fbpx

Svamp i underlivet gravid – *VARNING för bilder (+ bli av med svampinfektion)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När du är gravid ökar produktionen av hormoner i kroppen. Det är nödvändigt för att allt ska fungera. Samtidigt så kan hormonerna göra så du får fler flytningar, och ibland även svamp i underlivet. Det är inte alls farligt, men kan vara obehagligt. Och du bör försöka behandla det så fort som möjligt. Men får man använda krämer och medicin mot svamp som gravid? Jag har en hel del egna erfarenheter och försöker svara på dina frågor här.

Informationen i detta inlägg bygger som sagt på mina egna erfarenheter och efterforskningar. Detta är inte sjukvårdsupplysning. Känner du dig osäker bör du alltid kontakta din barnmorska, apotekspersonal eller vårdcentral.

Kliar i underlivet gravid

Du bör alltid kontakta din barnmorska eller läkare om du misstänker att du har svamp i underlivet under din graviditet. De vanligaste symptomen är att det kliar och att du får klumpiga flytningar.

Ibland känner du inte igen din kropp när du väntar barn. Den blir så förändrad, och det är inte bara storleken det handlar om. pH-värdet förändras när du blir gravid, hormonerna ökar dramatiskt, du får ofta fler flytningar. Klåda i underlivet är inte alls ovanligt. Som tur är finns det flera milda, receptfria produkter du kan använda för att komma till rätta med det.

Varför får man svamp i underlivet under graviditet?

Svampinfektion gravid
Att få svampinfektioner under graviditeten är väldigt vanligt, nästan alla gravida får det vid något tillfälle. Förändringar i hormonbalansen tros vara anledningen till den ökade förekomsten av Candida i underlivet.

Det beror på att det blir en obalans i underlivet och slidområdet. Framför allt har det att göra med den ökade produktionen av östrogen, det kvinnliga hormonet. Samtidigt så är underlivet och huden runt slidan extra känsligt när du väntar barn, bland annat svullnar slemhinnorna upp en del. Det mesta vänds upp och ner och resultatet blir ibland svampinfektioner.

Hur luktar svamp i underlivet?

Det finns alltid bakterier i underlivet, det är något helt naturligt. Men ibland blir det obalans eller du får en infektion. Svamp i underlivet brukar inte lukta så mycket, utan du märker det mest på att flytningarna blir tjockare och grynigare. Lukten av svamp kan påminna lite om jäst. En del tycker att svamp kan lukta lite som filmjölk.

Om du skulle känna av en starkare lukt är det bäst att söka vård. Det kan vara ett tecken på någon annan infektion, så som bakteriell vaginos. En doktor kan hjälpa dig så du får den rätta behandlingen.

Är svamp farligt vid graviditet?

Nej, det är inte farligt att ha svampinfektioner under graviditeten. Däremot så är det bäst att behandla dem så fort som möjligt. Om du har svamp under förlossningen är det möjligt att barnet smittas och får en svampinfektion i munnen.

Svampinfektion socker
Försök att dra ner på sockret i din kost om du har många besvärande svampinfektioner. Candida, jästsvampen som orsakar svamp i underlivet, när sig nämligen på socker.

Däremot så kan svamp vara jobbigt och irriterande. Många upplever att samlivet med partnern påverkas av att du blir gravid. När du då får en svampinfektion så blir det ännu värre. Om det kliar och du har ökade flytningar är det inte heller så roligt. Så därför är det alltid bättre att ta itu med problemet så fort som möjligt. Du kan lindra det med bra produkter – dock får du inte använda samma produkter som innan graviditeten, mer om det längre ner.

Och om du inte behandlar infektionen kan den utvecklas och bli värre. Kontakta alltid läkare innan du behandlar svamp i underlivet under graviditet. Du kan få sår och rodnad i området, vilket ju inte alls är så trevligt. Det ökar även risken för att bli smittad av andra sjukdomar, eftersom huden spricker upp.

Kan man få missfall av svampinfektion?

Det finns inga rön som pekar på att en svaminfektion ökar risken för missfall. Inte heller de vanligaste behandlingsmetoderna och medicinerna. Prata alltid med din läkare innan du tar några mediciner, för att vara på den säkra sidan. Men svamp är så vanligt, nästan alla kvinnor får det under sin graviditet.

Hur vet man om man har svamp i underlivet gravid?

För det mesta märker du att du har svamp i underlivet när det börjar klia. Både i området runt slidan, samt på själva blygdläpparna. Det är jobbigt med den där klådan, och du bör inte röra vid underlivet.

Ett annat tecken kan vara lite tjockare och grynigare flytningarna. Det kan påminna lite om keso. Men det här är något som är väldigt individuellt. En del fortsätter att ha genomskinliga, tunna flytningar, eller inga alls för den delen.

Underlivssvamp, hur ser svamp i underlivet ut bild

Här kommer en bild på hur underlivssvamp ser ut. Allt svamp i underlivet ser inte exakt likadan ut för ögat. Vanligt är att flytningarna är gryniga och att du får klåda och/eller sveda i underlivet.

Svampinfektion i underlivet
Svampinfektion i underlivet ger vanligen gryniga flytningar och irritation/klåda i området. (Bildkälla: Asha Didi)

Svamp i underlivet gravid symptom

Det kan vara så att det börjar klia där nere. Ganska rejält också, det kan verkligen vara irriterande. Speciellt som du ju inte kan klia utan bara måste härda ut. Andra upplever att flytningarna blir tjockare, det blir ungefär som en grynig massa.

Ibland är det svårt att märka skillnaden, för hormonerna är redan så aktiva. Men när du får svamp i underlivet brukar slemhinnorna svullna upp ännu mer. Blygdläpparna blir extra känsliga och lite svullna de också. En del kvinnor får en seg, vit hinna mellan de yttre och inre blygdläpparna som är svår att tvätta bort.

Kan man testa sig för svamp i underlivet?

Du kan köpa ett bakteriellt test på apoteket för att försäkra dig om att det är en svampinfektion du har. När du tagit provet skickar du in det till ett labb, sedan tar det några dagar för att få svar. Alternativet är att ta ett prov hos din barnmorska eller gynekolog.

Dynamic Code svamp i underlivet test hemma självtest hemmatest svampinfektion

Hemmatest svampinfektion HÄR

Det är viktigt att veta om det verkligen är en svampinfektion, eller om du har något annat. Bakteriell vaginos liknar på svamp, i alla fall till en viss grad. Båda två är ganska vanliga under en graviditet. Men eftersom orsaken och behandlingsmetoderna är olika bör du vara säker på vad det är innan du sätter igång med medicinerna.

Återkommande svamp i underlivet gravid

Tyvärr är det många kvinnor som får en svampinfektion flera gånger när de väntar barn. Hormonerna finns ju där hela tiden och återkommande svamp är ganska vanligt. När hormonerna går tillbaka till sin normala nivå brukar även svampinfektionerna försvinna.

Har du dock svampinfektioner oftare än 2 gånger per halvår så är det absolut något du borde diskutera med din läkare. Svampen kan bero på något annat underliggande problem.

Kan man förebygga svamp?

Det här är den positiva sidan. Du kan göra en del själv för att förebygga svamp. Naturligtvis spelar hormonerna fortfarande en viss roll, men det är alltid bra att göra vad du kan för att må bättre.

Till att börja med är underkläderna viktiga. Lite större trosor som är gjorda av bomull brukar fungera bäst. Huden ska få tillräckligt med luft. Byt trosor varje dag och se till att tvätta dem i hett vatten. Skumbad är inte att rekommendera. Inte heller bör du använda bindor om du har en tendens till att få svamp.

Hygienen är naturligtvis grundläggande. Men det kan bli för mycket av det goda. Om du vill förebygga svamp bör du inte använda starka produkter, ofta är vanlig tvål inte det bästa. Välj i stället en tvål som är utformade för underlivet, och som bidrar till ett balanserat pH-värde. Det kan också vara bra att tvätta underlivet med olja, antingen barnolja, intimolja eller vanlig matlagningsolja.

Intimtvål babyolja barnolja tvål underlivet
Barnängen babyolja HÄR / Aco intimtvål HÄR / Burts bees ekologisk barnolja HÄR / RFSU intimtvål HÄR

Du kan även försöka med tillskott om du vill undvika en svampinfektion. Probiotika, som ger dig goda bakterier i tarmarna, kan fungera. Dra även ner på sockret i kosten, allt för att skapa en god balans där nere. Eftersom övervikt har kopplats till svampinfektioner kan det hjälpa till att reglera vikten. En del har upplevt att det fungerar med yoghurt. Inte i kosten, utan som en sorts salva för underlivet. Det är lite som att äta probiotika eftersom yoghurt innehåller en levande bakteriekultur.

probiotika gravid
Probiotika gravid HÄR

Låt mig sammanfatta vad du kan göra för att undvika svamp under graviditeten.

Tips för att undvika svamp:

  • Inte använda tajta trosor
  • Underkläder av ett material som andas, typ bomull
  • Inga skumbad
  • Inte använda bindor
  • Tvätta med olja och undvika tvål
  • Probiotika och mindre socker
  • Smörja in med yoghurt
  • Ha koll på vikten

Måste man behandla svamp gravid?

Det är alltid bäst att behandla svamp när du är gravid. Annars kan det utvecklas och bli värre. En del får sprickor eller sår som kan vara smärtsamma. Så ta itu med problemet så fort du märker det. Eller ännu bättre, gör vad du kan för att förhindra att det uppstår.

Genom några enkla åtgärder kan du bli av med det utan att behöva använda mediciner.

Om huskurerna inte fungerar så bör du diskutera behandling med din läkare innan du egenvårdsbehandlar underlivssvamp som gravid.

Hur behandla svamp gravid?

Jag har haft ganska lindriga svampinfektioner under mina graviditeter. Min bästa rekommendation är att använda äppelcidervinäger av hög kvalitet (inte den billiga varianten man köper i affären). Är man ovan rekommenderar jag att späda ut vinägern med vatten och badda på det drabbade området. Det kan svida ordentligt.

äppelcidervinäger svamp behandla svampinfektion gravid naturligt utan mediciner
Äppelcidervinäger med modern HÄR

Det vanligaste är att behandla svampen direkt i slidan. Antingen genom ett skum som sprutas in eller med tabletter som förs upp i slidan. Du kan antingen göra det med fingret eller med hjälp av en införare. Det brukar hjälpa med en vanlig behandling med receptfria läkemedel.

Om problemet fortsätter kanske det inte är fråga om en svampinfektion. Speciellt för gravida är det bäst att ta reda på först om det är svamp eller något annat eftersom de inte vill använda mediciner i onödan, även om de inte är farliga för fostret.

Svamp i underlivet gravid huskur

Det finns några huskurer mot svamp i underlivet som du kan ta till. En del saker som du kan göra för att lindra och kanske bli av med det om du fångar upp saken tidigt. Min bästa rekommendation är att använda äppelcidervinäger av hög kvalitet. Det lindrar klådan och hjälper till med ph-balansen i underlivet. Du kan både stryka på den på området som är drabbat och även dricka lite äppelcidervinäger varje dag.

Svampen tycker om mörka och fuktiga ställen. Så se till att ge underlivet lite extra luft. Sätt på dig en kjol och gå utan trosa om du klarar av det. Ett annat tips är att smörja in slidan och där omkring med lite vanlig filmjölk eller yoghurt. En del lägger på mycket, täcker området och har det på hela natten. Andra tar bara lite grand, för att det tar bort klådan. Jag tycker inte att yoghurt eller fil har funkat för mig.

Vissa kvinnor har funnit att olivolja fungerar bra. Badda in området med lite olja, det lindrar klådan.

En svampinfektion kan försvinna av sig självt. Så med några huskurer som lindrar symptomen kan du hjälpa den på traven. Men i en graviditet brukar det vara bäst att samarbeta med vården, även med de här till synes små sakerna.

Canesten eller Pevaryl gravid

Två av de vanligaste behandlingarna för svamp i underlivet är canesten och pevaryl. Det finns andra, likvärdiga mediciner som fungerar på samma sätt. Innan du använder något av dessa måste du rådfråga din läkare. De är säkra att använda om läkaren rekommenderar dem, men det är bäst att rådfråga vården för att utesluta att inte något annat orsakar problemen.

Underlivet är nog känsligt under graviditeten, och vi vill inte riskera att förvärra något genom att använda fel produkter.

Jag personligen är dock inget stort fan av någon av produkterna då jag tycker att de irriterar och förvärrar situationen många gånger.

Canesten eller pevaryl gravid svamp svampinfektion gravid
Canesten innehåller klotrimazol, och Pevaryl innehåller Econazol

Medicinerna finns i olika former. Bland det vanligaste är att ta en tablett och sätta upp den i slidan. Om du är gravid kan det vara bra att välja den variant där du för upp den själv med fingret, för att undvika att du rör allt för mycket vid det så känsliga området. Många gånger så kompletteras behandlingen med en kräm som du smörjer in på utsidan. Det behövs inte så mycket för att svampinfektionen ska försvinna. Läs alltid bipacksedeln innan du använder förskrivna och receptfria läkemedel.

Du behöver inte vara rädd för att dessa preparat ska påverka ditt barn eller din graviditet negativt så länge du har blivit ombedd att använda preparaten av din läkare.

Svamp i underlivet tablett – Flukonazol gravid – VARNING

Fluconazol gravid svampinfektion tablett mot svamp gravid
Studierna om Fluconazol talar emot varandra därför är det bästa att du som gravid undviker preparatet.

Många med mig har tagit Flukonazol innan graviditeten. När du är gravid avråds du från att ta Flukonazol. I en studie som publicerades i JAMA 2016 hittade man en koppling mellan Flukonazol med både dödfödhet och missfall. Karolinska institutet gjorde en studie 2018 för att undersöka saken närmare och där hittade man ingen sådan koppling. Vi tar det säkra före det osäkra och undviker läkemedlet helt.

Kan man få blåsor av svamp i underlivet?

Svamp i underlivet kan, men brukar inte ge dig blåsor. Däremot så är det lätt att ha sönder huden om du kliar dig. Sprickor och eventuellt sår kan då bli följden. Så var försiktigt, även om du nästan blir tokig av klådan.

svampinfektion blåsor sår svamp i underlivet
En svampinfektion kan ge irritation i huden som på bilderna till vänster. Blåsor är dock oftast inte svamp utan kan bero på andra underliggande faktorer.

Om du ser blåsor kan det vara ett tecken på andra sjukdomar, typ herpes och kondylom. Fråga därför alltid om råd från din doktor.

Kan svamp i underlivet ge blödningar?

Slemhinnorna är redan väldigt känsliga under graviditeten. Så när du får svamp och huden blir ännu mer irriterad, så är det inte ovanligt att det blöder lite. Var därför försiktig och rör inte vid området mer än nödvändigt. Och försök behandla det så fort som möjligt. Redan innan du börjar med mediciner kan du pröva på de olika huskurerna för att lindra klådan.

Kan man få sår av svamp i underlivet?

Det är inte direkt svampen som ger dig sår, utan det har ofta att göra med klådan. Du tror att du inte gör så stor skada, men huden är väldigt känslig där nere när du väntar barn. Så klia inte och försök att inte röra så mycket över huvud taget. Små sår eller sprickor kan göra ont och göra dig mer mottaglig för andra infektioner. Då är det bättre att behandla svampinfektionen på rätt sätt, så fort som möjligt.

Svamp under graviditeten

Det är alltså väldigt vanligt med svampinfektioner under en graviditet. Många kvinnor får det flera gånger under perioden, så var det även för mig.

För det mesta beror det på att hormonerna skapar obalans i slidan, vilket är helt normalt. Du kan behandla det med vanliga läkemedel, som inte är farliga för varken barn eller mamma.

Efter förlossningen går kroppen tillbaka till normala hormonnivåer och problemet kan eventuellt försvinna. Gör vad du kan för att förebygga, men tveka inte att kontakta din läkare om du misstänker att du har svamp i underlivet.

You may also like

Leave a Comment