Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Det är ganska spännande när bebisen börjar äta vanlig mat. För många föräldrar är det ett stort steg, och de är noga med vad de ger sitt barn. Samtidigt kan det vara bra att veta hur mycket ett litet barn ska äta till en början för att må bra. Hur stora ska smakportionerna vara?
Vad är smakportion?
Det hörs nästan på namnet. Du ger barnet olika maträtter och födoämnen för att de ska få smaka på dem. Vänja sig vid konsistenser och smaker, och över huvud taget vid att äta mat. Det kan ta lite tid för en del barn att komma i gång, medan andra är på hugget med en gång.
När kan man börja med smakportioner (smaksensationer)?
Smaksensationer är inte riktigt det samma som portioner, även om det låter likadant. Du kan börja ganska tidigt, kanske vid fyra månaders ålder, att ge barnet smaksensationer. Om barnet verkar trivas med det kan du ta steget över till lite större smakportioner.
Livsmedelsverket rekommenderar nu att börja med smakportioner redan vid fyra månaders ålder. De verkar inte ha någon direkt anledning till varför de ändrade sig från det de sa tidigare, nämligen att börja ge vanlig mat vid sex månaders ålder.
Det här varierar naturligtvis, och du får se hur pass intresserat ditt barn är. Om du ammar så räcker det med bröstmjölk och vissa vitaminer ganska länge. Så länge barnet växer och är friskt behöver det inte börja äta tidigare. Men det kan vara ganska individuellt vad du tycker är bäst.
Till en början behöver du inte ge någon speciell bebismat. Du kan gärna låta barnet få smaka från din egen tallrik. Det handlar ju om så små portioner, så det gör ingenting om det är lite kryddat eller saltat. Man brukar säga att en smaksensation inte behöver vara större än ett kryddmått.
Smakportioner 3 månader?
En del börjar med smakportioner redan vid 3 månaders ålder. Många barn börjar nu inte intressera sig lite mer för sina omgivningar. Du nästan känner hur de följer din gaffel med blicken när du själv sitter och äter. Men var försiktig och börja inte för tidigt, eftersom deras magar inte är riktigt färdigutvecklade. Och kom ihåg att smak-och sensationsportioner inte alls är så stora till en början.
Vad får man äta 4 månader?
Det är så roligt när ett litet barn börjar få smaksensationer. De reagerar så olika på de olika smakerna och konsistenserna. Du kan nästan känna hur de bearbetar de nya intrycken och bildar sig en uppfattning.
Vanligtvis brukar det vara enklast att vänja barnen vid sötare smaker, som frukt. Därför kan det vara bäst att ta det sist, och i stället börja med lite andra, mer komplicerade smaker. Bebisens mage är inte riktigt utvecklad ännu, så börja gärna med kokt mat som är lättare att smälta.
Du kan antingen köpa barnmat eller mosa lite av din egen mat. De har ju inga tänder ännu, så se till att allting är mjukt och slinker ner ordentligt. Mosad potatis eller morötter hör till favoriterna bland många föräldrar. Fisk, kyckling och kött går bra, bara det är kokt ordentligt. Gröt, välling och andra korn-eller grynmåltider brukar vara populära. Men även tofu, bönor och linser.
Redan nu börjar du styra lite hur du vill att barnet ska äta senare. Genom att erbjuda hen en variation av mat och smaker kan deras intresse för mat utvecklas. Det är ju inte fråga om att de ska äta hela måltider nu, utan det är en fråga om smaksensationer eller små portioner.
Hur stora smakportioner 4 månader?
Till en början ska du alltså ta det lite lugnt. En lagom stor smakportion när barnet är fyra månader är ungefär ett kryddmått. Kom ihåg att mjölken fortfarande är den viktigaste näringskällan och att du nu succesivt ska gå över till vanlig mat. Låt barnet få tid på sig att vänja sig vid de nya smakerna. Du behöver inte ge hen bara en sorts mat varje dag, utan kan gärna blanda smakerna. Lite som du själv tycker om det. Så vare sig du ger hen potatismos eller puré så blir det ungefär lika stora smakportioner.
Smakportioner 4 månader hur ofta
Det är viktigt att känna av ditt barn och se vad hen vill ha. En del är inte alls intresserade av mat utan det tar flera månader innan de börjar äta lite mer. Andra vill ha mycket med en gång. Nu är dock mycket ett relativt begrepp. Var uppmärksam ifall barnet äter så mycket att hen kräks efteråt. Då kan det vara läge att begränsa hur stora smakportioner hen får, och hur ofta.
Annars är det viktigaste att barnet är nöjt när du intresserar nya maträtter och sensationer. Ifall hen är trött eller grinig så blir ingenting roligt och det kan påverka hens inställning till att äta. Pröva lite grand på förmiddagen, kanske till lunch. Sedan kan du erbjuda något annat till mellanmål eller middagen.
Hur stora smakportioner 5 mån?
Det är inte så lätt att säga exakt hur mycket ett barn ska äta när det är fem månader gammalt. Trappa långsamt upp smakportionerna, du ser när barnet vill äta. Om hen vill ha riktig mat lite oftare eller större portioner så kan du sakta men säkert öka på dem. Försök vara lyhörd och se vilka behov ditt barn har. Om du börjat med en tesked eller två, kanske du nu kan börja dubbla det.
Hur snabbt trappa upp smakportioner?
Det viktiga är att bebisens mage hänger med i magutvecklingen. En del barn tycker om att äta ganska tidigt. Inte så att de är hungriga hela tiden, för bröstmjölken ger dem det de behöver. Men de har ett intresse. En del tar maten själva och stoppar i munnen, i alla fall små bitar av sådant som de kan klara av.
Öka portionerna långsamt och se hur barnet reagerar. Dels på de nya smaker och konsistenser du presenterar, men håll även ett öga på deras avföring. Du har tid, de behöver inte äta en fyrarätters middag innan de fyllt ett år. Faktum är att bröstmjölken eller ersättningen innehåller allt de behöver en bra stund framöver.
Smakportioner formar
Många föräldrar tycker om att göra bebismaten själv. Speciellt i början innan de äter precis allt. Det går utmärkt att frysa in barnets mat i små formar så att du alltid har det till hands. På det sättet kan du komponera och planera måltiderna på ett enkelt sätt. Babyland har bra produkter som är lätta att hålla rena. Du kan ställa in formarna i diskmaskinen efter bruk.
Barnet behöver en variation av maträtter. Precis som vuxna är det viktigt att det täcker deras näringsbehov. Därför är det bra att planera så de får i sig tillräckligt med järn, proteiner och annat gott. När du ger dem frukt som efterrätt hjälper du sedan kroppen att tillgodogöra sig de olika ämnena.
Det finns mycket bra formar för att frysa in bebismaten. De är av lagom storlek, och du kan bara ploppa ut en på tallriken. Värm lite grand och maten är klar. Du slipper hålla på och fixa inför varje måltid utan kan frysa in flera dagars behov på en gång. Välj med eller utan lock. En del är utformade så att du kan trycka ut dem i en barnmatsburk och ta med dig när du ska gå ut. Ett utmärkt sätt att vara säker på att barnet får sund mat hela tiden.
Smakportioner napp

Smakportioner napp HÄR
Det finns också speciellt utformade nappar som är tänkta för smakportioner, en sån använde vi med Mila – vår yngsta dotter. Du vill att barnet ska få pröva på olika smaker, men även lära sig njuta av måltiderna själv. Så småningom är tanken att de också ska få umgås runt matbordet, precis som de vuxna.
Då kan de här napparna vara till hjälp. Du lägger maten, typ några bitar frukt, inne i sugdelen. Den är gjord av nät, eller plast med hål. Sedan kan barnet självt tugga eller suga i sig maten. Det finns ingen risk för att de sätter i halsen, för bitarna ligger säkert inne i nappen. Matnapparna har små handtag så att barnet självt kan greppa dem och lära sig äta.
Smakportioner recept

Braun mixerstav med hög effekt HÄR
När du planerar middagen för familjen så är det ofta en blandning av olika födoämnen. Det är inte vanligt att bara äta potatismos en dag och bara fisk den nästa. I stället lägger du ihop olika saker som passar ihop. Du kan göra samma sak med bebisens smakportioner. Speciellt när du börjar förstå vilken mat de tycker bäst om.
Ta olika grönsaker, som broccoli, sötpotatis, morot, palsternacka, ärtor och liknande. Ångkoka dem eller koka dem mjuka, men dela sedan gärna upp dem. Mosa dem ordentligt så att det inte finns några stora bitar som kan vara farliga. Gör samma sak med proteiner, som fisk, kyckling, linser eller kött. Även dessa måste mosas ordentligt. En del använder sig av en mixer för att det ska bli enklare, speciellt med köttet.
Nu kan du antingen göra smakportioner av varje sak separat, eller så blandar du redan nu till en komplett smaksensation. Om du fryser in maten är det bra att blanda nu så att portionerna blir lagom stora.
Ett litet barn behöver något mer protein och fett än de vuxna. Man brukar säga att det bör vara 40% grönsaker, 40% kolhydrater och 20% protein i deras näringsintag. Men det kan du naturligtvis slå ut över hela dagen. När du serverar måltiden är det bra att ringla lite olja över eller ge dem en liten klick smör.
Förslag på matkombinationer som passar små barn:
- Linser, broccoli och palsternacka
- Kyckling, sötpotatis och morot
- Fisk, potatis och ärtor
- Bönor, blomkål och palsternacka
Som du ser är möjligheterna oändliga. Du kan också lägga undan den mat som du lagar till resten av familjen och mosa den. Kom dock ihåg att bebisar inte ska ha så väldigt mycket salt och kryddor, så det kan vara svårt att anpassa det till dem. Antingen tar du undan för dem först, eller så lagar du separat mat till de riktigt små.
Smakportioner katrinplommon

Det är vanligt att bebisens mage protesterar en del i början när du börjar med smakportioner. Den är inte van vid annan mat än mjölk eller ersättning och det kan ta lite tid innan den vänjer sig.
Bland annat är det inte ovanligt med förstoppning. Men du kan förebygga och behandla genom att ge barnet katrinplommon. Dels är det en söt och god efterrätt, men den bidrar även till att reglera tarmfunktionen.
Dags för smakportioner
Det är verkligen härligt att se hur bebisar vänjer sig vid ny mat. Du kan ge dem det mesta, här kan du verkligen lägga grunden för en varierad kost när de växer. Introducera först de lite mildare smakerna, för de söta eller starkare sensationerna är enklare att tycka om. Samtidigt är det viktigt att vara noggrann så att barnet får all den näring hen behöver.
Kombinera och planera på olika sätt, och ge ditt barn en fin start på deras kulinariska resa. Mat är så mycket mer än bara näring, vilket till och med ett litet barn kan förstå. Så ha tålamod och låt dem få röra vid maten, ha det lite kul. I början är det ändå bröstmjölk eller ersättning som är den viktigaste källan till näring. Vartefter smakportionerna blir allt större kan du dra ner på mjölken. Innan du vet ordet av äter barnet det mesta, och har god aptit.