Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
I filmerna verkar kvinnorna glida igenom sina graviditeter, utan några komplikationer. Men alla vet att i verkligheten så är det inte alltid så lätt. Det är så mycket som händer och sker inne i din kropp att du inte känner igen dig själv. I tillägg måste du vara försiktig med vad du äter och dricker, så du inte skadar ditt barn på något sätt. En sådan enkel sak som halstabletter är något av det du måste tänka på.
Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.
Kan man äta halstabletter när man är gravid?
Rent allmänt är det bra att begränsa de mediciner du använder under graviditeten. För allt du stoppar i dig går vidare till barnet via moderkakan. Det är ju också så som barnet får sin näring och bygger upp sin kropp. Men ibland så bara måste du ta något, och då gör bäst i att samråda med din läkare.
När det kommer till halstabletter är det något liknande. Det beror först och främst på ingredienserna, för alla tabletter innehåller inte samma verksamma ämne. Om du har några funderingar är det alltid bra att fråga din doktor eller på apoteket. Det är rekommendationen för många receptfria läkemedel.
Strepsils gravid janusinfo
Om du går till Janusinfo kan du läsa om de olika sorters Strepsils som finns. För en del har ju smaker och blandningar som kan skilja sig från andra. Men de grundläggande ingredienserna är de samma. Enligt Janusmed har man inte funnit några risker med att använda Strepsils under graviditeten. Men det är som sagt inte alla som håller med om det, så fråga gärna din doktor.
Strepsils kan vara olämpligt vid vissa andra tillstånd/ sjukdomar, varför du alltid bör läsa bipacksedeln innan användning.
Kan man ta Strepsil vid amning?
När du ammar är det ungefär samma situation som under graviditeten. Det du äter eller dricker går över i modersmjölken, och därmed till barnet. Eftersom de är så små och deras organ inte ännu är fullt utvecklade måste du fortsätta vara försiktig med framför allt läkemedel.
Man vet inte riktigt om Strepsils går över i mjölken. Och inte heller om det kan vara farligt för ditt barn. Därför uppmuntras du att fråga om råd från doktorn om du ammar och vill använda Strepsils.
Strepsil innehåll

De stora ingredienserna i Strepsils är 2,4-diklorobensylalkohol samt amylmetakresol. Sedan innehåller de olika syror och oljor, samt sötningsmedel. Strepsils Honung & Citron, till exempel, har en innehållsförteckning på: Honung, vinsyra, pepparmyntsolja, citronolja, sackaros, vattenfri glukos, färgämne kinolingult (E104).
Eftersom din doktor känner till dina andra problem eller hälsofrågor så är det alltid smart att vara på den säkra sidan. För om du reagerar på en av de andra ingredienserna är det inte heller bra när du är gravid.
Är strepsils laxerande?
Det huvudsakliga syftet med Strepsils är att döda de bakterier som finns i halsen. Men en del av de andra ingredienserna, exempelvis sötningsmedlet sackaros, kan ha en milt laxerande effekt. För det mesta måste du ta ganska många för att märka av det, men det kan vara bra att känna till.
Hur länge håller Strepsil?
Det är inte bara fråga om en tillfällig lindring med Strepsils. Dess aktiva ingredienser är läkemedel, och därmed fortsätter behandlingen även efter du sugit klart på tabletten. Det är klart att det lindrar också, men tanken är mer att bota. Så tänk inte på Strepsils som godis eller vanlig halstablett, utan kom ihåg att det är fråga om en medicin. Inte så stark, men ändå.
Risker med att ta stepsils som gravid
Man har inte funnit några risker med att ta Strepsils som gravid. Men det betyder ju inte att du kan äta hur mycket som helst. Eller att det inte finns några risker, det är ju trots allt fråga om en medicin. Rådfråga din läkare, för det kan även finnas en del faktorer som du inte känner till. Och se om du kanske kan hitta alternativ för halsont, som inte innebär några som helst risker för barnet.
Alternativ till mediciner vid halsont gravid

När du inte är gravid är det så lätt att bara ta en tablett och stoppa den i munnen. Du tänker inte mer på det, utan är bara glad att det går över. Men när du väntar barn har du ett större ansvar, något som de flesta tar på stort allvar. Så i stället för att ta halstabletter kanske du hellre prövar på en huskur. Många av dem fungerar riktigt bra och kan vara precis vad du behöver.
- Varmt vatten och honung. Som gravid kan du äta honung, om än i lagom stora mängder. Så värm en kopp vatten, det ska inte koka utan bara vara varmt. Lägg i en stor tesked honung och smutta på drycken.
- Skär små skivor av färsk, skalad ingefära och sug på dem. Det är ganska starkt men hjälper mot halsont. Ett alternativ är att låta ingefärsbitar sjuda i vatten. Sila bort dem och drick det gula vattnet med honung.
- Lös upp en matsked salt i en kopp varmt vatten. När det är lagom varmt gurglar du halsen. Skölj gärna ur munnen och runt tänderna med saltvattnet. Det är bakteriedödande och fungerar riktigt bra.
- Te’ gjort på salviablad. Du kan antingen använda en matsked färsk salvia, eller en halv matsked torkade blad. Lägg det i en mugg och häll över hett vatten. Låt det stå och dra runt fem minuter, helst under lock. Sedan kan du antingen dricka teet eller gurgla med det.
- Glass i stora lass. Många upplever en direkt lindring när de äter glass. Det är inte bara för att du tycker om det, utan det kan faktiskt dämpa inflammationen om du har en sådan.
Så det finns flera alternativ om du har ont i halsen under graviditeten. Välj ett som passar dig, kanske beroende på hur pass dåligt du är. För det mesta är det enklare att ta itu med problemet innan det växer sig stort. Ta därför en glass eller kopp örtte’ direkt när du känner att det kittlar i halsen.