fbpx

Sommarkläder barn: bygg en enkel kapselgarderob (pojke & flicka)

by Sofia
Sommarkläder barn tjej kapselgarderob flicka sommar

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

I dagens inlägg ger vi våra allra bästa tips på hur du skapar en kapselgarderob med sommarkläder för barn. Sommar är en underbar tid för barnen att leka utomhus, upptäcka naturen och ha kul. Samtidigt är sommaren den enklare säsongen, då minimalism verkligen makes sense. Men hur gör man för att bygga en minmalistisk kläduppsättning för sina barn?

Varför vi skapade en kapselgarderob för våra barn

Efter att själv ha skapat min egen första kapselgarderob förra hösten och upplevt hur det förenklade allt från shopping till att klä på sig varje dag, bestämde jag mig för att göra samma sak även för våra barn.

Jag skapade kapselgarderober för våra barn eftersom jag insåg att jag spenderade alldeles för mycket tid och pengar på deras kläder – shopping, returer, byte, tvätt, torkning, vikning, samordning – allt, och de bar i stort sett samma kläder varje dag oavsett!

Capsule wardrobe kids kapsel garderob barn
Delar av Alia’s kapselgarderob. Efter att vi annammade konceptet har både inköp och påklädning blivit så mycket lättare!

Barnkläder skiljer sig från vuxenkläder på det sättet att de alltid byts ut varje säsong. Som vuxen kan du ha kläder som du hade förra sommaren, men barnens kläder är i regel urväxta nästa sommar. Så du får börja om från början med inköp och samordning. Då är det skönt att ha en struktur att falla tillbaka på, och får du genom att skapa en kapselgarderob för ditt barn.

Fördelar med att skapa en kapselgarderob för barn

Kapselgarderober är perfekta för barn! Här är några av fördelarna vi har upplevt på första hand.

 • Att köpa kläder till dina barn blir mycket enklare.
 • Du kommer troligtvis att spendera mindre pengar på kläder.
 • Att ha färre klädesplagg minskar beslutsutmattning (ja, du vet när du står och väljer bland för mycket kläder).
 • Barnen kan välja sina egna outfits som (nästan) alltid passar ihop.
 • Att ha färre kläder innebär mindre tvätt att hantera.
 • Färre inköp är bättre för miljön.

Våra kapselgarderober för barn har förenklat våra liv på många sätt. Vill du också förenkla ditt barns kläder? Så här gör du:

X faktorer för att bygga en kapselgarderob för barn

Genom att ha skapat en kapselgarderob för våra små barn spenderar vi mindre tid och pengar på våra barns kläder och har fler outfits som fungerar tillsammans.

Här är våra bästa tips på hur du skapar en kapselgarderob för din lille pojke eller flicka!

1. Välj färgpalett

Färgpalett färganalys färgad
Ett exempel på “typiska” typer inom färganalys.
Färgpalett färganalys
Ett exempel på “typiska” typer inom färganalys.

Barn passar i olika färger, precis som vi vuxna. Vad barnen passar i för färger har väldigt lite med vad säsongen erbjuder och mer att göra med hudton samt hår och ögonfärg. Jag själv passar i ljusa pasteller, och det var länge det jag klädde på mina barn men mina barn är halvbrassar och har helt andra karaktärsdrag än vad jag har.

När jag insåg att våra barn passar i jordnära färger, istället för de skrikiga eller pastelliga färgerna som vi ofta förknippar med sommar, blev det helt plötsligt lättare att skapa en kapselgarderob som faktiskt passar dem.

Om du är osäker på vad ditt barn passar i för färger kan jag rekommendera att titta på Youtube om färganalys. Mina barn är “höst” och jag är “sommar”, min man är “vinter”

Självklart ska du även utgå ifrån vad barnet gillar, oavsett vad de passar i, men nästan alla färger har en varm och en kall ton, samt att de är dämpade eller lysande. Hitta ditt barns färgpalett och försök att hålla dig till den, då kommer alla plagg att passa ihop.

Välj sedan ut 2-3 färger per kapselgarderob, samt ett antal av de neutrala “basics” som passar ihop med dem.

Ett enkelt sätt att välja en färgscheman för din kapsel är att använda färgerna i några “grundplagg” som ditt barn älskar – som en tröja, jacka eller klänning.

Vi försöker att följa en regel för alla kläder i barnens kapselgarderob och det är att alla överdelar ska matcha alla underdelr färgmässigt. Detta uppnås lättast genom att hålla sig inom en färgpalett. Personligen tycker jag att det är lättare att underdelarna är mer neutrala och överdelarna få vara de som står för färgen.

2. Vilken stil har dina barn?

Syskonmatcha systrar
Ibland blir det syskonmatchning. Jag hatade när mina föräldrar gjorde så på mig och min lillasyster, men än så länge är barnen för små för att protestera och då kör vi på! Här ser du hur kapselgarderoben gör att olika färger av tights passar med klänningen. Klänningar HÄR / Tights (3 för 2) HÄR

Förutom färg är stilen på kläderna något du måste ta hänsyn till. Stilen är ofta en reflektion av barnets personlighet, eller i alla fall vi föräldrars uppfattning av den.

Jag är mycket medveten om det språk som kläder talar för oss. Våra barn är inget undantag. Det är därför jag är medveten om vad jag väljer för mina barn. Mina barn är vackra på insidan, jag vill inte att all uppmärksamhet ska riktas mot kläderna och distrahera för mycket.

Läs även: Syskonmatchning storasyster & lillasyster inspo

Jag vill att mina barn ska vara bekväma. Det innebär att hitta kläder som passar bra. En bra passform gör mycket för barnens komfort. Men dessa kläder måste också vara tillverkade av mjuka och mysiga material som jag själv skulle vilja bära. Därför håller jag mig till bomull om det är möjligt.

Utöver det råkar vi ha fått två väldigt aktiva barn. Jag klär därför inte upp dem för mode-show utan klär dem för lek. Dessa två saker behöver nödvändigtvis inte vara motsägelser, men de är ofta det. Jag föredrar att mina barn har på sig kläder i bomullstretch så att de kan röra sig, än att de har på sig den glittrigaste princesseklänningen (det sparar vi till kalaset).

Barn, särskilt småbarn, rör sig mycket, springer, hoppar och klättrar. Bekväma kläder främja självständighet och aktiv lek. Mjuk, stretchig bomull gör det enkelt för ett litet barn att klä på sig sina egna tröjor. Elastiska midjor på byxor gör att barnet kan gå på toaletten självständigt. Det är en extra bonus när jag hittar ett märke som inte har irriterande etiketter.

Barn älskar också att välja sina egna outfits. Köp plagg som de kommer att känna sig bekväma i och som kompletterar varandra i färg och stil så att de ser snygga ut även när de klär på sig själva!

Innan du förbereder kapseln, fundera över vad du vill att dina barns kläder ska säga. Det kan vara unikt för varje familj och barn.

3. Börja med en checklista

Ditt viktigaste vapen i jakten på en kapselgarderob är att få klart för dig vad du behöver inför den kommande säsongen innan du börjar shoppa. Välj toppar och byxor som enkelt kan blandas och matchas. Börja med ca 10-12 vardagskläder, men försök att hålla dig under 40 plagg totalt.

Den bästa tiden att skapa en kapsel för dina barn är när de faktiskt behöver nya kläder, antingen när säsongerna ändras eller när de håller på att växa ur sina kläder. Shoppa tidigt under säsongen för bästa urval och storleksalternativ. Du kan också shoppa på rea inför nästa år, det gör att du kan spara mycket pengar men samtidigt måste ligga ute med pengarna ett helt år. Ibland är det värt, ibland inte.

Här är ett exempel på vad en sommar-kapselgarderob för barn kan innehålla:

Bygga kapselgarderob barn sommar

Att klä ditt barn korrekt under sommaren har flera fördelar. Sommarkläder hjälper till att skydda barnens hud från skadliga solstrålar. Dessutom är sommarkläder generellt lätta och luftiga, vilket ger barnen maximal komfort. Rätt sommarkläder hindrar inte barnens rörelser, så de kan leka och utforska fritt.

Typer av sommarkläder för barn:

 • 2-3 svala långärmade vardagströjor
 • 3-4 t-shirts eller linnen
 • 2-3 vardagsbyxor, t.ex. leggings, tunna jeans
 • 2-3 shorts/kjolar
 • 3-4 klänningar (öka istället andelen shorts/t-shirts/skjortor om du har en kille)
 • 1 fin-outfit (klänning eller jumpsuit, skjorta och byxor/snygga shorts, etc.)
 • 2 jackor eller kavajer
 • 5-6 strumpor
 • 5-6 underkläder
 • 3-4 par skor (stövlar, sandaler, sneakers, finskor)
 • 2 solhattar/kepsar
 • 2-3 badkläder

Välj kläder tillverkade av naturliga material som bomull eller linne, som är luftiga och hjälper till att hålla barnet svalt. Välj kläder som är lätta att tvätta och torka, eftersom barn ofta blir smutsiga under sommarmånaderna.

Sommarkläder för barn finns i en mängd olika stilar och typer. Låt oss utforska några av dem.:

Kapselgarderob tjej sommar (varma toner)

Här ser du ett exempel på en kapselgarderob för en tjej som passar i varma färger.

Kapselgarderob barn flicka
T-shirt med ödla HÄR / Glass t-shirt HÄR / Blå sommarklänning HÄR / Randig persikofärgad klänning HÄR / Randig långärmad tröja HÄR / Gul keps med glassapplikationer HÄR / Jeans HÄR / Gula leggings HÄR / Vita leggings HÄR / Jeansshorts HÄR / Persikofärgade shorts HÄR / Blå Kavat sandaler HÄR

Kapselgarderob barn flicka (kalla toner)

Har du en flicka som passar bättre i kalla färger? Då ska du spana in det här exemplet på en kapselgarderob:

Kapselgarderob tjej sommar
Grön T-shirt med groda HÄR / Blå blommig långärmad klänning HÄR / Vit blommig sommarklänning HÄR / Ljuslila T-shirt HÄR / Randig långärmad tröja HÄR / Lila keps HÄR / Jeans HÄR / Luftiga sommarbyxor HÄR / Gröna leggings HÄR / Jeansshorts HÄR / Ljusrosa shorts HÄR / Kavat sandaler blå HÄR

Kapselgarderob kille sommar (varma toner)

Att skapa en kapselgarderob för en pojke görs enligt samma princip, men klänningarna byts ut mot fler alternativ av shorts och överdelar:

Kapselgarderob kille sommar
T-shirt med ödla som äter glass HÄR / Randig piké-tröja HÄR / Grön T-shirt med traktortryck HÄR / Jeansshorts HÄR / Terakottafärgade shorts HÄR / Gröna cargo-shorts HÄR / Grön keps med lodjur HÄR / Jeans HÄR / Rutig sommarskjorta HÄR / Kavat sneakers blå HÄR

Kapselgarderob barn pojke (kalla toner)

Låt oss även se på ett exempel med lite kallare färger. Här står blått basen:

Kapselgarderob barn pojke
Randig T-shirt HÄR / Blå keps med brandbil HÄR / Marinblå cargo-shorts HÄR / T-shirt med valar HÄR / Ljusgrön pikétröja HÄR / Jeansshorts HÄR / Jeans HÄR / Vit skjorta HÄR / Blå shorts HÄR / Blå sneakers Kavat HÄR

4. Välj varumärken

Nästa steg är att försöka hitta 1-2 varumärken som passar dina barn, din budget och deras stil. Barnkläder varierar kraftigt mellan olika varumärken: storlekar, skärning och även färgpaletter. Att köpa från ett varumärke innebär konsekvent storlek och färger som fungerar tillsammans.

Jag köper nästan alla kläder till våra småbarn från Polarn o pyret. Jag älskar kvaliteten, stilen och de väl uttänkta färgpaletterna. Deras basplagg, som leggings, är mycket prisvärda för den kvaliteten du får. Övriga plagg är dyrare, men de håller för flera barn. Vi som har två tjejer, vill absolut att plaggen ska kunna ärvas och inte slitas ut i förtid. Det gör dem tyvärr ofta med kläder från billigare märken. Förutom POP köper jag mycket på Sellpy som är en second hand-butik online.

När jag handlar kläder till barn måste det vara enkelt. Jag väljer bara en eller två butiker för att köpa alla kapselplagg. Jag tror de flesta med mig känner igen sig i att det finns för många butiker med barnkläder, det blir lätt överväldigande och jag vill inte spendera all min lediga tid på att söka igenom alla dessa butiker.

För att spara tid och pengar försöker jag att köpa alla barnkläder för den nya säsongen i en eller två affärer, från en eller två butiker online. Försök att göra alla inköp under 1-2 inköpstillfällen, för att spara tid och pengar. Dessutom kan du göra alla provningar på barnet under flera dagar eller en vecka.

Vänta gärna in något erbjudande, ofta finns tillfällen att spara 15-30 % på ett helt köp.

Leta även efter shoppar som erbjuder gratis frakt och returer, eller med lokala butiker där du kan returnera varor personligen utan kostnad. Fördelen när du beställer, eller handlar ifrån, några få butiker är att retur och bytesprocessen blir väldigt lätt. När jag köper från polarnopyret.se och det blivit något fel med storleken, kan jag lätt ta med mig det eller de plaggen som blev fel till butiken och byta.

Resultatet av detta är att jag spenderar mindre pengar och barnen har fler outfits som fungerar tillsammans. Dessutom tar det nästan ingen ansträngning att klä på våra små älsklingar på morgonen eftersom allting samordnas.

5. Tänk hållbart

När jag köper kläder tänker jag på hela plaggets livscykel. När mina barn växer ur dem, vart kommer de att ta vägen?

I början av 2000-talet upplevde Sverige en ökning i köp av nyproducerade textilier, från 10,7 kg per person och år till ungefär 14 kg per person och år. År 2019 uppgick konsumtionen av kläder och hemtextilier till 13,7 kilogram per svensk. Visste du att Svenskarna dessutom slänger över 7,5 kilo per person och år? Det mesta förbränns och återvinns därmed inte. (Källa: Naturvårdsverket)

Innan jag började skapa kapselgarderober till mina barn köpte jag ofta billigaste möjliga kläder till barnen. Tanken var att de ändå sliter ut dem. Men när jag övergick till en kapsel och tvättade kläderna oftare insåg jag att dessa kläder knappt höll en enda säsong av mina barns aktiva användning. Därför förlitar jag mig mindre på billiga märken nuförtiden. Numera köper vi färre kläder, men vi köper bättre kläder.

Detta beror på att jag vill att dessa kläder ska leva vidare efter den korta period av tid som mina barn kan använda dem. Det innebär att de måste hålla för en intensiv användning i mitt hem och vara i tillräckligt bra skick för att kunna ges vidare till åtminstone några fler familjer.

Att vara en medveten konsument innebär att tänka på konsekvenserna av våra köp även efter den tid de tillbringar i vårt hem.

6. Prisvärdhet är inte samma sak som lågt pris

Som föräldrar måste vi köpa kläder till våra barn regelbundet. Därför måste det vara prisvärt. Hitta ett klädmärke som erbjuder god kvalitet inom en prisnivå som passar din familj. Det är dock viktigt att inte förväxla lågt pris med bra värde. Billiga barnkläder är ofta av lite sämre kvalitet. Det gör i sin tur att dessa plagg inte håller lika länge. Det är kostsamt både för plånboken och för miljön.

Om ditt favoritmärke är lite dyrare, kan det vara värt att notera att de flesta klädmärken har jättebra reor i början och slutet av varje säsong.

Slutsats

POP sommarklänning barn polarn o pyret

Att välja rätt sommarkläder för ditt barn är viktigt för att de ska kunna njuta av sommaren till fullo. Kom ihåg att prioritera komfort och skydd från solen när du väljer kläder.

Genom att välja kläder som är hållbara, bekväma och prisvärda kan du skapa en kapselgarderob för ditt barn som passar deras behov och stil. Det är ett sätt att förenkla klädinköp och göra livet lite enklare för både dig och ditt barn.

Tack vare våra barns kapselgarderober har det blivit mycket trevligare och mindre överväldigande att klä på våra småbarn. Jag hoppas att du finner samma fördelar för dig och din familj.

2 comments
0

You may also like

2 comments

Malin juni 30, 2023 - 9:36 f m

Åh vilken fin blogg du har! Hittade den precis 🙂 Otroligt inspirerande att läsa om de olika garderoberna. Jag har två pojkar och de har alltid velat ha mycket svart. Har känts så tråkigt! Man ser alla fina färger på alla flickkläder och jag kan sakna mycket färg på pojkkläder. Men det var fint att se det som du gjort, att visa det i garderober 🙂 Tack för ny inspiration!

Reply
Sofia juni 30, 2023 - 11:29 f m

Hej Malin!

Vad kul att höra att du uppskattade dem! Ha en supertrevlig sommar!

Med vänlig hälsning,
Sofia

Reply

Leave a Comment