fbpx

Spikmatta gravid: hur ofta & hur länge du kan använda spikmattan under graviditeten

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Spikmattor har blivit en populär behandlingsform för både besvär och allmänt välbefinnande. Akupressurtekniken har använts under många år och har nu blivit allt mer lättillgänglig genom just spikmattan. Du blir avslappnad och kan få lindring i smärta och andra obehag.

Obehag är något man kan drabbas av under graviditeten, och frågan är då om man kan använda en spikmatta för dessa besvär under graviditeten? De flesta håller med om att du kan använda spikmatta under graviditeten, men med vissa förbehåll. Inte hela graviditeten och inte heller i så långa pass åt gången. I övrigt är det många som får lindring av olika graviditetsbesvär genom att lägga sig på spikmattan.

Graviditetsbesvär

Så gott som alla kvinnor upplever en del obehag i samband med graviditeten. Ont i ryggen, svullna fötter, huvudvärk, trötthet och så vidare. Du får ofta höra att graviditet inte är en sjukdom och att det är helt normalt för kvinnor att gå igenom allting. Till en viss grad är det kanske så – men du måste inte bara acceptera de här besvären, du kan göra något för att lindra dem.

Läs även: Foglossning gravid – Tips som kan hjälpa dig mot ont i rygg & bäcken

Framför allt upplever många att smärtor och värk kan göra graviditeten jobbig. Du vill ju kunna jobba, ta hand om eventuella barn och njuta av livet. Det är inte alls nödvändigt att lida genom flera månader. Så att hitta en bra metod, eller flera olika, för att tackla smärtorna är något du bör göra så fort som möjligt.

Hur fungerar en spikmatta?

Ordet spikmatta frammanar bilder av halvnakna hinduer som ligger på en bädd av bokstavliga spikar, vassa och skräckinjagande. De moderna spikmattorna som används för att behandla värk och andra problem är långt ifrån likadana. I stället är de gjorda av plast, som till och med är medicinteknisk för att inte ge några allergier. Du kan lätt spola av och tvätta mattan, även sprita den för att den ska bli riktigt ren. Nabbarna är mjuka men ändå så pass stela att du kan ligga på dem.

Spikmattan fungerar enligt akupressurprinciperna. Akupressur bygger på samma metod som akupunktur, men utan nålar. Du stimulerar vissa punkter på kroppen som kontrollerar de olika kroppsdelarna. Enligt gammal kinesisk tradition är kroppen full av energiflöden, och de här punkterna påverkar energin på ett särskilt sätt. Du löser upp blockeringar så att energin kan flöda fritt. Eftersom kroppen har ett helt nätverk av kanaler där Qi, livsenergin eller rörelsekraften, behöver komma fram, så är det lätt hänt att det blir stopp någonstans. Du måste dock inte tro på detta för att få nytta av spikmattan.

När energin kan flöda som den ska får du smärtlindring, eller någon annan fördel som triggerpunkten kontrollera. Det kan till exempel främja bättre sömn, kontrollera blodtrycket och reducera stress. Inte så konstigt att många människor har börjat använda spikmattor på en regelbunden basis.

Läs även: Ta reda på kön på bebisen: Guide till dig som ska få ditt första barn!

Så använder man en spikmatta

För att få ut så mycket som möjligt från din spikmatta är det bra att veta hur man använder den korrekt. Om du känner till teknikerna kan du få ut maximala fördelar. En fördel är att det inte är varken svårt eller tidskrävande att må bra med spikmattan.

Det rekommenderas att du har tunna kläder eller lägger en bit tyg över mattan innan du använder den. Om du vill kan du naturligtvis ligga utan kläder, men det brukar inte vara nödvändigt för bästa effekt.

Man ligger på ryggen då huden i ansikte och på magen är inte lämpade för spikmattor. Var också försiktig om din hud är skadad på något sätt, då bör du vänta tills den har läkt. Mattorna är inte gjorda för att stå på, utan trycket bör fördelas jämnt över baksidan av din kropp.

En lagom session med spikmattan är 20–40 minuter. Du kan använda den varje dag, eller när du känner att du behöver den. Effekten blir inte bättre om du ligger längre, och det kan i stället leda till obehag.

Om du vill fokusera på nacke och axlar går det att rulla ihop spikmattan och lägga den bakom nacken. Alternativt vika ihop den till en stor kudde som du lägger axlarna på. Lägg en handduk eller filt under för att komma upp i rätt höjd.

spikmatta gravid bra eller dåligt

När bäcken och ben är målgruppen går det bra att sitta med benen i kors på mattan. Det stimulerar de rätta punkterna runt grenen och ökar blodcirkulationen i benen.

Händer och fötter mår bra av en behandling med spikmattan. Lägg händerna rätt på och låt dem vila på mattan. För fötterna kan du sätta dig på en stol och sätta ner fötterna på spikmattan. Det finns många punkter i både händer och fötter som kan stimuleras för att sedan påverka hela kroppen.

Fördelarna med att använda spikmatta som gravid

Det verkar inte som att spikmattorna kan ge en permanent lösning till hälsoproblem. Den behandlar mer de tillfälliga symptom du har – och det är ju helt perfekt när du är gravid, eftersom det är fråga om just tillfälligt obehag eller smärtor.

En spikmatta kan ge dig lättnad från ryggsmärta och muskelspänningar. När du använt den ett tag lär du dig riktigt slappna av och låta ”spikarna” göra sitt jobb. Speciellt bra när du är ensam och ingen kan massera dina axlar.

Något som många verkligen uppskattar med spikmattan är att den förbättrar blodcirkulationen. När kroppen är tung och hormonerna flyger omkring är det lätt hänt att cirkulationen blir seg och trött. Spikmattan ger den en liten skjuts på vägen, bokstavligen talat.

Nära sammankopplat med blodcirkulationen är problemet med svullna fötter och ben. Det är inte alltid du kan sitta med benen upp i luften hela dagen, och det är inte hälsosamt av andra anledningar. Spikmattan lindrar svullnaden och gör det enklare att hålla i gång.

Stress känns ibland som en lojal vän under graviditeten. Vilket inte är bra för någon. Med spikmattan kan du minska stressen och främja avslappning. Den är som gjord för att ta en paus från allt samman och bara fokusera på dig själv och din kropp under en liten period.

Läs även: Är det farligt att äta lakrits när man är gravid?

Många upplever att spikmattan förbättrar sömnkvaliteten under graviditeten. Det hänger kanske samman med att du blir mer avslappnad och att blodet cirkulerar bättre. Om du inte har så ont i rygg och axlar blir det också lättare att somna.  

Risker och säkerhet

Det är helt naturligt att du undrar om det finns några risker eller biverkningar med att använda spikmattor under graviditeten. De kan vara ganska djupverkande, trots sin enkla teknik. Forskarna håller fortfarande på att utröna nya saker om spikmattor, men däremot vet man en hel del om akupressur. Som ju är finessen med spikmattor. De har kommit fram till att det inte finns något underlag för att det ska vara direkt farligt för gravida kvinnor att använda spikmattor.

För att vara på den säkra sidan rekommenderar en del tillverkare att du väntar tills du är mer än fyra månader gravid innan du lägger dig på en spikmatta. Men det är något du själv får utvärdera. Använd tunna kläder eller lägg en bit tyg på mattan, för att balansera effekten av behandlingen. Det finns även särskilt utformade spikmattor för gravida kvinnor, som har lite mer rundade piggar.

piggar på en spikmatta

Tänk också på att spikmattor vanligtvis sänker blodtrycket. Så var försiktig när du ställer dig upp. Gör det långsamt så du inte blir yr eller ramlar. Det här gäller alltid men är extra viktigt när du är gravid.

Om du inte är van vid att ligga på en spikmatta är det bäst om du börjar med lite kortare stunder. Låt din gravida kropp bli van vid behandlingen. Målet är att du ska bli avslappnad och slippa den värsta värken.

För kvinnor som haft en problematisk början på graviditeten kan det vara bättre att avstå från att använda spikmattan. Det vill säga om du haft sammandragningar eller andra tecken på för tidig födsel under den första trimestern. Eller om du har andra komplikationer som gör din graviditet extra riskfylld. Det här gäller stimulerande massage rent allmänt, inte bara spikmattor.

Spikmatta efter förlossningen

Nu är förlossningen äntligen över så du behöver inte oroa dig för att den ska komma i gång för tidigt. Då är den stora frågan om en spikmatta kan användas efter förlossningen? Det är inte bara möjligt utan kan även vara till stor hjälp för dig.

Dels så hjälper ju mattan kroppen att slappna av, löser upp spänningar och minskar smärtor. Precis vad du behöver när du sliter med att vara uppe både dag och natt för att ta hand om bebisen. Bara för att graviditeten är över så försvinner inte alltid ryggvärken med en gång.

Läs även: Packa förlossningsväska: Vad du behöver och inte behöver i din BB väska!

En fördel med spikmattor är att de främjar utsöndrandet av kortisol, ett ganska viktigt hormon. Bland annat är det bra för ämnesomsättningen, det hjälper dig komma i kapp med den delen. Sedan så hämmar det också inflammationer, och hjälper dig att läka.

Det är ganska viktigt att lindra smärta och obehag efter förlossningen. Du har så mycket att stå i med ett nyfött barn. Ännu mer om det inte är ditt första. Då är det lätt hänt att din egen kropp hamnar lite längre ner på listan över viktiga saker. Desto mer energi du har, och ju mer avslappnad du är, desto roligare blir det att vara mamma. Du behöver den här chansen att bli av med smärtor och slappna av. Det blir enklare att klara av allt, och du kan därmed njuta mer av upplevelsen att ha ett litet knyte där hemma.

Alternativa användningsområden för spikmatta

Nu är det inte bara när du är gravid som en spikmatta kan vara bra att ha. Alla har behov av en bra blodcirkulation och avslappnad kropp. Det är inte endast gravida som har ont i ryggen och söker lindring. En spikmatta hjälper din kropp att komma i balans. För akupressur fungerar genom att stimulera vissa viktiga punkter som i sin tur går in på djupet bland organ och olika kroppssystem.

Spikmattor har visat sig främja en bättre sömn. Inte bara sover du mer, men kvaliteten förbättras också. Den minskar spänningar i kroppen och främjar blodcirkulationen. Du blir avslappnad, vilket ofta är nyckeln till att bli av med smärtor och värk. Din energinivå höjs, och du orkar med vardagen och allt du vill göra på ett bättre sätt. 

En liten lista på sådant som en spikmatta är bra för:

 • Förbättrad sömn
 • Ångestdämpande
 • Stresslindrande
 • Avslappnande
 • Färre PMS-och klimakteriesymptom
 • Lindrar matsmältningsproblem
 • Ökar blodcirkulationen
 • Avlägsnar toxiner eller slaggprodukter från kroppen
 • Inflammationshämmande
 • Minskar stress
 • Lindrar värk och smärtor
 • Förbättrar metabolismen
 • Motverkar stelhet och muskeltrötthet
 • Frigör endorfiner som gör dig lycklig
Varför använda spikmatta

Vanliga frågor (FAQ)

Är det säkert att använda spikmatta under graviditeten?

Det finns inte så mycket underlag, men akupressur är säkert under graviditeten. För att undvika eventuella problem bör du vänta tills efter fjärde månaden samt alltid känna efter hur det känns i kroppen.

Hjälper spikmatta mot illamående under graviditeten?

Man har använt akupressur mot extremt illamående under graviditeten. Men det är något som helst bör utföras av en professionell person de första månaderna. Om illamåendet fortsätter kan du försöka lindra det med en spikmatta.

Hur ofta kan man som gravid använda spikmatta?

Lika ofta som andra. Varje dag, eller vid behov. Det är aldrig bra att överdriva den här formen av stimulans för kroppen.

Kan man använda spikmatta om jag har en högriskgraviditet?

Det är inte rekommenderat att använda spikmatta om du har en högriskgraviditet.

Hur länge kan man använda en spikmatta som gravid?

Du kan använda spikmattan i 20–40 minuter åt gången. De flesta känner att det räcker en gång om dagen, att de får lindring efter en liknande session.

Hur lång tid tar det att uppleva fördelarna med att använda spikmatta?

Till en början är du säkert lite spänd när du ligger på spikmattan. Det tar inte lång tid innan du vänjer dig vid den, och då blir det lättare att få med sig den fulla effekten. Du känner nästan med en gång hur blodcirkulationen kommer i gång och hur vissa smärtor försvinner.

Kan en spikmatta hjälpa mot ischiasvärk och foglossning under graviditeten?

Flera kvinnor har fått hjälp mot både ischias och foglossning genom att ligga på en spikmatta. Det beror dock lite på vilken sorts graviditet du har. Prata gärna igenom saken med din läkare eller akupressur behandlare.

You may also like

Leave a Comment