fbpx

Stiga Snowracer Curve Pro recension: vi har testat värstingen i backen!

by Sofia
Stiga Snowracer Curve Pro recension bäst i test snow racer

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Snön har äntligen kommit och barnen har äntligen kunnat testa vår nya Stiga Snowracer Curve SX Pro! En snowracer ska ha hög kvalité, vara säker och framför allt rolig att åka på. Vi har testat Stigas bästa Snowracer, och vad vi tyckte om den kommer ni kunna läsa om i dagens inlägg!

Snowracer Stiga Curve Pro SX

När det kommer till snowracers så är Stiga en av de allra mest välkända tillverkarna. Både du och jag har nog åkt på en snowracer från Stiga under uppväxten, och deras klassiska design tilltalar många av oss. Än idag tillverkar Stiga sina klassiska snowracers, men så klart med uppdaterad design och bättre funktioner.

Stiga Curve Pro Snowracer
Mila och Alia är redo att ta sig an backarna på sin nya Stiga Curve Pro SX color. Köp ditt exemplar HÄR

Den nya snowracer vi valt från Stiga är deras Curve Pro. Det som kanske är allra mest utmärkande med denna snowracer är att den har ett styre med handtag istället för en klassisk ratt. Detta är bra för äldre barn som kanske gillar att göra tricks eller att hoppa i backen, men kan också vara lättare för vissa mindre barn att hålla i.

Stiga Curve Pro finns i grönt eller svart och har även reflexer för att synas väl mörka vinterkvällar. Självklart är den utrustad med fotbroms och automatisk dragvinda.

Stiga Curve Pro finns att köpa HÄR

Stiga snowracer curve vs iconic

Stiga har fler modeller av snowracers på marknaden just nu. Några av de andra modellerna som finns är “snowracer curve” och “snowracer iconic”. Båda modellerna liknar varandra i att de har ratt istället för styre som “snowracer curve pro” har. Därför tänkte jag att det kan vara kul att göra en jämförelse mellan de två andra modellerna:

stiga snowracer curve iconic skillnader
Stiga Snowracer CurveStiga Snowracer Iconic
Pris & inköpsställe1099-1199 kr
babyland.se HÄR
749 – 899 kr
babyland.se HÄR
FärgerBlå / Grå / RosaSvart / Grön / Rosa / Blå
ÅlderFrån 7 årFrån 5 år
Maxvikt åkare90 kg80 kg
DragvindaJANEJ
Funktioner– Twintip skidor (böjda fram & bak)
– Ratt med mjukt grepp
– Racingratt med mjukt grepp
– Klassisk välbeprövad design
– Finns även i en variant tillverkad av bioplast

De största skillnaderna mellan Curve och Iconic är alltså vilken ålder den passar ifrån, samt att Curve varianten har böjda twintip-skidor som gör det lättare för barnet att åka både framlänges och baklänges.

En skillnad som kan tyckas vara minimal men som ändå kan ha betydelse är att Iconic saknar dragvinda. Alltså den automatiska upprullningsfunktion av dragsnöret som finns hos Curve varianten. Om snowracern ska användas i en backe så kan det vara bökigt att själv behöva snurra upp snöret inför varje åktur. Dock spelar det mindre roll om snowracern mest används på platt mark.

Stiga snowracer curve vs curve pro

Det är inte bara modellerna Curve och Iconic som finns på marknaden idag. Stiga har även en uppgraderad variant av Curve som kallas för Curve Pro. Vad är egentligen skillnaden mellan dessa två modeller? Motiverar skillnaderna det något högre priset?

stiga snowracer curve curve pro jämförelse skillnader
Stiga Snowracer CurveStiga Snowracer Curve Pro
Pris & inköpsställe1099-1199 kr
babyland.se HÄR
1699 kr
babyland.se HÄR
FärgerBlå / Grå / RosaGrön / Svart
ÅlderFrån 7 årFrån 7 år
Maxvikt åkare90 kg90 kg
DragvindaJAJA
Funktioner– Twintip skidor (böjda fram & bak)
– Ratt med mjukt grepp
– Twintip skidor (böjda fram & bak)
– Styrhandtag medmjukt grepp

Dessa modeller är ganska lika förutom en avgörande skillnad – styrsystemet! Curve har en klassisk snowracerratt som har ett greppvänligt material, medan Curve Pro har ett styrhandtag istället. Anledningarna till varför man föredrar det ena över det andra är många, men en generell kommentar är att styrhandtaget är bättre om man vill kunna hoppa och göra tricks med sin snowracer.

En fördel med båda dessa modeller är att de är något stabilare än Stigas andra modeller. De tål en maxvikt på åkaren upp till 90 kg, vilket gör att även många vuxna kan ha kul i backen med någon av dessa snowracers!

Varför Stiga Snowracer Curve Pro är annorlunda

När vi skulle välja vilken av de olika snowracer-modellerna vi skulle köpa till våra barn så la vi lång tid på att jämföra och leta efter den modell som skulle passa oss allra bäst. Vi visste tidigt att vi ville ha en snowracer från Stiga, och vi kom snart fram till att Curve Pro var den modell som passade oss allra bäst.

Innan vi går in på de olika anledningarna till att vi valde just Curve Pro så vill vi visa ett sätt som denna snowracer kan användas på. Vi har små barn och kommer inte på något sätt att använda vår nya snowracer Stiga curve pro på detta sätt, men det visar lite vad man faktiskt kan göra med den:

BMX-cykelstyre

Den mest uppenbara skillnaden som utmärker Curve Pro från många andra snowracers på marknaden idag är faktiskt också en av anledningarna till att vi köpte den – nämligen styrhandtaget! Stiga själva marknadsför gärna denna funktion med att det blir lättare att göra tricks, vilket jag förstår att många äldre barn tycker är viktigt. Dock kan ett styrhandtag även vara bra för oss med yngre barn.

Styrhandtaget är i många fall lättare att greppa med tjocka handskar och mycket kläder. Dessutom upplever vi att det är något lättare att styra en snowracer med ett styre än en ratt.

En annan fördel med detta styre är att våra barn som under sommarhalvåret gärna åker sparkcykel känner igen styret och hur det fungerar att styra med det. Med ett cykelstyre hamnar även barnets blick något högre upp vilket vi hoppas ska kunna minska risken för en krock i backen!

Läs även: Vår recension av Stiga mini Kick Supreme – Sparkcykeln för de mindre barnen

Dragvinda

Något vi kände var en bra funktion hos Stiga Curve Pro är den automatiska dragvindan. Snöret dras alltså upp av sig självt när man släpper det, vilket minskar risken för att man exempelvis kör över (och trasslar in sig i) snöret.

Dock är denna funktion mindre viktig om barnet exempelvis bara dras på snowracern på platt mark, men eftersom denna modell är anpassad för lite större barn som gärna åker i backar så känns det som en viktig funktion.

Håller för vuxen

Självklart vill även vi vuxna kunna nyttja snowracern i backarna! Just Stiga Curve Pro är utvecklad för att även vuxna ska kunna åka på den. Den tål en förarvikt på upp till 90 kg vilket gör att många vuxna kan åka med.

Även om vi kanske inte går helt själva utan barnen till pulkabacken så kan det vara kul att kunna åka på snowracern tillsammans med barnen. Kanske kan man få tillfälle att visa barnen något av de gamla tricks man själv gjorde i backen för… hm… väldigt många år sedan…

Hög kvalité

När det kommer till utomhusleksaker så är Stiga ofta i särklass bäst. Vi har tidigare haft sparkcyklar, hjälmar osv… från Stiga och vi har varit nöjda med allt!

Vi känner oss även säkra på att denna Snowracer kommer kunna användas länge och väl av båda våra barn, samt att vi sedan antingen kommer kunna ge den till ett annat barn eller sälja den vidare. Andrahandsvärdet på uteleksaker i bra kvalité så som de från Stiga är faktiskt ganska högt.

Montering Stiga Snowracer instruktioner

När jag öppnade paketet och såg alla delar blev jag först lite rädd. Jag hatar nämligen att skruva ihop IKEA-möbler. Det största problemet är att jag inte har tålamodet att läsa monteringsinstruktionerna. Stigas instruktionsbilder är supersmå, vilket gör det svårt att se detaljerna. Jag gjorde en del missar och fick gissa mig fram (mer om det längre ner), men jag klarade monteringen på ca 20 minuter.

Jag kommer inte att gå igenom alla steg utan dem jag tyckte var lite mer krångliga.

Montering Stiga Snowracer curve pro SX
Alla delarna som de kom i paketet.

Första steget är att sätta på medarna. Det viktiga här är att den svarta metallen ska in hela vägen in i hålet fram på. Till vänster på bilden är metallen inne halvvägs.

Monteringsanvisning stiga snowracer curve pro sx color
Se till att metallen går hela vägen in, annars går det inte att skruva fast medarna.

Nästa steg moment som var lite knepigt är två muttrarna. Jag lyckades skruva in åt muttern åt fel håll på ena sidan. Det är helt omöjligt att se på instruktionerna vilket håll muttern ska skruvas in.

Montering av Snowracer Stiga
Ett misstag som jag gjorde var att skruva på en mutter åt fel håll. De ska monteraws med den smalare delen upp! Var sjukt svårt att få bort muttern när den väl var fast åt fel håll, gick varken att skruva i den ordentligt eller att skruva upp den. Krävdes en tång och lite tålamod!

Ett annat moment som du kanske behöver förtydligas lite. Med Snowracern kommer några olika verktyg. Vid montering av styret behövs två av dessa för att muttern inte ska glida runt.

Stiga snowracer med styre och inte ratt
Använd det platta verktyget och hylsnyckeln för att skruva fast styret ordentligt.

Reservdelar snowracer

En stor fördel som man kanske inte tänker på när man först skaffar utomhusleksaker till sitt barn är att det är mycket värt att senare kunna köpa reservdelar! Stiga säljer själva reservdelar till sina produkter på sin hemsida. Exempelvis kan man köpa en helt ny sits, styrstång eller nya skidor.

För, om man vill att snowracern ska kunna användas länge så får man också räkna med lite slitage. Skidorna kan slitas av ojämnt underlag och alla plastdetaljer kan påverkas av väder och vind så till den grad att de spricker eller missfärgas efter många års användning. Dessutom känns det snällt mot miljön att kunna byta ut de delar som behövs istället för att köpa en helt ny snowracer.

Hjälm snowracer

Svart lekhjälm HÄR / Blå lekhjälm HÄR / Rosa lekhjälm HÄR / Bamse lekhjälm HÄR

Kom ihåg att risken för en krock med snowracer är stor, särskilt i pulkabackar med många barn och mycket aktivitet! Även i tomma pulkabackar finns ofta träd eller andra hinder som barnet potentiellt kan åka in i… Det är viktigt att alla barn har hjälm på sig för att minska risken för allvarliga skador.

Välj en hjälm med grönt spänne som löser ut om barnet skulle råka fastna med huvudet vid lek.

Sammanfattning snowracers från Stiga

Snowracer Stiga Curve Pro SX test

Sammanfattningsvis så är vi mycket nöjda med vår Snowracer från Stiga! Stiga Curve Pro känns som ett bra val som kommer passa våra barn bra under lång tid. Stigas andra modeller Curve och Iconic kan också vara ett bra val för vissa familjer.

Se upp i backen!

You may also like

Leave a Comment