fbpx

Hur ser slemproppen ut? Bilder på min & andra slemproppar!

by Sofia
Slemproppen gravid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Slemproppen är en sådan sak som kan visa dig att nu börjar tiden dra ihop sig till förlossning. När den lossnar och kommer ut så vet du att nu är det inte lång tid kvar. Ofta så sker förlossningen inom en vecka, även om det kan ta betydligt längre, eller kortare, tid än så.

Men hur vet man att slemproppen gått som gravid? Hur ser den ut? Här delar jag med mig av bilder på min slempropp och exempel från andra kvinnor.

Jag vill förtydliga att du alltid ska kontakt med vården om du har frågor eller funderingar.

Vad är egentligen en slempropp?

Kort sagt en en propp gjord av slem. Det kan låta obetydligt men faktum är att slemproippen är väldigt viktig för att du ska få en fullt utvecklad, frisk bebis. Den här proppen är viktig för att inte bakterier ska komma upp och skada livmodern eller din bebis. Det är en stängd dörr, om än en mjuk sådan.

Egentligen har alla kvinnor en sorts slempropp som kommer ut tillsammans med menstruationen. Den bildas längs ner i livmodern, runt livmoderhalsen. Där livmodern och slidan möts. Det här slemmet blir upplöst i samband med ägglossningen så att sperman kan komma igenom. Men när du är gravid så fortsätter det att bildas slem, det stöts inte bort.

Runt den fjärde veckan så blir slemmet allt tjockare och bildar en propp. Den fungerar som en sorts barriär mellan livmodern och slidan. Vartefter som din graviditet går framåt så blir det mer slem. Det kan ibland vara blandat med lite blod.

Hur ser slemproppen ut?

Slemproppen är en liten, tjock, klump av geléaktig substans. Den är vanligtvis vit eller nästan vit i färg men kan vara tonad med rosa, rött eller brunt, beroende på hur mycket blod som är blandat med den. Den kan även vara vattning eller klibbig. Enfärgad eller strimlig.

Slemproppen kan lossna som en hel bit eller i flera mindre bitar. Den kan variera något alldeles otroligt från kvinna till kvinna. Och det är inte alla som ens upplever en speciell tidpunkt då de kan säga att slemproppen försvunnit.

Några exempel på hur en slempropp kan beskrivas:

  • En genomskinnlig slemmig klump med inslag av blod
  • En stor eller liten klump som är slemmig och som gelé
  • Kraftigt brun/gul stor flytning som kom på toapappret när jag torkade mig

Min slempropp (omföderska)

bild slempropp hur ser den ut
Bild på min slempropp. Rätt äcklig eller hur?

Jag fattade först inte att det var min slempropp som gått. Jag är omföderska och den gick aldrig med min första dotter Alia. Det kan bero på att jag då gick över tiden två veckor och blev igångsatt. Jag blev igångsatt även denna gång med Mila, men bara en dag efter BF pga svåra foglossningar.

Här kommer bilder på olika slemproppar. Detta är inte något för känsliga personer men jag tänker att du som gravid ändå kan vilja veta hur slemproppen ser ut.

Blodig (färskt blod)

blodig slempropp efter hinnsvepning
Slemproppen kan vara röd av blod, ofta blir det så efter en hinnsvepning. Detta betyder att blodet är färskt. Får du en större blödning bör du ta kontakt med din barnmorska. Bild: @babycenter

Är det normalt med blodig slempropp?

Ja, det är helt normalt. Som du ser på bilden ovan och min som var brunaktig av blod. Du bör dock prata med din barnmorska om du har en blödning i samband med att slemproppen går.

Brun (koagulerat blod)

blodig slempropp bild
Så här kan en blodig slempropp se ut. Inte helt olik hur min kom ut. Att den är brun beror oftast på att den innehåller koagulerat blod. Bild: @familjeliv

Rosa

slempropp rosa
Lite lätt rosa slempropp. Detta är dock bara en bit av proppen. Det är även möjligt att det är en lite blodig flytning. Foto: @familjeliv

Genomskinnlig

gulaktig slempropp genomskinlig bild
Slemproppen kan vara genomskinlig eller lätt gulaktig. Foto: @familjeliv

Hur stor är den?

Slemproppen kan vara olika stor för olika personer. Storleken beror också på om den kommer i omgångar eller om allt kommer på en gång. Min propp var ungefär stor som en tumme, men jag tror att lite hamnade i toalettstolen också (den gick när jag var på toa).

När lossnar den?

Slemproppen lossnar vanligtvis några veckor till några dagar innan BF. Den kan även lossna under förlossningen. Slemproppen sitter där under hela graviditeten, eller i alla fall nästan. När det börjar närma sig förlossning så vidgar sig livmoderhalsen. Då brukar slemproppen komma ut. Du kanske känner av den, eller ser en klump i trosorna. En del märker av den när de torkar sig efter ett toalettbesök. Eller så kommer den ut i form av flytningar.

Läs även: Så går en igångsättning till – min historia

För att ha en bättre uppfattning om när det kan vara dags så är det viktigt att känna till vad som sker i din kropp. Att slemproppen går är inte ett tecken på att förlossningen är igång.

Hur långt är det till förlossning startar efter att slemproppen gått?

Det kan vara några veckor kvar när slemproppen kommer ut. Men det är i alla fall en påminnelse om att det inte är lång tid kvar. Slemproppen kommer ut som ett tecken på att du ska vara redo.

Har du inte redan gjort det så är det nu du ska förbereda allt för att åka in på förlossningen. Ibland har du bara några dygn på dig innan bebisen kommer ut. Andra gånger tar det några veckor. Men du vet i alla fall att det inte är fråga om månader.

Behöver man åka in till förlossningen?

Nej, det ska du inte i normalfallet. Du behöver inte heller ringa upp förlossningen, men vara uppmärksam på andra tecken på att förlossningen är nära. Ibland kommer slemmet ut gradvis, och kan även vara en del av själva förlossningsskedet. Så det är inte alltid du märker så tydligt när slemproppen går.

Förlossningen är ett gradvis förlopp. När du blir gravid så börjar kroppen att bilda ett ordentligt skydd runt din bebis. Så det finns flera mekanismer som gör att barnet inte kommer ut för tidigt. Eller så att ingenting, exempelvis bakterier, kan komma in genom ingången.

Om slemproppen lossnar tidigt i graviditeten

Om din slempropp lossnar tidigt i graviditeten är det bra att kontakta din barnmorska för rådgivning. Då proppen har en viktig funktion under graviditeten kan det vara bra att kolla upp så att allt är ok.

Hur öppen är man när slemproppen går?

Du är inte helt öppen när slemproppen kommer ut, kanske knappt alls. Men du måste vara lite extra försiktig så du inte får någon infektion. Det är bland annat därför som det inte rekommenderas att gravida kvinnor badar i offentliga bassänger i slutet av tredje trimestern.

Kan slemproppen gå efter hinnsvepning?

Hinnsvepning slempropp gravid
Att göra en hinnsvepning som gravid är vanligt. Det är dock ingen garanti att din slempropp kommer ut när du gör en.

Ja, i samband med en hinnsvepning så är det många som märker hur slemproppen kommer ut. Livmoderhalsen ska nu vidgas så att bebisen kan födas. Du kan också haft en slempropp redan som kommit ut, utan att du märkt det eller så kommer en ”ny” ut genom hinnsvepningen.

Läs även: Hjälper hinnsvepning & gör det ont?

Under en hinnsvepning så separeras fosterhinnorna från den nedre delen av livmodern. Det stimulerar kroppen att producera ett hormon, som behövs för att förlossningen ska börja.

Hur känns det när slemproppen går?

Vissa kvinnor känner inte av när slemproppen går. De har flera flytningar under graviditeten, och ibland även några droppar blod. Ibland kan du faktiskt se en stor slemklump komma ut. Den kan vara ganska stor. Jag kände inte alls någonting när min kom ut, men jag märkte av den eftersom det blev en stor klump på pappret när jag torkade mig.

Vanliga frågor:

Här har jag samlat svaret på några vanliga frågor.

Slempropp eller flytning – hur vet man?

slempropp eller flytning
Det kan vara svårt att avgöra om slemproppen gått eller om det är frågan om en flytning. Här är ett oklart exempel. Foto: @familjeliv

Svaret är att man faktiskt inte vet helt säkert. Det är vanligt att slemproppen släpper i omgångar, men den kan även komma ut helt och hållet. Dessutom har gravida kvinnor ofta kraftiga flytningar i slutet av graviditeten.

Kan slemproppen återbildats?

Ja! Du kan ha haft mer än en slempropp. Om den kommit ut tidigare men förlossningen inte kommit igång har kanske en annan bildats.

Kan den släppa i omgångar?

Ja, det är faktiskt det vanligaste. Många märker inte ens av att slemproppen gått på grund av att den gradvis kommit ut. Eftersom gravida kvinnor har rikliga flytningar kan slemproppen passera förbi helt obemärkt.

You may also like

Leave a Comment