fbpx

Sterilisera & koka nappar / nappflaskor – så gör du

by Rodrigo

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Nyfödda barn har ett sämre immunförsvar än oss vuxna. Barn drabbas lättare av infektioner och har det svårare att bli av med infektion eftersom barnets egna immunförsvar inte är tillräckligt starkt. Alltså är det viktigt att skydda barn från bakterier och virus. Ett sätt man kan skydda barnet på är genom att se till att barnets saker hålls rena.

Något som är särskilt viktigt att det hålls rent är nappar och nappflaskor. Nappar och nappflaskor har barnet i munnen, där är det lätt att en bakterie eller ett virus tar sig in i kroppen. Självklart är det extra viktigt att tänka på att hålla saker rena nu i pandemitider.

Ska man sterilisera nappar och nappflaskor?

För att skydda sitt barn (och även sig själv) mot virus och bakterier så är det bra att undvika risken för bakterier och virus på saker som finns i barnets närhet. Självklart ska inte detta tas till en extrempunkt med ett besatt beteende av att rengöra allt, utan lagom är bäst.

napp och nappflaska
Hygien kring nappar och nappflaskor är viktigt.

För att bli av med bakterier och virus finns det två saker att göra. Det ena är rengöring, det andra är sterilisering. När man rengör något, alltså tvättar med tvål/ annan rengöring och ljummet vatten kan man få bort alla farliga bakterier och virus. När man steriliserar något brukar chansen att verkligen bli av med allt otäckt vara något högre.

För att sterilisera saker finns det flera olika metoder att använda sig av. I sjukvården används ofta ultraljud för att sterilisera utrustning, men i hemmet brukar man föredra kokning. Saker som kan kokas kan steriliseras av kokning under ett antal minuter. Alltså är sterilisering något mer tidskrävande än en vanlig diskning, men vad är egentligen bäst?

Åsikterna brukar gå isär kring huruvida man ska sterilisera eller bara diska/ tvätta nappar och nappflaskor. På Livsmedelsverkets hemsida säger man att nappar och nappflaskor inte måste steriliseras, utan att de istället ska diskas noga och att man ska sköta handhygienen. Dock rekommenderas sterilisering ibland ändå av viss vårdpersonal. Särskilt vid sjukdomssäsonger och om man känner sig extra säker av att få sterilisera sina flaskor och nappar. Företagen som tillverkar napparna och flaskorna brukar även rekommendera sterilisering minst en gång, precis innan första användning.

När ska man sterilisera nappar och nappflaskor?

Baserat på proffsens råd i stycket ovan kan det alltså vara bra att sterilisera nappar och nappflaskor vid iallafall vissa tillfällen så som:

  1. Vid sjukdom. Om barnet är sjukt eller många i barnets närhet är sjuka så är det alltid extra viktigt med hygien. Då kan det vara bra att sterilisera flaskorna och napparna för att skydda både barnet och er runt omkring.
  2. Nya nappar och nappflaskor. När man köper en ny napp eller nappflaska brukar det i många fall stå på förpackningen att nappen eller flaskan ska steriliseras innan den används. Detta är främst för att undvika att få hem bakterier och virus från affären.
  3. Om flera barn använder samma flaska. I vissa fall händer det att flera barn använder samma flaska, alltså om du har tvillingar eller av annan anledning flera små barn samtidigt. Då kan det vara bra att hålla isär flaskorna mellan barnen, alternativt sterilisera dem någon gång ibland för att skydda barnen.

När ska man rengöra nappar och nappflaskor?

Sterilisering är enligt Livsmedelsverket alltså inget måste, men de rekommenderar ändå att man ska hålla nappar och nappflaskor rena. När ska man rengöra flaskorna då?

  1. Efter användning. Varje gång en flaska har använts för mjölk/ ersättning/ välling ska flaskan diskas. Görs inte det finns det en risk att bakterier börjar växa i resterna av bebisens mat. Även nappar får gärna rengöras efter varje användning, även om det kan vara praktiskt svårt. Se dock till att vara extra noga vid förkylning och annan sjukdom.
  2. Om flaskan eller nappen legat i en väska. Om en flaska eller napp har följt med ex. ut på stan eller på utflykt men inte blivit använd kan det vara bra att tvätta den ändå. När flaskan eller nappen har legat i en väska finns det risk att något kan ha hamnat på den. Minst en snabb avsköljning under varmt vatten behövs för att vara på den säkra sidan.

Hur steriliserar man nappar och nappflaskor?

När vi nu vet lite bättre riktlinjer kring när man ska rengöra sina flaskor och nappar är det dags att gå igenom hur man gör det. Vi börjar med att gå igenom hur man steriliserar nappar och nappflaskor, alltså hur man ser till att alla virus och bakterier med säkerhet dör.

Koka nappar och nappflaskor

koka nappar och flaskor
Genom att koka nappar och flaskor kan man lätt hålla dem rena.

Den vanligaste och allra mest älskade metoden för att sterilisera bebisens saker är genom att koka dem. Det är lätt att göra, billigt och tar lite tid. När man kokar nappar för att sterilisera dem lägger man dem helt enkelt i en kastrull med kokande vatten och låter dem ligga där i ca. 5 minuter. Storleken på kastrullen spelar inte särskilt stor roll, men se till att du får gott om plats för både napparna/ flaskorna och vattnet.

När man ska koka nappar och flaskor finns det några saker som är bra att tänka på. Det första är att se till att flaskorna och napparna kan kokas. Detta står ofta på förpackningen eller på själva prylen. De flesta nappar och nappflaskor som säljs idag går att koka – men det är bäst att vara på den säkra sidan genom att kolla.

Det andra som är viktigt att tänka på är att inte lämna napparna på spisen. Det finns flera skräckhistorier om hus som har brunnit ner pga. bortglömda nappar på spisen. Om vattnet kokar bort (vilket sker snabbare än vad man tror) så finns det en risk att napparna börjar torrkoka och att det fattar eld. Håller du koll på spisen och inte “bara springer ner till tvättstugan medan vattnet kokar upp” så kan man minska risken för denna typ av olyckor.

Sterilisera i mikrovågsugnen

För att underlätta steriliseringsprocessen och för att minska risken för brand på spisplattan kan man även sterilisera nappar i mikrovågsugnen. I teorin skulle det även gå med hela flaskor, men då de ofta är större blir det svårt i praktiken. Dock går det att sterilisera själva nappen på flaskan i micron!

Sterilisering och hygien av nappar
Bild från MAM

När man steriliserar nappar i micron är det ofta smidigast att göra i en steriliseringsask. Många nappar som man köper kommer med en ask, men i vissa fall får man köpa till en på sidan av. Att sterilisera nappar i micron fungerar på samma sätt som att koka dem på spisen. Asken fylls med vatten, micron gör så vattnet kokar och bakterier + virus dör.

Några av de napptillverkare som har askar är MAM och Esska. På deras hemsidor går det att läsa hur man använder askarna. Dock finns det vissa nappar som inte ska steriliseras i micron, om så är fallet så står det antingen på nappen eller på nappens förpackning.

Sterilisera nappflaskor och nappar i mikron

Ett annat alternativ är en produkt som Philips har tagit fram i form av påsar som används i mikron. På endast 90 sekunder i mikrovågsugnen dödas 99,9 % av skadliga bakterier. Påsarna kan användas till flaskor, nappar och delar till bröstpump. Varje förpackning innehåller 5 st påsar som kan användas 20 gånger var. KÖP DEM HÄR

Har du ingen steriliseringsask eller påse så går det att fylla ett glas eller en burk med vatten och lägga nappen där i för att köra i micron, men då kan det vara bra att micra nappen lite längre för att helt vara på den säkra sidan.

Smarta prylar för sterilisering av nappar och nappflaskor

Om du inte vill koka eller micra napparna och nappflaskorna så finns det fler alternativ. Det finns idag elektriska sterilisatorer att köpa som du kan sterilisera både flaskor och nappar i.

Elektriska sterilisatorer för flaskor och nappar

Avent sterilisator HÄR / Beurer flasksteriliserare HÄR

Med hjälp av ånga kan man sterilisera flaskor och nappar, vilket är vad de elektriska sterilisatorerna som finns på marknaden gör. Dessa typer av maskiner är säkra och enkla att använda.

Philips har en elektrisk sterilisator som kan sterilisera upp till 6 av deras egna Avent flaskor samtidigt. Du kan även lägga nappar och andra bebistillbehör i maskinen och få dem sterila på 6 minuter. Sterilisatorn finns att köpa HÄR.

Även Beurer har en smidig flasksteriliserare som steriliserar upp till 6 flaskor + fler tillbehör. Med en smidig design och en smart lcd-skärm går steriliseringen smidigt. Finns att köpa HÄR.

Rengöra nappar och nappflaskor

Hur gör man då när det inte är läge att sterilisera flaskor och nappar men ändå vill hålla dem rena? Jo, diskning och rengöring fungerar då precis lika bra.

Rengöra nappar

Barnets napp ska allra helst rengöras innan varje användning. Det görs enklast genom att skölja av nappen med ljummet vatten. Om tvål eller diskmedel används så riskerar det att ge en dålig smak på nappen, vilket inte är trevligt för barnet. En enkel avsköljning fungerar utmärkt. Se till att du samtidigt tvättar händerna. Se till att istället sterilisera nappen om barnet är sjukt, men annars fungerar rengöringen lika bra.

Rengöra flaskor

Mellan varje gång som flaskan används för att mata barnet ska den diskas. Allra bäst är det om du har möjlighet att diska flaskan direkt efter matning, men det är inte alltid som detta är möjligt.

Att diska flaskorna är väldigt viktigt för att undvika bakterier.

När det är dags att diska flaskan kan det göras antingen för hand eller i maskin (förutsatt att flaskan klarar maskindisk, se förpackningen). Oavsett hur du väljer att diska flaskan är det bra att först skölja ur den med kallt vatten. Det ger intorkad mjölk/ ersättning en chans att släppa redan innan man använder diskmedel.

Efter att flaskan har sköljts diskas den antingen i maskin eller i varmt vatten med diskmedel för hand. Vill du diska för hand kan det vara bra att använda en flaskborste, då kommer man lättare åt. Se till att vara noga med att diska alla kanter på flaskan, så som gängorna där nappen skruvas på.

Vissa väljer att alltid diska nappen för hand, och själva flaskan i maskin. Det är lättare att se till att man verkligen kommer åt alla kanter och hörn om man diskar för hand, och vissa nappar tål inte ens diskmaskinen. Hur just din flaska klarar diskningen kan du läsa om på flaskans förpackning.

Låt sedan flaskan lufttorka. Det är bättre än att torka av flaskan med en handduk som kan innehålla bakterier.

Få bort kalkavlagringar i nappflaska

När det kommer till att rengöra flaskor kan man stöta på något av ett problem. Om du har höga halter av kalk i vattnet – vilket är vanligt om man har egen brunn eller bor i ett område med mycket kalk så kan det bildas kalkavlagringar på flaskor och nappar. Även bröstmjölk är kalcium-rik och lämnar ibland avlagringar som inte går bort i diskmaskinen.

Avlagringarna syns som vita spår efter att flaskan har varit i kontakt med vatten. Avlagringarna är inte farliga, men det ser inte särskilt trevligt ut och det är bäst att undvika dem.

Hur får man då bort kalkavlagringar i nappflaskan? Om det är svårt att diska bort avlagringar som sitter för hårt kan ättika hjälpa. Genom att koka flaskan/ nappen i ättika och vatten kan man bli av med avlagringarna, annars kan man låta flaskan stå med en blandning av ättika + vatten en stund och sedan diska flaskan som vanligt. För att undvika avlagringarna kan man koka bebisens saker lite nu och då med ättika i vattnet.

Kan man undvika avlagringar i nappflaskor?

Ett knep för att undvika avlagringar är att inte låta flaskan eller nappen lufttorka utan istället torka av dem. Avlagringar blir ofta till när vattnet torkar i “droppar” i flaskan. Använd en pappershandduk för engångsanvändning eller en nytvättad kökshandduk.

Med det sagt är lufttorkning bäst för att undvika bakterier. Detta eftersom all kontakt med exempelvis en kökshandduk ökar risken för bakteriespridning. Du ska alltså absolut inte torka av flaskan med den vanliga kökshandduken du har till allt möjligt i köket och till övrig disk.

Slutsatsen blir att: har du möjlighet till att låta sakerna lufttorka är det allra bäst, men vill du bli av med avlagringarna kan det ändå vara nödvändigt att torkar av nappflaskorna.

Håll flaskor och nappar rena och skydda bebisen

Med dessa tips om hur man håller flaskor och nappar rena så hoppas jag att det ska kännas lite lättare och inte lika övermäktigt att skydda barnet. Vi alla vill vårat barn det allra bästa, och då är rengöring och sterilisering en del av det. Som avslutning på detta inlägg tänkte ta upp ytterligare några saker man kan göra för att minska risken för infektion hos bebis:

  1. Tvätta händerna. Det kan kännas basalt, och detta år har du hört det mer än någonsin, men att tvätta händerna är otroligt viktigt. Innan du hanterar bebisens saker, förbereder maten till bebis och innan du hjälper bebis är det bra att tvätta händerna. På så sätt minskar du risken för att bebisen ska få i sig bakterier och virus.
  2. Tvätta kläder efter kontakt med andra människor. Särskilt i dessa tider kan det vara bra att se till att byta kläder både på bebis och dig själv om ni har vistats bland andra människor. Om du eller din partner kommer hem från jobbet kan det dessutom vara skönt att få byta om direkt till mer lediga kläder.
  3. Låt bebisen ta del av ditt immunförsvar. Vi pratar mycket om att skydda bebis genom att tvätta och minska kontakt med andra människor, men det finns ytterligare ett sätt att skydda bebis på. Nyfödda har inget eget immunförsvar, men kan få delar av föräldrarnas. Redan vid födseln ges lite av mammans bakterieflora till bebis, men ni kan fortsätta med det även hemma. Genom att ha nära kontakt hud mot hud och genom att helt enkelt leva med sitt barn så kan man träna upp barnets immunförsvar på ett säkert sätt!

You may also like

Leave a Comment