Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
När du blir gravid kommer din kropp att behöva mer vätska, så det är viktigt att dricka lite extra. Du kommer troligtvis att känna en ökad törst när graviditeten börjar utvecklas. Samtidigt kan överdriven törst vara ett tecken på att något inte står rätt till. Denna gräns kan vara hårfin, vilket är varför det är viktigt att lyssna på sin kropp och vara uppmärksam på hur du mår.
Kroppens förändringar under graviditeten som påverkar törst
Hormonerna rasar i kroppen när du väntar barn. De ser till att både du och bebisen klarar av den här unika situationen. Bland annat så förändras ämnesomsättningen, vilket kan göra att du blir mer törstig. Din kroppstemperatur höjs också, och det är vanligt att svettas när du är med barn. Drick tillräckligt för att kompensera det du förlorar.
Det illamående som ofta drabbar kvinnor under den första tiden som gravid kan i värsta fall leda till upprepade kräkningar. Även detta påverkar självklart vätskebalansen och kräver ett större intag av vätska.
Läs även: Gravidillamående – Allt du behöver veta!
Vätskan du dricker stöttar också produktionen av det extra blod som behövs, samt fostervätskan. Det är helt naturligt att du blir törstig och behöver dricka mer. Under den första delen av graviditeten så ökar din blodomsättning med nästan 50 procent. Mitt i graviditeten går blodtrycket ner, för att sedan öka. Allt det här för att både du och barnet ska ha tillräckligt med syre vid alla tillfällen. Du behöver vätska för att det här ska fungera.
Vikten av att inte bli uttorkad under graviditeten
Hur mycket vatten behöver en gravid kvinna dricka? Naturligtvis så kan det variera mellan olika kvinnor. Riktlinjen är att du bör dricka runt 2,5 liter vatten om dagen när du är gravid. Om du tränar mycket, vilket ju en del kvinnor fortsätter med genom hela graviditeten, så bör du öka det till cirka 3 liter.
Det är aldrig bra att bli uttorkad, men när du är gravid så är det ännu viktigare att vara uppmärksam på hur mycket du dricker. Annars kan du få huvudvärk och yrsel, kanske till och med svimma av. Förstoppningar (som är ett vanligt problem vid graviditet) blir sämre av för lite vätska och bättre om du dricker mer vatten. För lågt vätskeintag kan också leda till gulsot eller förvirring. Många blir extremt trötta.
Läs även: Hård i magen gravid – Förstoppning under graviditeten: Mina tips & råd
Om du är medveten om vikten av att dricka så borde det inte gå så långt som till uttorkning. Samtidigt så kan det vara jobbigt att reglera om du mår illa eller kräks. Även om det känns hårt måste du fortsätta att dricka och äta lätt. I värsta fall sätter man in dropp för att ersätta den vätska du förlorat.
Onormal törst under graviditeten – kan vara ett tecken på graviditetsdiabetes
Graviditetsdiabetes är en (oftast) tillfällig form av diabetes som beror på att kroppen inte tillverkar tillräckligt med insulin. Detta gör att blodsockervärdet ökar och en graviditetsdiabetes utvecklas. Detta drabbar ungefär 1-3 % av alla gravida kvinnor i Sverige. Ett av de vanligaste tecknen på graviditetsdiabetes är ökad törst, ökade urinmängder samt trötthet.
Det kan vara svårt att själv veta om den ökade törsten är normal eller inte. Om du är extremt törstig och inte kan släcka törsten själv i kombination med ökade urinmängder och trötthet så är det dags att så snabbt som möjligt ta kontakt med mödravården. Även om du bara känner dig orolig så är det bäst att kontakta dem. På mödravården kommer du testas och utredas för graviditetsdiabetes oavsett om du själv märker av symptomen eller inte – allt för att vara på den säkra sidan!
Bästa dryckerna för att stilla törst under graviditeten
Det är vanligt att inte känna för vissa drycker och maträtter när du är gravid. Eller tvärtom, du har lust på kombinationer och saker som annars aldrig skulle äta. Man skojar ofta om gravida kvinnor och deras önskningar eller ”cravings”. Samma sak gäller naturligtvis vad du dricker under graviditeten.

Oavsett vad du känner för så är vatten den bästa drycken när du väntar barn. Ha det som bas, och drick ordentligt med vatten. Ta med en vattenflaska vart än du går. Du kan smaksätta vattnet med gurka, citron eller något annat som gör det enklare att dricka mycket, om det inte kommer naturligt för dig. Även mjölk kan ge dig vätska. Det kan vara ett bra alternativ när du vill ha något annorlunda.
Läsk och saft är okej att dricka när du är gravid, men det är inte direkt något som stillar törsten. De bör drickas i begränsade mängder och är aldrig en ersättning för vatten, eftersom de ger dig energi men ingen näring. Det rekommenderas att du drar ner på konsumtionen av koffein när du är med barn. Vilket innebär cirka tre små koppar kaffe om dagen, eller motsvarande mängd koffein i energidrycker. Eftersom det inte heller hjälper med behovet av mer vätska så bör du reglera intaget.
Läs även: 9 gravid-kommentarer man blir så trött på…
Mat som kan motverka uttorkning
Vi tänker inte alltid på det, men du får i dig en hel del vatten genom maten. Genom att välja sådan mat som har ett högt vatteninnehåll så kan du minska din törst och behov av vätska under graviditeten.
Sallad, spenat och blomkål innehåller över 90 procent vatten. Även många frukter är bra när du vill motverka uttorkning genom kosten. Honungsmelon och grapefrukt kommer ganska högt upp på listan, cirka 90 procent är vatten. Men även ananas, apelsin och blåbär är bra val för att stilla vätskebehovet.
- Sallad
- Gurka
- Spenat
- Grön paprika
- Blomkål
- Broccoli
- Rädisor
- Babymorötter
- Honungsmelon
- Vattenmelon
- Jordgubbar
- Grapefrukt
- Apelsin
- Ananas
- Hallon
- Blåbär
Mat som torkar ut dig
Å andra sidan finns det också en del maträtter som binder vatten, eller som ökar behovet av att dricka. Du kan äta de här livsmedlen och rätterna, men var medveten om vad de gör för din kropp. Eventuellt måste du kompensera genom att dricka lite extra just den dagen. Många gånger är det färdiglagade rätter eller livsmedel som innehåller mycket salt. Balansera din kost och ät dem med måtta.
- Friterad mat
- Skräpmat
- Godis
- Alkohol
- Salta snacks
- Korv och salami, och andra processade livsmedel
Tecken och symtom på uttorkning under graviditeten
Du kanske gör vad du kan för att dricka tillräckligt med vatten. Samtidigt så är du orolig att det inte räcker till. Speciellt om du känner dig törstig hela tiden. Så det kan vara bra att känna till symtomen på uttorkning, så du kan fånga upp det i god tid. Eller sluta oroa dig helt och hållet.
Till en början så känner du dig extra törstig och ofta lite torr i munnen. Det kan vara ett tecken på att du inte dricker tillräckligt. Du märker det också på urinen. Om du inte kissar så mycket eller om färgen är mörkgul så kan det innebära att du börjar bli uttorkad. Gör något åt det, för annars kan det gå vidare. Huvudvärk och förvirring kan innebära att kroppen är uttorkad. En del svimmar till och med när de har vätskebrist.
När bör du söka vård för de här symtomen? Det är ju så vanligt att vara törstig under graviditeten. Ta gärna kontakt med vården när du märker att urinen är mörk eller du inte kissar så mycket. Förvirring eller svår yrsel är också något du inte bör ignorera. Om du misstänker uttorkning kan du börja dricka, men ändå söka hjälp. Ibland är det illamående och kräkningar som leder till uttorkning och då kan du behöva dropp för att komma till rätta med situationen.
Läs även: 11 tips för att lindra & förebygga förkylning under graviditeten
Vanliga frågor om törst och uttorkning under graviditeten

Hur mycket vatten ska man dricka om man är gravid?
Du bör dricka minst 2,5 liter vatten om dagen när du är gravid. Varva det gärna genom att äta mat som innehåller mycket vatten. Samt öka mängden vätska när det är varmt eller om du tränar mycket.
Varför känner jag mig ständigt törstig under graviditeten?
Det går åt ganska mycket vätska när du väntar barn. Blodvolymen ökar, bebisen behöver fostervätska och så mycket mer som händer i kroppen. Därför känner du dig törstigare under graviditeten. Det kan också vara ett tecken på att du inte dricker tillräckligt, så försök reglera vätskeintaget lite bättre.
Är det normalt att vara mer törstig när man är gravid?
Det är helt normalt att vara mer törstig när du är gravid. Var uppmärksam på situationen och se till att dricka tillräckligt. Undvik även sådant som kan binda vatten eller torka ut kroppen. När du väntar barn är det extra viktigt att inte bli uttorkad. Ett tips kan vara att mäta hur mycket du dricker, så du är säker på att det är tillräckligt mycket.
Kan ökad törst vara ett tecken på något allvarligt under graviditeten?
Ökad törst kan vara ett tecken på graviditetsdiabetes. När du är med barn så förändras ämnesomsättningen och kroppen kan inte tillgodogöra sig insulin på samma sätt. Ibland blir blodsockerhalten högre och du får en tillfällig form av diabetes. Ett av tecknen på det är ökad törst. Lär känna din kropp och dess behov. Tveka inte att kontakta vården om du misstänker att något inte är riktigt okej.
Hur kan jag tillgodose min ökade törst under graviditeten på ett säkert sätt?
Planera ditt vätskeintag lite extra. En del använder en flaska så de kan mäta intaget. Eller räknar hur många glas de dricker varje dag. Vatten är det allra bästa, men du kan varva med mjölk eller andra drycker. Undvik också mat och dryck som torkar ut.
Vilka drycker är säkra att dricka under graviditeten?
Vatten är alltid det bästa valet. Om du blir trött på att dricka vatten kan du smaksätta det med olika grönsaker eller frukt. En del blandar i väldigt små mängder av saft eller läsk, bara för att få lite smak. För dessa drycker är annars kan rika på socker och kan ha motsatt effekt på kroppen. Mjölk är bra om du föredrar det. Kaffe och té går att dricka, men i relativt små mängder.
Vilka tecken ska jag leta efter om jag misstänker att jag är uttorkad under graviditeten?
Törst är kanske det första tecknet, men är inte så pålitligt eftersom du är törstig ganska ofta. Var uppmärksam på hur din urin ser ut och vilka mängder du kissar. Om den är mörk kan det vara ett tecken på uttorkning. Huvudvärk och yrsel, samt förvirring, är andra signaler som bör tas på allvar.
Kan jag dricka koffein när jag är gravid?
De senaste rönen säger att du kan dricka koffein. Dock i små mängder, för det går ju över till bebisen. Många kvinnor väljer att avstå från koffein när de är gravida. Bland annat för att det inte är riktigt säkert hur det påverkar fostret. Plus att en del upplever att de blir törstigare av kaffe, att det binder vätskan i kroppen.
Läs även: Packa förlossningsväska: Vad du behöver & inte behöver i din BB väska
Att hantera törst under graviditeten: Nyckelpunkter att komma ihåg
- Kroppen behöver mer vätska under graviditeten. Så det är helt normalt att vara törstig.
- Vatten är det bästa för att släcka törsten och ge kroppen det den behöver.
- Drick minst 2,5 liter vatten om dagen. Öka mängden om du tränar eller om det är varmt.
- Var extra försiktig om du är illamående eller kräks. Då är det lätt att inte få i sig tillräckligt med vätska.
- Undvik mat och dryck som gör dig mer törstig.
- Satsa i stället på livsmedel som är rika på vatten.
- Var uppmärksam på hur din urin ser ut. Om den mörknar kan det vara ett tecken på uttorkning.
- Tveka inte att kontakta vården om du misstänker uttorkning eller diabetes. Det är bättre att kontrollera en gång för mycket.