Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Det är bra med rutiner när du har barn. Både barnen och du själv fungerar bättre när saker sker mer eller mindre enligt ett schema. Nu är det inte alltid så lätt att få till. Små barn är inte maskiner som du kan programmera. Dock går det att lära dem mycket genom att ha tålamod. Många familjer har dragit nytta av att ha ett sovschema, det har faktiskt gjort allt så mycket lättare!
Sovrutiner bebis
Speciellt skönt kan det vara med sovrutiner för din bebis. De behöver mycket sömn, och det gör du också. Efter en förlossning tar det tid för både mamma och barn att återhämta sig. Det är en helt ny värld för den lille och det sker så många förändringar. Eftersom det är så mycket att göra med en liten, även på natten, är ofta föräldrarna i behov av vila också. Så sömnen är något att koncentrera sig på.

Bebisar är ganska lika de vuxna så till vida att de sover bättre under vissa omständigheter. Till att börja med är det ganska viktigt att gå och lägga sig samt vakna till ungefär samma tid varje dag. Med andra ord rutiner. Sovrummet bör vara mörkt, men samtidigt ha en svag liten lampa till hands för när du behöver mata eller byta på bebisen.
De första tre månaderna bör barnet sova i sin egen säng, det har att göra med säkerhet. Men sedan är det upp till er som föräldrar var hen ska sova. Det är dock bra om hen kan få somna på rätt plats direkt, alltså den säng där hen ska tillbringa natten. Ett svalt sovrum kan också bidra till bättre sömn, även för de små. Sätt på en pyjamas ifall de sparkar av sig filten under natten.
Tips för sovrutioner:
- Mörkt i rummet
- Svalt sovrum
- Somna och vakna vid samma tid varje dag
- Somna i rätt säng
- Ljusare och mer aktiv under dagen
Sovschema nyfödd
Ett nyfött barn kan sova upp till 18 timmar per dygn. Det är vanligt att de bara vaknar för att äta, byta blöja och sedan sova igen. Ni kanske kan umgås en timme eller två, men sedan är de trötta. Och det här kan fortsätta i flera månader. De behöver så mycket energi bara för att finnas till och växa, så sömnen är verkligen grundläggande.
Det många föräldrar tycker är jobbigt är att bebisen sover korta stunder i taget. Hen somnar ju om igen men de vuxna har ofta svårt att få med sig tillräckligt med kvalitetssömn. När detta sedan håller på i flera månader så blir du ganska trött. I början kanske du väljer att följa bebisens egen rytm, men ganska snart kan du börja styra det hela själv.
Mat och sömn är de två stora sakerna för en nyfödd bebis. Om hen sover mycket under dagen så innebär det mindre mat. Vilket i sin tur gör att hen är mer hungrig under natten. Så när hen är ett par månader gammal kan det löna sig att väcka bebisen och mata hen på dagen. Det räcker med ett par timmars sömn i taget, sedan är det dags för en måltid.
Sovschema barn
Vartefter barnet växer så är det också vaket mer på dagen (och på natten ibland). En del barn börjar sova så gott som hela natten redan när de är några månader gamla, men det är lång ifrån alla som följer det mönstret. Det är alltså upp till dig som förälder att skapa goda rutiner och ett sovschema som fungerar för alla. Kom ihåg att det inte finns några måsten, utan ditt schema ska passa er familj.
De flesta barn trivs väldigt bra när det har gränser och rutiner. Till en början kan det vara svårt att acceptera, så du behöver ha en rejäl mängd med tålamod. En av hemligheterna bakom ett väl fungerande sovschema är att stärka de positiva rutinerna för att så småningom fasa bort de mindre bra.
Sovschema bebis app
Det kan vara lättare att lägga upp ett sovschema med hjälp av en app. Här kan du programmera era vanor, för att sedan hålla koll på hur det går. Du får påminnelser om sådant som är viktigt, för alla vet hur trötta småbarnsföräldrarna är. Två av de mest populära är.
Babynaps

Många föräldrar har blivit hjälpta av att ha en konsult i mobilen. Du lägger in era vanor, samt när barnet vaknar på morgonen. Sedan får du förslag på när det är dags att sova eller äta. Det är lätt att följa och ger dig mer frihet att planera dagen. Vartefter som barnet växer blir förslagen alltmer personliga, eftersom de flesta barn faller in i en alldeles egen rytm. Lätt att använda, med flera valmöjligheter för en flexibel vardag.
Napper app

En helt gratis app som ger dig ett schema för när ditt barn ska sova under dagen och på kvällen. Bland annat är det baserat på när hen vaknar, så det är inte en modell som ska passa alla. Den visar även när det är dags att börja ta det lite lugnt, för att öka chanserna att barnet somnar till rätt tid.
Sömnschema bebis 2 månader
I den här åldern vaknar bebisen fortfarande för att äta under natten. Men du kan ofta få hen att sova runt klockan 21 på kvällen, och det är inte ovanligt att hen ”går upp” runt 6.
Med ett sovschema kan du eventuellt få till det så att bebisen sover hela åtta timmar i sträck, men medeltiden är drygt fem timmar. Forskningen visar att bebisar sover bättre när de går och lägger sig tidigt, så det är inte bara antalet timmar du ska se på. Ett sömnschema där hen får somna i god tid är alltså att föredra.
Sovschema 3 månaders bebis
Vid det här laget har bebisen ofta utvecklat ett visst mönster. Du har lite mer att jobba med så att säga. Behovet av sömn ligger nu på cirka 11–12 timmar om dygnet. Så ni har större chans att få sova nästan hela natten. De flesta barn mår bra av att somna in för natten runt klockan 19, tro inte att de somnar lättare om du skjuter upp nattningen allt för länge.
Fortfarande så behöver bebisen sova på dagen, det gäller bara att planera stunderna för att få till en bra rytm. För många räcker det att sova middag två eller tre gånger. En kortare på förmiddagen, lite längre mitt på dagen och en kort igen på eftermiddagen.
Bland annat kan det löna sig att göra den sista sovstunden lite kortare. Det är viktigt att bebisen orkar hålla sig vaken fram till läggdags. Men hen ska inte vara allt för trött heller, bland annat för att då blir det svårt att äta den sista måltiden. Balans är nyckeln, och det är därför ett schema är så viktigt.
Sovschema 4 månaders bebis
Nu är det inte ovanligt att bebisen sover 6–10 timmar i sträck, det vill säga så gott som hela natten. Barnet har nu en ganska klar avgränsning mellan dag och natt. De mår fortfarande bäst av att somna riktigt tidigt, gärna före klockan 21. Sedan brukar de börja sin dag runt 6, men det kan naturligtvis variera en hel del.
Under dagen är det bra att lägga in tre sovstunder, precis som tidigare. Ett övertrött barn har ofta svårt att somna. Det är också viktigt att det får äta ordentligt innan de går och lägger sig. Då är det mer troligt att de inte vaknar så snabbt på natten. Tänk också på att ditt barn kanske börjar få tänder i den här åldern, vilket kan påverka deras sömn. En del har funnit att så kallat vitt ljud i bakgrunden kan distrahera barnet från eventuella obehag eller annat som stör dem.
Läs även: Varför vi rekommenderar en bedside crib framför spjälsäng första tiden
Sömnschema 5 månader
Fortsätt att bygga på tidigare rutiner. Gå och lägga sig i god tid, samt begränsa hur länge bebisen sover under dagen. Det är mycket som händer i bebisens utveckling i den här åldern. Det kan även påverka dess sömn. Så var inte orolig om det blir en eller ett par nätter när det inte riktigt fungerar.
Men försök håll på rutinerna även om du själv vill vara lite mer i farten. Välj gärna aktiviteter där barnet kan få med sig sina sovstunder. I stället för att gå ut och fika med vänner kanske ni kan promenera i parken så att barnet får sova i vagnen, till exempel. Allt för att hålla fast vid rutinerna och underlätta sömncykeln.
Sömnschema 6 månader
Fortfarande är barnets utveckling i gång med full fart. Det är trött, men sover ändå inte mycket mer än 10 timmar i sträck. Därför måste det kompenseras med att sova middag som vanligt. Ett par korta pass för-och eftermiddag, samt en lite längre sovstund mitt på dagen.
Mat och sovschema 7 månader
Du kan ha mycket roligt med ditt barn, men att äta och sova är fortfarande det viktigaste i deras liv. Det är ungefär i den här åldern som de börjar sova längre på natten, ofta hela 12 timmar i sträck. Med tanke på hur mycket de flänger omkring på dagarna är det inte så konstigt. De har ju en hel värld att utforska, ofta genom att krypa runt eller börja gå.
Barnet behöver fortfarande sina tre sovstunder under dagen, även om en del barn klarar sig med två. Anpassa dig lite efter vad barnet verkar trivas med, för alla har sina egna behov. Det är viktigt att det får äta ordentligt i samband med nattningen, så att sömnen inte blir avbruten av hunger.

Barn äldre än 8 månader
När allting verkade flyta på så bra vägrar barnet plötsligt att gå och lägga sig. Vid åtta månaders ålder är det relativt vanligt att sömnrutinerna kraschar. Det beror ofta på att barnen nu börjar uppleva det där med separationsångest. De har insett att det finns en hel värld där utanför och känner ett stort behov av närhet.
En del föräldrar löser det här med att flytta tillbaka barnets säng till sitt eget sovrum. Men försök att fortsätta med era inlärda vanor. Gå upp vid samma tid och försök natta vid det klockslag ni är vana vid. Och om ihåg att allting inte är förstört bara för att ni måste kringgå ert schema en liten tid. Det går att starta upp igen utan allt för stora problem.
Sömnschema 1,5 år
Jämfört med en nyfödd bebis så verkar ett barn inte sova alls när det når upp till den här åldern. Det är klart att det fortfarande är viktigt att sova middag, de flesta barn orkar inte med en hel dag utan lite vila. Men det brukar vara tillräckligt att de får sova en gång om dagen.
Gör nattningen till en trevlig ritual. Börja i god tid innan det är dags att faktiskt sova. Efter badet kanske du masserar barnet, smörjer in det med något trevligt och sätter på pyjamasen. Läser en bok eller två, gärna i sängen. Sedan kan det vara läge att släcka lampan och gå ut. Låt barnet få lära sig somna på egen hand, utan hjälp av föräldrarna. I det långa loppet är det bäst, även om det kan ta någon vecka eller så för att vänja sig.
Sömnschema 2 åring
Även om du inte haft ett sömnschema tidigare så är det aldrig för sent att komma i gång. En två-åring kan vara involverad i processen, för att underlätta övergången. Om hen somnar av sig själv kan hen få sätta upp ett klistermärke på schemat, eller på annat sätt markera en milstolpe. Barn älskar belöningar av olika slag och innan de vet ordet av har ni en god sovrutin.

En sovstund under dagen kan fortfarande vara på sin plats. Det beror kanske lite på vad barnet gör för övrigt, om hen går till förskolan eller inte till exempel. Men de flesta barn sover nu bara runt 12–14 timmar om dygnet. Det är inte alltid så att de sover bättre om du håller dem vakna under dagen. Övertrötta barn är svåra att hantera, så hitta en balans där de får vila lite så de orkar äta och gå och lägga sig.
Viktigt med sovrutiner
Oavsett om du väljer att följa ett schema i en app eller gör lite som det faller sig så är rutiner viktiga. Barnet mår bättre av att ha mer eller mindre fasta tider för sin sömn. Det gör även föräldrarna, för trötthet är ett av de största problemen du möter det första året av ditt barns liv. Planera för barnets sömn och lär dem gradvis vilka rutiner som gäller.