fbpx

Stokke Steps matstol recension: vi har testat prisbelönta barnmatstolen!

by Sofia
Stokke steps matstol recension

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att hitta rätt i matstolsdjungeln kan vara svårt – särskilt när barnen börjar bli lite större. Vi var på jakt efter en bra stol till vår äldsta dotter som är för stor för den klassiska barnstolen, men för liten för en vanlig stol. Vårt val föll på Stokkes Steps. I dagens inlägg tänkte vi berätta lite mer om stolen och dess funktioner, samt våra upplevelser med den!

Stokke Steps recension
Stokke Steps är stabil och barnet kan stå upp på trappsteget för att nå, något som kan vara både bra och dåligt för småbarnsföräldrar 🙂 Köp stolen HÄR

Stokke Steps matstol

Stokke Steps är en matstol som är gjord för att kunna växa med barnet. Stolen går att använda från spädbarnsåldern till den dag det är dags att istället ha en vanlig stol till barnet.

Detta löser problemet som uppstår när barnet är för stort för en vanlig matstol men inte riktigt når upp till bordet från en vanlig stol.

stokke steps stol matstol för barn
Stokke Steps matstol med Babyset HÄR / Stokke Steps matstol med Babysitter HÄR / Stokke Steps matstol HÄR

Stolen kommer i sitt grundutförande så som vi har den till våra barn. Alltså med sittplats och fotstöd (längst till höger på bilden ovan). Har man mindre barn så kan man även köpa till ett Baby Set eller en Babysitter.

Steps finns med flera olika färgkombinationer på ben och sittdelar. Benen finns i flera natur-träfärger och sittdelen finns i svart eller vitt.

Stokke Steps babysitter

Babysittern till Stokkes Steps stol kan användas både med stolen och själv som en babysitter på golvet. Babysittern har sele och insats för de minsta barnen och är klädd med mjukt material. Den har även en leksakshållare så den lilla alltid kan hålla ögonen på sin favoritleksak.

Många som har denna babysitter gillar den för möjligheten att kunna ha barnet i ögonhöjd även i babysittern. Istället för att barnet ska sitta själv nere på golvet så får hen mer “vara med” när de vuxna äter sin middag eller har en konversation.

Stokke Steps babysitter
Finns det hjärterum så finns det stjärterum <3 . Köp stolen HÄR

Stocke Steps baby set

Baby set är en del till Stokkes Steps stol som gör det möjligt för barn från 6 månader att använda stolen. Den har en fempunktssele och är ergonomiskt utformad för barnet. Till denna kan man även köpa till en bricka.

Både sittdelen och brickan är gjorda i plast. Och även fast vi försöker plastbanta så mycket som möjligt så ser vi det som något bra. Plast är så mycket lättare att hålla rent än obehandlat trä, och vi alla vet att det blir ganska kladdigt på en barnmatstol…

olika tillbehör till stokke steps babyset babysitter
Stokke Steps Baby Set HÄR / Dyna HÄR / Bricka HÄR
Stokke Steps Babysitter HÄR

Om Stokke

Innan vi diskuterar mer kring Steps stolen så känns det inte annat än rätt att presentera märket Stokke först. Du har säkert hört talas om märket förut med klassiker så som Tripp-Trapp-stolen och deras populära barnvagnar – men vilka är egentligen Stokke?

Stokke är ett norskt märke som grundades 1932. I början tillverkade de ergonomiska lösningar för kontor, men det var inte förrän de släppte stolen Tripp Trapp på 70-talet som de kom att bli världskända. Sedan dess har Stokke utvecklat hållbara, stabila och barnvänliga barntillbehör.

Stokke Steps matstol
Med den justerbara plattan kan stolen växa med barnet och alltid sitta bekvämt! Köp stolen HÄR

Alla Stokkes produkter är gjorda för att kunna växa med barnet samt för att hålla i många generationer. Detta tillsammans med den snygga skandinaviska designen har gjort Stokke till ett märke som man hittar i många barnfamiljers hem över hela världen.

Stokke Steps Recension

Hur har det då gått med våran stol? Jo – jättebra!

När vi först fick hem den var vi lite oroliga över monteringen. Vi har både hört och läst skräckhistorier om att Stokkes andra stol Tripp Trapp ska vara riktigt krånglig att montera ihop så vi hade inga stora förväntningar – men det gick bra! Stolen var lätt att montera och den blev stabil från första början.

Stokke matstol barn
Mila läser en bok i Stokke Steps vid matbordet. Trots att hon bara är 1 år och 4 månader klättrar hon lätt upp i stolen och sitter säkert. Köp stolen HÄR

Vi köpte endast stolen Stokke Steps utan något av tillbehören. Matstolen är perfekt för vår 3,5 åring, men för stor för vår 1,5 åring och därför funderar vi på att köpa babyinsatsen. Vi har dock en IKEA Antilop sedan tidigare som vi lika gärna kan använda vidare.

Bäst värde ger stolen om du köper den till din bebis, då användningstiden för stolen blir längre.

Stokke Steps för- och nackdelar

Efter att ha använt stolen ett tag så kan vi säga att vi mest sett fördelar med den, men låt oss jämföra både för- och nackdelar:

FördelarNackdelar
+ Stabil– Dyr
+ Snygg design– Extra delar säljs separat
+ Lätt att hålla ren– Bara naturnära färger, tråkigt om man gillar färg
+ Kan anpassas till flera olika åldrar
+ Högt andrahandsvärde

Stokke Steps vs IKEA Antilop

Som tidigare nämnt så har vi också den klassiska “Antilop” stolen från IKEA. Den har länge fungerat bra, men vi har också ett behov av en stol så som Stokke Steps.

Stokke Steps vs IKEA Antilop
Både Stokke Steps och IKEA Antilop har sina fördelar. Det som starkast talar för Antilop är priset. Stokke Steps största fördel är att det är en stol som kan användas av barnet under många år medan Antilop begränsas till ca 2 år. Köp stolen HÄR

Den största nackdelen med Antilop är att barnet inte kan växa med den. Det går visserligen att ta bort brickan men det finns ingen möjlighet att göra stolen öppen framtill så att barnet självt kan klättra upp. Det finns inte heller något trappsteg som det finns på Stokke Steps.

Skulle vi skaffa ett till barn så hade vi utan tvekan bara kört på Stokke Steps. Visst Antilop kostar bara 10% av vad Stokke Steps kostar, men det är en bättre investering och andrahandsvärdet för Steps är fantastiskt! Bättre för miljön likaså.

Stokke Steps vs Stokke Tripp Trapp

Vi har inte själva använt Stokke Tripp Trapp. Vi valde Stokke Steps av de enkla anledningarna att den är snyggare och att den passar bättre med våra möbler. Vi gillade också att den är mer kompakt än Stokke Tripp Trapp, detta är särskilt viktigt då vi har ett litet köksbord.

Med det sagt är det säkert en fördel hos Stokke Tripp Trapp att den inte har några plastdetaljer. Vi ser på vår IKEA Antilop att ytorna lätt blir repiga och suger åt sig färg från mat som exempelvis jordgubbar. Detta har inte hänt med Stokke Steps än, men vi har bara haft den i drygt 1 månad.

Sammanfattning Stokke Steps

Stokke Steps review
Mycket action som sker i Stokke steps. Det klättras, pussas och provsmakas. Köp stolen HÄR

Stokke Steps är alltså en riktigt smart matstol som barnet kan växa tillsammans med. Från dess att hen behöver en babysitter till den dag då barnet själv vill kunna klättra upp och ned i stolen så kommer Stokke Steps fungera perfekt.

Vi gillar stolens stabilitet, snygga design och att den går att anpassa allt eftersom barnet växer. Den känns som en klok investering inför framtiden eftersom vi förmodligen kommer kunna sälja den till ungefär samma pris den dagen barnen växt ur den. Ett tips till dig som är ute efter en är också att hålla utkik på second-hand plattformar.

You may also like

Leave a Comment