fbpx

Bildexempel på svagt resultat av gravidtest, mitt gravtest mfl.

by Sofia
Gravtest positivt eller negativt - svagt streck

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Jag har själv råkat ut för ett oklart gravtest och inte vetat om jag var gravid eller inte (det visade sig senare att jag var). Det är väldigt vanligt att vara osäker på testresultatet. Att försöka tolka ett graviditetstest som positivt eller negativt kan vara väldigt nervkittlande – vare sig du vill ha barn eller inte.

Att köpa ett graviditetstest och kontrollera om man är gravid är något nästan alla kvinnor har gjort en eller annan gång i sitt liv. Men om testet är otydligt då? Detta inlägg för dig som behöver hjälp att analysera ett svagt graviditetstest.

otydligt gravtest oklart graviditetstest gravid eller inte
Detta är mitt gravtest när jag blivit gravid med Mila, vår andra dotter. Min man trodde inte på att jag var gravid för det var ett väldigt svagt streck!

Hur ser ett gravtest ut när det är ett svagt streck?

Det beror lite på vilket gravtest det rör sig om. Vissa test visar ett plus, två streck som korsar varandra. Andra test har två parallella linjer. Mer avancerade digitala gravtest visar istället texten gravid eller ej gravid.

Varianterna med streck kan även variera i färg och stil. Vissa test har blå linjer medan andra har bruna, svarta eller röda. Utifrån detta kan det skilja sig lite kring hur de svaga strecken ser ut.

Bilder på graviditetstest med svagt streck / dålig stegring

Här nedan kommer några exempel på gravtest med svagt streck eller dålig stegring. Samtliga av bilderna är lånade och källan anges under respektive bild.

Svagt streck Clearblue gravtest

Svagt streck clearblue gravtest
Clearblue rapid detection / snabb detektion 19 dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Och här kommer ytterligare ett från Clearblue:

clearblue svagt streck gravtest spökstreck
Clearblue gravtest oklart vilken dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Svagt streck Apotekets gravidtest

svagt streck apotekets gravtest
Svagt streck Apotekets gravidtest 15 dpo och 17 dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

Testlagret svagt streck sticka gravtest (motsvarande RFSU gravtest)

gravidtest sticka positivt eller negativt
Gravtest sticka med otydligt streck. Oklar dpo (days past ovulation, dagar efter ägglossning). Foto: @familjeliv

För att slippa vara osäker kan du testa ett digitalt graviditetstest istället:

clearblue digitalt gravtest säkerhet
Ett digitalt gravidtest kan vara ett alternativ och ett vanligt gravtest är otydligt. Köp Clearblue digitalt gravtest HÄR

Hur fungerar ett gravtest?

De flesta tänker inte närmare på det. Du kan köpa ett test på apoteket, i en del snabbköp eller göra det gratis på vårdcentralen. För många kvinnor är det ett vanligt sätt att hålla koll på om de är med barn eller inte. Speciellt om de tagit risker, eller om de önskar bli gravida. Men hur fungerar egentligen de här testen och hur tillförlitliga är de?

Hur fungerar ett gravtest?

Ett graviditetstest är faktiskt en ganska fantastisk uppfinning som baseras på kunskaper kring kroppens hormoner och dess egenskaper. Testet har en del som suger upp kisset. På en del test finns det någon sorts “lock” för denna del, på andra så är delen helt öppen. Vilket som just ditt test har spelar ingen roll, urin är sterilt och det gör inget om du skulle råka spilla lite urin.

När du kissat på stickan så sugs urinet upp och förs över en “testdel” med två områden som reagerar på ämnen i kisset. Det ena området blir testets referensstreck (det som är längst bort ifrån änden du kissat på), det som alltid ska synas oavsett om du är gravid eller inte. Det andra området är det som endast reagerar (byter färg) om urinet innehåller hCG som är en av de vanligaste markörerna för graviditet. Urinet måste alltså passera området som testar för graviditet innan kontrollstrecket färgas.

tolka graviditetstest svagt positivt
Det är väldigt lätt att ta ett gravtest. Ett graviditetstest kan dock göra dig mer förvirrad än innan – är du gravid eller inte? Ett svagt streck kan innebära att du är gravid.

Hur dessa streck ser ut skiljer sig från test till test, vissa visar två parallella linjer, medan andra visar ett plustecken (därav “att plussa”). Sedan finns det också digitala tester som sköter testningen i själva stickan och ger ett tydligare besked kring om du är gravid eller inte.

Hur vet man om man är gravid?

Är jag med barn eller inte? Det finns många symptom och kroppsliga reaktioner som kan ge en ledtråd om att man är gravid. Illamående, försenad menstruation, trötthet och en diffus känsla av att “något är annorlunda” brukar vara några av de tidigaste tecknen. Om du vill veta säkert om du är gravid eller inte så är det bäst att använda sig av ett graviditetstest.

Läs även: 12 mycket tidiga tecken på graviditet

Med de här testen så kissar du på en liten sticka. Ett alternativ är att kissa i en kopp och doppa stickan i det. Sedan är det viktigt att låta testet ligga horisontellt under den tid som anges på förpackningen för just ditt test, vanligtvis någon minut. Sedan kan du läsa av testet och veta om du är gravid eller inte.

Orsaker till att mensen är försenad

Det finns flera andra orsaker till varför mensen kan vara försenad. Det är inte bara en graviditet som gör att den hoppar över en månad eller inte kommer på rätt dag. Sjukdom, sömnbrist, resor och stress är vanliga anledningar till att mensen blir lite konstig.

När graviditetstestet är svagt

gravtest osäkert resultat svagt plus
I vissa fall kan det vara svårt att vara säker på om man är gravid eller inte. Det är flera faktorer som spelar in.

Alla som någon gång tagit ett graviditetstest gör det för att de vill ha svar på frågan “är jag gravid eller inte?”. Då blir det givetvis väldigt förvirrande när svaret är otydligt.

En bra tumregel att gå efter är “tecken på positivt? – positivt!”. Oavsett om du fått svaga eller starka streck så har testet reagerat på hCG i urinen. Oavsett om svaret är svagt eller tydligt är det då dags att börja fundera på nästa steg.

Om testet däremot inte visar några tecken på ett positivt streck över huvud taget så kan det vara bra att dubbelkolla med ett extra test. Graviditetstesten är säkra, men det är något vanligare med ett falskt negativt än ett falskt positivt.

Varför är linjen så svag?

Hormonet som stickan mäter har förkortningen hCG. Det står för humant koriongonadotropin och det finns i kroppen när du är gravid. Ju längre framskriden graviditeten är, desto högre koncentration av hormonet. Om det är väldigt tidigt i graviditeten så kan strecket vara svagt för hormonnivåerna är låga. Dock börjar hCG utsöndras ganska snabbt när graviditeten väl påbörjats. Med en del test är det till och med möjligt att testa sig några dagar innan mensen.

Andra anledningar till svaga linjer kan vara ett gammalt graviditetstest (JA de har bäst-före-datum!), olika tillverkningsprocesser hos tillverkaren eller felaktig användning. Mer om detta längre ner i inlägget.

Hur svagt kan ett plus vara på gravtest?

svagt streck clearblue gravidtest tyda positivt negativt
Ett exempel på mycket svaga streck på gravtest. Personen i fråga var gravid. Foto: @familjeliv

Det är helt naturligt att ju tidigare du testar dig, desto svagare är linjerna. Din graviditet är troligtvis inte mycket mer än några dagar eller en vecka gammal. Om du väntar lite till efter din förväntade mens så borde testet vara tydligare. För då har du ännu mer av hormonet hCG.

Något annat som kan göra strecket svagare är för mycket vätska. Så även om du vill kunna kissa så fort som möjligt ska du inte dricka för mycket. Vänta istället tills urinen kommer ut naturligt. Det är också bäst att testa sig tidigt på morgonen, med den första urinen. Då är det som störst koncentration av hormonet, och mindre vätska.

Hur svagt plus är ett plus?

Det kan finnas flera olika förklaringar till att ditt graviditetstest inte är övertygande positivt. Men vanligtvis så är du gravid även om strecket är svagt. Var därför försiktig med vad du äter, dricker eller gör tills du är helt säker på saken.

Vad kan man göra om graviditetstestet är svagt?

Ett alternativ kan vara att ta ett digitalt test. Då slipper du tyda linjerna och se om de är svaga eller inte. Den digitala stickan säger direkt om du är gravid eller inte, i ganska tydliga ordalag. De flesta vill veta direkt, och inte behöva tvivla på om det är positivt eller inte. En graviditet är ju en stor omställning, något som de flesta inte tar så lätt på. Det spelar ingen roll om du planerat graviditeten eller inte. Om du är glad eller egentligen inte tänkt skaffa barn just nu. Du vill vara säker på vad som gäller.

Ta ett till test efter en dag eller två. Egentligen ska man inte behöva göra det, men ibland känns det bättre att vara helt säker. Hormonet fortsätter att produceras hela tiden. Så om du är gravid så blir koncentrationen starkare för varje dag. Se till att du läser instruktionerna noggrant och gör testet på rätt sätt. Även om du gjort det tidigare så är de olika testen något annorlunda. Välj ett som är till för den tidpunkt du vill testa dig. Om du vill veta så fort som möjligt bör du köpa ett test som är till för dagarna innan mens. Läs på förpackningen eller fråga i butiken innan du väljer vilket test som är bäst för dig.

Tips för att testet ska fungera väl:

 • Skaffa rätt test redan från början. Vissa kan inte visa om du är gravid förrän på mensens första dag.
 • Använd morgonurinen, när hormonnivåerna är som allra högst.
 • Drick ingenting innan du tar testet, eftersom urinen då blir utspädd och koncentrationen av hormonet minskar.

Kan ett test visa fel?

gravidtest gravid eller inte bilder svaga streck tyda
Ibland kan man bli väldigt ängslig av graviditetstest och känna behovet att göra många test för att bekräfta om resultatet är sant. BIM står för Beräknad Icke Mens. BIM-1 är dagen innan beräknad mens och BIM+1 dagen efter beräknad mens. Foto: @familjeliv

En del kämpar hårt för att bli gravida. De vill så gärna ha barn (tillsammans), eller skaffa flera barn. Det är inte alla som klarar av att göra det utan hjälp, och idag finns det stora möjligheter till att bli gravid med hjälp av IVF. Då kan det hända att ett svagt resultat på testet betyder att det är ett falskt positiv. Så om du går på IVF behandling eller tar läkemedel för fertiliteten måste du vara medveten om risken för detta. Fråga din läkare om bästa sättet för att vara säker på när du blir gravid.

Vissa medicinska problem kan också göra så att nivån av hormonet ökar i kroppen även när du inte är gravid. Bland annat kan cystor på äggstockarna ha den här effekten. Dessa problem är dock ganska ovanliga. Tvivlar du på att du är gravid trots att testet visar positivt, speciellt om det är svagt, bör du kontakta din läkare.

Har du nyligen varit gravid så kan hormonet också stanna kvar i kroppen. Om du har fött barn så går nivån ner snabbare än om du haft missfall. Efter en födsel brukar hCG-nivåerna vara mer eller mindre normala efter några veckor. När du haft missfall kan det ta två till tre månader innan din kropp är sig lik igen. Det kan vara ganska jobbigt med ett svagt resultat på graviditetstestet om du vill bli med barn igen efter ett missfall.

Kan graviditetstest visa positivt efter en stund?

Ja! Detta hände mig. Det tar en stund för testet att fånga upp hCG nivåerna i urinen. Mitt test visade ett svagt streck flera minuter efter vad som angavs på förpackningen. Var helt säkert på att det var negativt först, men la ifrån mig det en stund och när jag sedan tittade så hittade jag ett svagt streck.

Falskt positivt gravtest – vad är ett spöktest / spökstreck?

Ett så kallat Spökstreck är ett falskt positivt resultat. Dessa missvisande resultat kallas även för Spöktest. Det är ovanligt, men det förekommer.

Kvinnor som tar hormon för att bli gravida eller nyligen fått barn kan eventuellt få ett falskt positivt resultat. Men det är mycket ovanligt, så gott som omöjligt. Har du däremot haft ett missfall så kan hormonet hCG stanna kvar i runt nio veckor i kroppen. Ha det i åtanke när du testar dig igen.

clearblue digitalt gravtest säkerhet
Ett digitalt gravidtest kan vara ett alternativ och ett vanligt gravtest är otydligt. Köp Clearblue digitalt gravtest HÄR

Kan jag vara gravid även om testet visar negativt?

Om du bara ser en linje på testet så innebär det att det fungerar, men att du inte är gravid. Eller, rättare sagt, att du inte har tillräckligt med hCG i kroppen för att testet ska kunna avläsa det. Tillverkarna vet hur orolig en kvinna blir när testet visar det ena eller det andra. Så det har lagt till en extra linje för att du ska vara säker på att testet funkar.

Det kan faktiskt vara så att du är gravid fast testet inte visar det. För att undvika ett liknande problem bör du se till att testa dig på morgonen. Den där första morgonurinen har en högre koncentration av hormonet hCG än lite senare under dagen. Det här är speciellt viktigt om det är tidigt under graviditeten, när hormonets nivåer inte ännu är på topp.

Du kanske har valt fel test och tagit det för tidigt. Det är inte alla test som kan visa på en graviditet flera dagar innan mensen skulle ha kommit. Med en del måste du ha tålamod och ta det den allra tidigast på den första dagen av din förväntade menstruation. Det är inte alla test som är lika känsliga för hormonet.

Urin som är utspädd med allt för mycket vatten eller annan vätska kan också ge ett negativt resultat. Se till att inte dricka innan du tar testet. Genom att göra allt du kan för att graviditetstestet ska fungera så har du större chans att det ska bli korrekt.

Är graviditetstest tillförlitliga?

Det är bra att veta om du är gravid eller inte. Hela livet blir förändrat när du väntar barn, på mer än ett sätt. För en del är det något som de väntat på länge. Många vill verkligen ha barn, och kontrollerar sig varje månad. Då kan det kännas skönt att ett svagt, men positivt, resultat ändå är ett tecken på graviditet.

Är graviditetstest tillförlitliga?

För andra så kommer det som en chock. De hade ingen aning om att de var gravida, och märkte kanske inte av något förrän mensen inte kom på rätt dag. Det första du gör, i alla fall om du har en regelbunden menstruation, är att gå och köpa ett gravidtest. Då blir det ännu mer förvirrande när testet är svagt. Så det är bra att komma ihåg att du troligtvis är gravid om testet visar positivt. Hur svaga linjerna än är.

Om du planerar att bli gravid kanske du redan har börjat förändra dina kostvanor. Du har slutat röka och gör allt du kan för att hålla dig i form. Då är testet bara en bekräftelse på vad du hoppats på. Men om du inte försökt bli gravid är det ännu viktigare att ta testet när mensen är försenad eller du har andra orsaker till att tro att du är gravid. För då vill du så fort som möjligt sluta med vanor som kan skada barnet och börja fundera på nästa steg.

Anledningar till svagt test

Som en sammanfattning på dagens inlägg tänkte jag att vi tar och går igenom några av de anledningar som finns till att ett graviditetstest kan visa svaga streck:

 1. Felaktig användning av testet. Ibland kan testets resultat bero på hur man använder testet. Se till att noga följa instruktionerna för just ditt graviditetstest, alla är inte likadana. Testen kan bland annat skilja sig åt när det kommer till hur lång tid man får vänta på resultatet. Kom ihåg att det måste synas två streck på testet för att det ska ha visat positivt och fungerat.
 2. För tidig testning. Om man testar innan mensen är förväntad så är risken stor att kroppen inte hunnit bilda tillräckligt med hCG ännu. Vänta några dagar, gärna till förväntad mens, och testa igen då.
 3. Ljusförhållandet. Det kan vara så pass enkelt att det är ljuset som gör strecket svårt att se. Många badrum har dålig belysning. Den bästa belysningen är stark och direkt, alternativt ljuset från ett stort fönster. Vrid runt testet för att upptäcka svaga streck.
 4. För gammalt test. Graviditetstest har ett bäst-före-datum som är viktigt att ta hänsyn till. Så, om det är länge sedan du köpte dina test är det bättre att införskaffa nya.
 5. Läkemedel & sjukdomar. Om du exempelvis genomgår en IVF behandling är det bäst att följa vårdens råd när det kommer till graviditetstest. Även vissa sjukdomar kan orsaka ett svagt streck utan att du är gravid på riktigt.
 6. Graviditetsproblem. Vissa komplikationer kan orsaka svaga streck på graviditetstest. Bland annat missfall och utomkvedshavandeskap. Dock ska dessa saker alltid utredas av vården.
 7. Fel tid på dygnet. Det är alltid säkrast att ta ett graviditetstest på morgonen, då nivåerna av hCG är som högst i morgonurinet. Får du ett svagt streck kan det vara en bra idé att göra om testet nästkommande morgon.

Slutord

Ett positivt men svagt graviditetstest är alltså helt korrekt, du är med barn. Bara i vissa situationer kan det vara fråga om ett falskt positivt resultat. Är resultatet negativt kanske du tagit det för tidigt eller använt fel test. Även om du egentligen inte behöver göra om testet brukar de flesta ändå ta ett nytt test efter en dag eller två om det är allt för svagt. För du vill ju veta med all säkerhet om du är gravid eller inte.

Tips för att testet ska fungera väl:

 • Skaffa rätt test redan från början. Vissa kan inte visa om du är gravid förrän på mensens första dag.
 • Använd morgonurinen, när hormonnivåerna är som allra högst.
 • Drick ingenting innan du tar testet, eftersom urinen då blir utspädd och koncentrationen av hormonet minskar.

Du kan även uppsöka mödravården för att ta ett av deras graviditetstest eller ett blodprov. Fördelen med att ta ett blodprov är att det går att mer precist mäta nivåer av hormonet hCG i blodet. Ett blodprov kan därför bekräfta graviditet tidigt.

clearblue digitalt gravtest säkerhet
Ett digitalt gravidtest kan vara ett alternativ och ett vanligt gravtest är otydligt. Köp Clearblue digitalt gravtest HÄR

Jag hoppas att du tyckte att det här inlägget var informativt. Om du behöver mer information kring graviditetstest rekommenderar jag dig att besöka 1177 som har samlat många olika artiklar om graviditet.

You may also like

Leave a Comment