fbpx

Svagt resultat gravidtest – är du gravid eller inte? Bildexempel

by Sofia
Gravtest positivt eller negativt - svagt streck

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag har själv råkat ut för ett oklart gravtest och inte vetat om jag var gravid eller inte (det visade sig senare att jag var). Det är väldigt vanligt att vara osäker på testresultatet. Att försöka tolka ett graviditetstest som positivt eller negativt kan vara väldigt nervkittlande – vare sig du vill ha barn eller inte. Att köpa ett graviditetstest och kontrollera om man är gravid är något nästan alla kvinnor har gjort en eller annan gång i sitt liv. Men om testet är otydligt då? Detta inlägg för dig som behöver hjälp att analysera ett svagt graviditetstest.

otydligt gravtest oklart graviditetstest gravid eller inte
Detta är mitt gravtest när jag blivit gravid med Mila, vår andra dotter. Min man trodde inte på att jag var gravid för det var ett väldigt svagt streck!

Nyttan av ett graviditetstest

Det är bra att veta om du är gravid eller inte. Hela livet blir förändrat när du väntar barn, på mer än ett sätt. För en del är det något som de väntat på länge. De vill verkligen ha barn, och kontrollerar sig varje månad. Då kan det kännas skönt att ett svagt, men positivt, resultat ändå är ett tecken på graviditet.

För andra så kommer det som en chock. De hade ingen aning om att de var gravida, och märkte kanske inte av något förrän mensen inte kom på rätt dag. Det första du gör, i alla fall om du har en regelbunden menstruation, är att gå och köpa ett gravidtest. Då blir det ännu mer förvirrande när testet är svagt. Så det är bra att komma ihåg att du troligtvis är gravid om testet visar positivt. Hur svaga linjerna än är.

Om du planerar att bli gravid kanske du redan har börjat förändra dina kostvanor. Du har slutat röka och gör allt du kan för att hålla dig i form. Då är testet bara en bekräftelse på vad du hoppats på. Men om du inte försökt bli gravid är det ännu viktigare att ta testet när mensen är försenad eller du har andra orsaker till att tro att du är gravid. För då vill du så fort som möjligt sluta med vanor som kan skada barnet och börja förbereda dig själv för de kommande månaderna.

Hur fungerar ett gravtest?

De flesta tänker inte närmare på det. Du kan köpa ett test på apoteket, i en del snabbköp eller göra det gratis på vårdcentralen. För många kvinnor är det ett vanligt sätt att hålla koll på om de är med barn eller inte. Speciellt om de tagit risker, eller om de önskar bli gravida. Men hur fungerar egentligen de här testen och hur tillförlitliga är de?

tolka graviditetstest svagt positivt
Det är väldigt lätt att ta ett gravtest. Ett graviditetstest kan dock göra dig mer förvirrad än innan – är du gravid eller inte? Ett svagt streck kan innebära att du är gravid.

Testet kan vara utformat på lite annorlunda sätt. Men principen bygger på att det finns en del som suger upp kisset. Sedan lägger du den horisontellt tills resultatet visas. När urinen analyseras inuti stickan så kan det avläsa hur mycket hormoner som finns i kroppen. Ett hormon som produceras när du är gravid. Eftersom kroppen börjar förbereda sig för att ta hand om det växande barnet redan från befruktningen, så kan du ganska tidigt i graviditeten få ett positivt svar.

En del test har texten ”Gravid” eller ”Inte gravid”. Men ofta så visar det bara två linjer. Den ena visar dig att testet har fungerat, att stickan har sugit upp urinen och gjort analysen. Det är den andra linjen som är ett tecken på att du är gravid. Men som ibland kan vara så svag att du börjar tvivla på att du sett rätt. Ibland är dessa linjer korsade och därför kallas det ofta att ”plussa” när man blir gravid. Andra tester är två parallella streck.

Hur vet man om man är gravid?

Är jag med barn eller inte? Svaret kan du få inom några minuter efter att du gjort ett gravtest.

Med de här testen så kissar du på en liten sticka. Ett alternativ är att kissa i en kopp och doppa stickan i det. För urinen kan visa på om du har ett speciellt hormon i kroppen. Det heter hCG och kallas också för graviditetshormonet. När du blir gravid så stiger koncentrationen i din kropp ganska snabbt. Så runt tidpunkten för din nästa menstruation kan du redan kontrollera om du är gravid.

Läs även: 12 mycket tidiga tecken på graviditet

Orsaker till att mensen är försenad

Det finns flera andra orsaker till varför mensen kan vara försenad. Det är inte bara en graviditet som gör att den hoppar över en månad eller inte kommer på rätt dag. Sjukdom, sömnbrist, resor och stress är vanliga anledningar till att mensen blir lite konstig.

Positivt eller negativt gravtest?

Du står där och stirrar på stickan för att se de färgade linjerna. Är du gravid eller inte? Oavsett om du vill ha barn eller inte så är det viktigt att veta. Nu är det dock inte alltid som du får ett klart svar. Ibland så är resultatet av graviditetstestet svagt. Det kan vara nog så frustrerande, men frågan kvarstår om du är med barn eller inte.

När graviditetstestet är svagt

gravtest osäkert resultat svagt plus
I vissa fall kan det vara svårt att vara säker på om man är gravid eller inte. Det är flera faktorer som spelar in.

De flesta tycker om att ha kontroll över sina liv. Du vill planera din graviditet eller i alla fall vara säker på om du är gravid eller inte. Så ett svagt gravidtest kan göra dig stressad. Men som visats här ovan så finns det inte så stor anledning till att oroa sig. Ett positivt resultat är vanligtvis positivt, oavsett om det är svaga eller starka streck. Om hormonet hCG finns i tillräcklig koncentration så visas det.

Med ett negativt resultat kanske det är lite annorlunda. För här är tidpunkten och sättet du tar testet på viktigt. Tidigt på morgonen, redan innan mensen skulle ha kommit och vilken sorts test du väljer. Tänk på det om testet är svagt och negativt. Om du inte har tagit testet helt rätt så är det bäst att göra om det.

Varför är linjen så svag?

Hormonet som stickan mäter har förkortningen hCG. Det står för humant koriongonadotropin och brukar bara finnas i kroppen när du är gravid. Ju längre framskriden graviditeten är, desto högre koncentration av hormonet. Men de flesta kvinnor vill ju veta så fort som möjligt om de väntar barn.

Om du har regelbundna menstruationer så vet du ofta vilken dag den ska komma. Eller i alla fall mer eller mindre när den förväntas. Redan på den första dagen av förväntad mens kan du mäta hormonets nivå i kroppen. Med en del test är det till och med möjligt att testa sig några dagar innan mensen.

Hur svagt kan ett plus vara på gravtest?

svagt streck clearblue gravidtest tyda positivt negativt
Ett exempel på mycket svaga streck på gravtest. Personen i fråga var gravid. Foto: @familjeliv

Men det är helt naturligt att ju tidigare du testar dig, desto svagare är linjerna. Din graviditet är troligtvis inte mycket mer än några dagar eller en vecka gammal. Om du väntar lite till efter din förväntade mens så borde testet vara tydligare. För då har du ännu mer av hormonet hCG.

Något annat som kan göra strecket svagare är för mycket vätska. Så även om du vill kunna kissa så fort som möjligt ska du inte dricka för mycket. Vänta istället tills urinen kommer ut naturligt. Det är också bäst att testa sig tidigt på morgonen, med den första urinen. Då är det som störst koncentration av hormonet, och mindre vätska.

Hur svagt plus är ett plus?

Det kan finnas flera olika förklaringar till att ditt graviditetstest inte är övertygande positivt. Men vanligtvis så är du gravid även om strecket är svagt. Var därför försiktig med vad du äter, dricker eller gör tills du är helt säker på saken.

Vad ska jag göra om graviditetstestet är svagt?

Ett alternativ kan vara att ta ett digitalt test. Då slipper du tyda linjerna och se om de är svaga eller inte. Stickan säger direkt om du är gravid eller inte, i ganska tydliga ordalag. De flesta vill veta direkt, och inte behöva tvivla på om det är positivt eller inte. En graviditet är ju en stor omställning, något som de flesta inte tar så lätt på. Det spelar ingen roll om du planerat graviditeten eller inte. Om du är glad eller egentligen inte tänkt skaffa barn just nu. Du vill vara säker på vad som gäller.

Ta ett till test efter en dag eller två. Egentligen ska man inte behöva göra det, men ibland känns det bättre att vara helt säker. Hormonet fortsätter att produceras hela tiden. Så om du är gravid så blir koncentrationen starkare för varje dag. Se till att du läser instruktionerna noggrant och gör testet på rätt sätt. Även om du gjort det tidigare så är de olika testen något annorlunda. Välj ett som är till för den tidpunkt du vill testa dig. Om du vill veta så fort som möjligt bör du köpa ett test som är till för dagarna innan mens. Läs på förpackningen eller fråga i butiken innan du väljer vilket test som är bäst för dig.

Tips för att testet ska fungera väl:

  • Skaffa rätt test redan från början. Vissa kan inte visa om du är gravid förrän på mensens första dag.
  • Använd morgonurinen, när hormonnivåerna är som allra högst.
  • Drick ingenting innan du tar testet, eftersom urinen då blir utspädd och koncentrationen av hormonet minskar.

Kan ett gravtest visa fel?

gravidtest gravid eller inte bilder svaga streck tyda
Ibland kan man bli väldigt ängslig av graviditetstest och känna behovet att göra många test för att bekräfta om resultatet är sant. BIM står för Beräknad Icke Mens. BIM-1 är dagen innan beräknad mens och BIM+1 dagen efter beräknad mens. Foto: @familjeliv

En del kämpar hårt för att bli gravida. De vill så gärna ha barn (tillsammans), eller skaffa flera barn. Det är inte alla som klarar av att göra det utan hjälp, och en del tar just hCG för att bli gravida. Då kan det hända att ett svagt resultat på testet betyder att det är ett falskt positiv. Så om du använder de här läkemedlen måste du vara medveten om risken för detta. Fråga din läkare om bästa sättet för att vara säker på när du blir gravid.

Vissa medicinska problem kan också göra så att nivån av hormonet ökar i kroppen även när du inte är gravid. Bland annat kan cystor på äggstockarna ha den här effekten. Men dessa problem är ganska ovanliga. Tvivlar du på att du är gravid trots att testet visar positivt, speciellt om det är svagt, bör du kontakta din läkare.

Har du nyligen varit gravid så kan hormonet också stanna kvar i kroppen. Om du har fött barn så går nivån ner snabbare än om du haft missfall. Efter en födsel brukar hCG-nivåerna vara mer eller mindre normala efter några veckor. När du haft missfall kan det ta två till tre månader innan din kropp är sig lik igen. Det kan vara ganska jobbigt med ett svagt resultat på graviditetstestet om du vill bli med barn igen efter ett missfall.

Kan graviditetstest visa positivt efter en stund?

Ja! Detta hände mig. Det tar en stund för testet att fånga upp hCG nivåerna i urinen. Mitt test visade ett svagt streck flera minuter efter vad som angavs på förpackningen. Var helt säkert på att det var negativt först, men la ifrån mig det en stund och när jag sedan tittade så hittade jag ett svagt streck.

Falskt positivt gravtest – vad är ett spöktest / spökstreck?

Ett så kallat Spökstreck är ett falskt positivt resultat. Dessa missvisande resultat kallas även för Spöktest. Det är ovanligt, men det förekommer.

Kvinnor som tar hormon för att bli gravida eller nyligen fått barn kan eventuellt få ett falskt positivt resultat. Men det är mycket ovanligt, så gott som omöjligt. Har du däremot haft ett missfall så kan hormonet hCG stanna kvar i runt nio veckor i kroppen. Ha det i åtanke när du testar dig igen.

clearblue digitalt gravtest säkerhet
Ett digitalt gravidtest kan vara ett alternativ och ett vanligt gravtest är otydligt. Köp Clearblue digitalt gravtest HÄR

Kan jag vara gravid även om testet visar negativt?

Om du bara ser en linje på testet så innebär det att det fungerar. Men att du inte är gravid. Eller, rättare sagt, att du inte har tillräckligt med hCG i kroppen för att testet ska kunna avläsa det. Tillverkarna vet hur orolig en kvinna blir när testet visar det ena eller det andra. Så det har lagt till en extra linje för att du ska vara säker på att det funkar.

Det kan faktiskt vara så att du är gravid fast testet inte visar det. För att undvika ett liknande problem bör du se till att testa dig på morgonen. Den där första morgonurinen har en högre koncentration av hormonet hCG än lite senare under dagen. Det här är speciellt viktigt om det är tidigt under graviditeten, när hormonets nivåer inte ännu är på topp.

Du kanske har valt fel test och tagit det för tidigt. Det är inte alla test som kan visa på en graviditet flera dagar innan mensen skulle ha kommit. Med en del måste du ha tålamod och ta det den allra tidigast på den första dagen av din förväntade menstruation. Det är inte alla test som är lika känsliga för hormonet.

Urin som är utspädd med allt för mycket vatten eller annan vätska kan också ge ett negativt resultat. Se till att inte dricka innan du tar testet. Genom att göra allt du kan för att graviditetstestet ska fungera så har du större chans att det ska bli korrekt.

Hur ser ett gravtest ut när det är ett svagt streck?

Det beror lite på vilket gravtest det rör sig om. Vissa test visar ett plus, två streck som korsar varandra. Andra test har två parallella linjer. Mer avancerade digitala gravtest visar istället texten gravid eller ej gravid.

Svaga graviditetstest bild – bilder på graviditetstest med svagt streck / dålig stegring

Här nedan kommer några exempel på gravtest med svagt streck eller dålig stegring. Samtliga av bilderna är lånade och källan anges under respektive bild.

Svagt streck Clearblue gravtest

Svagt streck clearblue gravtest
Clearblue rapid detection / snabb detektion 19 dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Och här kommer ytterligare ett från Clearblue:

clearblue svagt streck gravtest spökstreck
Clearblue gravtest oklart vilken dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Svagt streck Apotekets gravidtest

svagt streck apotekets gravtest
Svagt streck Apotekets gravidtest 15 dpo och 17 dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Testlagret svagt streck sticka gravtest (motsvarande RFSU gravtest)

gravidtest sticka positivt eller negativt
Gravtest sticka med otydligt streck. Oklar dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Slutord

Ett positivt men svagt graviditetstest är alltså helt korrekt, du är med barn. Bara i vissa situationer kan det vara fråga om ett falskt positivt resultat. Är resultatet negativt kanske du tagit det för tidigt eller använt fel test. Även om du egentligen inte behöver göra om testet brukar de flesta ändå ta ett nytt test efter en dag eller två om det är allt för svagt. För du vill ju veta med all säkerhet om du är gravid eller inte.

Tips för att testet ska fungera väl:

  • Skaffa rätt test redan från början. Vissa kan inte visa om du är gravid förrän på mensens första dag.
  • Använd morgonurinen, när hormonnivåerna är som allra högst.
  • Drick ingenting innan du tar testet, eftersom urinen då blir utspädd och koncentrationen av hormonet minskar.

Du kan även uppsöka mödravården för att ta ett av deras graviditetstest eller ett blodprov. Fördelen med att ta ett blodprov är att det går att mer precist mäta nivåer av hormonet hCG i blodet. Ett blodprov kan därför bekräfta graviditet tidigt.

You may also like

Leave a Comment