Finns det andra alternativ?
Detta inlägg är skrivet i samarbete med babyland.se där vår Swimpy simväst är köpt (finns här för 199 kr)
Vad är en simväst?
En simväst är ett flythjälpmedel för barn från 1 år. De finns i flera olika utföranden och storlekar beroende på barnets ålder.

I västen finns det flytkuddar som oftast går att plocka ur. Flytkuddarna är ofta gjorda av ett skummaterial som ökar flytkraften hos barnet som bär västen. Beroende på barnets vikt och egna flytförmåga så kan man justera mängden ”flyt”. Genom att ta ur en eller flera flytdynor ur västen så kan man se till att barnet får mindre hjälp med flytandet. Man får justera mängden flytkuddar tills dess att flytkraften är lagom för att barnet ska kunna öva på simningen – utan att hen flyter för mycket vid ytan.
När använder man en simväst?
En simväst används när barnet lär sig att simma, eller när ett barn som kan simma men som inte är helt trygg i vatten ska vara vid vattnet. Simvästen hjälper kroppen att flyta medan man övar på ben och armrörelserna.
OBS! Simvästen ska INTE användas istället för en flytväst. Om ni ska vara på en brygga med djupt vatten eller på en båt så ska barnet alltid ha en godkänd flytväst. En simväst förhindrar inte drunkning, och ska helst bara användas där barnet bottnar. En simväst ska heller inte ersätta uppsikt från vuxna.
Simväst bra eller dåligt

Swimpy simväst HÄR
Simvästen kan alltså vara ett verktyg när barnet lär sig simma, men åsikterna om huruvida simvästen är bra eller inte går isär. Vissa anser att det finns bättre alternativ än just simvästen.
Simväst fördelar
Det finns några fördelar med simväst, bland annat:
- Flytkraft runt hela barnet. Istället för att bara lyfta barnet i armarna eller ryggen så har simvästen den fördelen att flytkraften fördelas jämt runt hela torson. Detta kan kännas mer naturligt för barnet och något säkrare för föräldrarna.
- Bekvämt. En simväst är riktigt bekväm för barnet. Det finns inga remmar som sitter åt utan västen hålls istället på plats av själva västens form och en grenrem som inte sitter åt alldeles för mycket. Själva västen är ofta gjord av tyg och alltså ganska följsam.
- Anpassningsbar. Allt eftersom barnet lär sig flyta och hålla sig själv ovanför ytan så kan man ”avvänja” simvästen. Det är bara att minska flytkraften till den dag då västen inte längre behövs.
- Ger lite värme. I Sverige är det kallt i vattnet även på sommaren. Barn som älskar att bada blir ofta väldigt nerkylda (vår dotter Alia slutar inte bada förrän läpparna är blåa och hon skakar). Simvästen är då bra eftersom den isolerar kylan lite, likt en våtdräkt.
Simväst nackdelar
Dock finns det även några nackdelar med simvästen, så som:
- Onaturlig flytpunkt i vattnet. Den omslutande flytkraften är bra på ett sätt – men dålig på ett annat. Att ha flythjälp runt hela kroppen efterliknar inte kroppens egen flytbalans i vattnet. Alltså lär sig barnet inte hur kroppen riktigt ska flyta. För att kompensera detta kan barnet behöva anstränga sig mer.
- Falsk trygghet. För en del föräldrar blir simvästen en falsk trygghet. Trots att barnet bär en simväst så kan hen hamna under vatten och situationen blir fort allvarlig. Simvästen är inte en flytväst.
- En del barn gillar dem inte. På grund utav den något onaturliga simställningen så kan vissa barn tycka att de är obehagliga att ha på sig i vattnet. En del barn vill därför inte bära simvästen.
Simväst test

Swimpy simväst HÄR
Swimpy simväst finns i några olika utförande. Vi har testat den neutrala varianten utan tryck. Den finns även med Bamse och Babblarna tryck för 39 kr extra.
Vi föredrar att använda simpuffar på Alia, men västen är bra om hon ska vara i längre stunder och om det är lite mer vågor. Det går även att kombinera dessa två för att få extra flytkraft om det är riktigt mycket vågor.
Andra simhjälpmedel och flytredskap
Förutom simvästen så finns det andra populära redskap man kan testa för att underlätta simträningen för barnet.
Viktigt att tänka på är att det är en stor skillnad mellan flytleksaker och simredskap. Flytande leksaker kan vara bra för barnet att använda när de kan simma och vid grunt vatten innan simning. Ett simredskap är bättre att använda när det faktiskt är dags att lära sig simma.
Armpuffar

Ultrarapid armpuffar HÄR / Simring HÄR
Det kanske vanligaste hjälpmedlet är armpuffarna. De finns för flera olika åldrar och i många olika utföranden. De hjälper barnet genom att ge extra flytkraft genom armarna.
Armpuffar, badringar, armringar – kärt barn har många namn. Det puffarna gör är att hålla barnet i en upprätt position istället för att falla över på mage eller rygg. Detta gör det lättare att börja ta simtag.
Trots detta så finns det de som kritiserar armpuffarna då denna upprätta ställning inte är den optimala för simning, och att det finns en risk att barnets armar hamnar för högt ovan vattenytan. Vi är väldigt nöjda med simpuffar, men ser definitivt begränsningar när det kommer till att lära sig simma.
Simpuffar finns i många olika utföranden. De finns för många olika åldrar och kan användas redan vid babysim. Den vanligaste modellen är den uppblåsbara, även om det också finns andra.
Vi rekommenderar den typen som är fylld med skumgummi. Aquarapid och Skruttenringen är exempel på såna armpuffar.

Aquarapid armpuffar HÄR / Skrutteringen armpuffar HÄR / Strooem Speed-ups HÄR / Swimpy armring HÄR
Se till att armpuffen sitter ordentligt kring barnets arm så det inte finns risk att den åker av.
Simdyna
Simdynan är vanlig på badhus och när barn i skolåldern ska lära sig att simma. Den fästs kring magen och sitter på ryggen, vilket ger extra flyt vid bröstsim.
När man använder simdynan är det viktigt att man kan hålla huvudet över ytan själv, då det annars blir risk att hela överkroppen hamnar nedåt mot vattnet med dynan på ryggen. När barnet förstår och kan det så är simdynan ett bra redskap.
Med simdynan och en annan flytande skumplatta så kan man ex. öva särskilt på benrörelserna – något som många barn brukar tycka är det svåraste.
Simdynor finns i flera olika utföranden. Den klassiska varianten är den med luftfyllda tuber. Dock tycker vissa barn att denna variant är jobbig att ha mot magen, och föredrar istället en dyna med mjuka band.
Dynorna med mjuka band finns i olika utföranden, bla. med en hajfena och bara i en platt variant. Se till att snörena sitter åt så dynan inte riskerar att snurra runt barnets kropp.

Simdyna delfin HÄR / Klassisk simdyna Rollo HÄR / Hajfena simdyna HÄR / Aquaplane simdyna HÄR
Simdynan används alltså främst på lite äldre barn som ska lära sig simma.
Vad är bäst för att lära ett barn simma?
Med alla dessa val så kan det vara svårt att veta vad som är bäst för att lära ett barn simma eller för att öka vattentryggheten. Även om armpuffar är vår favorit, är de inte idealiska för att lära ett barn simma – eftersom de sitter på armarna och hindrar rörelse. Fram till dess är de ett bra val.
Då är en simväst eller en simdyna bättre. Är ditt barn yngre än simålder rekommenderar vi definitivt en simväst. Vid skolålder är det bättre med en simdyna eftersom den ger mer möjlighet till rörelse. Nackdelen med en simdyna för små barn är att den ger mindre flytkraft.
Att ha valmöjligheter är det bästa. Investera i både en simväst och ett par armpuffar för att se vad som passar bäst på just ditt barn. Alla barn är olika.
Här kommer några avslutande råd när det är dags för barnet att lära sig simma:
När ska man lära barn simma?
Barn kan börja få vattenvana tillsammans med en vuxen antingen i form av babysim eller redan vid 2 års ålder. Att lära sig simma på riktigt är bäst att göra runt skolstart, alltså kring 6 års ålder.
Hur lär man ett barn simma?
Det allra bästa är att låta barnet gå i simskola, där finns det utbildade och kunniga vuxna som ser till att barnet lär sig simma på rätt sätt utan olyckor. Många kommuner erbjuder simskola för barn under somrarna.
Hur ökar man barnets vattenvana?
Genom att låta barnet vara nära vatten! Om man hela tiden skyr vatten så kommer barnet bli osäkert kring vatten. Det bästa är att introducera vatten, sjöar och hav på ett roligt och säkert sätt. Du som vuxen ska alltid vara med när barnet utforskar vattnet, och på så sätt lära barnen att på ett säkert sätt leka vid och med vatten.
Armpuffar, simväst eller simdyna?
Om du vill ge barnet möjlighet att själv träna simning så ska man bestämma sig för vilket hjälpmedel som passar bäst.
För yngre barn är armpuffar med skumgummi och simvästen de säkraste alternativen – testa dig fram till vad ditt barn gillar mest! När barnet är äldre är simdynan bättre, eftersom den ger mer rörelsefrihet när det är dags att börja simma ordentligt.
Vill du också köpa en Swimpy simväst rekommenderar vi babyland.se där vår är köpt för 199 kr HÄR