Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Vi, precis som de flesta föräldrar, sliter med dilemmat om hur mycket tid barnen ska få tillbringa framför en skärm. Å ena sidan finns det mycket bra undervisande och underhållande appar för barn på olika former av enheter, å andra sidan så vet vi att det inte är hälsosamt för barn att sitta för mycket framför en skärm.
Jag är verkligen ingen skärmtids-Hitler och våra barn använder för mycket skärmtid, men jag har läst på och gjort en sammanställning till dig som tycker att ditt barn sitter för länge framför ipaden, mobilen eller datorn. Läs igenom det här inlägget, väg sedan för- och nackdelarna mot varandra och bestäm sedan vad som är bäst för dina barn.
Allt vanligare med spelberoende barn
Det här är tyvärr ett faktum i dagens samhälle. Och det är inte bara tonåringar som har svårt att klara sig utan sitt spelande. Det har gått långt ner i åldrarna, för även de riktigt små barnen vet ju precis hur man använder plattor och mobiltelefoner.
Alla vi som har försökt ta ifrån ett barn deras skärm vet att det inte är så lätt. Beroende är ett aktuellt problem som dock går att förhindra och bota.
Vad är egentligen skärmtid?
Begreppet inkluderar all tid som används framför en skärm av något slag. Vare sig det handlar om TV, mobilen, plattan eller en dator. Det är inte nödvändigtvis dåliga saker som barnet ser på eller håller på med. Även läxor som görs på datorn räknas in i skärmtid. Och många barn spelar inte farliga spel eller ser på mindre bra filmer. Det är dock tid som de tillbringar framför en skärm.
Hur påverkas barnen av skärmtid?
Även om barnen gör bra saker framför skärmen så kan det ha ett negativt inflytande på deras hälsa. Om de sitter för länge vill säga. Forskningen fortsätter att gå framåt men vissa rön har man funnit som pekar på riskerna med för mycket skärmtid. Bland annat leder det ibland till överviktiga barn. De rör inte lika mycket på sig som de borde när leken eller underhållningen läggs till en enhet.
Det finns också risk för att barnen förlorar sina sociala relationer till en viss grad. Mycket av det som sker framför skärmen gör man utan sällskap. I stället för att umgås med andra människor så ser många barn och ungdomar bara på hur andra lever. De får lätt en skev bild av världen. Och när deras eget liv inte är lika roligt kan det göra dem nedstämda.
En sak som är ganska väl kartlagd är hur skärmtid påverkar synen. Här har forskarna funnit att för mycket tid framför en skärm kan göra barnen närsynta. Även vuxna känner av flera timmar framför datorn och gör väl i att följa 20-20-20 rådet. För var 20 minut som barnet sitter framför skärmen bör hen titta bort i 20 sekunder och fokusera på något som är minst 6 meter bort. Ha skärmen minst 60 centimeter bort och dra ner lite på ljusstyrkan.
Viktigt att sätta gränser
Naturligtvis behöver du inte bli rädd varje gång barnet plockar upp sin platta. Det är helt naturligt att de gör många saker på enheterna. Både det som är nedladdat och online. Mycket är positivt, för de digitala hjälpmedlen är gjorda även för att utbilda eller lära barnen saker på ett omfattande sätt. Så gott som allt det som tidigare generationer gjorde manuellt, så att säga, med böcker och andra hjälpmedel, ligger nu på internet eller genom någon form av skärm.
Samtidigt så innebär inte dessa gynnsamma användningsområden att det är bra för barn, speciellt de lite mindre, att ha fri tillgång till enheterna. Genom att sätta gränser är det du som kontrollerar hur mycket, eller lite, skärmtid barnen har. Det kan nämligen bli för mycket av det goda.
Ju äldre de blir desto mer kommer de att klaga på sina restriktioner. Just skärmtid är något som det är viktigt att resonera om, att berätta varför ni som föräldrar sätter upp gränser. Kom gärna överens med barnen om en balanserad syn på skärmtid. Om de förstår ert resonemang och får vara med och diskutera brukar det bli lättare att följa upp. Nyckelordet är balans. Datorer och mobiltelefoner är inte farliga eller felaktiga, de måste bara kontrolleras. Och när föräldrarna sätter ett gott exempel genom att lägga ifrån sig sina egna enheter regelbundet så blir det lättare för barnen att acceptera sina begränsningar.
Är barn verkligen spelberoende?
Det är få barn som aldrig har spelat något spel på sin dator eller platta. Till och med småbarn brukar tycka det är roligt, även om det inte alls är på samma nivå som de lite större syskonens. Man beräknar att 90 procent av ungdomar ägnar sig åt någon form av spelande. I vissa fall har det lett till ett beroende.
Alla har nog någon gång blivit sittandes med ett spel. Tiden går och innan du vet ordet av har du suttit där bra mycket längre än du tänkt dig. Ju mer du spelar desto fler belöningar får du. Det tar tid att komma från en nivå till nästa. Och det finns inga yttre begränsningar. Du sitter hemma, så det spelar ingen roll om det blir mörkt. Du är ensam, dina spelkompisar finns online, så det blir aldrig något avbrott för att någon måste gå hem. Allt det här gör det lätt för barnen att spela lite för mycket.
Enligt statistiken har sex procent av alla 16-åringar ett spelproblem. De är beroende av att spela, och andra saker i livet blir lidande på grund av detta. Ibland är det även pengar med i bilden vilket leder till andra problemställningar. Vanligtvis är det fler killar än tjejer som har spelproblem. Både Socialstyrelsen och BUP är medvetna om de här trenderna och arbetar aktivt för att hjälpa familjer.
Hur mycket skärmtid per dag?
Den stora frågan är nu hur mycket skärmtid ska du tillåta dina barn varje dag? Ska de över huvud taget få hålla på med skärmar och enheter när de är små? Alla familjer fattar sina egna beslut men det är intressant att se vad som rekommenderas.
WHO, Världshälsoorganisationen, säger att barn under två år inte ska ha någon tillgång till skärmar. Vilket är lättare sagt än gjort, speciellt om de har äldre syskon. Mellan två och tre år rekommenderar de max en timme om dagen. Vartefter de växer ökar du på. I många familjer är skärmtid en sorts belöning. När du är färdig med läxorna eller dina sysslor kan du se på TV, spela spel eller göra något annat roligt på skärmen.
Återigen ska du tänka på den så viktiga balansen. Det är en sak om ni ser på film tillsammans, sitter på soffan och myser under en filt. En helt annan om barnet sitter ensam på sitt rum och spelar med folk runt om i landet. Fundera på om skärmtid bara ska vara när det handlar om personligt bruk. Då kan det kanske även vara läge att begränsa hur mycket tid de vuxna tillbringar på sina enheter.
Skärmtid genomsnitt barn & ålder tabell (rekommendationer)
- 0-2 år: ingen skärmtid
- 2-3 år: max 1 timme om dagen
- 3-4 år: max 2 timmar om dagen
Läkarna har lite olika åsikter om hur mycket tid små barn ska tillbringa framför en skärm. En del menar att de helst inte ska vara ensamma med skärmen innan de nått upp till skolåldern, att det är viktigt att en förälder är närvarande. Andra menar att det du ska tänka på är att skärmtid inte tar viktig tid från andra aktiviteter. Så tänk igenom vad du vill att barnet ska ha tid och ork för i vardagen. Prioritera sådant som du anser är bra för barnet.
Hur begränsa skärmtid?
De flesta är nog medvetna om vikten av att begränsa skärmtid, speciellt för de lite yngre barnen. Hur kan du göra det så smidigt som möjligt? Det hjälper om ni redan från början sätter gränser för vem i familjen kan använda enheter och hur lång tid de får hålla på. Om barnet är van vid gränser redan från när de är små blir det enklare att följa upp. Troligtvis inte helt konfliktfritt, men lite lättare.
Kommunikation är grunden för att barnen ska lära sig hantera elektroniska enheter på rätt sätt. Diskutera bakgrunden till dina beslut och gör klart för barnet att det inte är ett straff. Att det handlar om sunda vanor, ungefär som att borsta tänderna och gå till sängs vid en viss tid.
Barn lär sig olika sätt att kringgå skärmtid
Ett litet problem med skärmar och enheter är att det är ganska lätt att fuska. Speciellt med tanke på att barn och ungdomar är vana vid enheter och ofta är bättre på tekniska saker än sina föräldrar. Här kan det hjälpa om du som förälder ligger steget före.
Ta reda på hur de möjligen skulle kunna komma undan restriktionerna. Lär dig mer om elektronik, mobiltelefoner och internet. Du kan bli minst lika duktig som barnen på hur de fungerar, så att du förstår vad du kan göra för att skydda dem. Barn är inte dumma, och de letar alltid efter sätt att kunna göra som de vill. Men föräldrarna är minst lika smarta och när du tycker något är viktigt så lär du dig hantera situationen.
Tips för att minska skärmtid
Om du är övertygad om att mindre skärmtid är det bästa för barnet finns det en del knep du kan ta till för att underlätta diskussionen. Ta gärna reda på andra föräldrar gör, för bland det första ditt barn kommer att säga är att alla andra får göra si och så. Naturligtvis är dina beslut personliga, men det är lätt att bli påverkad av de här kommentarerna. Då är det mycket bättre om du vet lite mer om vad andra faktiskt gör eller inte.
- Sätt upp regler och gränser för skärmtid. Det här är enklare om ni redan från början begränsar hur ofta och mycket barnet får använda skärm. Låt det vara en naturlig del av familjens rutiner. Klockan si och så lägger man helt enkelt undan enheten. Ingen har en skärm med sig när familjen äter middag, och så vidare.
- Uppmuntra barnen att leka utomhus eller delta i någon fritidsaktivitet. En av farorna med för mycket skärmtid är att barnen blir sittandes för mycket. Så fysisk aktivitet är ett bra sätt att balansera elektroniken på. Det innebär kanske att du som förälder måste skjutsa eller vara med vid träningen. Eller att du själv tar dem med till parken, skogspromenad eller något liknande. Genom att sätta ett bra exempel ger du barnen en förebild som de kan följa.
- Hitta roliga alternativ. Många gånger är det bättre att ersätta skärmtid med något annat som är roligt i stället för att bara säga att de inte får hålla på längre. De flesta barn tycker om att göra saker med föräldrarna, och du kan eventuellt lägga sådana aktiviteter efter skärmtiden. Det kan vara något så enkelt som att ni lagar mat tillsammans eller vattnar blommorna. Mycket beror ju på vilken ålder barnet är, men att ge dem något mer intressant än skärmen brukar fungera.
- Du är största förebilden. Hur du själv agerar är grundläggande för att dina barn ska få en sund inställning till skärmar. Om du alltid sitter och skrollar på telefonen så fort du har en minut över så kommer de att ifrågasätta sina egna regler. Det är bra för alla åldrar, inklusive de vuxna, att ha kontroll över hur mycket tid de tillbringar framför en skärm. I vissa familjer har alla en mobilfri dag med jämna mellanrum då de bara använder sin enhet till det absolut nödvändigaste.
Fördelar med att begränsa skärmtid
Innan du fattar beslut om att begränsa skärmtiden för dig själv och dina barn är det bra att väga fördelarna. Man forskar mycket runt det här temat, och vissa slutsatser är ganska intressanta.
- Bättre sömn. Sömnforskare vid Uppsala universitet rekommenderar att du stänger av alla enheter flera timmar innan det är dags att gå och lägga sig. Orsaken är det speciella ljus som skärmar avyttrar, det så kallade blåa ljuset. Det ljuset har nämligen en frekvens som lurar kroppen att tro att det är dag. Den producerar då inte så mycket melatonin som du behöver för att kunna somna. Det kanske inte är praktiskt att avsluta flera timmar i förväg, men begränsa i alla fall skärmtiden så barnen inte använder dem precis innan de ska gå och lägga sig.
- Barnens mentala hälsa. Det har gjorts flera undersökningar om digitala hjälpmedel och psykisk ohälsa hos barn, bland annat på Karolinska institutet. Ofta tar skärmtid bort tid från sådana aktiviteter som är bra för barnets mentala hälsa. Att umgås med andra, fysisk aktivitet och studier till exempel. Sociala medier har också en tendens att göra ungdomar missnöjda med sina liv eller kroppar. Det här är något som speciellt har visat sig bland tonårstjejer, men som alla kan bli påverkade av. Inte så att de måste avstå helt från skärmar, men det bör ske på ett kontrollerat sätt.
- Sociala förmågor. Du lär dig umgås med andra genom erfarenhet. Om barnen sitter allt för mycket ensamma och bara håller på med skärmar så missar de den här viktiga delen av sin utveckling. Eller så får de en sned bild när de bara umgås med andra via nätet. Låt dem få vara med kompisar, familjemedlemmar eller klubbar, det ger dem en avrundad uppväxt och förbättrar deras sociala färdigheter.
- Balans ger välbefinnande. Barn (och vuxna) behöver lite av varje i sina liv för att må bra. Umgänge är ett av dem, fysisk aktivitet en annan. Genom att begränsa skärmtiden får de både tid och ork över till andra saker. Och det finns alltid tid för TV eller spel, så de behöver inte missa någonting.
Begränsa skärmtid barn
Den stora frågan är om det är farligt för barn att använda skärmar. Är det något negativt? Svaret är både ja och nej. Det kan vara ett problem om barnen sitter för mycket framför skärmen. Framför allt för att de då inte har tid med annat som är viktigt för deras utveckling och välbefinnande. Men om du kontrollera skärmtiden kan den också ge barnen många fördelar. Inte bara lek och spel utan även kontakt med familj och vänner som bor på andra håll. Det kan också vara lärorikt.
Det stora nyckelordet i sammanhanget är balans. Sätt upp gränser och hjälp barnet förstå hur viktigt det är att följa de här reglerna. Pröva på en eller flera av de strategier som tagits upp här ovan. De är beprövade förslag som hjälpt många familjer med det här.
Ha inte dåligt samvete för att du tillåter dina barn att ha skärmtid eller egna enheter. Det är en naturlig del av dagens samhälle. Om de används korrekt kan de vara en riktig tillgång. Det viktiga är att du styr över vad barnen gör och begränsar hur mycket tid de tillbringar framför skärmar.