fbpx

Vi har testat Stokke Jetkids Bedbox på långflygningar & här är vår recension!

by Sofia
Stokke Jetkids Bedbox recension

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vi och våra barn har familj och vänner över hela världen, vilket betyder att vi gärna vill ta med våra barn på resor. Dock kan det kännas lite jobbigt att ta med barnen på långa resor då man vet att det blir många timmar stillasittande utan möjlighet till aktivering. Inför vår senaste resa till Brasilien hittade vi en rolig sak att testa – en väska som förvandas till en resesäng som barnen kan använda på resan!

Väskan med säng heter Stokke Jetkids Bedbox, och i dagens inlägg kommer ni få höra våra tankar om den efter att ha testat den in action på två olika flygningar!

Stokke Jetkids Bedbox: inte en vanlig barnresväska

Vad är då Jetkids Bedbox för något? Jo, vid första anblick ser den ut som vilken resväska som helst.

Hur man använder Stokke Jetkids Bedbox
Alia har det bekvämt på flyget med Stokke Jetkids Bedbox. Stokke Jetkids Bedbox HÄR

Väskan kommer i flera olika färger och är lika stor som en vanlig handbagage-väska. Vi köpte väskan i olivgrönt med gula detaljer. Väskan har hjul samt handtag både för små och stora som gör att man kan dra med sig den eller bära den som en axelremsväska.

Precis som många andra barn-resväskor så har även denna en “grop” i överkant som barnet kan sitta och åka på exempelvis på flygplatsen mellan incheckningen och gaten. Detta var något som var oerhört bra för oss vid mellanlandningarna framförallt. Det är riktigt tungt med handbagage och två små barn, som tur var ville Alia åka hela vägen på väskan. Det funkade även bra att dra henne på transportbanden, du vet de där rulltrapporna som går plant.

Det som gör denna väska speciell är det faktum att man kan “bädda upp” den vid en flygplansstol och skapa utrymme för barnet att både sova och leka. Väskan står still under resan och fungerar som ett stöd för barnets ben tillsammans med en medföljande madrass. Exakt hur det här går till tänkte vi berätta nu.

Hur man använder Stokke Jetkids Bedbox

Stokke Jetkids Bedbox SAS, Norwegian, Finnair
Skönt med vadderad madrass som går upp mot armstöden. Stokke Jetkids Bedbox HÄR

Vid första anblick kan det kännas svårt att förstå hur en resväska helt plötsligt ska kunna förvandla ett flygplanssäte till en lyxig säng. Dock är det inte så svårt när man väl förstår hur man ska göra.

1. Väskan packas som en vanlig resväska

Vi kan verkligen rekommendera att provmontera sängen hemma innan resan för att underlätta monteringen väl på flygplanet. När man öppnar väskan så ser man snabbt att den även har plats för lite packning, så en bra idé är att använda väskan som ett av era handbagage. Dock tar själva madrassen upp rätt mycket plats.

Vi använde packutrymmet till gosedjur och lite extrakläder. Väskan har även ett dolt utrymme i överdelen som passar bra för ömtåliga saker.

2. På flygplatsen kan barnet åka på väskan

Vi har haft mycket nytta av att barnen åkt på varsin resväska under långa promenader till gaten. Detta drar alltid till sig beundrande blickar och roliga kommentarer. Och, barnen älskar det.

3. I början av flygresan ligger väskan undanpackad

Stokke rekommenderar att man inte monterar väskan på flyget innan planet kommit upp till sina säkra höjdmeter där säkerhetsbälteslampan slocknar. När bältes-lampan är släckt kan ni plocka fram väskan från lådan ovanför sätena eller förvaringsplatsen under sätet, alltså där väskan förvarats under stigningen.

4. Sedan monteras väskan till fotstöd eller säng

Resväska barn säng
Det upphöjda benutrymmet är bra för trötta barnben. Stokke Jetkids Bedbox HÄR
  1. För att montera väskan plockar man först av överdelen på väskan.
  2. Överst i väskan bör madrassen och sätesskyddet ligga. Plocka fram dessa.
  3. Vänd sedan på överdelen av väskan. På undersidan av denna överdel (som nu är uppåt) finns en del som ni kan skjuta framåt samt en förvaringslucka som ska vara stängd när väskan används som säng.
  4. Sedan placeras madrassen och sätesskyddet på denna del – och barnet har nu både sätet och denna del av väskan att sitta eller ligga på. Bältet kan användas som vanligt.

Väskan kan även fästas i själva stolen så den inte riskerar att rulla iväg när barnet leker eller vid eventuell turbulens.

Stokke Jetkids Bedbox Recension

Vi hade en rad med 4 säten till vår familj och hade Stokke Jetkids Bedbox i ett av mittensätena. Det var superbra när vår äldsta dotter satt och pysslade. Att ha stödet under fötterna förebygger att barnet sparkar i sätet framför, som är så lockande när de nästan når.

Vi flyger alltid långflyg över natten för att lättare anpassa oss till den nya tidszonen. När det var dags att sova är bedboxen väldigt smidig. Det är som att åka i business class för barnet, i och med att de kan ligga horisontellt framåt. Om det ändå vore så lätt för oss vuxna 😉

Även om det är skönt att kunna ha en säng till barnen på natten är det ändå transportfunktionen som vi hade mest användning för. Att Alia kunde sitta och åka på väskan mellan de ganska långa transfer-promenaderna i Frankfurt (det är ju en enorm flygplats).

FördelarNackdelar
+ Roligt för barnet att kunna åka omkring på väskan.– Det justerbara bandet kan lossna och släpas längs marken. Vi tycker att själva plastdetaljerna i hysken är av relativt dålig kvalitet, varför gjorde inte dem av metall som fästena?
+ Bra med extra packningsmöjligheter på resan, även om det är väldigt begränsat med packningsutrymme. Dock roligt för barnet att få packa och ha en egen väska.– Passar mindre bra som säng för äldre barn då de inte kan ligga ner bekvämt, men det är ändå skönt att få vila benen.
+ Väskan och hjulen verkar vara av bra kvalité.– Lite krångligt att fästa väskan i flygplansstolen då det ofta är begränsat med plats.
+ Fungerar både som säng och som lekyta som hindrar leksaker från att hamna på flygplanets golv.

Skulle vi rekommendera köp? Ja, om ni reser mycket långflyg. För resor inom Europa finns det ingen poäng. Stokke Jetkids Bedbox har ett ganska högt pris och det ska fördelas på antalet resor ni gör, för att se om det är värt. Tänk dock på att barn betalar ett lägre pris för flygbiljetten, så det kan vara värt att lägga lite pengar på deras komfort (ni tjänar ju in väskan genom att betala mindre för flyget).

Hur är det med säkerheten?

Något som alltid är viktigt när man flyger är säkerheten. Denna säng-anordning är något som potentiellt skulle kunna hindra människor från att ta sig från sina sittplatser vid en eventuell olycka. Därför har Stokke själva ritat upp en karta för vilka platser som anses lämpliga att använda deras bedbox på.

Som ni ser så rekommenderas Bedbox endast att användas vid fönsterplats, eller i mitten av ett tre- eller fyrdelat mittensäte. Detta för att säkerställa att alla passagerare på planet har en öppen flyktväg vid eventuell olycka.

Funkar väskan på tåg?

Vårat inlägg har främst handlat om att använda Jetkids Bedbox på flyg hittills eftersom det är det vi testat. Men kan den även användas i andra färdmedel?

Ja! Stokke Jetkids Bedbox kan användas på alla transportmedel som kan behöva en förlängning av sätet. Alltså går den även att använda på exempelvis tåg och färjor. I och med att tågresandet blir allt mer populärt så kommer vi förmodligen se mer av denna lösning även i tågvagnar framöver. Visste du att det idag går smidigt att åka tåg ut i Europa från Stockholm och många andra svenska städer?

Rekommenderad ålder

Stokke Jetkids Bedbox recension
Alia på Arlanda. Det var kärlek vid första ögonkastet mellan henne och väskan. Så smidigt att åka till gaten. Köp Stokke Jetkids Bedbox HÄR

Stokke Jetkids kan användas av barn från spädbarnsåldern och många år framöver. Skaparna bakom Bedbox säger själva att barn under 110 cm ofta kan använda den som en säng, självklart får barnet då krypa ihop lite för att få plats, men det brukar inte vara ett stort problem. Om barnet är längre än så så fungerar den istället bra som ett benstöd och lekyta. Bara genom att stötta benen så kan också barnet sova bättre än att sitta “som vanligt” i flygplansstolen.

Stokke Jetkids Bedbox på olika flygbolag

Något som är värt att kolla innan man ger sig ut på resa med sin Bedbox är om flygbolaget tillåter denna typ av anordning eller inte. Vi flög Lufthansa och SAS och det var inga som helst problem.

Vissa flygbolag vill inte ha uppfällda Bedbox i sina kabiner och hänvisar allt som oftast till att det blir en säkerhetsrisk. Många flygbolag har inte uttalat sig i frågan, och då är det upp till ombordpersonalen att ta beslutet om den får användas eller inte. Även om man inte får fälla upp sängen på flyget så kan man fortfarande använda väskan som en vanlig resväska.

SAS, Norwegian och Finnair är några av de flygbolag som brukar tillåta Bedbox. Det finns en lista med fler flygbolag här.

Sugen på att köpa en Stokke Jetkids Bedbox? Du hittar väskan i olika färger hos babyland.se (det finns även en matchande ryggsäck).

You may also like

Leave a Comment