fbpx

Spökveckor gravid – vad innebär spökvecka & när sker det?

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Trots namnet så har det här ingenting med spöken att göra. I stället är det en spöklik känsla av att inte vara gravid längre. Även om du är det. Det kan vara ganska skrämmande, men är faktiskt inte ovanligt.

Är jag verkligen gravid? Känner mig inte gravid längre

Bland det värsta för en gravid kvinna är när hon inte känner av graviditeten. Det är svårt nog att vänta på de första sparkarna eller rörelserna. Sedan när allt verkar stanna av så drabbas man lätt av panik. Har du haft ett tidigare missfall är det ännu mer nervöst när du inte känner att kroppen är gravid. Men det är alltså helt normalt, och ingenting att oroa sig för.

När försvinner gravidsymptom?

Alla kvinnor är olika, och upplever sin graviditet på en rad olika sätt. En del mår väldigt illa, speciellt de första tre månaderna. Hormonerna löper amok med din kropp, och även humöret. Brösten ömmar och känns svullna, och bröstvårtorna eller vårtgårdarna kan också ändra färg. Du har lust på konstiga måltider eller matvaror och känner dig helt enkelt supergravid.

Läs även: hCG-nivå & graviditet – Detta behöver du veta om hCG hormon

I slutet av den första trimestern brukar hormonerna ha börjat lugna sig lite. Det är vanligt att många av de där lite svårare eller extrema graviditetssymptomen försvinner när du går in i den andra trimestern. Då är det ännu allt för tidigt för magen att ha blivit speciellt stor, och bebisen är också så liten att du inte känner av hens rörelser. Det kan upplevas som att allting bara stannar upp, och du känner dig inte gravid längre.

Kom då ihåg att en del kvinnor inte har några symptom alls i början av sin graviditet. De känner ingenting förrän de nästan kommit till hälften av tiden. Det är inte alla som mår illa eller har humörsvängningar, som vill ha vissa maträtter eller är så fruktansvärt trötta hela tiden. Vissa kvinnor susar genom de första månaderna utan några som helst problem. Vilket bara visar att hormonerna verkligen jobbar övertid när du väntar barn.

Vad är spökveckor under graviditeten?

De veckor när du inte känner att kroppen är gravid kallas för spökveckor. De kan upplevas som lite ruskiga, och det är lätt att misstänka att något inte står rätt till.

Dessa veckor är egentligen ett utmärkt tillfälle att vila upp sig lite grand. Ganska snart kommer du att bli stor och otymplig. Halsbränna och ett behov av att kissa hela tiden blir dina dagliga kamrater. De där få veckorna när det första illamåendet har lagt sig kan vara din chans att njuta lite extra av att vara gravid.

Vissa veckor är helt enkelt produktionen av gravidhormoner lägre, och bebis mår precis lika bra ändå även om du inte känner av de klassiska symptomen.

När sker spökveckor?

Allt som har med en graviditet att göra är väldigt individuellt. Det går inte att säga när du kan förvänta dig spökveckor, om du över huvud taget får dem. Men de flesta kvinnor säger att de varit med om det mellan vecka 10–20. Andra får dem senare, medan många kvinnor inte har några spökveckor alls.

När du kommer till mitten av den andra trimestern brukar det inte vara något tvivel alls om graviditeten. Du är stor, bebisen rör på sig och många av de andra obehagen för gravida kvinnor börjar bli kännbara.

Gravid och spökveckor

Det låter kanske konstigt att kvinnor tycker det är jobbigt när illamåendet och tröttheten avtar. Nu för tiden är det vanligt att en graviditet är önskad. Du kanske försökt länge, haft missfall eller inte lyckats tidigare. Eller så är det bara dags att starta en familj, något som ni planerat.

Så när du inte känner något längre är det lätt hänt att börja tänka att något har hänt. Även om så inte är fallet. Det är bara en fas när kroppen fortsätter ta hand om fostret, men du inte har så många symptom av graviditeten.

När ska man söka vård?

Det är bra att berätta för barnmorskan att du inte har några symptom, eller att du känner dig annorlunda. För det mesta är det helt normalt, men det kan ju vara ett tecken på att något inte står rätt till. Om det är fråga om ett missfall har du ofta andra symptom, som blödningar, kramper eller ovanliga flytningar.

Du kan göra ett ultraljud för att kontrollera att allt står rätt till. Ibland kan det dock vara svårt att upptäcka bebisens hjärtslag. Det är inte förrän runt vecka 16 som du brukar höra det klart och tydligt. Så om ditt blodprov bekräftar att du är gravid så gör det ingenting om du inte har alla symptom.

Samtidigt är det viktigt att hålla sig lugn när du väntar barn. Oro är inte bra för vare sig dig eller bebisen. Så om du känner att graviditeten liksom stannat upp är det inte alls fel att söka vård. Du kommer att må mycket bättre när du får veta att det bara handlar om spökveckorna.

You may also like

Leave a Comment