fbpx

Ta reda på kön på bebisen – en guide till dig som ska få ditt första barn!

by Sofia
Ta reda på kön på bebisen - ultraljud Mama Mia

När du väntar barn kan nio månader kännas som en evighet. Du vill ju lära känna din bebis, hålla den i famnen och bara njuta. Samtidigt så behöver du lite tid för att vänja dig vid tanken på att du ska få en liten. Något som många funderar på är om de ska få en flicka eller pojke. Går det att veta vilket kön barnet är? Kan du veta flera månader i förväg vad det kommer att bli? De här frågorna är viktiga och en del av graviditeten.

På bilden ovan är jag hos Mama Mia för att göra rutinultraljud (RUL) i vecka 20.

Gravid med flicka eller pojke?

Tvillingföräldrar kan få både en flicka och en pojke på samma gång. Men för de allra flesta så handlar graviditeten om ett barn. Och då blir det antingen eller. Du har en chans på 50 procent att det ska bli det ena eller det andra.

ta reda på kön ultraljud - flicka eller pojke
Här ligger vår dotter Mila i min mage. Tänk så fantastiskt det är att se sitt barn för första gången!

Vi såg faktiskt fel på första ultraljudet – det som kallas KUB. Vi var helt säkra på att vår dotter Mila var en pojke (mer om det längre ner). Ju tidigare i förlossningen desto svårare att ta reda på kön på bebisen.

Du kan inte heller vara säker innan födseln, det förekommer ju faktiskt att barnmorskan ser fel på ultraljudet. Ibland vill inte heller bebis visa sitt kön och då blir det en överraskning. Men för det mesta så går det att få reda på könet långt innan ni träffas personligen vid förlossningen. Du kan få veta om du är gravid med en flicka eller pojke.

Tips till dig: Så planerar du ett gender reveal party

Ta reda på kön eller inte?

Till att börja med så kanske du undrar om det egentligen spelar någon roll vad det blir för kön. Här är nog meningarna delade. För en del är det faktiskt viktigt att få veta så fort som möjligt. De vill förbereda barnkammaren, skaffa kläder och välja ett namn som passar. Många kommunicerar och skapar starka band med sitt barn långt innan tiden är fullbordad.

För mig var det viktigt att ta reda på kön på bebis när jag var gravid första gången. Anledningen var att jag var så orolig för att inte knyta an till bebis (vilket var oro som visade sig var helt obefogad, jag knöt an direkt). Vi gick igenom en del svårigheter med visumprocesser och annat, samtidigt som graviditeten inte var planerad. Jag var väldigt ledsen, även om jag ville behålla barnet. Därför kändes det så självklart att ta reda på barnets kön, för att då skulle det bli mer verkligt för mig. Jag skulle tydligare veta vad jag kämpade så hårt för. Vi tog även reda på kön med vårt andra barn, även det en flicka, men det var mest för att det var lite roligt.

Kanske är du även intresserad av: Gravidillamående – allt du behöver veta om lindring

Det är klart att det viktigaste för alla är att allting går bra. Att både mamman och barnet klarar av graviditet och födsel utan allt för många obehag. Men det är inte heller så dumt att veta om du är gravid med en flicka eller pojke.

Pojke eller flicka gravid blodprov urin
Väntar du en pojke eller en flicka? I min familj får vi mest flickor och jag vet faktiskt inte varför. Därför var det inte så förvånande för oss att båda våra barn blev just tjejer.

Fördelar med att veta könet på barnet

Vissa tycker att det blir lättare att förbereda sig mentalt på vad som händer efter födseln. Så var det verkligen för mig/oss. Det blev som att bebisen fick en liten till pusselbit av sin identitet genom att vi fick reda på att det var en hon.

Andra tycker om att veta på grund av att familjen redan har flera barn sedan tidigare. Det kan vara kul för det/de andra barnen att veta. Det kan även vara spännande att ta reda på om den första pojken eller flickan kommer nu. Vissa upplever skillnad på om de får en pojke eller flicka. Det är ingenting fel med att vilja sätta sig in i känslor och förberedelser i god tid.

Lästips: Packa BB-väskan – mina bästa tips efter två genomförda förlossningar

För en del par handlar det om att ha kontroll. Inte på ett negativt sätt, utan för att de har planerat det mesta i sina liv. Att ha en faktor som är okänd kan skapa onödig stress. I dagens samhälle är det vanligt att lägga upp ett schema och ha kontroll. Varför då inte även med din graviditet? Att du sedan förlorar mycket av din kontroll när barnet väl är fött är en annan sak. För små bebisar gör precis som de vill, oavsett om de är flickor eller pojkar.

Vad gör man när ena parten vill veta kön och andra inte?

Han eller hon partner vill inte veta kön på bebisen
Ibland har man olika behov och då är det viktigt att försöka mötas.

Det kan vara lite komplicerat om bara den ena parten vill veta i förväg om det blir en pojke eller flicka. Här är det viktigt att kommunicera med varandra. Att förklara varför du känner si eller så. Samtidigt bör du försöka se din partners sida av saken. Varför vill hen veta/inte veta vilket kön barnet har? Det kan ju finnas väldigt starka skäl som du kanske kan acceptera.

Läs även: Bästa babyleksakerna för nyfödda

Om den ena parten får reda på vilket kön det är så kan det vara nog så svårt att hålla tyst. Det är så lätt att försäga sig och kalla bebisen för han eller hon. Så att låta alla få som de vill kan vara ett problem. Helt klart så går det, men för det mesta kan det vara enklare som ni kommer fram till en överenskommelse.

Hur blir det mest rättvist?

Ett barn är en förening mellan två människor. Det är en blandning av både mamman och pappan. Därför har båda föräldrarna vissa rättigheter, och även skyldigheter. Det är sant att mamman bär på barnet, får gå igenom ganska jobbiga situationer innan barnet äntligen är fött (det ska gudarna veta haha). Men det är en enorm omställning även för pappan. Speciellt om det är fråga om första barnet.

Visste du: Så vet du vilken ögonfärg bebis kommer att få

För en del män är det lättare att ta in det hela om de vet vad det är för kön. När de kan tänka framåt i tiden och se sin lilla tjej eller pojke framför sig. Även om de är starkt inblandade i graviditeten på alla sätt och vis så är det annorlunda för dem än för mamman. För oss var det viktigare för mig än för min man att ta reda på bebis kön vid första graviditeten. Då han inte var emot det blev det jag som fick min vilja igenom.

Det är även vanligt att ena personen ger med sig som en present till sin partner. Det är en gåva att få veta, alternativt inte känna till, vilket kön ditt första barn kommer att ha. Ni kan ju också komma överens om att vartannat barn ska ni ta reda på könet, och vartannat inte. Ett parförhållande handlar alltid om kompromisser, om tillfällen att visa varandra kärlek.

Hur tidigt kan man ta reda på könet på barnet? När kan man se kön på bebisen? Vilken vecka?

För de som vill veta könet på bebisen så är det alltid en stor fråga om hur länge de måste vänta för att få veta. Du kanske väljer att själv ta ett blodprov eller urintest för att så fort som möjligt få veta om det är en flicka eller pojke. Dessa kan göras tidigt, när du bara har varit gravid ett par månader.

Många anser att ultraljud är det säkraste sättet att få reda på könet. Och då är det vecka 20 och framåt som är det bästa. Om barnet nu samarbetar och lägger sig på rätt sida. Annars kan det vara svårt även för en erfaren barnmorska.

Kan man ta reda på kön via blodprov?

Ta reda på kön blodprov
Du kan ta reda på bebisens kön tidigt med hjälp av blodprov – men det får du bekosta själv.

Ja, faktum är att det faktiskt är det säkraste settet att ta reda på barnets kön under graviditeten. Under lång tid var ultraljud det enda sättet att få reda på barnets kön. Och då inte förrän graviditeten hade framskridit en hel del. Nu kan du via ett blodprov få veta om det är en liten pojke eller flicka där inne. Redan så tidigt som i sjätte veckan. Alltså inte så långt efter att du kommit underfund med att du väntar barn.

Det är mammans blod som analyseras. För redan från början så kommer det att finnas små bitar av barnets DNA i hennes blodström. Laboratoriet kan då se vilket kön det blir. Den här sortens test är ganska dyrt, du brukar få betala flera tusen kronor för att veta om det blir en pojke eller flicka. Detta är alltså inget som vården i Sverige står för. En del föräldrar anser att det är bättre med ett blodprov än ultraljud, även om detta kan vara viktigt av andra anledningar.

Kan man ta reda på barnets kön själv med något test?

urintest kön bebis hemmatest usa
Detta urintest marknadsförs som ett hemmatest för att veta könet på bebis.

Det ovan nämnda blodprovet är något du själv kan göra. Framför allt eftersom det inte erbjuds av landstinget utan du får göra det privat. Men nu finns det ett ännu enklare test du kan göra.

Genom att testa din urin kan du veta om det är en flicka eller pojke. Det här testet säljs från USA, men det går att beställa på nätet. Om det är en pojke visar urinen grönt, för flickor blir testet orange. Det tar bara tio minuter att få svar, nästan lika snabbt som när du först kollade om du var gravid eller inte.

Testet ovan hittar du HÄR.

KUB ultraljud kön – kan man se så tidigt?

Ibland kan det kännas viktigt att utreda om barnet är friskt lite tidigare i graviditeten. Du kanske är i en riskgrupp och vill vara säker på att det inte föreligger någon kromosomavvikelse. KUB erbjuds även till kvinnor över en viss ålder – olika landsting har olika regler för detta. Har du större riskfaktorer kan det bli aktuellt med ett blodprov, och väldigt tidigt ultraljud.

KUB ultraljud görs vanligtvis i vecka 11 fram till 14. Blodprovet kan tas så tidigt som vecka nio. Tillsammans kan de ge en indikation på om barnet har kromosomfel eller inte. Framför allt är det Downs syndrom man ser efter, men inte bara.

Läs även: Järnbrist under graviditet – varför jag rekommenderar andra järntabletter än Niferex och Duroferon

Vid KUB ultraljud är det oftast lite för tidigt för att kunna se barnets kön, men det är i vissa fall möjligt. Fostret är inte tillräckligt utvecklad ännu för att du kan se könsorganen. Du kan få ett förslag, men det är inte så tillförlitligt. Därför väljer flera barnmorskor att inte säga något.

När vi gjorde KUB med vår andra dotter Mila var vi helt säkra på att det skulle bli en kille. Barnmorskan sa ingenting, men när vi tittade på bilderna hemma såg vi (och alla andra vi visade bilden) för en tydlig snopp. Se själv här på bilden:

Se fel kön på ultraljud
Visst ser det ut som att vår dotter hade en snopp på KUB ultraljudet?

Ta reda på kön ultraljud – RUL (rutinultraljud)

Det här är nog fortfarande det vanligaste sättet att få reda på vilket kön barnet har. Du får vanligtvis ett ultraljud i vecka 18 eller en av de följande veckorna. Då är bebisen så pass utvecklad att det inte brukar vara några problem att se dess könsorgan.

Syftet med ultraljudet är naturligtvis inte att få reda på om det är en pojke eller flicka. Det handlar om att få se att barnet mår bra och utvecklas som det ska. På sina håll är vårdpersonalen lite motsträvig när det kommer till att berätta om barnets kön. Kanske för att det inte är den direkta anledningen eller fokus på undersökningen.

Även för dig: Är bärselar säkra för nyfödda?

Men om det är möjligt så brukar de berätta. Om det är vad föräldrarna vill. Mycket beror ju på hur bebisen ligger i magen och andra faktorer som kan göra det enklare eller svårare att se könet.

När jag sa till barnmorskan att vi redan visste att vårt andra barn (Mila) skulle bli en pojke, då skrattade hon bara och sa nej. Hon kunde svära på sina 25 år i yrket att vi skulle ha en dotter till – och hon hade så klart rätt! Tänk att bilderna kan visa så fel, eller att våra ögon tolkar tokigt.

Hur ser man kön på ultraljud?

Redan tidigt så börjar könsorganen utvecklas. Du kan alltså se att pojken har något som sticker ut från kroppen och att flickan har blygdläppar. Det är egentligen ganska fantastiskt om du får en riktigt bra bild.

Det är klart att ibland så är det inte så lätt att tyda ultraljudet. Bebisen måste ju ligga i rätt position för att du ska kunna se. Därför så kan det bli en besvikelse, såvida du inte bokar in ett privat ultraljud bara för att få se könet. Då försöker de lite extra och ger helst inte upp innan de har det klart för sig.

Hur kan man tyda könet på ultraljud? 

Det är inte alltid så lätt att veta om det är en pojke eller flicka. Men ibland så vänder sig bebisen och du får en klar bild av könsorganen. Du kan då se att pojken har en liten penis. Superliten men ändå märkbar.

För flickor så ser man efter den lilla slidan. Den är nästan inte märkbar, mest som ett litet streck. Ibland är det kombinationen av det lilla strecket tillsammans med att det inte syns någon penis. Inte en allt för säker vetenskap, men ofta så vet personalen vad de ska se efter.

Lästips: Packa förlossningsväskan – detta är måsten att ta med till BB

Vilket kön är lättast att se på ultraljud?

Till en början så ser alla barn så gott som likadana ut. Det tar tid för alla organ och kroppsdelar att utvecklas. Ofta så kan det vara svårare att vara riktigt säker på om det är en flicka, eftersom penisen växer ut lite senare. Sköterskan försöker se efter de tre små linjerna som är en del av slidan. Och framför allt så ska ingenting sticka ut från könsorganet.

Det kan hända att bebisen ligger annorlunda när det är dags för nästa ultraljud och då kan prognosen bekräftas.

Väntar du en pojke eller flicka?

Könet på barnet
Barn är ganska könlösa, vi får inte glömma att kön även är en social konstruktion. I slutändan spelar det ingen roll om det är en pojke eller flicka – det viktigaste är att hen är frisk!

Snippa eller snopp är den stora frågan som många föräldrar ställer sig. Inte för att det alltid spelar så stor roll, men för att det är roligt att veta. En del känner att de kan föreställa sig barnet och dras närmare varandra om de vet vad det blir. Andra vill kunna köpa kläder och saker i en viss färg. De vill vara klara och förberedda när det är dags för förlossning.

Barnmorskan som gör ultraljudet är tränad i att tyda de ganska suddiga bilderna. De vet vilken vinkel som visar könet på allra bästa sätt. Sedan kan du ha otur och bebisen vill inte vända rätta sidan till. Det är ett vågspel, och du får inte alltid en klar bild.

Vid privata ultraljud som görs helt enkelt för att avgöra könet brukar du få skriva under ett papper på att du accepterar svaret. Det är en fråga om att tyda ultraljudet. Men de har som sagt stor erfarenhet av det här och brukar inte ha fel. Då säger de hellre att de inte kan se ordentligt.

Många föräldrar är intresserade av att veta så tidigt som möjligt vilket kön barnet har. Och forskningen går framåt med stormsteg. Idag är det ganska troligt att du vet vad du kommer att få långt innan det är dags. I framtiden – ja då kanske vi väljer kön redan innan vi blir gravida? Vem vet?

Särskilt för dig: Bästa gravidkudden – en recension av BBhugme

2 comments
0

You may also like

2 comments

M March 30, 2021 - 5:57 pm

Jag och mannen väntar vårt 3e barn nu i sommar och det här med kön är så spännande tycker jag. Vi har försökt att ta reda på kön under alla graviditeterna. Det har inte varit lätt alla gånger. Första barnet var envist. Vi fick höra allt från att det var en pojk (RUL), vid tillväxtultaljudet senare var det en tjej och därefter visste de inte och i vecka 32 på tillväxtultraljud fick vi besked att det garanterat var en pojk och det var det. Andra barnet låg och visade upp sig så fint vid RUL så där behövde barnmorskan inte säga utan bekräftade det efter vi sa att det var en flicka, ut kom en tjej. Nu är vi i v.25 med barn nr 3. Vid RUL kunde man inte se för navelsträngen låg mitt mellan benen och vid första tillväxtultraljudet så sa läkaren att hon gissar på pojk men var inte säker. Och utifrån vad hon visade så har jag själv ingen aning faktiskt. Så det blir till att hålla utkik vid kommande ultraljudsundersökningar så får vi se när man får reda på det den här gången. Jag som trodde att det var svårare att tyda flickfoster än pojkar. Ack så fel jag har haft…

Reply
Sofia March 30, 2021 - 6:33 pm

Åh vad spännande! Ja, det kan verkligen vara så olika. Ibland syns det jättetydligt och ibland är bebis lite sneaky och gömmer. Du får gärna skriva och berätta vad det blev. Lycka till med allt! /Sofia & Rodrigo

Reply

Leave a Comment