fbpx

11 sätt att få ditt barn att sluta amma på natten

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Amning kan vara en underbar tid som du har tillsammans med ditt barn. Samtidigt som det är ett utmärkt sätt att lägga grunden för barnets framtida hälsa. Efter ett tag så förändras bebisens behov, och även föräldrarnas situation. Då är det ofta nattamningen man vill dra ner på. Här får du tips på hur du kan gå till väga, och hur du kan veta när det är dags att börja.

När kan man sluta nattamma?

Om barnet mår allmänt bra och går upp i vikt som hen ska brukar man kunna börja tänka på att sluta amma på natten när de är mellan 4 och 6 månader gamla. Alla barn är individer, så det går inte att ange ett datum. Vid den här åldern har de inte samma behov av att äta på natten.

Varför behöver man göra det?

Det kan finnas olika anledningar till att du vill sluta amma på natten. En ganska viktig sådan är sömnbrist. Både du och barnet är vakna varje natt, vilket kan vara påfrestande. Kanske andra personer i familjen också, beroende på var barnet sover.

Vid den här åldern är det bra att barnet får en rutinmässig sömncykel. De behöver ganska mycket sömn, under flera års tid. Om ni kommer in i goda vanor redan nu så kan det förenkla livet.

Läs även: Smakportioner – Enkel guide till dig vars barn ska börja smaka på mat (inkl. recept)

Sedan är det också nu som man börjar introducera andra livsmedel. Även om du helammar under flera månader så behöver barnet fast föda när hen är runt halvåret. Genom att dra ner på nattamningen får du en sömlös övergång till fast mat.

Amning är mer än bara mat

Tro inte att barnet alltid är hungrigt bara för att hen vaknar på natten. Amning är bra mycket mer än mat, även för mamman. Barnet känner sig tryggt när hen är nära mamman kropp, det är som en automatisk tröst med bröstet. Du behöver alltså inte var orolig för att hen inte får all den näring som behövs.

Hur kan jag veta om mitt barn är redo?

Det här är en bra fråga. Varje barn är unikt. Även om du är redo för att sluta kanske hen inte är det. Så pröva dig fram. Använd tips och knep för att underlätta övergången, men var uppmärksam på hur barnet reagerar.

En del barn har svårare att anpassa sig. Ibland kan det vara en önskan om närhet med mamman. Speciellt om ni inte har möjlighet att tillbringa så mycket tid tillsammans under dagens lopp. Eller så har barnet har vant sig vid att vakna under natten, och kommer att fortsätta med det tills du vänjer hen av med det.

Steg-för-steg-guide

Hur man slutar amma på nätterna natten

Välj rätt tidpunkt

Kom ihåg att du har rätt att välja själv hur du tar hand om ditt barn. Det ska vara ditt beslut att sluta nattamma. Om du inte är övertygad kan du vänta, det är inget fel med det. För om du är motiverad så kommer det att bli lättare.

En annan sak är att välja en period när du har energi och ork att ta tag i det här. Kanske när din partner har semester eller någon annan kan stötta dig lite extra.

Börja med en fast kvällsrutin

Det här kan vara till stor hjälp, och något ni kan fortsätta med bra länge. Fasta tider för läggdags är bra för både barn och vuxna. Kroppen vänjer sig vid att sova vid en viss tidpunkt.

Långt innan det är dags att lägga sig kan ni börja dra ner på tempot. Håll på med lugna aktiviteter, så att barnet inte är så uppjagat när du lägger ner hen. Återigen kan du tänka på hur bygger goda vanor för hela barndomen.

Mätta barnet ordentligt innan läggdags

Ingen kan sova om de är hungriga. Var noga med att barnet äter tillräckligt under dagen, vare sig du bara ammar eller de har börjat lite med annat. Precis innan sänggåendet kan det löna sig att lägga in ett större amningstillfälle. När barnet känner sig mätt och belåtet kommer hen att sova lite längre, och djupare.

Läs även: Smaknapp bäst i test (2023): Napp man kan fylla med frukt och mat + tips på innehåll!

Söv inte med bröstet

Det är inte alltid så lätt att hålla barnet vaket den där sista kvällsmåltiden. Många barn somnar till vid bröstet. Men då kommer hen att koppla bröstet till att somna. Låt hen i stället äta klart och sedan är det dags att sova.

Öva på att somna om utan att amma

När barnet vaknar på natten är det frestande att bara lägga hen vid bröstet. Du är så trött och allt du vill är att gå tillbaka till sängen. Försök i stället med kärleksfulla men bestämda metoder för att trösta barnet. Det kan vara så enkelt som att klappa på ryggen eller blöjan. Pröva på att sjunga för barnet eller vagga hen till sömns. Ofta tar det lite tid att vänja sig, det är därför du måste vara tålmodig.

Skilj på nattamning och dag-amning

Du kan faktiskt lägga grunden för den här tiden redan från början. Gör klart för barnet vad som är natt och dag. Om hen vaknar mitt i natten så tänd inte lamporna. Håll det så mörkt som möjligt. Prata inte så mycket utan hålla dig tyst. Barnet kommer då in i en rytm, som gör det enklare att ta bort nattamningen. Speciellt om du vill fortsätta amma under dagen.

Överväg att introducera en napp

Även om åsikterna går isär så är det många som lyckats sluta nattamma genom att ge bebisen en napp. Den kan hjälpa hen somna utan att ligga vid bröstet, och även somna om ifall hen vaknar på natten. Du kanske måste hjälpa till att föra in nappen i munnen igen på natten, i alla fall under en övergångsperiod.

Moderna nappar är mjuka och säkra för barnet. För att minska trycket på käkarna, och eventuella tänder, bör sugdelen vara smal. Nappen bör vara flexibel och anpassa sig efter barnets mun.

Alternativ till amning

Om barnet verkligen är hungrigt på natten kan du erbjuda mat och dryck, det måste inte nödvändigtvis vara bröstet. Pröva att erbjuda alternativ som välling, mjölkersättning eller helt enkelt vatten. Om barnet är lite större kan du ge dem vanlig mjölk.

Läs även: Mina bästa mjölkstockning tips vid feber & värk

Kommunicera med ditt barn (även om hen inte förstår)

Förklara på ett vänligt och enkelt sätt att nattamningen kommer att minska. Du vet egentligen inte hur mycket barnet förstår. Håll rösten lugn och uppmuntrande. Det är även bra att använda positiv förstärkning och beröm. Övertyga barnet om att du förstår att det är lite svårt att sluta med nattamningen.

Kompensera för utebliven närhet

Amning är som sagt mer än bara en måltid. Du kan behöva kompensera med mer uppmärksamhet och tillgivenhet nu när du tar bort de där nattstunderna. Barn har många känslor, även om de inte förstår så mycket.

Få stöd från andra

Du behöver inte förneka dina egna känslor som mamma. Det är komplicerat ibland. Ta hjälp från andra, det kan vara precis vad som behövs. Till exempel kan barnet kanske sova med din partner under den här perioden. Då känner hen inte lukten av din mjölk och det kan vara enklare att vänja sig av med nattamningen.

Det viktiga är att ni som familj delar ansvaret och lägger upp en plan tillsammans. Att skaffa barn är ett gemensamt ansvar. Ingen annan kan säga vad ni ska göra, men se till att stötta varandra och acceptera hjälp utifrån.

Din egen hälsa & välbefinnande

Även om du är övertygad om att det är det bästa, så kan du uppleva starka känslor när du vill sluta med nattamning. Många kvinnor har en blandning av skuld och sorg. En period i barnets liv börjar gå mot sitt slut. Just amningen är ju något som aldrig kan upprepas.

Amning på nätterna nyfödd bebis

Ta hand om dig själv och dina behov under hela den här processen. Det är helt normalt att känna sig rent av konstig. Kom också ihåg att din kropp och sinne varit genom bra mycket med graviditet och förlossning. Självklart att du är lite trött. Därför är det också så viktigt att stötta varandra och ta emot hjälp från andra.

Vanliga hinder och hur man hanterar dem

Nu är det ju sällan som allt faller på plats när det kommer till små bebisar. Du kommer i gång med att bara amma på dagen, men så börjar barnet vakna och kinka på natten igen. Eller så håller ni på och försöker utan att det fungerar.

Ibland kan det vara yttre saker som gör att barnet vaknar på natten. En liten förkylning, tandutveckling eller något annat som stör hen. Det kan också vara en förändring i deras dagliga rutin, det behövs inte så mycket för att barnen ska bli lite oroliga.

Om detta är fallet kan ni återgå till nattamning och sedan försöka igen lite senare. Det är viktigt att vara flexibel, ändra riktning om något inte fungerar. Även om du är övertyga om att ditt beslut var det rätta så kanske det inte är läge just nu. Barn är som sagt unika och föräldrarna måste anpassa sig ibland. Ni kanske måste vänta lite längre än ni tänkt.

Läs även: Bästa bröstpump 2023: Jag har testat 5 olika Medela bröstpumpar

Slutsats

Lita på din intuition och känn efter vad som är bäst för just din familj. Alla har olika situationer och möjligheter. Vad som fungerar för ett barn, eller familj, är inte det bästa för ett annat och så vidare. Tro inte att du är en dålig förälder bara för att det är kämpigt att sluta med nattamningen. Det är helt normalt att det går upp och ner.

Om du har några erfarenheter eller ytterligare tips så är du välkommen att dela med dig. Alla föräldrar har behov av att få höra hur andra har gjort. Ju fler goda råd desto bättre, för då är det säkert något som fungerar.

You may also like

Leave a Comment