fbpx

Stiga mini kick supreme recension (läs detta innan du köper)

by Rodrigo
Stiga mini kick supreme+ recension

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Äntligen börjar våren närma sig och det blir dags att plocka fram utomhusleksakerna igen! Inför denna säsong ville vi låta Alia testa att åka sparkcykel. Vårat val föll på Stigas mini kick supreme, och dagens inlägg kommer handla om vad vi (och hon) tyckte om den.

Stiga Mini Kick, som recenseras i detta inlägg, kan du exempelvis köpa HÄR

Stiga mini kick supreme spakcykel

Mini kick supreme är en sparkcykel på tre hjul, och kan alltså även kallas för trehjuling eller scooter. Sparkcyklen är utvecklad för åkare från 3 år och upp till 50 kg.

Denna typ av sparkcykel är mycket stabilare än en vanlig tvåhjulig sådan som det är svårt för ett litet barn att åka på. Med tre hjul får barnet öva sin balans samtidigt som det går lätt att åka både på platt mark och i svag lutning.

Om Stiga

Stiga är ett i grunden svenskt företag från Tranås som grundades redan 1934. De har länge tillverkat olika typer av prylar för lek, sport och fritid. Idag säljer de även trädgårdsprylar så som gräsklippare samt deras klassiska bordshockeyspel.

Vi är många som växt upp med Stigas hjälmar, pulkor, racket och Snowracers. Stiga har hela tiden fortsatt utveckla sina produkter och är fortfarande ett av Sveriges största företag inom sport och fritid. Det känns bra att våra barn får leka med lika bra (om inte bättre) leksaker som jag hade när jag var liten.

stiga mini kick scooter
Alia på sin fina rosa sparkcykel från Stiga. Produkten rekommenderas från 3 år men här är Alia 2 år och det funkade bra! KÖP HÄR

Stiga sparkcykel trehjuling supreme+ 12 tum teknisk information

Sparkcykeln från Stiga är kanske den bäst utformade sparcykeln för små barn. Den är gjord med små åkare i åtanke, och det syns även i den tekniska beskrivningen.

Stiga Mini Kick Supreme +
MaterialHandtag: TPE
Hjul: PU
Kullager: Abec 5 Karbon
FärgerRosa, grön & blå
ÅlderFrån 3 år
ViktgränsMax 50 kg
Barnets höjdJusterbart styre.
Styret går att justera mellan 52-66 cm i höjd i tre lägen.
BromssystemJA. Fotbroms mot bakhjulet
Övriga egenskaper– Anti slip material på stådelen
– Medföljande förvaringspåse till styret
Pris och inköpsställe399 kr, babyland.se

Varför sparskcykel till barn?

Som orolig förälder är det lätt att bara se risker med leksaker på hjul, kanske känns det för tidigt att börja med en sparkcykel till ett barn på tre år? Låt oss förklara varför vi ändå upplever att sparkcykeln är en toppenleksak för våran Alia.

Att sparka sig fram på en sparkcykel kräver en hel del koordination, vilket är något som är viktigt för barn i denna ålder att öva på. Att koordinera rörelsen med ena benet för att trycka sparkcykeln framåt samtidigt som man ska stå still med det andra benet och hålla balansen är svårare än vad det låter. Koordination och balans är också viktigt senare när barnet ska börja cykla utan stödhjul.

Dessutom tycker barn att sparkcyklar är kul! Att ta sig fram och tillbaka på våra gator till matbutiken eller förskolan blir genast mycket roligare om Alia får ta sig runt på sin sparkcykel. Dessutom är det en bra och stärkande form av rörelse.

Sparkcykel skydd barn

Något som är viktigt att tänka på är att barn har lätt att ramla och då är det viktigt med skydd för de viktigaste delarna!

När det gäller sparkcyklar med tre hjul för små barn så räcker det oftast med en hjälm och kanske ett par mjuka vantar om barnet skulle ramla och ta emot sig mot hårda gatustenar. Ofta åker så små barn hyfsat lugnt och är alltid övervakade av en vuxen.

Om barnet däremot blivit lite äldre och vill ut och åka själv eller gärna slänger sig ner för brantaste möjliga backen i sämsta möjliga terräng så kan även andra skydd behövas. Det finns knä, handleds och armbågsskydd för barn i alla åldrar.

hjälm och skydd för barn sparkcykel
Knä, armbågs och handledsskydd 2-4 år HÄR / Lekhjälm med grönt spänne (samma som vi har) HÄR

Om ni ska köpa en hjälm till ett barn under 7 år så vill jag verkligen rekommendera att ni köper en med grönt spänne. Det gröna spännet löser ut av sig själv om barnet skulle fastna med huvudet. Med dessa gröna spännen kan man hindra att många tragiska olyckor med barn sker.

Supreme Stiga mini kick scooter recension

Vi är väldigt nöjda med Stiga mini kick scooter men självklart finns det alltid för- och nackdelar med alla produkter.

En sak som vi sett hos andra sparkcyklar är att de går att fälla ihop handtaget. Det går att ta loss handtaget på Stiga mini kick men det går inte att fälla ihop den. Detta kan vara lite krångligt om man vill få med sig den i vagnen etc. Vi har dock hittat ett sätt runt det genom att hänga den på handtaget på vagnen.

En stor fördel med Stiga Supreme är att det är en trehjuling, vilket gör den mycket mer stabil för mindre åldrar. Alia började använda sin i 2-års ålder och har kunnat hålla balansen bra. Självklart måste man som förälder hålla ordentligt med uppsikt, särskilt i nedförsbackar 😉

Supreme Stiga mini kick scooter recension
Sparkcykeln en leksak som både vi och Alia gillar. Framför allt kan vi uppskatta att det är ett sätt att hitta på något ute med barnen som de också tycker är kul. Dessutom känns det som en bra förberedelse inför att senare lära sig åka tvåhjulig sparkcykel och även vanlig cykel. KÖP HÄR

Den lilla söta väskan fram är något som verkligen uppskattats av Alia. I korgen kan lätt lite fika, en leksak eller favoritnallen/ snuttefilten få följa med ut på tur! Här har hon kunnat lägga sitt gosedjur, så hen också kunnat åka med. Bra att den är gjord av tyg också så den inte är så stor och klumpig. Det är tydligen även ett utmärkt gömställe. Vi har hittat allt från råa ägg till nycklar i väskan.

Att sparkcykeln är gjort av plast, och inte av metall som för vissa andra märken, gör att den är mer lättviktig. Detta skulle dock kunna påverka livslängden för scootern.

Något som vi verkligen uppskattar med Stiga mini kick är hjulen som är av mycket bra kvalitet. På billigare varianter är det ofta plasthjul som slits ut snabbt men på Stiga Supreme är det gummihjul.

Vi har övat inne först innan vi tog ut den på gatan, det är verkligen ett tips!

För- och nackdelar med Stiga mini kick scooter

Precis som med alla leksaker finns det för och nackdelar. Här är några av de vi kunnat hitta för denna trehjuliga sparkcykel:

FördelarNackdelar
+ Väldigt stabil– Något plastig, hur många år kan den hålla?
+ Bra att kunna justera höjden på styret när barnet växer– Lite svårt för små barn att förstå fotbromsen
+ Smidig tygkorg som följde med
+ Lätt att montera isär

En annan fördel för oss som bor i lägenhet är att den är lätt att montera isär. Du kan lätt ta av styret från bottenplattan och på så sätt lätt få plats med den i förrådet eller i hallen utan risk för att någon snavar på den. Att förvara den under tak förlänger dessutom livslängden.

stiga trehjulig sparkcykel för barn rosa grön blå
Grön Stiga Mini Kick HÄR / Blå Stiga Mini Kick HÄR / Rosa Stiga Mini Kick HÄR

Sammanfattning Stiga mini kick Supreme +

Stigas roliga trehjuliga sparkcykel för barn från 3 år har verkligen blivit en hit här hemma. Med den kan även små barn ta sig runt på hjul med bra kontroll och stabilitet. Denna typ av aktivitet tränar barnets koordination och balans vilket kan vara nyttigt att kunna i framtiden.

You may also like

Leave a Comment