fbpx

Slempropp gravid: Hur ser slemproppen ut? Bilder på olika slemproppar! (VARNING!)

by Sofia
Slemproppen gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Slemproppen är en sådan sak som kan visa dig att nu börjar tiden dra ihop sig till förlossning. När den lossnar och kommer ut så vet du att nu är det inte lång tid kvar. Ofta så sker förlossningen inom en vecka, även om det kan ta betydligt längre, eller kortare, tid än så. Men du vet i alla fall att processen har kommit igång. Det ger dig en chans att förbereda dig lite extra, om du inte redan har gjort det. Men hur vet man att slemproppen gått som gravid? Hur ser den ut? Här delar jag med mig av bilder på min slempropp.

OBS! Jag vill påminna om att jag inte är utbildad vårdpersonal och att informationen nedan inte ska användas som sjukvårdsrådgivning. Ta alltid kontakt med vården om du har frågor eller funderingar.

Vad är egentligen en slempropp?

Det låter inte så sofistikerat, och egentligen är betydelsen ordagrann. En propp gjord av slem. Som dock är väldigt viktig för att du ska få en fullt utvecklad, frisk bebis.

Egentligen har alla kvinnor en sorts slempropp som kommer ut tillsammans med menstruationen. Den bildas längs ner i livmodern, runt livmoderhalsen. Där livmodern och slidan möts. Det här slemmet blir upplöst i samband med ägglossningen så att sperman kan komma igenom. Men när du är gravid så fortsätter det att bildas slem, det stöts inte bort.

Runt den fjärde veckan så blir slemmet allt tjockare och bildar en propp. Den fungerar som en sorts barriär mellan livmodern och slidan. Vartefter som din graviditet går framåt så blir det mer slem. Det kan ibland vara blandat med lite blod.

När du går på undersökning hos gynekologen så kan hen se eller känna den här slemproppen. Det är ytterligare ett tecken på att du väntar barn. Den här proppen är viktig för att inte bakterier ska komma upp och skada livmodern eller din bebis. Det är en stängd dörr, om än en mjuk sådan.

Hur ser slemproppen ut?

Ofta så är slemproppen brunaktig eller rosa. Men den kan även vara röd, vattning eller klibbig. Enfärgad eller strimlig. Det kan variera något alldeles otroligt för olika kvinnor. Och det är alltså inte alla som ens upplever en speciell tidpunkt då de kan säga att slemproppen försvunnit.

Hur slemproppen ser ut skiljer sig från gravid till gravid. Några exempel på hur en slempropp kan beskrivas:

  • En genomskinnlig slemmig klump med inslag av blod
  • En stor eller liten klump som är slemmig och som gelé
  • Kraftigt brun/gul stor flytning som kom på toapappret när jag torkade mig

Alla dessa ovan är riktiga beskrivningar av hur slemproppen ser ut, för den ser olika ut för olika gravida kvinnor.

Min slempropp (omföderska)

bild slempropp hur ser den ut
Bild på min slempropp. Rätt äcklig eller hur?

Jag fattade först inte att det var min slempropp som gått. Jag är omföderska och den gick aldrig med min första dotter Alia. Det kan bero på att jag då gick över tiden två veckor och blev igångsatt. Jag blev igångsatt även denna gång med Mila, men bara en dag efter BF pga svåra foglossningar.

Fler bilder på slemproppar ser du längst ner i inlägget.

Hur stor är slemproppen?

Slemproppen kan vara olika stor för olika personer. Storleken beror också på om den kommer i omgångar eller om allt kommer på en gång. Min propp var ungefär stor som en tumme, men jag tror att lite hamnade i toalettstolen också (den gick när jag var på toa).

Är det normalt med blodig slempropp?

Ja, det är helt normalt. Som du ser på bilden ovan var min brunaktig av blod. Du bör dock prata med din barnmorska om du har en blödning i samband med att slemproppen går.

När lossnar slemproppen?

Slemproppen lossnar vanligtvis några veckor till några dagar innan BF. Den kan även lossna under förlossningen. Slemproppen sitter där under hela graviditeten, eller i alla fall nästan. När det börjar närma sig förlossning så vidgar sig livmoderhalsen. Då brukar slemproppen komma ut. Du kanske känner av den, eller ser en klump i trosorna. En del märker av den när de torkar sig efter ett toalettbesök. Eller så kommer den ut i form av flytningar.

Det finns många tecken på att förlossningen börjar närma sig. Du har ju ett beräknat datum, baserat på när du hade din sista menstruation, så att du på något så när vet när bebisen ska komma. Men det här datumet är inte alls så säkert. Två veckor före eller efter den dagen anses vara normalt. Men det är även vanligt att bebis kommer tidigare eller att du behöver igångsättning.

Läs även: Så går en igångsättning till – min historia

För att ha en bättre uppfattning om när det kan vara dags så är det viktigt att känna till vad som sker i din kropp. Att slemproppen går är inte ett tecken på att förlossningen är igång.

När slemproppen gått hur långt är det till förlossning startar?

Det kan vara några veckor kvar när slemproppen kommer ut. Men det är i alla fall en påminnelse om att det inte är lång tid kvar. Slemproppen kommer ut som ett tecken på att du ska vara redo. Har du inte redan gjort det så är det nu du ska förbereda allt för att åka in på förlossningen. Ibland har du bara några dygn på dig innan bebisen kommer ut. Andra gånger tar det några veckor. Men du vet i alla fall att det inte är fråga om månader.

Ska du åka in till förlossningen när slemproppen gått?

Nej, det ska du inte i normalfallet. Du behöver inte heller ringa upp förlossningen, men vara uppmärksam på andra tecken på att förlossningen är nära. Ibland kommer slemmet ut gradvis, och kan även vara en del av själva förlossningsskedet. Så det är inte alltid du märker så tydligt när slemproppen går.

Förlossningen är ett gradvis förlopp. När du blir gravid så börjar kroppen att bilda ett ordentligt skydd runt din bebis. Den ska få ligga där inne i lugn och ro för att växa till sig. Så det finns flera mekanismer som gör att barnet inte kommer ut för tidigt. Eller så att ingenting, exempelvis bakterier, kan komma in genom ingången.

När dagen närmar sig så måste kroppen göra förberedelser för att barnet ska kunna komma ut. Under hela graviditeten har du haft sammandragningar. Men nu börjar de bli mer starka och du känner av dem oftare. De gör att livmoderhalsen börjar tunnas ut tills den så gott som utplånas. Då blir öppningen så stor att slemproppen brukar rinna ut. Det är inte alla som märker av den så tydlig, men det är en del av de gradvisa händelserna.

Det som däremot är ett tecken på att förlossningen faktiskt satt igång är när vattnet kommer ut. Då är det verkligen dags att ringa upp BB och fråga vad du ska göra. Om du får en blödning i samband med att slemproppen lossnar så ska du också ringa upp dem med en gång. Det är så många saker som ska komma samman för att bebisen ska födas. Många gånger så är det flera små, eller lite större, saker som gör att du vet att nu är det dags.

Om slemproppen lossnar tidigt i graviditeten

Om din slempropp lossnar tidigt i graviditeten är det bra att kontakta din barnmorska för rådgivning. Då proppen har en viktig funktion under graviditeten kan det vara bra att kolla upp så att allt är ok.

Hur öppen är man när slemproppen går?

Du är inte helt öppen när slemproppen kommer ut, kanske knappt alls. Men du måste vara lite extra försiktig så du inte får någon infektion. Det är bland annat därför som det inte rekommenderas att gravida kvinnor badar i offentliga bassänger i slutet av tredje trimestern.

Under förlossningens första skede så öppnas livmoderhalsen sig i jämn takt. Cirka en halv centimeter per timme, tills den är 10 centimeter öppen. Då kan bebisen komma ut. Om du fött barn tidigare så går det snabbare, då öppnar det sig med ungefär dubbel fart. Allt det här sker dock under förlossningen, och inte när slemproppen lossnat.

Vad sker vid en hinnsvepning?

Hinnsvepning barnmorska
Ofta blir du erbjuden att göra en hinnsvepning mot slutet av graviditeten. Om inte kan du själv be din barnmorska om att göra det. Det vanligaste är att det sker runt vecka 39-40, men de kan göras redan från vecka 37.

Det har blivit vanligt att göra en hinnsvepning om du inte vill gå över tiden med din förlossning. För en del kvinnor är det bäst om förlossningen kommer igång i tid, de kanske mår dåligt. Medan andra helt enkelt vill ha lite kontroll över ankomsten. Det är inte så roligt att gå över tiden. Du är då ofta trött och tung, och det kan vara bäst att hjälpa bebisen på traven.

Läs även: Hjälper hinnsvepning & gör det ont?

En hinnsvepning bör utföras av en läkare eller barnmorska. De sticker in ett finger och sveper över hinnorna i livmoderhalsen. Mellan fostervattenhinnan och insidan av livmoderväggen. Detta stimulerar då kroppen till att sätta igång med förlossningen. Det säger sig självt att allt måste vara sterilt vid ingreppet för att det inte ska uppstå någon infektion.

För att få bästa resultat måste vanligtvis hinnsvepningen upprepas. Det görs med ett mellanrum på två till tre dagar, tills du känner att förlossningen har börjat. Om bebisen inte ligger fast och åt rätt håll så kan du inte göra en hinnsvepning.

Kan slemproppen gå efter hinnsvepning?

Hinnsvepning slempropp gravid
Att göra en hinnsvepning som gravid är vanligt. Det är dock ingen garanti att din slempropp kommer ut när du gör en.

Vad kan du då förvänta dig efter en hinnsvepning? Är det nu som slemproppen kommer ut? I samband med en hinnsvepning så är det många som märker hur slemproppen kommer ut. Livmoderhalsen ska nu vidgas så att bebisen kan födas. Du kan också haft en slempropp redan som kommit ut, utan att du märkt det eller så kommer en ”ny” ut genom hinnsvepningen.

Under en hinnsvepning så separeras fosterhinnorna från den nedre delen av livmodern. Det stimulerar kroppen att producera ett hormon, som behövs för att förlossningen ska börja. Så gott som allt i kroppen styrs av olika hormoner när du väntar barn. Det är en av orsakerna till att ett liknande mirakel kan gå så väl.

Det här hormonet som påverkar förlossningen gör att du öppnar dig och att värkarna blir allt mer markanta. De flesta får flytningar eller mindre blödningar. Det kan göra ont, så pass att du måste ta värktabletter. Om smärtan är allt för stor bör du ta kontakt med läkare.

Vanligtvis så görs inte en hinnsvepning förrän du är redo att föda. Den är till för att hindra kvinnor för att gå över tiden. Därför är det inte så konstigt om slemproppen kommer ut och allting startar upp. Många gör hinnsvepningen när de nått fram till vecka 40, men en del börjar stimulera och försöka få igång förlossningen redan i vecka 37.

Nyttan av att ha en slempropp

Födas med segerhuva bebis intakt fosterhinna
Precis som fosterhinnorna skyddar bebisen, finns slemproppen där av samma anledning. Ibland händer det att en bebis föds med intakta fosterhinnor. Detta kallas för att födas med segerhuva. Foto: @asiawire

Det är viktigt att skydda bebisen, och även mamman, från infektioner. Med tanke på hur många månader som barnet växer där inne så är det verkligen helt fantastiskt att det går så bra. En liten till synes oansenlig sak som en slempropp kan göra stor nytta. Det är den där kombinationen av olika anordningar i kroppen som gör att det hela fungerar.

Så när hormonerna säger till kroppen att det börjar bli dags att föda så är det många funktioner som påverkas. Allt från din hjärna ner till slemproppen. Det är en helt naturlig process, om än en tröttsam sådan. De flesta kvinnor är så glada när födseln kommer igång, att de äntligen ska kunna bli någorlunda normala igen.

För att både mamma och barn ska må bra så sker en födsel gradvis. Det spelar ingen roll hur otymplig och trött du är. När det är dags så kommer bebisen ut, men inte för tidigt. Helt klart kan en hinnsvepning vara på sin plats om det tar allt för långt tid. Speciellt om mamman mår dåligt och graviditeten börjar bli en fara.

Hur känns det när slemproppen går?

Vissa kvinnor känner inte av när slemproppen går. De har flera flytningar under graviditeten, och ibland även några droppar blod. Ibland kan faktiskt livmoderhalsen öppna sig tidigt, redan i tredje månaden hos en del kvinnor. Då är det extra viktigt att vara försiktig när bebisen växer och blir tyngre.

Så slemmet är något som alltid bildas. Vare sig du är gravid eller inte så producerar kroppen slem runt livmoderhalsen. Det ska skydda din livmoder, och allt som finns där inne. Samtidigt så kontrollerar hormonerna processen för att bli gravid. Därför så tunnas slemmet ut så att mannens sperma kan komma igenom.

När du blir gravid så finns det ingen anledning till att tunna ut slemmet. Tvärtom, så blir det allt tjockare. Till sist är det en riktig propp, en slempropp som skyddar allt du har där inne. Ibland kan du faktiskt se en stor slemklump komma ut. Den kan vara ganska stor. Eftersom den är mjuk och sladdrig så pressas den ihop och bildar den så viktiga barriären.

Om du inte känner till det här med slemproppen så kan du bli rädd när den kommer ut. En tjock propp som kanske är blandad med lite blod. Men det är en helt naturlig del av graviditeten. Och framför allt förlossningen. Slemproppen är en trogen kamrat under hela den tid du väntar barn. Men när den kommer ut vet du att dagen då du ska få se din bebis är nära.

Så en del blir besvikna när födseln inte kommer igång med det samma. Det är klart att det kan hända. Många föder inom några dagar, kanske efter en vecka. Men det finns inga garantier, du kan inte vara säker på att förlossningen verkligen kommer igång nu. Att det inte är så lång tid kvar är säkert, så håll dig redo.

Vanliga frågor:

Här har jag samlat svaret på några vanliga frågor.

Slempropp eller flytning – hur vet man?

slempropp eller flytning
Det kan vara svårt att avgöra om slemproppen gått eller om det är frågan om en flytning. Här är ett oklart exempel. Foto: @familjeliv

Svaret är att man faktiskt inte vet helt säkert. Det är vanligt att slemproppen släpper i omgångar, men den kan även komma ut helt och hållet. Dessutom har gravida kvinnor ofta kraftiga flytningar i slutet av graviditeten.

Kan slemproppen återbildats?

Ja! Du kan ha haft mer än en slempropp. Om den kommit ut tidigare men förlossningen inte kommit igång har kanske en annan bildats.

Kan slemproppen släppa i omgångar?

Ja, det är faktiskt det vanligaste. Många märker inte ens av att slemproppen gått på grund av att den gradvis kommit ut. Eftersom gravida kvinnor har rikliga flytningar kan slemproppen passera förbi helt obemärkt.

Hur ser slemproppen ut?

Slemproppen är en liten, tjock, klump av geléaktig substans som förseglar livmodern under graviditeten för att skydda barnet från infektion. Den är vanligtvis vit eller nästan vit i färg men kan vara tonad med rosa, rött eller brunt, beroende på hur mycket blod som är blandat med den.

Slemproppen kan lossna som en hel bit eller i flera mindre bitar, och den kan vara följd av en liten mängd blodig urladdning. Vissa kvinnor kan inte ens märka när de förlorar sin slempropp, medan andra kan märka den när de går på toaletten eller när de ser den på sina trosor.

Om du är gravid och orolig för slemproppen är det alltid en bra idé att kontakta din vårdgivare för vidare utvärdering och rådgivning.

Här kommer fler bilder på slemproppen:

Fler bilder slemproppen

Här kommer bilder på olika slemproppar. Detta är inte något för känsliga personer men jag tänker att du som gravid ändå kan vilja veta hur slemproppen ser ut.

Blodig slempropp (färskt blod)

blodig slempropp efter hinnsvepning
Slemproppen kan vara röd av blod, ofta blir det så efter en hinnsvepning. Detta betyder att blodet är färskt. Får du en större blödning bör du ta kontakt med din barnmorska. Bild: @babycenter

Brun slempropp (koagulerat blod)

blodig slempropp bild
Så här kan en blodig slempropp se ut. Inte helt olik hur min kom ut. Att den är brun beror oftast på att den innehåller koagulerat blod. Bild: @familjeliv

Rosa slempropp

slempropp rosa
Lite lätt rosa slempropp. Detta är dock bara en bit av proppen. Det är även möjligt att det är en lite blodig flytning. Foto: @familjeliv

Genomskinnlig slempropp

gulaktig slempropp genomskinlig bild
Slemproppen kan vara genomskinlig eller lätt gulaktig. Foto: @familjeliv

Gör dig redo för en lugn och säker förlossning

Att föda barn är en alldeles speciell upplevelse. Det gör ont och du är rädd, men samtidigt så är det något av det mest fantastiska som en kvinna kan vara med om. För att göra det lite lättare för dig själv kan du läsa på. Prata med din barnmorska om vad som sker i din kropp. Och vad du kan förvänta dig.

Jag tittade på Margaux Dietz förlossning innan jag födde mitt första barn. Jag tycker att denna video var väldigt ”mild” och det hjälpte lite mot min förlossningsrädsla jag hade. Det finns numer en uppsjö av förlossningsvloggar, av olika karaktär – precis som en förlossning kan vara. Du vet inte hur din kommer att bli.

Hen kanske föreslår att du gör en hinnsvepning om det inte finns några tecken på att förlossningen är på gång, och du har gått över det beräknade datumet. Först så gör de en ultraljudsundersökning för att se var moderkakan ligger. När hinnorna försvinner kan även slemproppen komma ut. Steg för steg så kommer du närmare själva födseln.

Det är spännande när slemproppen lossnar, speciellt om du märker av den på ett mer uttalat sätt. Din kropp börjar förbereda sig på förlossningen, och du kan vara redo mentalt. När sedan alla de andra tecknen börjar komma så är allt under kontroll. Det kanske inte känns så just då, men allt det här är helt naturligt.

Lycka till! Hälsningar Sofia och Rodrigo.

You may also like

Leave a Comment