fbpx

Svullna fötter gravid: 14 åtgärder för att minska svullnaden

by Sofia
Svullna fötter gravid vad göra

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är inte roligt att ha svullna fötter, men det är väldigt vanligt när du väntar barn. För en del kvinnor blir det nästan svårt att gå och det kan också göra ganska ont. Se vad du kan göra för att både förebygga och bota problemet med svullna fötter. Med relativt små förändringar kan du må så mycket bättre.

Varför blir man svullen under graviditeten?

Orsaken till att du får problem med svullnad under graviditeten har att göra med att mängden blod och vätska ökar i kroppen. Det påverkar inte bara fötterna, även om det ofta är där det märks som allra mest. Naturligtvis är det hormonerna som ligger bakom det stora flödet.

Både mamma och barn har nya och större behov, och kroppen anpassar sig. Men det kan göra att stora mängder vätska anhopas i vissa delar, framför allt då i ben och fötter. Vartefter magen växer så trycker den också på de stora venerna som sitter i ryggraden. Det hindrar blodet från att komma tillbaka till hjärtat, med svullna fötter som ett resultat.

När samlar man på sig vätska som gravid?

Samla på sig vätska gravid svullen
Under graviditeten är det normalt att samla på sig vätska – och bli svullen i kroppen, inte minst om fötterna.

En del börjar tidigt men det är mest vanligt fram emot vecka 22 och därefter. Livmodern är stor och uttänjd, den trycker på venerna. Hormonerna fortsätter att vara aktiva, vilket ger dig ett större vätskeflöde. Du är ofta trött och sitter mer än vanligt, vilket också gör så att fötterna svullnar upp.

När börjar fötterna svullna gravid?

Det finns inget som är normalt eller inte när det kommer till vätskeansamlingar. Många kvinnor upplever att det blir jobbigt runt vecka 22, kanske lite senare fram till vecka 27. Men när det väl startar brukar det fortsätta ända fram till förlossningen. Andra har problem så gott som hela graviditeten, även om det inte är så vanligt.

Svullna fötter gravid tidigt – normalt?

Varje graviditet är unik, och likaså alla mammor. Du kan få svullna fötter tidigt i graviditeten och det är helt normalt. Överviktiga kvinnor kan få extra besvär, men det är inte alltid fallet. Fråga gärna din barnmorska om du tycker det är jobbigt eller om du är orolig för att något är fel. Men de flesta kvinnor får svullna fötter när de väntar barn, det är bara i vissa situationer som det kan vara farligt.

Svullna fötter gravid som gör ont

Svullna fötter gravid som gör ont
Om dina svullna fötter gör mycket ont bör du söka vård. Tänk även på att ha bekväma skor.

För en del är det verkligen jobbigt med de svullna fötterna. De kan inte gå allt för långa sträckor innan de får ont. Då är det viktigt att göra vad du kan för att förhindra svullnaden. Ta dig tid att motarbeta problemet med vätskeansamlingarna och svullna fötter. Du behöver inte acceptera att det gör ont, utan försök ta itu med situationen.

Svullna fötter på morgonen

Det är vanligare med svullna fötter på kvällen än på morgonen. Men eftersom det beror på hormoner så är det en del kvinnor som vaknar med svullna fötter redan från början av dagen. Det kan naturligtvis kännas tungt, men är helt normalt. En del tycket det hjälper när de sover med fötterna något högre än kroppen. Men vartefter du blir allt större kan det vara svårt att få till.

Ena foten svullen gravid

Att ha svullna fötter är kanske normalt. Men om du upplever att bara den ena foten svullnar upp och det gör ont bör du söka vård. Likaså om du känner att det gör ont i det ena benet. Det kan nämligen vara fråga om blodpropp. Du har en ökad risk för dem när du är gravid. Tveka inte att fråga om råd ifall du känner att något inte är som vanligt eller om du är orolig. Det är bättre att få bekräftat att det inte är något farligt.

14 tips för att minska svullnad i fötter och ben

minska svullnad i fötter och ben gravid
Det går att lindra svullnad i fötter och ben. Ta gärna hjälp av de 14 tipsen här nedan.

Även om det är en ganska normal företeelse under graviditeten är det naturligtvis bäst att göra allt du kan för att minska svullnaden i benen. Eller i alla fall kunna hålla det under kontroll så du kan göra det du önskar i vardagen. Här kommer några väl beprövade tips som faktiskt fungerar:

 1. Drick mer vatten. Även om svullnaden beror på vätskeansamlingar kan just vatten vara till hjälp. Det hjälper kroppen att reglera vätskemängden samt spola ut slaggprodukter som gör att du mår sämre. Du kan nästan känna skillnad de dagar då du inte får i dig tillräckligt med vatten.
 2. Lägg upp fötterna. Försök höja fötterna när du sitter ner, antingen på en kudde eller kanske en liten pall. Det hjälper blodcirkulationen så att blodet kommer tillbaka till hjärtat. Svullna fötter beror ofta på att venerna är tillfälligt blockerade, men när du lägger upp dem lite högre så öppnar de sig.
 3. Använd stödstrumpor, så kallade kompressionsstrumpor. Det bästa är att sätta på sig strumporna på morgonen, innan benen hunnit svullna upp. Ha dem på dig hela dagen tills det är dags att gå och lägga sig. De masserar och trycker på benen så att blodcirkulationen fungerar lite bättre. Moderna strumpor finns i en rad olika färger och mönster, som är både snygga och läckra.
 4. Rör på dig. Motion är alltid bra och det kan också fungera mot svullna ben och fötter. Se till att inte sitta stilla för länge utan du bör röra på dig minst en gång i timmen. Beroende på hur du mår i övrigt kan du ta en liten promenad eller bara gå runt i huset. Träning stärker också musklerna och bidrar till en effektivare blodcirkulation.
 5. Korsa inte benen. Det här är egentligen ett bra råd för alla människor, men speciellt viktigt om du har problem med svullna ben och fötter. När du korsar benen hindrar du blodådrorna från att fungera så optimalt som möjligt.
 6. Rör på fötterna. Ibland kan du inte gå runt eller motionera. Du kanske måste sitta stilla under en längre tid, som när du sitter i ett flygplan. Då kan du i stället se till att vicka på fötterna, vrida dem åt olika håll och göra andra rörelser för att främja blodcirkulationen. Det viktiga är att inte låta för långa stunder passera utan att du på något sätt rör på dina fötter.
 7. Massage kan hjälpa mot svullna ben. Be din partner ge dig en fotmassage medan du ligger med benet upplyft. Det är både skönt och fungerar bra för att sätta fart på cirkulationen. Du kan också massera dig själv, om du når fram till fötterna. Ett alternativ kan vara att boka en tid hos någon som är specialiserad på massage för gravida kvinnor.
 8. Välj bekväma skor. Det kan vara frestande att gå runt i snygga, högklackade skor även när du är gravid. Men om du vill undvika svullna fötter kan det vara bäst med lågklackade, snygga skor. Om du köper nya skor ska du vara säker på att de sitter väl. Det är inte som andra gånger att du kan gå in dem, de måste vara sköna redan från början.
 9. Undvik varma ställen. Under sommaren kan det vara extra jobbigt med svullna ben. Försök sitta så svalt som möjligt, och sätt eventuellt fötterna i ett kallt fotbad.
 10. Gör tåhävningar. Du känner dig kanske lite underlig de första gångerna, men det här fungerar ganska bra. Håll i dig någonstans så du inte ramlar, i alla fall om du börjar bli stor. Häv upp dig på tå och håll fast där några sekunder. Sänk ner fötterna och ställ dig på tå igen. Musklerna i vaden klämmer åt runt venerna och får dem att öppna sig.
 11. Ligg inte på ryggen utan på sidan. Det hindrar den tunga kroppen från att trycka på venerna i onödan. Framför allt den under hålvenen, vilket är den största venen som leder till hjärtat. Du vill göra allt du kan för att hålla venerna öppna, så att blodcirkulationen kan flöda fritt.
 12. Tänk på vad du äter. De flesta gravida kvinnor är redan medvetna om sin kost. Men om du vill undvika svullna fötter och ben bör du dra ner på saltet. Tänk på att salami och liknande matvaror innehåller en hel del salt, likaså halvfabrikat eller färdiglagad mat. Se till att få i dig mycket frukt och grönt i stället.
 13. Krämer och tillskott som främjar blodcirkulationen. Det finns flera bra produkter, men du bör alltid kontrollera att de är godkända för gravida kvinnor.
 14. Gå och bada. På sommaren kan du bada i havet, och på vintern i badkaret. Vattentrycket är nämligen högre än lufttrycket och pressar tillbaka svullna vävnader. Om du inte vill bada kan du i stället gå eller stå i vattnet.

Risker med svullnaden

Även om det är normalt att svullna upp, speciellt i slutet av graviditeten, bör du vara uppmärksam. Det kan vara ett tecken på att något inte är helt rätt. Lär känna din kropp så du märker om något är annorlunda. Lär dig vilka tecken du ska se efter för att veta om det är en farlig svullnad eller inte. Gör allt du kan för att lindra besvären med något av de tidigare nämnda tipsen.

När ska man söka vård?

Du bör kontakta vården om det bara är ett ben som svullnar upp och gör ont, eller om det ena benet är speciellt svullet. Det är lätt att få en trombos eller blodpropp när man väntar barn, det har också att göra med hormonerna. Sök också hjälp om du upplever att ansiktet eller händerna svullnar till, speciellt området runt ögonen. Det kan vara havandeskapsförgiftning som bör behandlas så fort som möjligt. Likaså ska du vara uppmärksam om fötterna svullnar väldigt fort eller mycket. Speciellt om du försöker med alla tipsen och ingenting fungerar.

Kan man sova med stödstrumpor gravid?

Fina stödstrumpor gravid
Fina stödstrumpor för gravida finns att köpa HÄR

Man brukar rekommendera att sätta på sig stödstrumporna så fort du vaknar på morgonen. Det är bland annat för att då är det lättare att sätta på dem och du har behov av att de börjar verka nästan med en gång. Men när du sover eller ligger ner så gör de ingen nytta, därför är det vanligt att ta av sig strumporna när du går och lägger dig. Om du ändå vill sova med dem kan det vara bäst att fråga din barnmorska.

En del höggravida kvinnor tycket det är så jobbigt att sätta på sig strumporna att de helst vill ha dem på hela tiden. Men det finns påtagningshjälpmedel som är riktigt bra. Eller så får du be din partner om hjälp. Det är inte så lätt att nå fram till fötterna i slutet av graviditeten, så använd allt det stöd du kan få.

Svullna fötter under graviditeten

Det är inte alla kvinnor som får svullna fötter och ben när de väntar barn men bra många. Genom att göra en del livsstilsförändringar kan du förhindra det till en viss grad. Annars kanske ett av tipsen kan göra dig mer bekväm. Om det hindrar dig i ditt dagliga liv eller du tycker det blir värre ska du aldrig tveka att fråga om råd. Det kan vara något allvarligt, även om det inte är så vanligt.

You may also like

Leave a Comment