fbpx

Skriva förlossningsbrev – 11 punkter som är viktiga att ta med (+mall)

by Sofia
Skriva förlossningsbrev innehåll vad ska man ta med i förlossningsplan

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det kan vara bra att tänka igenom hur du vill ha det under förlossningen i god tid. Det går inte att veta exakt hur det kommer att bli, för varje födsel är annorlunda men du kan förbereda dig så gott du kan. Jag tror att de flesta gravida har en uppfattning hur de skulle vilja ha sin förlossning. Så fundera över hur du skulle vilja ha det, om du fick bestämma. Dessa tankar gör du väl i att uttrycka i skrift genom ett förlossningsbrev som du kan ge till sjukhuset eller barnmorskan. På så sätt kan du personalen hjälpa dig att, i den mån det går, följa din vilja.

Vad är ett förlossningsbrev?

I korta ordalag är ett förlossningsbrev den plan du har för den väntade födseln. Dina önskemål, eventuella krav, vad du vill ha för smärtlindring, och så vidare. Allt sådant som du tycker är viktigt, och som kan komma att underlätta din förlossning.

Så gott det går brukar personalen respektera ett förlossningsbrev. Det är klart att oväntade situationer alltid uppstår. Du kan självklart även prata direkt med barnmorskan på plats, men det är enklare även för dem om de vet vad du tycker om olika saker. Det kan faktiskt vara så att du har ont och svårt att uttrycka det du vill väl på plats. Därför rekommenderas alla gravida att skriva ett förlossningsbrev.

När ska man skriva förlossningsbrevet?

En del börjar tidigt med att notera sina tankar. Du kanske pratar med andra mammor eller läser något som du tycker är relevant. Vartefter du kommer på något, lägger du till det till brevet. Andra skriver sitt förlossningsbrev någon vecka innan det är dags för förlossning.

Kom ihåg att det datum du fått för beräknad förlossning bara är ett riktmärke. De flesta barn föds mellan vecka 37+0 och vecka 41+6. Men allt är möjligt och helt normalt. Om du har tydliga önskemål och förväntningar kan det vara bra att ha dem klara i god tid.

I mitt fall skrev min barnmorska på mödravården in mina önskningar i ett digitalt förlossningsbrev, direkt i min journal. Det var skönt att slippa behöva tänka på att ta med sig en extra sak i förlossningsväskan.

Måste man skriva förlossningsbrev?

Skriva förlossningsbrev tips vad ska man ha med
Du kan skriva brevet för hand eller på datorn, alternativt ihop med din barnmorska direkt i journalen.

Det är inget måste att ha en förlossningsplan. Den viktigaste informationen angående din och barnets hälsa finns i journalen. Ofta skriver barnmorskan även in tankar och önskemål här, i alla fall om det är något du uttryckt starkt. I vissa fall görs förlossningsbrevet ihop med barnmorskan direkt i din journal, så var det för mig.

Det finns flera fördelar med att göra en plan, att skriva ett förlossningsbrev. Du får en chans att bestämma dig själv för vad du tycker och tänker. Även din partner kan ha vissa åsikter eller önskningar, och då kan ni ta upp dem i brevet.

När du är mitt uppe i en förlossning kan det vara svårt att tänka klart eller uttrycka sig. Den blivande pappan brukar också vara mer eller mindre uppjagad. Så även om personalen är intresserad av vad du tycker så kan kommunikationen bli komplicerad. Genom att skriva ner allt vet de precis vad du tycker om saker och ting.

Fördelar med en förlossningsplan:

 • Möjlighet att uttrycka dina önskningar, rädsla eller annan viktig information på ett klart och tydligt sätt.
 • Lättare att skriva ner i förväg än att berätta allt under förlossningen.
 • Även din partners önskemål kan tas med.
 • Personalen kan snabbt förstå vad det är du vill.

Vem kommer att läsa brevet?

Om du gör upp en förlossningsplan tillsammans med din barnmorska så skriver hen in den i din journal. Men många kvinnor upplever att det är bra att ha med sig ett brev på papper till förlossningen. Lägg det i BB-väskan så det är klart i god tid. Då kan relevant personal läsa det, så de vet vad du önskar. Ge det gärna till barnmorskan som är på plats när du läggs in.

Eftersom personalen har tystnadsplikt kommer innehållet inte att diskuteras med utomstående. Det är bara en hjälp för dem så de kan göra din förlossning så bra som möjligt. De flesta som jobbar på förlossningsavdelningen är medvetna om hur viktigt det är att behandla alla kvinnor som individer. Alla har sina speciella farhågor eller önskemål, och de försöker i största möjliga mån respektera dig. Det är klart att om det blir en akut situation är det medicin och hälsa som gäller i första hand. Men annars samarbetar de med dig för att du ska kunna få en fin upplevelse.

Förlossningsplan information om pappa / partner

Vid en förlossning ligger av naturliga skäl fokusen på mamman och bebisen. Men även pappan/partnern är en väldigt viktig del av händelsen. När ni väntar barn kan det vara bra att diskutera vad båda två tycker om vissa saker. En del pappor vill absolut inte klippa av navelsträngen medan andra drömt om det hela graviditeten. Bara för att nämna en vanlig sak som troligtvis kommer upp.

De flesta par önskar att förlossningen ska bli en vacker upplevelse för bägge två. En del tar med sig en spellista, tänder ljus och myser tillsammans. Om det är möjligt vill säga, för du kan som sagt aldrig veta hur det blir. Men även om ni inte har några sådana önskemål så är det viktigt för personalen att förstå lite om partnern också.

Mamman är den som i slutändan bestämmer över förlossningen. Vilket inte betyder att din partner är oviktig. Tvärtom kan hens välbefinnande vara precis vad mamman behöver. Båda två väntar barn, även om det bara är en som föder fram det.

Förlossningsbrev tips

Det finns en del mallar du kan använda för att skriva ett förlossningsbrev. För de flesta kvinnor har ungefär de samma sakerna som de tycker är viktiga. Stämningen runt förlossningen, vilka smärtstillande metoder som ska användas och eventuella procedurer som de helst vill undvika.

Men annars ska du bara försöka få med det som är viktigt för dig och din partner. Sådant som du skulle vilja säga personligen om det finns en chans. Kanske något som du känner väldigt starkt för eller emot. Ibland är det även kulturella eller religiösa övertygelser som spelar in på hur din förlossningsupplevelse blir. Skriv ner dem så att personalen förstår.

Förlossningsbrev vid kejsarsnitt

Du kanske tror att vid ett kejsarsnitt finns det inte mycket mer att säga. Det går enligt planen. Men även här kan ett förlossningsbrev vara på sin plats. Nu för tiden är det vanligt att göra ett kejsarsnitt till en bättre upplevelse för alla parter. Speciellt när det är ett planerat kejsarsnitt, då kan du mycket väl få dina tankar uppfyllda.

Bland annat kan du be om ett så kallat Gentle Cesarean. Dess mål är att allt ska vara så likt en naturlig födsel som möjligt, förutom att den sker i operationssalen. Föräldrarna är involverade i födseln, de kan följa med när bebisen kommer ut. Du kan välja var olika maskiner och hjälpmedel ska placeras, så att barnet kan läggas direkt på ditt bröst. Den där kontakten, hud mot hud, som är så viktig. Allt det här kan du ta med i ditt förlossningsbrev.

Du kan även skriva vem du vill ska vara närvarande. Din partner och eventuellt din doula brukar vara vanliga alternativ. Ta med att personalen ska dämpa belysningen i rummet så fort som möjligt, och att personalen ska vara lågmälda och respektfulla. Det är ditt barn som ska födas, oavsett var det kommer ut.

Att ta med i förlossningsbrevet

Till att börja med kan du skriva hur personalen ska behandla dig och din partner. Hur mycket ni vill veta om vad som händer, en del vill ha en detaljerad beskrivning medan andra bara vill bli tillsagda när de ska göra något. Det är inte ovanligt att vara rädd för något. Sprutor, synen av blod, att tappa kontrollen och mycket mer. Om personalen är medvetna om dessa saker kan de undvika dem eller vara försiktiga med dig.

De flesta kvinnor har en uppfattning om smärtlindring. Ibland ändrar du åsikt när du väl är på plats, men skriv ner dina önskemål. Det är inte alltid du kan välja, det beror på situationen och sjukhusets resurser. Men personalen brukar som sagt vara tillmötesgående så mycket de kan.

Det är vanligt med studenter på vissa sjukhus, de måste vara med om ett visst antal förlossningar innan de själva kan praktisera. Om du inte vill att de ska vara närvarande kan du skriva ner det. En del mammor tycker att det blir för mycket folk och prat. Andra upplever att de får mer uppmärksamhet, eftersom barnmorskan har en hjälpare som ändå är ganska kunnig.

Ta gärna med hur du vill att det ska vara efter själva födseln. Som att du vill ha barnet direkt vid ditt bröst. Få umgås redan innan navelsträngen är avklippt eller liknande önskemål. Eller tvärtom, du kanske inte alls vill amma eller ha bebisen på magen. En del mammor vill åka hem så fort som möjligt, medan andra gärna stannar och vilar upp sig lite extra.

11 viktiga saker att ta med i förlossningsbrevet.

 1. Hur du vill bli bemött. Hur mycket ska personalen berätta och vilken sorts kommunikation föredrar du? Vill du bli ompysslad eller är det raka besked som gäller? Eller kanske en kombination av ärlighet och mildhet. Skriv ner precis hur du känner inför förlossningen.
 2. Eventuella farhågor och rädslor. Om barnmorskan vet att du är rädd för sprutor eller mår illa när du ser blod så kan hen skydda dig så mycket som möjligt. Du kanske inte vill att de använder sugklocka. När de ser det i brevet så blir det inte deras första alternativ. Om de vet vilka saker du är ängslig för blir det enklare för dem att lugna ner eller hjälpa dig.
 3. Om du tycker om fysisk beröring eller helst vill bli lämnad i fred. När en kvinna har ont eller är rädd under förlossningen är det vanligt att personalen klappar på henne eller kanske masserar lite grand. Så om du inte tycker om det, alternativt verkligen skulle vilja att de rör vid dig, så är det bra att skriva ner det.
 4. Dina tankar runt smärtlindring. Om det är något du är intresserad av att få eller kanske vill undvika så mycket som möjligt.
 5. Hur privat du vill att det ska vara. I brevet kan du nämna om du vill ha studenter närvarande eller om du tycker att det blir för mycket folk i rummet.
 6. Om du har fött barn tidigare, och vad du upplevde som bra/dåligt under den förlossningen. Skriv ner och berätta vad du skulle vilja ändra på den här gången.
 7. Vilken position du skulle vilja föda i. Det finns tillfällen då du inte kan välja, men så långt det är möjligt respekteras dina önskemål. En del sjukhus har utrustning så att du kan stå, huka dig eller sitta ner vid födseln.
 8. Hur du vill ha det efter födseln. Glöm inte bort att berätta om ni vill bli lämnade ifred ett tag med barnet efter förlossningen. Ta även upp om ni vill ha sen avnavling samt vem som ska klippa av navelsträngen.
 9. Om du planerar att amma eller inte. De flesta blivande mammor har en tanke kring hur de vill göra med amningen, vissa är stensäkra på att de vill amma medan andra har bestämt sig för det motsatta. Ju mer personalen vet om dina önskemål desto bättre blir det för dig efteråt.
 10. Vad du ser fram emot, vad du gläder dig åt under förlossningen. Det är ett sätt att låta personalen få lära känna dig, så de kan vara tillmötesgående.
 11. Din partner är viktig, så ta med sådant som hen vill uttrycka. Det kan vara hur mycket hen ska vara involverad eller vilket stöd hen kan ge.

Förlossningsbrev är viktiga

Det är bäst att hålla brevet kort och koncist. Eventuellt stryka under eller markera de viktigaste sakerna. För det mesta har personalen lite bråttom. Det är många barn som ska födas eller så är det din egen förlossning som går framåt ganska snabbt. Ge dem en chans att se det viktigaste utan att bli hindrade i sitt arbete. Din partner kan se till att de läser brevet, det är inte alla barnmorskor som är så positiva till ett brev.

Kom ihåg att det inte alltid är möjligt att följa de saker du skrivit ner i ditt brev. Dels är det många mammor som ändrar sig när de väl är mitt uppe i förlossningen. Du kanske hade vissa önskemål om smärtlindring. Men det var innan du visste hur ont det gör. Eller så märker du att du kan klara dig utan, eller med något annat alternativ.

Kommunikationen mellan personal och mamma är väldigt viktig. Partnern kan hjälpa till för att få fram det mamman önskar. De flesta barnmorskor är medvetna om hur viktigt det är att mamman känner sig trygg och omhändertagen. Så de gör allt de kan för att din upplevelse ska bli fin och speciell. Varje förlossning är unik, det är därför många kallar det för ett mirakel. Ett förlossningsbrev underlättar för alla, både föräldrarna och personalen. 

Förlossningsbrev mall

You may also like

Leave a Comment