fbpx

Smaknapp bäst i test (2023): napp man kan fylla med frukt & mat – tips på innehåll i matnapp!

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Du hör ofta talas om smaksensationer eller smakportioner. Att låta barnet få prova på olika smaker och introducera dem till den härliga världen med mat. För du vill ju att ditt barn ska njuta av maten och inte bara äta för att växa till sig. Smaknapp är ett vanligt alternativ som fungerar bra för de flesta.

Vad ska man börja med för smakportioner?

Allt är nytt för små bebisar. Hela världen ligger för deras fötter och det kan ibland vara överväldigande. Samma sak gäller all den nya maten, som kan vara nog så konstig efter att bara ha ätit bröstmjölk. Därför är det bra att börja med små smakportioner. Ibland är inkörsporten till mat helt enkelt att barnet lägger märke till din tallrik och börjar visa intresse. Oftast är det så att du presenterar hen med olika saker, smakportioner.

Bebisens mage är inte van vid maten, så börja med sådant de tål. Kokt mat är lättare att smälta, så satsa gärna på det i början. Potatis, morötter, gröt och ris. Men även kyckling, kött och fisk kan vara lämpligt. Varva gärna olika sorters mat. Det är inte bara nya smaker du vill presentera för barnet utan också konsistens och att över huvud taget äta.

Läs även: Smakportioner – Enkel guide till dig vars barn ska börja smaka på mat (inkl. recept)

Hur många gånger per dag kan man ge smakportioner?

Till en början är det verkligen fråga om lite mindre mängder. Steget över till ett liv med vanlig mat behöver inte vara stort, och de flesta barn tycker om att gradvis få vänja sig vid allt det nya. Tvinga inte fram något utan försök läsa av barnets reaktion. Och stressa inte själv. Det är klart att bebisen behöver börja äta. De första fyra till sex månaderna klarar hen sig bra på bara mjölk. Det är ingen panik därefter utan du kan gärna varva mjölk med ganska små smakportioner till en början.

Det finns inga måsten när det kommer till hur ofta barnet kan få smakportioner. Övergången till vanlig mat är lättast när hen är på gott humör. Du ska alltså inte försöka introducera nya smaker och konsistenser till ett kinkigt barn, för då är det inte lätt att lyckas.

I början handlar det ju inte om att äta en hel måltid. Smakportionerna behöver inte vara större än ett kryddmått eller en tesked. Det kan vara lättare om du börjar med beska eller syrligare smaker först. Helt enkelt för att frukt och andra söta smaker oftast är lättare att vänja sig vid. Målet är att barnet ska kunna äta det mesta, som resten av familjen.

Vad är en smaknapp?

Enkelt uttryckt är det en napp med hål för frukt eller mat. Barnet suger på nappen som vanligt och får då i sig olika smaker eller livsmedel. En fördel med smaknapp är att det inte är någon risk för att barnet sätter stora bitar i halsen. Hålen är anpassade så de bara släpper igenom lagom stora mängder mat. Den kallas också för matnapp eller smaktestare för barn.

smaknapp för barn matnapp provsmak
Smaknapp med smidigt handtag HÄR / Smaknappar 2-pack olika storlekar HÄR

Hur används en matnapp?

Du lägger i den mat eller frukt som du vill att barnet ska smaka på. Naturligtvis måste det vara mjukt så det kommer ut ur hålen. Sedan kan barnet självt få smutta på det här. Hålla den i handen och äta/suga upp det som bjuds. Många barn föredrar ny mat när de själva får vara med om processen. Plus att du lägger grunden för enklare måltider om barnet kan göra saker själv. Framför allt handlar det om att ge hen tid att vänja sig vid nya smaker.

Är smaknapp bra eller dåligt?

Det är viktigt för bebisar att lära sig äta olika maträtter. Hur du gör det är en smaksak. Men smaknappar har visat sig vara bra för många familjer eftersom barnet är involverat i processen. Förutom att de lär känna olika smaker så får de också träna upp motoriken som är en del av att äta.

Ett stort antal barn tycker om att ha kontroll själva, redan vid väldigt ung ålder. Med smaknappen lär de sig gradvis och kan välja hur snabbt de ska äta upp den lilla smakportionen. Du kan också använda smaknappen när tänderna börjar komma. Lägg då lite frusen frukt eller bär i nappen så lindrar det kliandet i gommarna.

Fördelar med smaknapp:

 • Enkelt att låta barnet få smaka på ny mat
 • Tränar motoriken
 • Slipper vara rädd för att de ska sätta i halsen
 • Billigt hjälpmedel när du vill börja med mat
 • Lätt att hålla ren

Smaknapp bebis

Smaknappen är bra för att presentera olika sorters mat till bebisen. De kan till och med lära känna lite mer exotiska smaker genom nappen. Det kommer inte ut så mycket, men tanken är att de ska få vidga sina horisonter. Följ rekommendationerna för hur mycket salt ett litet barn ska äta, och om det är några livsmedel som inte är lämpliga under ett års ålder. Annars är det bara att köra på, och låta barnet lära känna god mat.

Smaknapp ålder

Det är fortfarande en rekommendation att bara ge bröstmjölk eller ersättning de första sex månaderna. Ibland vill barnet börja med mat lite tidigare, eller så finns det andra orsaker till att du vill introducera livsmedel till dem. Före fyra månaders ålder är det inte lämpligt, deras magar behöver lite mer tid på sig att utvecklas.

De flesta börjar därför med smaknapp när bebisen är i sex månaders åldern eller där omkring. Då är de så pass utvecklade att de kan ha glädje av nappen, hålla den själv och få med sig smakupplevelserna. Jom dock ihåg att barn är väldigt olika så det kan vara både lite tidigare och något senare som smaknapp är det bästa för just ditt barn. Vänta dock inte allt för länge, barnet behöver äta riktig mat.

Matnapp frukt – napp med frukt

smakportioner smakprov till små barn tips

Att lära barnet äta är alltså en process som tar tid, men som kan vara riktigt rolig, vartefter du lär känna ditt barns smak och tycke. De flesta små barn tycker om frukt, vilket är bra eftersom det är så nyttigt. Så att ge dem en fruktnapp då och då är alltid bra.

Det är vanligt att ha en napp man kan fylla med frukt. De lämpar sig särskilt väl till smaknappen på grund av sin konsistens. Och är alltså något som barnen brukar vilja prova på. Men du kan alltid förbereda vanlig mat också för att ha i nappen.

Smaknapp refill: tips på innehåll i smaknapp fyllning

Här är det fritt fram att lägga vad du vill i smaknappen. Barn klarar av bra många smaker, bara de inte kommer på samma gång. Låt dem ha en chans att riktigt smaka på maten innan du frestar dem med något nytt. I princip kan du dock lägga i vad du tycker om i nappen, bara det är mjukt nog att komma igenom hålen. Allt för lösa puréer eller liknande kan dock bli för rinnigt. När barnet börjar få tänder kan de själva tugga och få ut maten, det är en bra övning för dem.

 • Kokt potatis
 • Banan, melon eller andra frukter och bär
 • Finriven morot
 • Leverpastej
 • Lite tjockare puréer
 • Kokt sötpotatis
 • Bröd doppat i vatten
 • Grytor
 • Såser
 • Hummus
 • Kokt kyckling
 • Ugnsbakad fisk

Vilken smaknapp är bäst?

Det finns många olika smaknappar, alla med sina speciella egenskaper. Principen är alltid den samma, men vissa detaljer kan variera. Vi har sett lite närmare på fyra olika nappar.

Smaknapp 4 månader: Kidsme Food feeder medium

smaknapp barn 4 månader testa äta mat frukt
Smaknapp som passar barn från fyra månader hittar du HÄR

Den här nappen passar för ganska små barn. Ibland är de inte större än fyra månader när du börjar ge dem vanlig mat. Det vill säga de där små smakportionerna som leder dem vidare till riktiga måltider. Du kan få den i många olika färger, och nappen har små handtag som gör det enklare för barnet att hantera den.

Smaknapp 6 månader: Kidsme Food feeder large

bra smaknapp för barn från 6 månader
Smaknapp som passar barn från sex månader hittar du HÄR

Denna variant är lite större, eftersom barnet växer så snabbt har de nu behov av lite mer motstånd. Du kan få plats med mer mat i nappen, ge barnet en större utmaning. Även denna modell har praktiska handtag så att barnet lättare kan träna upp sin koordination och motorik. Kidsme matnappar är fria från BPA, och kan med fördel läggas i diskmaskinen. Den finns i flera läckra färger.

Smaknapp nät: Fresh Food Feeder

smaknapp nät barn smakprov
Smaknapp med nät hittar du HÄR

Det här är en lite annorlunda smaknapp. Du lägger maten i en nätbehållare gjort av mesh, och barnet kan därför få i sig maten på ett lite större område. Passar även bra som alternativ till vanliga smaknappar om barnet har svårt att få i sig smakportionerna. Den har ett praktiskt handtag så barnet kan hålla nappen själv. En variant som många barn tycker om och som finns i många fina färger. 

Smaknapp med stil: Konges slöjd

söt smaknapp konges slöjd olika storlekar 2-pack
Fina smaknappar i 2-pack HÄR

En rolig smaknapp som finns i olika utföranden. Handtaget är ett gulligt litet djur, det ser nästan ut som en gammaldags skallra. Du får två stycken tillsammans, så du alltid kan ha en till hands ifall den andra behöver diskas. I setet får du en smaknapp med lite större napp, och en med lite mindre. Perfekt om du är osäker på vilken storlek som passar ditt barn!

Smaknapp eller inte?

Det är sant att barn i alla tider har lärt sig äta mat utan en smaknapp. Dock är det ändå en trevlig sak som kan göra processen roligare för alla parter. Målet är ju att barnet ska lära sig äta själv och gärna tycka om så mycket olika mat som möjligt. Med en smaknapp slår du flera flugor med en smäll. Plus att barnen tycker om att ha saker i munnen!

You may also like

Leave a Comment