fbpx

Sluta amma tvärt eller fasa ut – för och nackdelar med båda metoderna

by Sofia
Sluta amma hur - sluta amma direkt fasa ut amning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Dags att sluta amma? Då kanske du funderar över vad som är bästa sättet – att fasa ut amningen eller att sluta amma tvärt? Jag har testat båda metoderna och jag har en del att dela med mig av. Rakt av kan jag inte säga att det ena är bättre än det andra, det beror helt på din situation. I detta inlägg går jag igenom lite att tänka på när du ska sluta amma.

Jag vill tydliggöra att jag inte är utbildad sjukvårdspersonal och att detta inlägg främst bygger på egna erfarenheter, men även efterforskning som jag gjort bland vänner och på nätet. Kontakta alltid sjukvården om du känner dig osäker över något.

Amning är bra för både barnet och dig, men…

Amning är bra för både mamman och bebisen. Du har alltid näringsrik föda tillgänglig på det mest hygieniska sätt som finns. Plus att det är något alldeles speciellt att amma. Du får en närhet till ditt barn som är svår att beskriva. Barnet får den så viktiga näringen som är speciellt utformad för bebisar. Modersmjölken är svår att härma, den innehåller sådant som du bara finner där.

Men, amning varar bara en viss period. Ganska snart är det dags att sluta med bröstmjölken. Barnet måste få växa till sig och äta vanlig mat. Du kanske ska gå tillbaka till jobbet, blir allvarligt sjuk eller av andra anledningar tycker att det blir jobbigt att amma. Hur länge du väljer att amma är helt upp till dig. Likaså hur du slutar, en del föredrar att göra det tvärt av medan andra anser det bäst att fasa ut amningen.

Läs även: När går randen på magen bort efter en graviditet?

Hur jag slutat amma x 2

Med min första dotter Alia var det en kombination med att hon fick tänder vid 4,5 månad och att jag kände mig kvävd. Jag upptäckte helt plötsligt att mina bröstvårtor blev såriga igen, precis som de kan bli i början när man vänjer sig vid amningen. Det var först efter några veckor vi insåg att Alia hade fått tänder väldigt tidigt. AJ!

amning bebis tänder
Jag fattade först inte att Alia hade fått tänder förrän jag kände efter och blev “biten”, ser ni märkena på fingret? Då förstod jag helt plötsligt varför mina bröstvårtor led.

Samtidigt med att bröstvårtorna led, så led även jag som person. Jag hade börjat jobba (hemifrån) när hon bara var tre månader och amningsavbrotten blev fler och fler. Båda våra barn är hungriga av sig, men efter ett tag insåg jag att jag hade blivit en köttnapp. Det blev svårt för mig att ens gå utanför huset, vilket ledde till att jag kände mig kvävd. Alla behöver vi egentid. Så jag beslutade mig för att sluta amma tvärt.

Nu med vår andra dotter Mila har jag börjat fasa ut amningen, jag är faktiskt mitt i det. Jag har gjort en del research kring hur man bäst gör. Det finns lite olika metoder, och jag testar mig fram.

Hur gör man för att sluta amma?

Till en början så behöver bebisen inget annat än mammans mjölk. Faktum är att det är bäst att inte införa andra födoämnen för tidigt. Men även när den börjar äta annan mat så är bröstmjölken en viktig del av näringsintaget.

Lästips: Är babypuder/talk farligt för barn?

Barnet är naturligtvis det allra viktigaste i sammanhanget. Därför så rekommenderar läkarna att du försöker amma i alla fall ett halvt år, gärna längre. Men om det inte går så kanske du måste sluta tidigare. Jag stod inte ut mer än fem månader. Hur länge du vill amma är helt upp till dig och inte till läkarna. Ditt barn kommer inte ta någon skada av att börja med mjölkersättning. Flera av mina syskonbarn är uppväxta på ersättning och de är inte mer sjuka än andra barn!

Samma sak om du vill amma länge. Många mammor fortsätter med en form av tröstamning långt efter att barnet gått över till fast föda. Kanske som ett enkelt sätt att få hen att sova, något som alla föräldrar sliter lite med. Eller så fortsätter du bara för att du tycker det är mysigt. Så ditt barn kanske är större när du bestämmer dig för att sluta med amningen.

Vilken metod är bäst? Sluta amma tvärt eller gradvis sluta amma

sluta amma nu tips mår inte bra av att amma
Att amma är mysigt men det kan också vara väldigt jobbigt. Vissa vill inte amma av olika anledningar och andra kan inte. Jag hoppas att detta inlägg kan hjälpa dig som vill sluta amma med lite tips och råd.

Som med allt annat där bebisar är inblandade så är det individuellt vilka lösningar som fungerar bäst. Det är en del av att växa till sig som föräldrar och familj.

Det finns för-och nackdelar med båda metoderna att sluta amma. En del kan bero på hur gammalt barnet är. Du kan alltid se till att ditt barn får den näring som behövs för att må bra. Samtidigt så bör du tänka på hur det kommer att påverka både dig som mamma och ditt barn. Speciellt om du slutar när bebisen är liten, och din kropp producerar stora mängder mjölk.

Trappa ner på amningen

Det här är en metod där du stegvis drar ner på amningen. Många gör det i takt med att de ökar mängden vanlig mat. När bebisen är runt 6 månader så kan hen börja äta olika saker. Bröstmjölken är nu inte heller tillräcklig för en god tillväxt. Till en början är det vanligt att mosa upp potatis och morötter. Eller kanske gröt och lite frukt. Steg för steg så vänjer sig bebis vid mat, och du kan börja introducera nya rätter. Så småningom äter ditt barn fast föda varje dag.

Samtidigt som du gör detta kan du börja trappa ner på amningen. Barnet får sin föda från maten, men behöver fortfarande en del bröstmjölk eller mjölkersättning. Till en början så är det maten som kompletterar mjölken, men efter ett tag blir det tvärtom.

Målet är ju att barnet bara ska äta mat. Vissa barn tycker om att äta vanlig mat redan från början. De är redo för steget in i vuxenvärlden, även om det bara är litet. Andra kan vara lite kinkiga och du måste pröva dig fram för att se vad de tycker om. För även små barn har ett smaksinne och vet vad de vill ha.

Kanske något för dig: När kommer mensen tillbaka efter att man slutar amma?

Fördelar med att fasa ut amningen stegvis

Den här metoden anses vara bäst för mamman. Du slipper problemet med mjölkstockning, eftersom din kropp också gradvis vänjer sig vid att det behövs mindre mjölk. Ta gärna bort ett amningstillfälle i taget. Efter ett par dagar, eller någon vecka, så tar du bort en till måltid. Det gör det enklare att vänja både mamma och barn vid att nu är det maten som är viktigast. Du kan fortfarande ha dina mysstunder med bebisen, men på ett annorlunda sätt.

Bebisen mår också bra av att du trappar ner på amningen stegvis. Den hinner inte ens sakna bröstmjölken med alla de nya smakerna som introduceras. För tröst och sömn får du skapa nya rutiner, där amningen inte är en del av det hela. För i slutändan så är det föräldrarna som ger den största tryggheten, och inte bröstet.

För mig har det dock inte funkat att fasa ut. Jag försökte det i början av båda gångerna när jag skulle sluta amma och det retade brösten fruktansvärt. Dessutom så vägrade båda barnen ta flaskan så länge bröstet fanns som alternativ.

Nackdelar med att fasa ut amningen

En nackdel med att sluta amma stegvis är att det drar ut på tiden. Om du som jag kände att du knappt fick utrymme att andas, kanske en utfasning inte är rätt metod. En annan sak är att barnet kan ha svårare att sluta, det blir som att dra av ett plåster långsamt.

Sluta tvärt med amningen

sluta amma direkt
Jag la ut den här ofiltrerade bilden på mina sociala medier i samband med att jag skulle sluta amma. Då hade jag fått flera kommentarer, i all välmening, om varför jag inte borde sluta amma så tidigt. I en annan slide sa jag att det är viktigt att stötta kvinnor i att oavsett vilket beslut man tar, så är det viktigt att mamman mår bra. En mamma som mår bra kan ta hand om sitt barn på bästa sätt. På så sätt vinner alla.

Det finns tillfällen då det är enklare för både dig och bättre för barnet att sluta amma snabbt. Du kan hamna i en situation där du tvärt måste sluta med amningen. En del mammor blir eller är sjuka och måste ta starka mediciner. Eftersom allt går vidare till bebisen via bröstmjölken kanske du är tvungen att sluta amma. Andra väljer att sluta amma tvärt innan de går tillbaka till jobbet. De vill njuta av de där speciella stunderna så länge som möjligt.

Med min första dotter var det att jag faktiskt inte orkade amma mer. Det gjorde så ont när hon bet i bröstvårtorna med sina små vassa tänder, och jag var en köttnapp som skulle användas dygnet runt – hela tiden. Trots att jag hade mycket mjölk så var hon aldrig nöjd. Speciellt inte på nätterna. Vi insåg efter ett tag att hon bara ville ha tröst, men man kan inte ha barnet på sig 24/7. Man blir knäpp! Då var jag mental utmattad, av sömnbrist och brist på egen tid.

Med min andra dotter var det mest min psykiska hälsa som avgjorde att jag slutade amma direkt vid 3,5 ålder. En del av mig hade velat amma längre, men i efterhand är jag glad över att jag slutade när jag gjorde. Mila var vid 4 månaders ålder redan över 2 standardavvikelser i vikt. Hon vägde alltså motsvarande en välmående 6 månaders bebis. Visst hade jag mycket mjölk, men jag ammade verkligen konstant. Jag kunde inte ens lämna huset för att handla. Hon blev då så upprörd att hon skrek okontrollerat och det spelade ingen roll hur mycket Rodrigo försökte trösta henne.

Tanken var att jag skulle pumpa ut mjölk så att Mila fortfarande skulle få bröstmjölk under de första månaderna. Det gick dock inte, för allt pumpande retade upp brösten och stimulerade mer mjölkproduktion.

Fördelar med att gå ”cold turkey”

En av de största fördelarna jag upplevde med att sluta amma Cold Turkey (som de säger i USA), var att det var över på bara några dagar.

Sluta amma tvärt hur lång tid tar det?
sluta amma hur
Räkna med att brösten läcker en hel del under perioden när du slutar amma. Så här genomdränkt var min bh trots amningsinlägg.

Det tar ungefär en vecka att sluta amma om du slutar tvärt enligt min erfarenhet. Första dagen är ok, innan kroppen börjat reagera. Andra till fjärde dagen är värst. I 3 dagar hade jag svårt att hålla bebisen mot bröstet, dag 5 var det ok. Dag 7 var smärtan borta och mjölken hade börjat sina. Så, ungefär en vecka tar det. Betydligt snabbare än att fasa ut amningen.

Nackdelar med att sluta amma direkt

En av de jobbigaste sakerna med att sluta amma direkt är att du måste gå igenom en fas av smärta. Om du har en normal till hög mjölkproduktion kommer dina bröst att växa till fotbollar. Första dagen är ok, när du kommer in på andra dygnet gör det ont. Du måste se till att tömma brösten på mjölk, gärna i duschen och så lite som möjligt. Handmassera ut den värsta pressen. Brösten kommer läcka av sig själv också, så se till att ha bröstinlägg.

Det kan även uppstå komplikationer om du slutar abrupt. Bland annat kan du få mjölkstockning, en vanlig konsekvens när mjölken inte får komma ut vartefter den tillverkas. Det är väldigt smärtsamt och kan leda till mastit, en inflammation i bröstet. Du kan till och med bli tvungen att ta antibiotika för att bli av med det. I svåra fall blir det ännu värre komplikationer och du kanske måste läggas in.

Detta går dock att förebygga och till viss mån undvika.

Sluta amma biverkningar – hur du undviker mjölkstockning när du slutar amma

kål mot mjölkstockning huskur sluta amma undvika ont
En bit in i projektet att sluta amma, när jag hade som mest ont, testade jag en vanlig huskur mot mjölkstockning / ont i brösten vid amning – nämligen kålblad. Jag hade bara rödkål hemma, vilket kan färga kläderna (varning!). Det otroliga var att det var så skönt med kalla kålblad mot de ömma brösten. Enligt vissa är kål även antiinflammatoriskt. Dessutom är de ju i form av en bh så de passar bra runt brösten.

Det är klart att du inte nödvändigtvis får mjölkstockning eller mastit bara för att du tvärt slutar amma. Men risken finns så du bör vidta vissa åtgärder. Till en början kan det vara bäst att pumpa ut en del mjölk, för att simulera bebisens sugande. Men kom ihåg att du vill att mjölkproduktionen ska upphöra, så pumpa inte ut för mycket! Det är bättre att handmassera ut i duschen.

På sätt och vis kan det jämföras med att trappa ner på amningen. Fast det är bara du som upplever den gradvisa förändringen. Du kan pumpa för hand eller använda en bröstpump. Försök att inte pumpa ut mer än vad som behövs för att du inte ska känna något obehag. Det är bättre för alla om mjölken stoppas upp så fort som möjligt när du väl bestämt dig för att sluta amma.

Sluta amma tvärt tips

amning röda fläckar på brösten
Det GÖR ont att sluta amma tvärt. I 2-3 dagar är det bara ren viljestyrka som gäller, framförallt om du har mycket mjölk som jag hade. Du kommer att få kämpa emot varenda impuls att ge upp. Du kommer möta motstånd (som här irriterade bröst med röda fläckar). Det gäller att vara rejält mentalt förberedd och ha bra stöd.

Varmt vatten kan vara till hjälp när du vill sluta amma. Mjölken rinner ut av sig självt om du ställer dig i en varm dusch och sakta stryker över brösten. Du kan också lägga bröstvårtorna i en skål med varmt vatten så kommer mjölken att droppa ut.

Om du tycker det är svårt att få ut all mjölk kan du försiktigt massera brösten. Speciellt om du känner en del knölar där inne. Var försiktig och varsam när du hanterar dina bröst.

Använd en BH som sitter åt när du vill sluta amma. Men undvik de som har byglar under bröstet eftersom de kan bidra till mjölkstockning. En bra sport-BH kan var bra, de är mjuka men sitter fast ordentligt.

En sammanfattning av vad som kan hjälpa dig när du slutar amma tvärt:

 • Pumpa ut mjölken själv. Antingen för hand eller med en pump.
 • Duscha i varmt vatten och stryk över brösten. Mjölken kommer ut av sig självt. Pressa inte hårt, det stimulerar mjölken och kan leda till mjölkstockning. Ett tips jag fick var att använda en hårborste för att stryka på brösten, i riktning mot bröstvårtorna. Jätteskönt. Ännu skönare var att ta massagemunstycket på duschen och stryka det längs med brösten på motsvarande sätt samtidigt som du spolar varmt vatten.
 • Lägg bröstvårtorna i en skål med varmt vatten så att mjölken droppar ut.
 • Massera försiktigt dina bröst för att lösa upp eventuella knutar.
 • Använd en bra BH som sitter åt, men inte för hårt så att du får ont och riskerar mjölkstockning.
 • Lägg kalla kålblad runt brösten. Det låter helt galet men det funkar verkligen! Det lindrar smärtan. Se till att skära bort de hårda rötterna bara, använd endast själva bladet.
 • Ibuprofen!

Det finns även en annan möjlighet och det är en sluta amma medicin. Du kan ta mediciner för att minska mjölkproduktionen så fort som möjligt. Detta är inget jag testat utan jag har lyckats stå ut.

Så här kändes det att sluta amma direkt

Jag skrev en liten dagbok den första tiden för att komma ihåg hur det var att sluta amma. Vi valde att börja processen en fredag, då min man skulle vara ledig över hela helgen. Det är viktigt att tima detta bra, jag rekommenderar att din partner eller någon annan anhörig finns närvarande under 3-4 dagar. Dag 1 kommer vara värst känslomässigt och mest tjafs med bebis om hen inte redan accepterat flaskan. Dag 2-4 kommer vara värst vad gäller smärta.

Så här skrev jag:

Dag 1 fredag:

Ammar för sista gången klockan 7 på morgonen. Äter en stor frukost för att få energi.

Kl 9.30 för vi första misslyckade försöket att ge henne flaska. Hon blir jättearg och vägrar äta, men somnar till slut. Vi gråter ikapp tills Rodrigo tar henne och vaggar henne till sömns. Jag brottas med tankar om att jag gör något fel, som är emot naturen. Att jag torterar mitt barn. Han lugnar mig och tankarna släpper.

Kl 11.30 hon tar flaskan i sömntillstånd. Det känns som en enorm seger.

Jag äter en bra lunch och vid 12.30 tar jag första duschen mot brösten, då det gör lite ont i ena bröstet.

Klockan 13.00 misslyckat nytt försök att få henne att ta flaskan, känns som ett bakslag med tanke på att hon tog flaska tidigare. 14.30 får vi till slut i henne lite. Hon blir gladare.

Klockan 15.30 aj, nu är ena bröstet som en fotboll och jag har läckt igenom 3 plagg. Duschar och handmjölkar lite.

16.30 matningsförsök igen går ok, hon får i sig en hel del.

19.00 tar jag ett bad, och duschar mot brösten. Aj, vad ont det gör. 20.00 går jag till sängs. 21 gör det så ont att jag tar ibuprofen.

Rodrigo tar vår dotter över natten. De sover nästan ingenting, hon äter 3 ggr. Jag vaknar 2-3 ggr av ont, lyckas somna om till kl 06.

Dag 2 lördag:

På morgonen tar jag bebis på babybjörn. Bebis vill inte somna, kommer inte till ro. Jag lyckas mata henne. Hon somnar. Sover till 10.30. Jag badar med äldsta dottern medan man och bebis sover.

Brösten är nu lila och med rodnad. Blir alltid lite bättre e bad. Smörjer in med babyolja och masserar försiktigt ut trycket. Bebis äter flaska utan problem

14.30 nära att kräkas av huvudvärk och smärta. Tar ibrupofen, hjälper lite. Usch vad ont det gör! Får jobba mot tankarna att ge upp, det är så lätt att bara sticka till henne bröstet. Tänker på min målbild igen.

Dag 3 söndag:

Vaknar kl 05 av ont. Duschar och släpper på trycket. Tar ibuprofen. 10.30 duschar jag igen. Känns lite bättre. Gör ont men mest när man kommer åt. Testar kål i bhn och det är väldigt skönt, ångrar att jag inte testade det från början!

Matningen med flaska funkar som på räls. Känner att jag fattade rätt beslut, även om det fortfarande gör ont som fan.

Dag 4 måndag:

Nu vänder det. Sov bättre och har bara ont när jag kommer åt brösten. Tar ibuprofen om det börjar göra mer ont. Märker även av att mjölken blivit lite mindre. Framförallt ena bröstet känns bra, det andra är fortfarande väldigt fullt och irriterat.

Dag 5 tisdag:

Nu börjar jag kunna leva som vanligt. Jag kan hålla bebis mot bröstet, men känner att det stimulerar produktionen. Det är det jobbigaste med detta, att vilja vara nära men inte riktigt kunna. Jag tröstar mig med att det kommer. Rodrigo ger Mila mycket närhet.

Efter en vecka börjar jag kunna använda vanliga kläder, men har fortfarande sportbh på mig dygnet runt. Smärtan helt borta men det fortsätter att rinna i brösten.

Sluta amma medicin

Du kan också ta mediciner som minskar produktionen av bröstmjölk. Ta upp det med din läkare eller med barnavårdscentralen. Om du kan planera för att sluta amma tvärt så kan du ha allting redo för den stora dagen. Men även om det är något som kommer upp helt oväntat så kan du få hjälp att handskas med det.

Naturlig avslutning på amningen

Oavsett hur du väljer att sluta amma så är det viktigt att vara så förberedd som möjligt. Och glöm aldrig att det är helt upp till dig vad du gör. Det är inte alla som vill sluta amma vid en viss ålder. Eller tvärtom, du kanske vill sluta tidigare än alla andra i din vänskapskrets.

Var inte för hård mot dig själv – men var konsekvent

Även om du är säker på att du vill sluta amma så kan det vara svårt. Dels har du den känslomässiga biten. Både du och bebisen har ett speciellt förhållande till amningen. Många kvinnor får en sorts separationsångest när det är dags att sluta. Men var bestämd när det väl är dags. Vela inte för då blir bebisen bara förvirrad och irriterad.

Om det inte fungerar så bra att sluta så kanske du kan försöka någon annan gång. Såvida du inte har särskilda orsaker till att sluta amma så kan det hända att tidpunkten inte är riktigt den rätta. Det är inte ett nederlag om du känner att du vill fortsätta. Vad du och din bebis gör är helt upp till er.

Läsvärt: Bra leksaker för din bebis utveckling

Fasa ut amning – sluta amma på natten bara

Det brukar fungera bäst om du trappar ner på måltiderna under dagen först. Kvällsamningen är ofta den sista som försvinner. Men du kan inte bara ta bort bröstmjölken utan att se till att bebisen får i sig annan mat. När den biten fungerar så brukar det vara enklare att minska på amningen.

När det är dags att sluta med kvällsamningen är det speciellt viktigt att barnet äter en ordentlig middag. Annars är risken större att den vill ha mjölk. Du vill ju också att ditt barn ska sova ända fram till frukost, och det går inte om hen är hungrig.

Välj rätt tidpunkt

Ibland kan det vara till hjälp om någon annan sköter om vissa delar av barnet rutin medan ni är i fasen med att sluta amma. Mamman kanske rentav måste sova i ett annat rum för att lugna ner bebisen – eller dig själv. Så gjorde vi båda gångerna. Jag behövde sova och hade så ont att jag var tvungen att bara fokusera på mig själv.

Det kan vara ganska jobbigt känslomässigt med bebisens reaktioner. Sist med Mila, grät vi ikapp den första tiden. Jag kände mig elak och som att jag torterade henne. Dessa känslor leder ingen vart, och det är viktigt att ha bra stöd runt omkring dig när du ska sluta amma. Annars är det lätt att man ger upp direkt. Se till att ha en tydlig målbild i huvudet (min var att jag och min syster skulle gå på spa några timmar, något som varit omöjligt innan). Försök tänka på att det sälla brukar ta lång tid innan alla har vant sig vid det nya livet.

sluta amma få bebis att ta flaskan hur
Detta är dag 3 efter att jag slutade amma tvärt och Mila är redan här väldigt nöjd med flaskan. Det var otroligt mycket tårar första dagen, men det går över. Försök ha målbilden tydlig, varför ni väljer att sluta amma just nu.

Det är svårt att sluta amma när barnet är sjukt eller håller på att få tänder (dock var det precis vad jag gjorde med Alia). Då kan det vara svårt för alla parter att handskas med ytterligare en sak. Välj därför rätt tillfälle när alla är mer eller mindre friska och avslappnade.

Sammanfattning av sluta amma tips

Här är en lista på sluta amma tips:

 • Välj rätt tidpunkt, när barnet inte är sjukt
 • Var bestämd. Ditt barn mår inte bra av att du velar, och inte du heller.
 • Om det inte fungerar nu så kanske det är bäst att försöka vid ett senare tillfälle.
 • Börja gärna med dagsmålen, och låt barnet vänja sig vid riktig mat.
 • Be om hjälp ifall du tycker det är jobbigt eller har problem med att sluta.
 • Samarbeta med måltiderna och nattningen. Det kan vara enklare om mamman sover separat ett litet tag så att barnet inte luktar sig till mjölken.

Kom ihåg att det här är en fas som går över. Amning är helt fantastiskt men är bara tänkt för en begränsad tid. Livet och nöjet av att ha barn fortsätter dock, även om det inte är helt det samma. Men så är det vartefter som bebisen växer till sig. Njut av alla de stunder du har tillsammans med ditt barn, de är det viktigaste som finns.

Vanliga frågor:

Kan man sluta amma tvärt eller är det farligt?

Nej, det är inte farligt att sluta amma tvärt – varken för barnet eller dig. Det gäller dock att se till att du gör det kontrollerat så att du undviker biverkningar och så att barnet får i sig annan föda (mjölkersättning, välling, vanlig mat etc.).

Naturligtvis kan det vara en liten chock för bebisen att sluta amma, för det är något som barn av naturliga skäl tycker om. Så var förberedd på att hen blir lite kinkig ett par dagar. Det är en ny situation som alla måste vänja sig vid. Men som redan nämnts så är det andra faktorer som ger störst trygghet och välbefinnande för en bebis. Föräldrarna är alltid den fasta punkten i barnets tillvaro.

Lästips: Så blir du av med bebisens skorv på det mest skonsamma sättet

Jag känner mig ledsen över att sluta amma – vad ska jag göra?

Prata gärna med någon om du känner dig nere på grund av att du slutat amma. Separationsångesten är vanligare än de flesta tror. Jag kände verkligen så vid båda tillfällena jag slutade amma, även om jag var bestämd över att sluta.

Du kan ta upp det med personalen på BVC eller kanske i något forum (familjeliv, Facebook). Se till att ha bra stöd runt omkring dig om möjligt. Det kan även hjälpa om du aktivt försöker skapa andra sätt att mysa på tillsammans med din bebis. Gärna vid andra tillfällen än runt måltiderna.

Sluta amma – hur får jag bebis att acceptera flaskan (ersättning & vällning)?

Om du går över till att mata med flaska kan du hålla barnet nära dig samtidigt som du håller fram flaskan. Ganska snart kommer ni att ha den där fina stunden tillsammans, fast det inte är din mjölk som barnet dricker. Eller så kanske pappan får ta över till en början. Barnet kan känna lukten av din mjölk och leta efter bröstet. Det sker även när du gradvis slutar amma, men är vanligtvis mer uttalat när det är ett abrupt slut på amningen.

För oss lossnade det när hon somnat och i ett halvsovande tillstånd inte riktigt fattade vad det var hon fick (bröst eller flaska flöt ihop). Då tog hon hela flaskan.

Läs även: Vilken febertermometer är bäst – en som avläser på pannan eller i örat?

You may also like

Leave a Comment