fbpx

Smärtlindring vid förlossning – alla alternativ & mina erfarenheter

by Sofia
Smärtlindring förlossning alternativ

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

I filmernas värld ses alltid en kvinna som ska föda alltid genomsvettig och i smärta, medan alla runt omkring henne skriker att hon ska krysta. Helt plötsligt ploppar bebisen ut. I verkligheten är det lite annorlunda. En förlossning kan ta väldigt lång tid och du kan ha väldigt ont. Eller så känner du nästan ingenting och allting går fort. Eftersom du inte vet hur det kommer att bli kan det vara bra att förbereda sig på lite olika alternativ för smärtlindring.

Måste värkar göra ont?

Ja, det kommer att göra ont att föda barn. Hur ont beror på många faktorer som bebis storlek, hur lång tid det tar att föda, hur smärtkänslig du är och om du väljer att ta hjälp av smärtlindring.

Det finns en hel del nerver nere i livmoderhalsen, så det är ganska naturligt att det gör ont. Samtidigt ska en stor bebis ut från magen där den ligger ihop-tryckt. I början kanske du inte känner så mycket. Många beskriver de första sammandragningarna som en molande mensvärk. Som dock ganska snabbt byggs upp till starkare värkar. De flesta har ont och behöver någon form av smärtlindring, men inte alla.

Vilket är bästa smärtlindring vid förlossning?

Det är svårt att säga vilken smärtlindring som är bäst. Alla kvinnor har en egen uppfattning om hur förlossningen ska vara. En del vill vara så delaktiga och aktiva som möjligt, andra vill bara att det inte ska göra ont. Båda alternativen är de rätta, för det är du som bestämmer.

Mitt bästa tips är att inte vara så bestämd på hur du vill ha det innan. Go with the flow! Du har aldrig upplevt något liknande en förlossning innan och det finns inget som kan jämföras med att föda. Det är därför dumt att vara bombsäker på att du inte kommer vilja ha någon bedövning. Självklart kan du ha dina önskemål, men risken med att redan bestämt sig innan att du inte vill ha smärtlindring av en viss typ gör att det kan kännas som ett nederlag om du ändrar dig. Eller att du väntar för länge med att få den hjälp som faktiskt kan få upplevelsen att bli mycket bättre.

De flesta upplever att en ryggmärgsbedövning (EDA) är det som tar bort smärtan så gott som helt och hållet. Jag håller verkligen med en kompis till mig som sa att EDA är guds gåva till kvinnan. Men även här finns det individuella upplevelser, det är inte alla som håller med.

Naturlig smärtlindring vid förlossning – finns det?

Det är inte alltid så lätt att hitta balansen under en förlossning. Dels vill du inte ha någon skräckupplevelse med värkar som får dig att skrika högt. Samtidigt så vill du vara närvarande, en födsel kan vara en underbar upplevelse.

Vissa mediciner påverkar både dig och barnet på ett negativt sätt, och du vill göra allt du kan för att undvika dem. Det är naturligtvis ett personligt beslut men många är intresserade av att pröva på naturlig smärtlindring i första hand.

Det kanske låter banalt, men en varm dusch kan hjälpa. Rent allmänt så är värme ett utmärkt sätt att behandla smärtor på. Du kanske inte blir helt smärtfri men de värsta topparna försvinner så du orkar hantera resten. En vetekudde, varmvattensflaska eller något annat skönt som du kan lägga på kroppen. Ett varmt bad brukar också hjälpa.

Glöm inte bort att andas. Djupandning är en teknik som du kan öva på under hela graviditeten. Här kan din partner vara till stor hjälp, eller eventuellt om du har en doula med dig. De kan också massera dig, speciellt på den nedre delen av ryggen. Det kan både ta bort smärtor och hjälpa dig slappna av.

Sedan har du andra, medicinfria alternativ som sterila kvaddlar, TENS och akupunktur. Den förstnämnda innebär att sterilt vatten sprutas in under huden på det stället där du har ont. Det brukar hjälpa i upp till en och en halv timme. TENS är låga elektriska impulser som stimulerar kroppens eget smärtlindringssystem, och blockerar signalerna till hjärnan. Akupunktur är nålar som sätts in på speciella punkter för att kroppen ska producera fler endorfiner, som är smärtstillande.

Naturlig eller medicinfri smärtlindring:

  • Värme. En varm dusch, bad, vetekudde eller något annat varmt.
  • Andningstekniker som gör att du slappnar av. När du är spänd så gör det mer ont, så djupandning av olika slag är ett bra alternativ.
  • Massage, både strykande och tryckande. Förutom att de får dig att slappna av så stimulerar de också värkarbetet.
  • Sterila kvaddlar
  • TENS
  • Akupunktur

Vilka olika alternativ för smärtlindring finns det?

Det finns flera bra alternativ för att lindra smärtan under förlossningen, eller rentav få bort den helt och hållet. Se på för- och nackdelarna innan du väljer vad du vill prova på. Sedan kanske du ändrar dig och vill ha något annat. Men det är alltid bra att veta vilka möjligheter som finns.

Bäckenbottenbedövning, PDB, Pudendusblockad

Bedövningen går ut på att man sprutar in medlet på båda sidor om slidan, ganska högt upp, för att bedöva nerverna.

  • Fördelar: Det gör inte så ont när barnet kommer ut. Eftersom bedövningen sitter i en bra stund blir det enklare om du behöver stygn på grund av bristningar.
  • Nackdelar: Du känner inte riktigt vad som händer där nere vilket gör det svårare att samarbeta med barnmorskan. Krystningsarbetet kan hämmas och förlossningen tar därmed längre tid.

Livmoderhalsbedövning, paracervikalblockad PCB

Den här bedövningen ges under öppningsskedet. De sprutar in det smärtstillande medlet på fyra ställen i livmodermunnen. Då hindras nerverna från att skicka smärtsignaler till hjärnan. 

  • Fördelar: Smärtan avtar och du orkar med förlossningen. Bedövningen ges innan krystarbetet kommit igång. Om du har mycket ont kan det ge dig en välkommen paus innan själva födseln börjar.
  • Nackdelar: Effekten sitter bara i ett par timmar. Därför är det vanligare att man ger den till omföderskor, eftersom de ofta har en snabbare förlossning.

Lustgas

Lustgas farligt

Här intar du medicinen genom en mask. Den brukar vara blandad med syrgas, och du kan trappa upp styrkan till vad du behöver. Börja andas in gasen i början av värken, för det tar lite tid innan den börjar fungera. Mellan värkarna andas du som vanligt, utan masken.

  • Fördelar: Lustgas får dig att slappna av så att du kan hantera smärtan bättre. Den påverkar varken barnet eller förlossningsarbetet. Det gör inte ont att få lustgas, inga nålstick eller dylikt. Du väljer själv hur ofta och mycket du ska ta. För en del känns det bra att ha den sortens kontroll.
  • Nackdelar: Du kan inte gå omkring utan måste vara vid maskinen. En del tycker det är jobbigt att andas genom en mask. Vissa kvinnor får minnesluckor eller känner sig illamående. Lustgas är inte miljövänlig, så du uppmuntras att andas ut den genom masken i stället för att släppa ut den i rummet.

Massage som smärtlindring vid förlossning

I många länder är massage en vanlig form av smärtstillande behandling. Den kan vara försiktig, bara en strykning över ryggen eller magen. Men massage kan också vara riktigt kraftig, där personen verkligen tar i. Många förberedande kurser inkluderar träning för att massera under förlossningen. Här kan din partner verkligen vara till hjälp.

  • Fördelar: Du slappnar av och klarar av värkarna bättre. Bara det faktum att din partner är aktivt delaktig i förlossningen kan vara till hjälp. När de masserar dig frigörs endorfiner och oxytocin i kroppen, dess eget system för smärtlindring. Massage påverkar inte barnet negativt, och inverkar inte heller på värkarbetet.
  • Nackdelar: Lindringen håller mer eller mindre bara i sig under själva massagen. Annars finns det inte så många nackdelar. Förutom om du inte vill att någon ska röra vid dig.

Epiduralbedövning, EDA

Epidural bedövning gör ont
En epidural sätts i ländryggen av en läkare. Området tvättas noggrant och du får ligga i fosterställning och kuta med ryggen när nålen ska gå in.

Här läggs bedövningen direkt in i ryggen, precis utanför ryggmärgskanalen. Medicinen förs in via en slang, som kan fyllas på vid behov. Den ges vanligen vid öppnings-och krystskedet. För att det inte ska göra så ont när nålen sätts in så ges en lättare lokal bedövning.

  • Fördelar: Du kan röra på dig, är medveten och kan aktivt delta i förlossningsarbetet. Men utan större smärtor, för EDA är väldigt effektivt. Du märker skillnad ganska snabbt, inom en halv timme. Sedan sitter effekten i upp till tre timmar. När den börjar ge med sig är det bara att fylla på. EDA påverkar inte barnet.
  • Nackdelar: Ibland saktar värkarna av och blir mindre intensiva. Värkarbetet kan då ta längre tid. Ibland måste det sättas i gång med dropp. Det är också ett mindre ingrepp att lägga bedövningen. En del kvinnor upplever att de blir trötta, illamående, yra, får klåda, huvudvärk och svårigheter att kissa. Komplikationer är dock väldigt sällsynt.

Spinalbedövning

Spinalbedövning

Det här är också en ryggbedövning men skillnaden är att medicinen sprutas direkt in i kroppen. I en del länder så kombinerar de spinal- och epiduralbedövning, men det är inte så vanligt i Sverige.

  • Fördelar: Du får snabbt effekt av spinalbedövning och slipper en hel del smärta. Den täcker en stor del av kroppen, från bröstet ner till låren. Mamman blir inte så dåsig, utan är helt medveten.
  • Nackdelar: Det går inte att fylla på bedövningen när effekten börjar försvinna. Ibland sjunker blodtrycket, du får svårt att kissa, känner dig illamående eller får huvudvärk.

Sterila kvaddlar (stavas ofta fel: sterila kvaddar)

Sterila kvaddlar kvaddar naturlig smärtlindring
Foto lånat från Instagram @Blackfeetinsweden

Här sprutar man in små doser av sterilt vatten i underhudsfettet. Sprutan läggs där du har ont och effekten sitter i upp till två timmar.

  • Fördelar: Inga kända biverkningar. Hjälper framför allt när smärtan är koncentrerad på en sida, fram eller bak. Du kan alltid spruta in mer vid behov.
  • Nackdelar: Sterila kvaddlar gör ganska ont precis där de sprutas in.

TENS

Namnet betyder transkutan elektrisk nervstimulering, det vill säga en svag ström som stimulerar nerverna som ligger nära huden. Små plattor som är lite kletiga för att sitta fast sitter på det ställe där du har ont. Små svaga stötar i olika format leds till plattorna. Det gör att kroppens eget system aktiveras och den producerar fler endorfiner. Stötarna konkurrerar så att säga med ryggmärgens impulser.

  • Fördelar: TENS har inga biverkningar och du kan använda den själv. Många har en apparat hemma för både värkarbete och muskelspänningar. Den hjälper främst att ta bort de värsta topparna, så att du får mer ork till resten.
  • Nackdelar: Inga kända biverkningar. Du måste vara försiktig så plattorna inte ramlar av, så du kan inte röra dig hur som helst. Men maskinen är liten så med planering kan du lätt gå omkring.

Värme

En varm, lång dusch, ett bad eller en varmvattensflaska som är precis lagom varm. Allt det här kan ge dig en viss lindring och göra dig mer avslappnad.

Fördelar: Påverkar inte barnet eller mamman. Gör att du slappnar av och tar bort de värsta topparna. Blodtrycket sjunker vilket gör dig lugnare.

Nackdelar: Du kan inte bada om vattnet gått eftersom det finns risk för infektion.

Akupunktur

Akupunktur förlossning smärtlindring naturlig

Det här är en metod som finns på de flesta avdelningar idag. En nål sätts in där du har ont, vilket ökar genomströmningen av blodet till muskeln. Du slappnar av och smärtan lindras. Smärtimpulserna klarar inte heller av att nå fram till hjärnan.

  • Fördelar: Smärttopparna försvinner ganska snabbt. Varken barnet eller värkarbetet påverkas.
  • Nackdelar: Om du är rädd för nålar är det inte en bra metod.

Profylax (psykoprofylax)

Du får lära dig andas och därmed ha kontroll över din kropp. Eventuellt kan din partner hjälpa dig med det här.

  • Fördelar: Stressen minskar och du upplever smärtan som mindre svår. Inga komplikationer för varken barnet eller mamman.
  • Nackdelar: Du måste vara närvarande och aktivt arbeta mot smärtan. Det kan vara svårt om du är mycket trött eller förlossningen drar ut på tiden.

Vilken bedövning är bäst vid förlossning?

Det gäller att balansera för-och nackdelarna med olika bedövningsalternativ men svaret är att den bästa bedövningen vid förlossning är epiduralbedövning, även kallad EDA. Den är den mest använda bedövningen vid förlossningar i Sverige.

PDB, bäckenbottensbedövning, ges i slutskedet, när bebisen ska drivas ut som det heter. Då sätter de sprutor på båda sidorna av slidan för att blockera, eller hindra, nerverna från att skicka signaler till hjärnan om att det gör ont. Samtidigt så kan själva värk-eller krystarbetet stanna upp, vilket förlänger förlossningen. Den här sortens bedövning är inte så vanlig idag, utan har ersatts av andra alternativ.

En annan form av bedövning ges i livmoderhalsen. Den kallas för paracervikalblockad och gör att livmodern blir bedövad. Tyvärr kan den också påverka barnet, det märks genom att bebisens hjärta slår långsammare. Så det är inte så vanligt att använda sig av livmodersbedövning. En fördel är att den inte stannar upp värkarbetet, utan du kan fortsätta krysta som vanligt.

Den så välkända epiduralbedövningen sprutas in genom en slang i ryggraden. Det är enkelt att fylla på vid behov, och den är ganska effektiv mot smärtorna. Men även den kan påverka värkarna så de blir svagare.

Spinalbedövning är något liknande, men sprutas direkt in mellan ryggkotorna. Därför kan den inte fyllas på vid behov, men börjar å andra sidan verka mycket snabbare. Du blir inte dåsig men kan få en del andra biverkningar, som att ha svårt för att kissa till exempel.

De vanligaste bedövningsformerna:

  • Epiduralbedövning (EDA)
  • Spinalbedövning
  • Bäckenbottensbedövning
  • Livmodersbedövning

Vilken smärtlindring är vanligast?

Lustgas är den vanligaste smärtlindringen under förlossningar i Sverige. Kanske för att den inte påverkar barnet men ändå är effektiv. De som vill ha lite starkare mediciner brukar använda epidural eller spinalbedövning. Biverkningarna är inte så starka men det är underbart att slippa smärtan.

De senaste åren har sett en ökning av medvetenhet runt förlossningen. Många kvinnor har ganska klara tankar över vad de vill uppleva.

För det mesta är det en kombination av olika saker som hjälper under en förlossning. För vissa metoder fungerar bäst i början och andra i utdrivningsskedet. Och även om du bestämt dig för en viss smärtlindringsmetod så kan du alltid ändra dig när det väl är dag. Det är inget fel med det. 

Så gjorde jag

Jag var väldigt säker på att jag ville minska på mitt lidande så mycket som möjligt. Jag hade väldigt jobbigt med foglossning under nästan hela båda graviditeterna och jag var trött på att ha ont.

Vid första förlossningen med Alia hade jag ganska traumatiska upplevelser i samband med min igångsättning. Jag bad därför om att få en epiduralbedövning direkt när jag kom ner på förlossningen. Den funkade jättebra, nästan lite för bra. Jag hade ingen smärta under förlossningen fram till utkrystningsfasen som varade ungefär 30-45 min. Nackdelen var att jag inte kände när jag skulle krysta, jag var för avdomnad. Det gick dock väldigt bra att se värkarna med hjälp av elektroderna på magen.

Med Mila var det ett längre förarbete men en kortare krystfas. Jag tog även epidural vid denna förlossning men med färre påfyllningar. Jag kände värkarna och förlossningen var väldigt smidig.

Många frågar mig om det gör ont att få epidural och om det inte är läskigt. Svaret är att du först och främst får bedövning där de sätter nålen och att du oftast redan har ont så det räcker och blir över när valet faller på en EDA. Du är alltså väldigt beredd på att stå ut med vilken smärta som helst för att bli av med smärtan – ironiskt jag vet! Jag tyckte i alla fall inte att det gjorde ont och läkarna som gav båda mina epidural var väldigt duktiga.

Jag ville inte prova lustgas eftersom jag lätt blir yr och ogillar att må illa.

TENS och akupunktur provade jag under graviditeten mot foglossning. Jag fick även värmekudde innan förlossningen drog igång och det var väldigt skönt.

You may also like

Leave a Comment