fbpx

Slempropp gravid: Hur ser slemproppen ut? đŸ˜±Â Flera bilder pĂ„ olika slemproppar! (VARNING!)

by Sofia
Slemproppen gravid

InlÀgget InnehÄller reklam i form av annonslÀnkar

Slemproppen Àr en sÄdan sak som kan visa dig att nu börjar tiden dra ihop sig till förlossning. NÀr den lossnar och kommer ut sÄ vet du att nu Àr det inte lÄng tid kvar. Ofta sÄ sker förlossningen inom en vecka, Àven om det kan ta betydligt lÀngre, eller kortare, tid Àn sÄ. Men du vet i alla fall att processen har kommit igÄng. Det ger dig en chans att förbereda dig lite extra, om du inte redan har gjort det. Men hur vet man att slemproppen gÄtt som gravid? Hur ser den ut? HÀr delar jag med mig av bilder pÄ min slempropp.

OBS! Jag vill pÄminna om att jag inte Àr utbildad vÄrdpersonal och att informationen nedan inte ska anvÀndas som sjukvÄrdsrÄdgivning. Ta alltid kontakt med vÄrden om du har frÄgor eller funderingar.

Vad Àr egentligen en slempropp?

Det lÄter inte sÄ sofistikerat, och egentligen Àr betydelsen ordagrann. En propp gjord av slem. Som dock Àr vÀldigt viktig för att du ska fÄ en fullt utvecklad, frisk bebis.

Egentligen har alla kvinnor en sorts slempropp som kommer ut tillsammans med menstruationen. Den bildas lÀngs ner i livmodern, runt livmoderhalsen. DÀr livmodern och slidan möts. Det hÀr slemmet blir upplöst i samband med Àgglossningen sÄ att sperman kan komma igenom. Men nÀr du Àr gravid sÄ fortsÀtter det att bildas slem, det stöts inte bort.

Runt den fjÀrde veckan sÄ blir slemmet allt tjockare och bildar en propp. Den fungerar som en sorts barriÀr mellan livmodern och slidan. Vartefter som din graviditet gÄr framÄt sÄ blir det mer slem. Det kan ibland vara blandat med lite blod.

NÀr du gÄr pÄ undersökning hos gynekologen sÄ kan hen se eller kÀnna den hÀr slemproppen. Det Àr ytterligare ett tecken pÄ att du vÀntar barn. Den hÀr proppen Àr viktig för att inte bakterier ska komma upp och skada livmodern eller din bebis. Det Àr en stÀngd dörr, om Àn en mjuk sÄdan.

Hur ser slemproppen ut?

Ofta sÄ Àr slemproppen brunaktig eller rosa. Men den kan Àven vara röd, vattning eller klibbig. EnfÀrgad eller strimlig. Det kan variera nÄgot alldeles otroligt för olika kvinnor. Och det Àr alltsÄ inte alla som ens upplever en speciell tidpunkt dÄ de kan sÀga att slemproppen försvunnit.

Hur slemproppen ser ut skiljer sig frÄn gravid till gravid. NÄgra exempel pÄ hur en slempropp kan beskrivas:

  • En genomskinnlig slemmig klump med inslag av blod
  • En stor eller liten klump som Ă€r slemmig och som gelĂ©
  • Kraftigt brun/gul stor flytning som kom pĂ„ toapappret nĂ€r jag torkade mig

Alla dessa ovan Àr riktiga beskrivningar av hur slemproppen ser ut, för den ser olika ut för olika gravida kvinnor.

Min slempropp (omföderska)

bild slempropp hur ser den ut
Bild pÄ min slempropp. RÀtt Àcklig eller hur?

Jag fattade först inte att det var min slempropp som gÄtt. Jag Àr omföderska och den gick aldrig med min första dotter Alia. Det kan bero pÄ att jag dÄ gick över tiden tvÄ veckor och blev igÄngsatt. Jag blev igÄngsatt Àven denna gÄng med Mila, men bara en dag efter BF pga svÄra foglossningar.

Fler bilder pÄ slemproppar ser du lÀngst ner i inlÀgget.

Hur stor Àr slemproppen?

Slemproppen kan vara olika stor för olika personer. Storleken beror ocksÄ pÄ om den kommer i omgÄngar eller om allt kommer pÄ en gÄng. Min propp var ungefÀr stor som en tumme, men jag tror att lite hamnade i toalettstolen ocksÄ (den gick nÀr jag var pÄ toa).

Är det normalt med blodig slempropp?

Ja, det Àr helt normalt. Som du ser pÄ bilden ovan var min brunaktig av blod. Du bör dock prata med din barnmorska om du har en blödning i samband med att slemproppen gÄr.

NĂ€r lossnar slemproppen?

Slemproppen lossnar vanligtvis nÄgra veckor till nÄgra dagar innan BF. Den kan Àven lossna under förlossningen. Slemproppen sitter dÀr under hela graviditeten, eller i alla fall nÀstan. NÀr det börjar nÀrma sig förlossning sÄ vidgar sig livmoderhalsen. DÄ brukar slemproppen komma ut. Du kanske kÀnner av den, eller ser en klump i trosorna. En del mÀrker av den nÀr de torkar sig efter ett toalettbesök. Eller sÄ kommer den ut i form av flytningar.

Det finns mÄnga tecken pÄ att förlossningen börjar nÀrma sig. Du har ju ett berÀknat datum, baserat pÄ nÀr du hade din sista menstruation, sÄ att du pÄ nÄgot sÄ nÀr vet nÀr bebisen ska komma. Men det hÀr datumet Àr inte alls sÄ sÀkert. TvÄ veckor före eller efter den dagen anses vara normalt. Men det Àr Àven vanligt att bebis kommer tidigare eller att du behöver igÄngsÀttning.

LĂ€s Ă€ven: SĂ„ gĂ„r en igĂ„ngsĂ€ttning till – min historia

För att ha en bÀttre uppfattning om nÀr det kan vara dags sÄ Àr det viktigt att kÀnna till vad som sker i din kropp. Att slemproppen gÄr Àr inte ett tecken pÄ att förlossningen Àr igÄng.

NÀr slemproppen gÄtt hur lÄngt Àr det till förlossning startar?

Det kan vara nÄgra veckor kvar nÀr slemproppen kommer ut. Men det Àr i alla fall en pÄminnelse om att det inte Àr lÄng tid kvar. Slemproppen kommer ut som ett tecken pÄ att du ska vara redo. Har du inte redan gjort det sÄ Àr det nu du ska förbereda allt för att Äka in pÄ förlossningen. Ibland har du bara nÄgra dygn pÄ dig innan bebisen kommer ut. Andra gÄnger tar det nÄgra veckor. Men du vet i alla fall att det inte Àr frÄga om mÄnader.

Ska du Äka in till förlossningen nÀr slemproppen gÄtt?

Nej, det ska du inte i normalfallet. Du behöver inte heller ringa upp förlossningen, men vara uppmÀrksam pÄ andra tecken pÄ att förlossningen Àr nÀra. Ibland kommer slemmet ut gradvis, och kan Àven vara en del av sjÀlva förlossningsskedet. SÄ det Àr inte alltid du mÀrker sÄ tydligt nÀr slemproppen gÄr.

Förlossningen Àr ett gradvis förlopp. NÀr du blir gravid sÄ börjar kroppen att bilda ett ordentligt skydd runt din bebis. Den ska fÄ ligga dÀr inne i lugn och ro för att vÀxa till sig. SÄ det finns flera mekanismer som gör att barnet inte kommer ut för tidigt. Eller sÄ att ingenting, exempelvis bakterier, kan komma in genom ingÄngen.

NÀr dagen nÀrmar sig sÄ mÄste kroppen göra förberedelser för att barnet ska kunna komma ut. Under hela graviditeten har du haft sammandragningar. Men nu börjar de bli mer starka och du kÀnner av dem oftare. De gör att livmoderhalsen börjar tunnas ut tills den sÄ gott som utplÄnas. DÄ blir öppningen sÄ stor att slemproppen brukar rinna ut. Det Àr inte alla som mÀrker av den sÄ tydlig, men det Àr en del av de gradvisa hÀndelserna.

Det som dÀremot Àr ett tecken pÄ att förlossningen faktiskt satt igÄng Àr nÀr vattnet kommer ut. DÄ Àr det verkligen dags att ringa upp BB och frÄga vad du ska göra. Om du fÄr en blödning i samband med att slemproppen lossnar sÄ ska du ocksÄ ringa upp dem med en gÄng. Det Àr sÄ mÄnga saker som ska komma samman för att bebisen ska födas. MÄnga gÄnger sÄ Àr det flera smÄ, eller lite större, saker som gör att du vet att nu Àr det dags.

Om slemproppen lossnar tidigt i graviditeten

Om din slempropp lossnar tidigt i graviditeten Àr det bra att kontakta din barnmorska för rÄdgivning. DÄ proppen har en viktig funktion under graviditeten kan det vara bra att kolla upp sÄ att allt Àr ok.

Hur öppen Àr man nÀr slemproppen gÄr?

Du Àr inte helt öppen nÀr slemproppen kommer ut, kanske knappt alls. Men du mÄste vara lite extra försiktig sÄ du inte fÄr nÄgon infektion. Det Àr bland annat dÀrför som det inte rekommenderas att gravida kvinnor badar i offentliga bassÀnger i slutet av tredje trimestern.

Under förlossningens första skede sÄ öppnas livmoderhalsen sig i jÀmn takt. Cirka en halv centimeter per timme, tills den Àr 10 centimeter öppen. DÄ kan bebisen komma ut. Om du fött barn tidigare sÄ gÄr det snabbare, dÄ öppnar det sig med ungefÀr dubbel fart. Allt det hÀr sker dock under förlossningen, och inte nÀr slemproppen lossnat.

Vad sker vid en hinnsvepning?

Hinnsvepning barnmorska
Ofta blir du erbjuden att göra en hinnsvepning mot slutet av graviditeten. Om inte kan du sjÀlv be din barnmorska om att göra det. Det vanligaste Àr att det sker runt vecka 39-40, men de kan göras redan frÄn vecka 37.

Det har blivit vanligt att göra en hinnsvepning om du inte vill gÄ över tiden med din förlossning. För en del kvinnor Àr det bÀst om förlossningen kommer igÄng i tid, de kanske mÄr dÄligt. Medan andra helt enkelt vill ha lite kontroll över ankomsten. Det Àr inte sÄ roligt att gÄ över tiden. Du Àr dÄ ofta trött och tung, och det kan vara bÀst att hjÀlpa bebisen pÄ traven.

LÀs Àven: HjÀlper hinnsvepning & gör det ont?

En hinnsvepning bör utföras av en lÀkare eller barnmorska. De sticker in ett finger och sveper över hinnorna i livmoderhalsen. Mellan fostervattenhinnan och insidan av livmodervÀggen. Detta stimulerar dÄ kroppen till att sÀtta igÄng med förlossningen. Det sÀger sig sjÀlvt att allt mÄste vara sterilt vid ingreppet för att det inte ska uppstÄ nÄgon infektion.

För att fÄ bÀsta resultat mÄste vanligtvis hinnsvepningen upprepas. Det görs med ett mellanrum pÄ tvÄ till tre dagar, tills du kÀnner att förlossningen har börjat. Om bebisen inte ligger fast och Ät rÀtt hÄll sÄ kan du inte göra en hinnsvepning.

Kan slemproppen gÄ efter hinnsvepning?

Hinnsvepning slempropp gravid
Att göra en hinnsvepning som gravid Àr vanligt. Det Àr dock ingen garanti att din slempropp kommer ut nÀr du gör en.

Vad kan du dĂ„ förvĂ€nta dig efter en hinnsvepning? Är det nu som slemproppen kommer ut? I samband med en hinnsvepning sĂ„ Ă€r det mĂ„nga som mĂ€rker hur slemproppen kommer ut. Livmoderhalsen ska nu vidgas sĂ„ att bebisen kan födas. Du kan ocksĂ„ haft en slempropp redan som kommit ut, utan att du mĂ€rkt det eller sĂ„ kommer en ”ny” ut genom hinnsvepningen.

Under en hinnsvepning sÄ separeras fosterhinnorna frÄn den nedre delen av livmodern. Det stimulerar kroppen att producera ett hormon, som behövs för att förlossningen ska börja. SÄ gott som allt i kroppen styrs av olika hormoner nÀr du vÀntar barn. Det Àr en av orsakerna till att ett liknande mirakel kan gÄ sÄ vÀl.

Det hÀr hormonet som pÄverkar förlossningen gör att du öppnar dig och att vÀrkarna blir allt mer markanta. De flesta fÄr flytningar eller mindre blödningar. Det kan göra ont, sÄ pass att du mÄste ta vÀrktabletter. Om smÀrtan Àr allt för stor bör du ta kontakt med lÀkare.

Vanligtvis sÄ görs inte en hinnsvepning förrÀn du Àr redo att föda. Den Àr till för att hindra kvinnor för att gÄ över tiden. DÀrför Àr det inte sÄ konstigt om slemproppen kommer ut och allting startar upp. MÄnga gör hinnsvepningen nÀr de nÄtt fram till vecka 40, men en del börjar stimulera och försöka fÄ igÄng förlossningen redan i vecka 37.

Nyttan av att ha en slempropp

Födas med segerhuva bebis intakt fosterhinna
Precis som fosterhinnorna skyddar bebisen, finns slemproppen dÀr av samma anledning. Ibland hÀnder det att en bebis föds med intakta fosterhinnor. Detta kallas för att födas med segerhuva. Foto: @asiawire

Det Àr viktigt att skydda bebisen, och Àven mamman, frÄn infektioner. Med tanke pÄ hur mÄnga mÄnader som barnet vÀxer dÀr inne sÄ Àr det verkligen helt fantastiskt att det gÄr sÄ bra. En liten till synes oansenlig sak som en slempropp kan göra stor nytta. Det Àr den dÀr kombinationen av olika anordningar i kroppen som gör att det hela fungerar.

SÄ nÀr hormonerna sÀger till kroppen att det börjar bli dags att föda sÄ Àr det mÄnga funktioner som pÄverkas. Allt frÄn din hjÀrna ner till slemproppen. Det Àr en helt naturlig process, om Àn en tröttsam sÄdan. De flesta kvinnor Àr sÄ glada nÀr födseln kommer igÄng, att de Àntligen ska kunna bli nÄgorlunda normala igen.

För att bÄde mamma och barn ska mÄ bra sÄ sker en födsel gradvis. Det spelar ingen roll hur otymplig och trött du Àr. NÀr det Àr dags sÄ kommer bebisen ut, men inte för tidigt. Helt klart kan en hinnsvepning vara pÄ sin plats om det tar allt för lÄngt tid. Speciellt om mamman mÄr dÄligt och graviditeten börjar bli en fara.

Hur kÀnns det nÀr slemproppen gÄr?

Vissa kvinnor kÀnner inte av nÀr slemproppen gÄr. De har flera flytningar under graviditeten, och ibland Àven nÄgra droppar blod. Ibland kan faktiskt livmoderhalsen öppna sig tidigt, redan i tredje mÄnaden hos en del kvinnor. DÄ Àr det extra viktigt att vara försiktig nÀr bebisen vÀxer och blir tyngre.

SÄ slemmet Àr nÄgot som alltid bildas. Vare sig du Àr gravid eller inte sÄ producerar kroppen slem runt livmoderhalsen. Det ska skydda din livmoder, och allt som finns dÀr inne. Samtidigt sÄ kontrollerar hormonerna processen för att bli gravid. DÀrför sÄ tunnas slemmet ut sÄ att mannens sperma kan komma igenom.

NÀr du blir gravid sÄ finns det ingen anledning till att tunna ut slemmet. TvÀrtom, sÄ blir det allt tjockare. Till sist Àr det en riktig propp, en slempropp som skyddar allt du har dÀr inne. Ibland kan du faktiskt se en stor slemklump komma ut. Den kan vara ganska stor. Eftersom den Àr mjuk och sladdrig sÄ pressas den ihop och bildar den sÄ viktiga barriÀren.

Om du inte kÀnner till det hÀr med slemproppen sÄ kan du bli rÀdd nÀr den kommer ut. En tjock propp som kanske Àr blandad med lite blod. Men det Àr en helt naturlig del av graviditeten. Och framför allt förlossningen. Slemproppen Àr en trogen kamrat under hela den tid du vÀntar barn. Men nÀr den kommer ut vet du att dagen dÄ du ska fÄ se din bebis Àr nÀra.

SÄ en del blir besvikna nÀr födseln inte kommer igÄng med det samma. Det Àr klart att det kan hÀnda. MÄnga föder inom nÄgra dagar, kanske efter en vecka. Men det finns inga garantier, du kan inte vara sÀker pÄ att förlossningen verkligen kommer igÄng nu. Att det inte Àr sÄ lÄng tid kvar Àr sÀkert, sÄ hÄll dig redo.

Vanliga frÄgor:

HÀr har jag samlat svaret pÄ nÄgra vanliga frÄgor.

Slempropp eller flytning – hur vet man?

slempropp eller flytning
Det kan vara svÄrt att avgöra om slemproppen gÄtt eller om det Àr frÄgan om en flytning. HÀr Àr ett oklart exempel. Foto: @familjeliv

Svaret Àr att man faktiskt inte vet helt sÀkert. Det Àr vanligt att slemproppen slÀpper i omgÄngar, men den kan Àven komma ut helt och hÄllet. Dessutom har gravida kvinnor ofta kraftiga flytningar i slutet av graviditeten.

Kan slemproppen Ă„terbildats?

Ja! Du kan ha haft mer Àn en slempropp. Om den kommit ut tidigare men förlossningen inte kommit igÄng har kanske en annan bildats.

Kan slemproppen slÀppa i omgÄngar?

Ja, det Àr faktiskt det vanligaste. MÄnga mÀrker inte ens av att slemproppen gÄtt pÄ grund av att den gradvis kommit ut. Eftersom gravida kvinnor har rikliga flytningar kan slemproppen passera förbi helt obemÀrkt.

Fler bilder slemproppen

HÀr kommer bilder pÄ olika slemproppar. Detta Àr inte nÄgot för kÀnsliga personer men jag tÀnker att du som gravid ÀndÄ kan vilja veta hur slemproppen ser ut.

Blodig slempropp (fÀrskt blod)

blodig slempropp efter hinnsvepning
Slemproppen kan vara röd av blod, ofta blir det sÄ efter en hinnsvepning. Detta betyder att blodet Àr fÀrskt. FÄr du en större blödning bör du ta kontakt med din barnmorska. Bild: @babycenter

Brun slempropp (koagulerat blod)

blodig slempropp bild
SÄ hÀr kan en blodig slempropp se ut. Inte helt olik hur min kom ut. Att den Àr brun beror oftast pÄ att den innehÄller koagulerat blod. Bild: @familjeliv

Rosa slempropp

slempropp rosa
Lite lÀtt rosa slempropp. Detta Àr dock bara en bit av proppen. Det Àr Àven möjligt att det Àr en lite blodig flytning. Foto: @familjeliv

Genomskinnlig slempropp

gulaktig slempropp genomskinlig bild
Slemproppen kan vara genomskinlig eller lÀtt gulaktig. Foto: @familjeliv

Gör dig redo för en lugn och sÀker förlossning

Att föda barn Àr en alldeles speciell upplevelse. Det gör ont och du Àr rÀdd, men samtidigt sÄ Àr det nÄgot av det mest fantastiska som en kvinna kan vara med om. För att göra det lite lÀttare för dig sjÀlv kan du lÀsa pÄ. Prata med din barnmorska om vad som sker i din kropp. Och vad du kan förvÀnta dig.

Jag tittade pĂ„ Margaux Dietz förlossning innan jag födde mitt första barn. Jag tycker att denna video var vĂ€ldigt “mild” och det hjĂ€lpte lite mot min förlossningsrĂ€dsla jag hade. Det finns numer en uppsjö av förlossningsvloggar, av olika karaktĂ€r – precis som en förlossning kan vara. Du vet inte hur din kommer att bli.

Hen kanske föreslÄr att du gör en hinnsvepning om det inte finns nÄgra tecken pÄ att förlossningen Àr pÄ gÄng, och du har gÄtt över det berÀknade datumet. Först sÄ gör de en ultraljudsundersökning för att se var moderkakan ligger. NÀr hinnorna försvinner kan Àven slemproppen komma ut. Steg för steg sÄ kommer du nÀrmare sjÀlva födseln.

Det Àr spÀnnande nÀr slemproppen lossnar, speciellt om du mÀrker av den pÄ ett mer uttalat sÀtt. Din kropp börjar förbereda sig pÄ förlossningen, och du kan vara redo mentalt. NÀr sedan alla de andra tecknen börjar komma sÄ Àr allt under kontroll. Det kanske inte kÀnns sÄ just dÄ, men allt det hÀr Àr helt naturligt.

Lycka till! HĂ€lsningar Sofia och Rodrigo.

You may also like

Leave a Comment