fbpx

Tappa hår efter graviditet – vad det beror på & vad du kan göra!

by Sofia
Tappa hår efter graviditet amning

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är ganska vanligt att tappa hår efter bebisen fötts. Ibland bara lite grand, men en del kvinnor upplever hur hela sjok kommer ut. Det är naturligtvis inte så roligt, speciellt nu när du börjar kunna använda vanliga kläder och känner dig lite mer normal i kroppen. Men även håravfall är något helt naturligt. Ofta är det relaterat till din graviditet, amning och alla de stora förändringar som du gått igenom. Sedan finns det ju ett och annat du kan göra åt det.

Håravfall efter graviditeten – vanliga anledningar till postpartum håravfall:

Det finns i princip tre olika orsaker till att du tappar hår efter förlossningen. Många gånger så beror det på amningen, stress eller vitaminbrist. De här är de vanligaste orsakerna. Sedan har det mycket att göra med hormonerna, som ju styr det mesta i det här sammanhanget.

Tappa hår efter graviditet
Det är väldigt vanligt att tappa hår efter graviditet. Vanligtvis beror det på två orsaker: stressen som är förknippad med att bli mamma och att vi faktiskt fäller hår som egentligen skulle lossnat under graviditeten.

Samtidigt så har många fått tjockare och längre hår under sin graviditet. Det är inte alls ovanligt att njuta av sitt utseende under graviditeten. Tjockare hår och bättre hy – den där gravid-glow:en som alla pratar om.

Läs även: När börjar barn att krypa?

För när du väntar barn så påverkar hormonerna håret att stanna kvar längre i sin växt-och vilofas. Det gör att du förlorar mindre hår under den tid du är gravid. När du sedan har fött så går kroppen tillbaka till det vanliga. Du börjar då tappa de extra hår du fick under graviditeten. Eftersom en del kvinnor kan få runt 35% mer hår när de väntar barn så är det en hel del som ska bort efteråt. Tyvärr är det inte ovanligt att du förlorar mer än du fick. Men det är bara under en begränsad tidsperiod.

Tappa hår amning

Kvinnor upplever flera förändringar när de väntar barn och även efteråt när de ammar. Kroppen reagerar inte på samma sätt som innan de blev gravida. Det här beror bland annat på att fokus nu har flyttats till bebisen. Allt du äter, dricker och gör används för att din bebis ska må bra. Först när bebis ligger i magen, och sedan när du börjar amma hen.

Rekommenderat: Så blir du av med skorv hos bebis och barn

Bröstmjölken är något av en superföda, just för att så mycket näring går till att tillverka den. Det är alltså inte så konstigt om det blir mindre över för mamma och hennes hår. Hormoner och en form av näringsbrist kan vara orsaken till att du tappar hår när du ammar. Trots att bebisen dricker så lite mjölk.

Tappa hår stress

Tappa hår stress
Att bli förälder är stressigt. Att gå igenom en förlossning är ett trauma för din kropp och många med mig kan instämma med att sömnbristen gör att vi blir trötta och stressade.

Inte bara nyblivna mammor märker hur håret faller av när de är stressade. Här har du en direkt länk mellan hur du mår psykiskt och hur din kropp känner av det. All stress är naturligtvis inte negativ. Men när du har en liten bebis så upplever du verkligen vad det innebär att önska sig fler timmar om dygnet. Du är konstant trött och hinner aldrig riktigt i kapp.

Samtidigt så upplever du säkert något av den allra största lycka som existerar. Dina känslor är upp och nervända, för att inte tala om allt som du vill hinna med. Lägg sedan till de där hormonerna som fortsätter att påverka dig på olika sätt och vis. Det är alltså inte så konstigt om du tappar en del hår.

Lästips: Bästa skötväska-ryggsäcken i olika priskategorier

Försök att ta det lite lugnare om du kan, vilket är lättare sagt än gjort. Speciellt om du redan har andra barn som också behöver din uppmärksamhet. Tala ut med din partner och se vad ni kan göra för att det ska vara mindre stressigt. Kanske finns det någon som kan hjälpa dig ibland så du får vila lite mer.

Tappa hår vitaminbrist

Det här hänger ganska mycket ihop med amningen. Som redan nämnts så lägger kroppen ner allt på att bebisen ska må bra. Mamman måste ta hand om sig själv. När du ger så mycket till ditt barn är det lätt hänt att du själv får näringsbrist. Speciellt som du kanske inte sover så bra och inte orkar motionera så mycket.

Har du haft en svår graviditet kanske du även är lite extra skör. Det som är viktigt nu är att du kontrollerar hur du mår. Ta inte för givet att alla mammor tappar håret, utan kolla upp dina blodvärden. Du kanske har vitaminbrist, något som är relativt enkelt att rätta till. Att regelbundet ta multivitaminer är mitt bästa tips. Jag tar dessa som är speciellt framtagna för ammande kvinnor:

Vitaminer amning multivitamin

Baby & Me 2 Postnatal Multi är ett multivitamin för ammande kvinnor. Tillskottet är tillverkat av whole foods, vilket gör det naturligt till skillnad från många andra väldigt kemiska produkter på marknaden. Särskilt innehåller dessa vitaminer för amning kolin, lutein och moringa.

KÖP HÄR

När jag inte ammar går jag tillbaka till mina vanliga vitaminer:

One daily multivitamin bäst i test
Jag har tagit One Daily från Innate i flera år nu och kan faktiskt inte tänka mig andra multivitamin. Visst de är lite dyrare, men jag har minskat ner antalet förkylningar (så jag brukar skämta att jag tjänat igen på det).

KÖP HÄR

Tappa hår efter graviditet – hur länge?

Ofta startar håravfallet igång några månader efter ditt barns födsel. Ungefär när du trodde att kroppen började bli normal igen. Och det är faktiskt just det som händer. Den återgår till ungefär det samma som tidigare. Därför faller de extra håren du fick under graviditeten av och ibland även lite till.

Men det är tröstande att komma ihåg att även det här är något som går över. Sakta men säkert kommer hela din kropp att gå tillbaka till hur den var FB – före bebisen. Det kan ta upp till ett år, men du når fram. Även om det kanske inte är så roligt att tappa håret, så vet du i alla fall att det snart är över.

Sluta tappa hår efter graviditet

Sluta tappa hår efter amning
Det är viktigt att söka stöd om du mår dåligt. Att prata med en vän är väldigt bra.

Inte alla upplever ett helt år när de förlorar hår och känner sig konstiga. Det kan gå mycket snabbare än så att sluta tappa håret. Speciellt om orsaken är stress eller vitaminbrist. För då kan du ju göra något åt det själv. Ibland kan det vara andra saker som förorsakar håravfall. Det är ganska vanligt att få problem med sköldkörteln under en graviditet, något som sedan fortsätter efteråt. Här kan du ha orsaken till att du tappar håret. Få ordning på körteln så kommer du att sluta förlora hår.

Med andra ord så är det viktigt att följa upp. Gå på kontroller och ställ frågor till doktorn. Ta gärna ett blodprov eller två för att hålla reda på din hälsa. Även om allt rör sig kring bebisen så är mamman också viktig.

Förhindra håravfall efter graviditet

Du kan prova på lite olika saker för att slippa tappa så mycket hår. Först och främst gäller det att få i sig all den näring som behövs. Ta vitaminer eller andra tillskott och försök äta så sunt som möjligt. Det här är ju även något som gäller oavsett om du fött barn eller inte. Men en graviditet sliter lite på kroppen. Likaså om du väljer att amma ditt barn. Därför så behöver även din kropp lite extra omsorg, speciellt efter förlossningen.

Läs även: Bästa typen av febertermometer för barn

Du kan också skaffa dig bra hårvårdsprodukter. Balsam och inpackningar som skyddar ditt hår. Undvik gärna att färga eller styla håret allt för mycket, för det sliter också på det i onödan. Bara en sådan sak som att gnugga håret med handduken för att torka det är något du bör undvika.

Tunnare hår efter graviditet – hur få tillbaka håret?

Allt verkar följa sitt eget schema när det kommer till hormoner och sådant som hör till när du blir mamma. Efter ett tag så kommer du att sluta tappa håret. Det blir ungefär som det var innan du blev gravid igen. Om inte så kan det vara något helt annat som är fel, och som du bör kolla upp.

Rekommenderat: Kan babypuder och talk orsaka äggstockscancer?

Även när du inte har fött barn så är ju ett friskt hår beroende av att du äter väl och tar hand om dig själv. Stress och föroreningar påverkar alla, och ännu mer så när du redan har hormonella förändringar. Det är lätt att låta bebisen få ta all tid och ork. Men om du kan så försök även lägga ner lite extra omsorg på dig själv.

Alopecia efter graviditet

Alopecia efter graviditet
Alopecia efter graviditet är ovanligt men det förekommer. Det finns dock inget tydligt samband med graviditet även om det kan vara hormonerna som spökar, däremot finns en tydlig koppling med stress. Att få barn är på många sätt en stress för både kropp och knopp. Stressen innebär på många sätt ett hormonpåslag som kan vara kopplat till Alopecia.

På fackspråk så kallas håravfall för alopecia. Det finns som sagt ingen direkt lösning på problemet, förutom att sköta om det hår du har kvar. Läkarna tror att det hänger ihop med hormonerna, och de ligger ju bakom mycket som händer i kroppen (framförallt hos oss kvinnor).

I sig självt är det inget farligt att tappa håret eller få alopecia. Men det kan göra att du känner dig ful eller ledsen. Det är dock väldigt vanligt och du kan få en hel del stöd på olika forum eller grupper. Alla människor är vackra – glöm inte det!

Slutar håravfall efter amning?

Håravfallet är inte alltid direkt relaterat till amningen. Ibland kan det ha andra orsaker. Så även efter du har slutat amma kan det fortsätta en tid. Det verkar som att kroppen bara behöver gå igenom vissa faser för att bli normal igen. Med tanke på vilket mirakel det är att du bär en bebis inom dig i så många månader så är det inte så konstigt om kroppen blir påverkad av processen.

Samtidigt så kommer all näring du får i dig att gå till dig själv när du slutar amma. Bebisen klarar sig själv och nu satsar kroppen helhjärtat på dig igen. Därför kan du bli lite starkare och få bättre hår när du slutar amma.

Vad är amningslugg och varför får man det?

Varför får man amningslugg vad är det
Bloggaren Isabella Löwengrip visade upp sin amningslugg på sin blogg (Bildkälla).

Det verkar som att de flesta tappar håret med början från framsidan. Hårfästet drar sig tillbaka och du kan nästan bli lite kal. När det sedan börjar växa ut igen så blir det som en liten lugg där framme. Så även de som aldrig haft lugg tidigare upplever nu en period med amningslugg.

Den där luggen är dock ett tecken på att håret börjar återgå till det vanliga. En del blir sig aldrig helt lika, men du kommer i alla fall att slippa håravfallet.

Hårvitaminer amning – kan man ta biotin / priorin när man ammar?

Ja, du kan ta hårvitaminer även när du ammar. Fråga dock alltid din barnmorska innan du tar något tillskott. Priorin är ett tillskott som bland annat innehåller biotin. Det har en härlig blandning av hirs, vetegroddsolja, B-vitamin och aminosyror. Allt det här ger näring och styrka åt håret, ända ner från rötterna. Och som tur är så kan du ta det även när du ammar. Det skadar inte bebisen på något sätt. Men för att vara på den säkra sidan bör du kolla med din barnmorska först!

Det kan alltså vara till hjälp att ta vitaminer om du vill undvika håravfall. Kroppen behöver alla den hjälp den kan få. Samtidigt så vill du vara försiktig med vad du petar i dig när du ammar. Allt går ju över till bröstmjölken och till din bebis.

Hårvitaminer biotin

Biotin har bevisad effekt mot håravfall. Jag har själv inte provat Biotin men en av mina nära vänner har varmt rekommenderat detta kosttillskott. Det är inte heller så dyrt och därför tycker jag att det är värt att testa. Även om det tycks vara ok att ta Biotin när du ammar så tycker jag alltid att man ska vara extra försiktig. Fråga alltid din barnmorska innan du tar tillskott och fortfarande ammar. Personligen tycker jag att det är bättre att vänta tills du slutat amma.

KÖP BIOTIN HÄR

Vanliga frågor:

Här har jag samlat svaret på några vanliga frågor om håravfall i samband med graviditet, förlossning och amning.

Varför fortsätter jag tappa hår efter avslutad amning?

Helt enkelt för att det tar tid för kroppen att återgå till det normala. Graviditet och amning suger ur dig alla de resurser du har. För att hjälpa dig själv och ditt hår bör du bara fortsätta med att äta sund mat. Ta vitaminer och andra tillskott så kommer du snart att märka hur håret blir tjockare och får en bättre lyster.

Plus att det ju inte alltid är just amningen som förorsakar håravfall. Det är vanligtvis en kombination av hormoner och brister i kroppen. Amning är bara en del av det stora hela. Så ha tålamod och se fram emot den dag då ditt hår blir normalt igen. Pröva på ett nytt och fräscht balsam, klipp dig i en ny frisyr som ser bättre ut när du har tunt hår. Gör allt du kan för att känna dig snygg, det är en övergående fas som snart rättar till sig.

Är det vanligt att få mörkare hår efter graviditet?

Det sägs att du kan få mörkare hår när du varit gravid. Men finns det någon vetenskaplig grund att stå på? Blir håret verkligen mörkare på grund av graviditeten?

Ja, det kan faktiskt hända. När du är gravid så ökar pigmenteringen i håret, och det göra att håret blir mörkare. Men du kan också få gråare hår, eller rentav lockigt. Det finns inga gränser för vad graviditetshormonerna gör med ditt hår.

Du kanske märker av det speciellt om du har färgat håret tidigare. Helt plötsligt så fungerar inte samma nyans, utan du måste ta en nivå mörkare. Det handlar alltså om en permanent förändring, som sitter i sig.

Slutord om håravfall efter graviditet och amning

Det är alltså fråga om stora förändringar i din kropp. Håret kanske blir mörkare, du tappar det och får lugg. Inte alltid i den ordningen, men allt är möjligt. Om det inte finns någon medicinsk orsak till ditt håravfall så beror det troligtvis på hormoner, stress och eventuellt amningen. Med andra ord sådant som kommer att lägga sig. Det känns som en evighet men inom ett år borde du vara tillbaka till det normala.

You may also like

Leave a Comment