fbpx

Svamp i munnen på bebis – bli av med torsk på tungan

by Rodrigo

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Torsk – den mindre härliga svampinfektionen med det ganska roliga namnet. Torsk är en svampinfektion som är vanlig hos spädbarn, men som faktiskt även kan drabba vuxna på olika sätt. Är torsk farligt? Kan man ta bort torsk? Det kommer detta inlägg svara på.

Vit beläggning på tungan bebis

Nyfödda barn kan få en vit beläggning på tungan. Den kan se ut som en vit hinna över tungan eller tandkött. Denna vita hinna kan även synas som vita prickar på tunga, i gommen, på tandköttet och i insidan av kinderna. Det är just detta som är torsk – en svampinfektion.

Torsk barn
En vit beläggning i munnen är det typiska tecknet på torsk (Bildkälla: 1177)

Beläggningen kan variera lite från dag till dag, och ibland se ut som fläckar och ibland en hinna. Detta är helt normalt och ett tydligt tecken på torsk.

Torsk i munnen – munsvamp

Torsk är alltså en svampinfektion. Nyfödda barn drabbas oftare av svampinfektioner än vuxna då bebisar har sämre immunförsvar. Svamp finns överallt i vår omgivning, men det är just hos spädbarn det kan växa till en svampinfektion i munnen.

Torsk syns oftast i munnen först, men kan även sprida sig till andra delar av kroppen. Genom mag-tarm kanalen kan torsken sprida sig till rumpan på bebis och bli till röda kliande utslag. Detta samt vanlig muntorsk kan bli obehagligt för barnet. Bebisen kan känna så pass stort obehag att hen inte vill äta eller blir lättretad.

Även om munsvamp kan vara obehagligt och jobbigt för barnet så är det inte farligt. Att drabbas av svamp och virus är en naturlig del av att vara liten. Barnets kropp klarar själv att bygga upp immunförsvaret till den grad då svampen bekämpas av kroppen. Då har bebis fått ett nytt, starkare immunförsvar tack vare torsken.

Rekommenderat för dig: Skorv hos bebisar och barn – så tar du bort skorven

Svamp i munnen huskur

Även fast torsk inte alls är farligt för bebis så är det som sagt obehagligt. Därför kan man ändå vilja hjälpa bebis att bli av med torsken snabbare. Om ditt barn har stora besvär med torsk som inte går över kan du söka dig till BVC, men vid vanlig mild torsk finns det några husmorstips att testa!

Behandling med vichyvatten

Vichyvatten mot svamp i munnen bebis
Vichyvatten – en vanlig huskur mot torsk.

Vichyvatten kan köpas i de flesta mataffärerna eller online HÄR (Nya kunder får 200 kr rabatt när du handlar över 750 kr med koden NY200)

Att behandla torsk med vichyvatten eller annat sodavatten som innehåller natriumvätekarbonat är en vanlig huskur. Metoden har använts länge och dina föräldrars torsk blev säkert behandlad med denna metod. Dock är det på forskningsfronten inte bekräftat att vichyvatten skulle ha någon form av effekt mot torsk, men då metoden använts länge och upplevs fungera av vissa kan det vara värt att prova ändå. Vichyvatten kan inte skada barnet.

För att behandla barnets mun med vichyvatten kan du med rena fingrar försiktigt blöta insidan av munnen lite lätt med vattnet. Se till att komma åt överallt där torsken syns, särskilt på tungan. Ta det lugnt så bebis inte blir rädd. Gör om behandlingen en gång om dagen för att se om någon effekt uppstår.

Lästips: Så går det till att göra DNA-test för hela familjen.

Var noga med hygien

Svampinfektioner kan smitta, både vid kontakt och om ett barn använder en napp som ett annat barn har använt. Detta är särskilt viktigt att tänka på om du har två småbarn samtidigt. Även om du bara har ett barn kan det vara nyttigt att under tiden som barnet har torsk sterilisera nappar, nappflaskor och bitleksaker. Annars riskerar dessa ting att smitta/ “hålla kvar” svampen längre än nödvändigt.

Se till att alltid diska sakerna mellan varje användning och sterilisera dem en gång om dagen.

Kan torsk smitta mellan mun och bröstvårta?

Om barnet har torsk måste man vara lite extra försiktig vid amning. Torsk kan nämligen sprida sig till bröstet från bebis mun. På samma sätt skulle en svampinfektion kunna sprida sig från bröst till bebis, men det tidigare är vanligare.

Munsvamp kan smitta vid amning, och då orsaka obehag för den som ammar.

Om torsken smittar till bröstet kan man få en svampinfektion kring bröstvårta, på själva bröstet samt i bröstet. Huden kan bli röd och börja fjälla, och smärtan kan tillsammans med svampen sprida sig in i bröstet. Detta är väldigt obehagligt och kan göra det svårare att amma.

Läs även: Detta ska du tänka på när du ammar

Blir du smittad av svampinfektionen kan du försöka vänta ut det själv. Om besvären blir värre kan du behöva behandla bröstet med en receptfri kräm som finns på apoteket. Innan du använder den är det alltid bra att rådfråga vårdcentralen eller BVC. Om infektionen har spridit sig in i bröstet måste en läkare skriva ut medicin för att få bukt på svampen.

Minska risk för svampinfektion bröst

Om ditt barn har drabbats av torsk finns det som tur är några olika saker man kan göra för att minska risken för att själv drabbas.

  • Var noga med hygien. Se till att tvätta bröstvårtorna både innan och efter amning. Med tvål och vatten kan man minska risken för att svampen ska få fäste.
  • Lufta bröstet och håll det torrt. Om bröstet är fuktigt så trivs svampen extra bra. Se till att alltid låta bröstet självtorka och var noga med att inte stoppa ett fuktigt bröst tillbaks i tröjan. Rena bröstskydd kan också hjälpa.
  • Håll bröstet återfuktat. Svamp får extra bra fäste i torr hud, motverka denna risk genom att vårda bröst och bröstvårta med någon bra salva.
  • Tvätta kläder, BHar och amningsinlägg ofta. Om du tvättar kläder och amningsinlägg i 60 grader så dör all eventuell svamp som kan ha fastnat i kläderna. Då minskar risken för att svampen ska kunna sprida sig till ditt bröst.

Torsk sammanfattning

Torsk är alltså en helt normal men något obehaglig svampinfektion. Det finns huskurer att testa för att snabba på bebisens återhämtning. Det viktigaste är att hålla sig själv ren från svampen och att underlätta för bebis så mycket som möjligt.

Läs även: Så hanterar du om du drabbas av mjölkstockning – tips och råd

You may also like

Leave a Comment