fbpx

Tårta barnkalas: fina tårtor som du kan göra själv! (olika teman)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Börjar det närma sig barnkalas? En given del av de flesta barnkalas är så klart en fin och god födelsedagstårta! Oavsett om ni planerar bjuda hela grannskapet eller bara närmaste familjen så kan det vara kul med en lite extra speciell tårta.

Dock kan det kännas svårt att efterlikna alla dessa fantastiska tårtor som vi får se i sociala medier och på tv. Jag var också i den sitsen för ett tag sedan, men efter lite efterforskningar så känns helt plötsligt tårtbyggandet allt mer överkomligt! Jag tänkte idag dela med mig av några tips och idéer kring att göra en egen födelsedagstårta till sitt barn.

Tårta till barnkalas: hemmagjord eller köpa?

Den eviga frågan – köpa färdigt eller göra själv? Att baka en tårta är i sig inte så svårt, men det är lätt att vilja välja den enkla vägen och beställa eller köpa en tårta från ett proffs. Jag vill istället uppmana till att åtminstone försöka göra en egen födelsedagstårta. Det värsta som kan hända är att det blir lite fel och att du antingen får göra om eller ta en tur till ett bageri.

Att baka en egen födelsedagstårta till barnkalaset blir dessutom ofta billigare. Det kanske tar lite tid, men den tiden är både lärorik och rolig. När du bakar själv har du dessutom full kontroll över hur den kommer se ut – och vem vet bättre än du hur ditt barn vill ha sin tårta?

Vi som har barn som är kräsna kan också dra fördel av att göra tårtan själv. Inga konstiga eller okända ingredienser behöver användas, och barnet kan till och med få vara med under skapandet av tårtan!

Tårta barnkalas fyllning

När du bakar en egen tårta till ett barnkalas kan du bestämma helt själv (i samråd med födelsedagsbarnet) vilka smaker och vilket innehåll tårtan ska ha. En del av tårtan som är extra kul att bestämma kring är fyllningen!

Fyllning till tårta kan varieras på i princip oändliga vis. Allt ifrån riktigt söta sliskiga krämer till mer matig smörgåstårtefyllning – bara fantasin sätter gränserna. Vill ni ha lite inspiration så kommer här en lista på olika fyllningar man kan ha i en födelsedagstårta:

 • Vaniljkräm
 • Chokladmousse
 • Grädde
 • Bär
 • Lemoncurd
 • Kolasås
 • Färskostkräm/ frosting
 • Inlagd eller färsk frukt
 • Bär/ frukt mos

Tårta hur många bitar?

Det kan vara svårt att i förväg veta hur stor tårta man ska göra eller beställa till sin fest/ sitt barnkalas. Tänk på att angivelser av “antal bitar” ofta är en grov uppskattning baserad på vuxna portioner. Med det sagt så kan det också vara bra att ha i åtanke att barn på barnkalas kan äta mer sötsaker än vad någon vuxen trodde var möjligt…

En tumregel är dock att alltid beställa någon fler bit än antalet gäster. Detta ger möjlighet till att bjuda även spontana gäster, alternativt att ha några bitar över som “rester” efter att kalaset är avklarat.

Olika tårttyper

Om du börjat fundera på en födelsedagstårta till ett barnkalas så har du förmodligen insett hur pass många olika tårtor det finns att välja mellan! Olika bottnar, baser, innehåll och utsmyckningar är bara några av de saker som kan variera.

Här nedan tänkte jag visa lite tips, idéer och recept på tårtor som passar bra till barnkalas!

Glasstårta barn

En glasstårta är en svalkande och rolig tårta som passar perfekt till sommarkalaset! Glasstårtan är dessutom ganska enkel att göra, och även du som inte känner dig hemma på bakning kan lyckas med en glastårta.

Glasstårtan kan göras på många olika sätt. Den enklaste varianten är att bara tippa en bytta typ “Big-Pack” glass (nu är den vegansk vilket gör att den passar fler!) på en tallrik och dekorera med chokladsås och strössel. Vill man istället lägga lite mer energi på sin glasstårta så kan man göra en ordentlig botten och olika lager av glass.

glasstårta barnkalas glass frukt tårta botten
Inspirationsbild: Our Food Stories

För att göra en glasstårta likt den på bilden så gör du så här:

 1. Blanda kexsmulor med smält smör (typ digestivekex eller brago-kex) till en relativt stadig blandning (ca. 75 gram smör till ett halvt paket digestive) Tryck ut denna i botten på en rund (eller valfri) form. Låt botten svalna i kylen.
 2. Ta fram de glassorter du vill använda och låt dem bli lagom varma att arbeta med – de ska inte vara hårda och heller inte helt smälta. Varva de olika smakerna och sorterna med varandra. Vill du göra det lättare att få skarpa kanter kan du frysa tårtan mellan varje lager.
 3. Stoppa ner fruktbitar eller bär i de olika lagren för en extra rolig tårta.
 4. Ställ in hela tårtan med formen i frysen och låt den frysa helt, minst 5 timmar, gärna över natten.
 5. När det är dags för kalas så tar du försiktigt bort formen (det går att värma försiktigt med händerna eller ljummet vatten för att få formen att släppa) och dekorera med frukt, bär, strössel, chokladsås, dekorationer, ljus eller vad du känner för!

Denna typ av tårta kan varieras i oändlighet med olika glassmaker, dekorationer och teman. Istället för kex i botten kan du använda kaksmulor, och istället för dekorationer kan du klä in hela tårtan i ett lager grädde. Bara fantasin sätter gränserna!

Enkel chokladtårta barnkalas

Om barnet älskar choklad så är en chokladtårta ett givet val till födelsedagskalaset! Dock kan det lätt kännas övermäktigt att baka en chokladtårta helt från grunden själv om man inte är en så van hemma-bagare. Som tur är så behöver det inte vara så svårt att få ihop en bra chokladtårta till barnkalaset.

chokladtårta barnkalas baka egen diy snabb enkel

Med hjälp av enkla tårtbottnar och en god fyllning är det lätt att göra en chokladtårta för barn. Jag vill tipsa om detta recept från Jennys matblogg som är lätt att följa och svårt att misslyckas med. Jenny själv rekommenderar även att man gör delar av tårtan i förväg – mindre att tänka på under själva kalasdagen alltså! Receptet har även en fyllning med nutellasmak, mmmm….

Du kan själv välja om du vill göra en “öppen tårta” eller en “stängd tårta” beroende på om du vill lägga till fyllning även på utsidan av tårtan. Båda sätten är bra, och oavsett så kan du sätta fina födelsedagsljus på toppen av tårtan.

Godistårta barn

Om det är något som associeras med födelsedagskalas så är det godis och sötsaker – varför inte lägga dem på tårtan?

Precis som med många andra tårtor så går godistårtan att variera på många olika sätt. Vilka typer av godis som används, hur tårtan dekoreras samt vilken bas tårtan är av är bara några av sakerna som kan skilja sig åt. Till en godistårta är det dock alltid bäst med en neutral grund som passar till de olika sorterna, så som exempelvis vanilj eller mild citron.

godistårta barnkalas födelsedagstårta godis
Inspirationsbilder: Lovely Indeed / One Fab Day

En enklare variant av godistårtan är den till vänster. Den kan till och med barnen vara med och dekorera! Köp barnets favoriter i lösgodishyllan och tryck försiktigt fast dem i frostingen på utsidan av tårtan. Godisarna kan antingen sättas i små mönster runt tårtan, eller som på bilden i en mosaik-liknande variant som till sist täcker hela tårtan.

Vill man köra mer all in kan man ta inspiration från tårtan till höger. Här har godisar, klubbor och chokladstavar staplats på olika sätt för att ge ett lekfullt utseende. Detta kan kräva lite mer tanke, men ett tips är att jobba assymetriskt och på höjden för att tårtan ska bli riktigt lekfull!

Marängtårta barnkalas

En annan klassisk tårta är marängtårtan som även den är enklare än vad den ser ut!

marängtårta för barnkalas frukt bär snabb enkel
Inspirationsbild & recept: Jenny Warsén

För att snabbt och enkelt göra en marängtårta för barn så kan du köpa färdiga marängbottnar i butiken. Dessa dekorerar du sedan med valfri fyllning och topping som barnet gillar. Du kan även kombinera marängbottnar med vanliga tårtbottnar för en tårta med fler lager.

Frukttårta barn

Alla barn gillar inte “vanlig” tårta med grädde, tårtbottnar och dekorationer – dock gillar de flesta barn frukt! Tur då att man kan göra en födelsedagstårta av frukt till barn.

vattenmelon tårta tårta av melon frukttårta kalas
Inspirationsbild: Cooking LSL

Det enklaste sättet att bygga upp själva grunden för en frukttårta är med någon stor frukt så som exempelvis vattenmelon. Melon håller ihop bra och går lätt att skära ur en tårtform från. Blanda gärna olika sorters melon.

När du byggt ihop tårtan är det bara att börja dekorera med annan frukt och bär. Välj de sorter som barnet gillar och som är i säsong. Av fryst frukt eller bär kan du göra en sås eller en flytande toppning. Ett tips för att göra tårtan extra dekorativ är att skära ut frukterna i festliga små former, antingen med kniv eller med pepparkaksform. Melon kan även göras till små dekorativa bollar med en liten sked.

födelsedagstårta frukt frukttårta barn
Inspirationsbild: Food To Love

Olika motiv

Nu när vi gått igenom vilka olika typer av tårtor som man kan bjuda på på barnkalas så är det dags att kolla närmare på hur de kan dekoreras! Här är en bra idé att se till barnets intressen och favoriter. Välj bland de teman som finns nedan, alternativt kombinera olika delar till just ditt barns drömtårta!

Enhörningstårta

Det är många barn som gillar enhörningar. De vackra mytomspunna och sagolika hästarna med horn är både fina och finns i mycket av barnens media och litteratur. Självklart ska enhörningsälskaren ha en enhörningstårta!

tårta enhörning barnkalas
Inspirationsbild: Simply Recepies

Som tur är så är det ganska lätt att själv göra en enhörningstårta hemma. Börja med att göra en vanlig enkel tårta med barnets favoritsmaker. Frosta den med en vit frosting alternativt ett vitt marsipanlock och försök få den hyfsat slät (lite bubblor och ränder gör inget). Hornet och öronen kan lätt skapas med hjälp av stora och små glasstrutar – alternativt med urklippta pappersbitar som rullas ihop till koner.

Det vackra regnbågshåret på tårtan ovan kan kräva lite övning, men med rätt verktyg går det som en dans. Skaffa bra spritspåsar med en taggig pip. Fyll påsen med frosting i olika färger utan att blanda ihop de olika färgerna. Pressa sedan ut små toppar över tårtan så blir de i olika regnbågsaktiga färger!

Regnbågstårta barnkalas

Förutom enhörningar så gillar också många barn regnbågar! Färggladheten drar verkligen ögat till sig.

tårta regnbågslager tårtbotten olika färger
Inspiration: Bunsen Burner Bakery

En regnbågstårta kan göras på flera olika sätt. Ett sätt är genom att göra själva insidan till en regnbåge. Då blir varje tårtbit regnbågsfärgad på insidan! Detta görs genom att baka tårtbottnar med olika färger. Använd färger som är särskilt till för bakning och övergrädda inte bottnarna så de blir bruna. Lägg ett lager fyllning eller frosting mellan varje tårtbotten.

Utsidan kan gärna göras lite diskret med en enkel frosting och kanske lite strössel. Regnbågseffekten kommer först avslöjas när man skär i tårtan!

3d regnbåge tårta regnbågstårta barnkalas
Inspirationsbild: Pinterest

Man kan även göra en tårta som har formen av en regnbåge! Detta är relativt enkelt. Köp runda tårtbottnar och dela dem på mitten. Lägg bottnarna på högkant och fyll/ dekorera som vanligt – vips har ni en 3D regnbågstårta!

En tårta med regnbågstema kan dekoreras med godis och frukter i regnbågens alla färger. Gör antingen traditionella regnbågar, eller sätt ihop färgerna i andra konstruktioner.

Biltårta

Tut Tut – Här kommer bilen! En biltårta är något som många barn drömmer om, kanske kan den drömmen slå in i år?

biltårta göra själv tårta som ser ut som en bil
Inspiration: Richs

En biltårta gör sig kanske allra bäst i 3D modell – vilket inte är så svårt som det kan verka! Två halva tårtbottnar kan läggas ihop som på bilden ovan och med enkla medel börja likna en bil. Skär ut en bit för bilens huv/ vindruta och du har genast en enkel bil. Klä in i marsipan eller frosting och glöm inte att fylla den med något gott. Dekorationerna på utsidan kan göras med marsipan eller särskilda dekorationspennor för bakning.

Om barnet har en favoritbilmodell så kanske ni kan försöka efterlikna just den. Då är kanske Volvos kantigare modeller lättare att åstadkomma än små kurviga sportbilar…

bilbana tårta biltårta barn födelsedag födelsedagskalas
Inspirationsbild: Aaron Karina

Man kan även göra en bilbana uppepå en annars vanlig tårta! Banan kan du göra av frosting eller marsipan, och gräset spritsar du lätt ut med spritspåse. Bilarna behöver inte vara av det ätbara slaget – det går lika bra med leksaksbilar!

Dinosaurietårta

Dinosaurier är ett annat stort intresse hos många av barnen. Vad sägs om en dinosaurietårta till barnkalaset?

3d dinosaurietårta hur göra hemma själv
Inspirationsbild: Wikihow

Även en dino-tårta kan göras i 3D modell. Dock kan det krävas lite mer finlir och precision än exempelvis en bil. Du kan skära ur de olika delarna som behövs ur affärsköpta tårtbottnar, alternativt baka egna i passande formar. Dekorera sedan med dino-färger och gör den antingen söt eller läskig!

jurassic park dinosaurie tårta
Inspirationsbild: Smarty Planning

En enklare variant av dinosaurietårta är att baka en vanlig tårta och att sedan dekorera den som ett dino-landskap. Detta kan vara ett bra tillfälle för att se om Jurrasic Park filmerna för lite inspiration… Chokladsås, kexsmulor och frosting i jordiga färger kan bli en bra stenig och öken-liknande bas. Själva dinosaurierna kan vara i leksaksmodell och placeras på tårtan som dekoration.

Fotbollstårta

Om barnet som fyller år är sportintresserat och gillar fotboll så är en fotbollstårta ett givet val!

fotbollstårta tårta fotboll födelsedagskalas barn
Inspirationsbild: Lulu Kayla

En fördel med att göra en fotbollstårta är att fotbollen i sig redan är rund – vilket gör det lättare att dekorera en rund tårta! Härma fotbollens mönster, antingen som på bilden med utspritsad frosting, eller med marsipanbitar som är utskurna i passande bitar. Kanten mot fatet dekoreras med fördel med grönt utspritsat “gräs”.

Kända barnfigurer

Det finns att köpa tårtbilder och tårtdekorationer med de olika figurerna men det allra enklaste är att ta en befintlig, eller köpa en ny, leksak i plast med figuren. Det är både billigare och mer praktiskt.

Använd gärna färgad marsipan som bakgrund eller för att skära ut olika dekorationer. Att färgsätta grädde är också ett bra sätt att skapa en bra grund för tårtan.

Paw Patrol tårta Skye

Paw Patrol är många barns favoritprogram idag. Det finns många roliga karaktärer och en av de populäraste är Skye!

skye tårta paw patrol barnkalas
Inspirationsbild: Anna Matilda B

En rosa Skye-tårta kan lätt göras med färdigfärgad marsipan eller sockerpasta. Rosa marsipan kan finnas i välsorterade butiker, men annars går det med vit marsipan som man färgar själv. Välkända Odense gör färdiga rosa marsipanlock. Den enda dekoration som egentligen behövs är en liten Skye-figur som sedan också kan bli en present till barnet!

Det finns många olika sätt att dekorera en tårta med Skye på! Allt ifrån olika leksaker och färger på marsipanen, till urklipp av bilder på favoriten Skye.

paw patrol tårta inspiration barnkalas
Inspirationsbilder: Pinterest

Paw Patrol tårta Chase

En annan uppskattad figur från Paw Patrol är Schäfern Chase! Han är ofta klädd i blå dräkt och därför passar det bra med en blå tårta.

paw patrol tårta barnkalas chase
Inspirationsbild: Rather Rude Cards

Precis som med Skye-tårtan kan du dekorera själva tårtan med en bit färgad marsipan eller sockerpasta. Placera sedan en Chase-figur på toppen (alternativt en utskriven bild) och lägg till fler blå och vita dekorationer. I exemplet ovan har man bland annat färgat maränger blå och använt sig av blått strössel.

Babblarna tårta

De mindre barnen är ofta väldigt stora fans av Babblarna – då passar det perfekt med en babblarnatårta!

babblarna tårta barnkalas
Inspirationsbild: Pinterest

Babblarna här ovan ser ut att vara gjorda antingen i marsipan eller sockerpasta vilket gör dem både ätbara och att de passar väl in med resten av tårtan. Om du inte har tid eller möjlighet till att göra/ köpa ätbara figurer så går det precis lika bra med leksaksfigurer!

Här nedan ser du fler exempel på hur du kan dekorera en babblarna-tårta med godis, spritsad frosting, färgglada prickar och leksaker.

babblarna födelsedagstårta barn didi dada
Inspiration: Pinterest

Sonic tårta

En karaktär som funnits med oss i många år nu är Sonic. Den lilla snabba igelkotten i blått och vitt – visst passar även han bra på en tårta!

sonic tårta barnkalas
Inspiration: Dragonflies At Dawn

På bilden ovan ser vi hur det faktiskt är möjligt att skapa ett Sonic-huvud i tårtform med enkla medel! Skär till två paket tårtbottnar till rätt form och dekorera sedan med färgad frosting alternativt marsipan. De fina svarta linjerna är enklast att få till med en penna/ tub särskilt anpassad för tårtdekoration.

Baby shark tårta

Baby shark du du du du… Låten som så lätt fastnar i huvudet finns även som figur. Självklart kan även den bli en fin tårta!

baby shark födelsedagstårta hajtårta barn
Inspirationsbild: Wholesale Party Supplies

Bilden ovan är egentligen en reklambild för ett set med tårtdekorationer för just en baby shark tårta. Dock skulle jag inte uppmuntra någon att köpa ett sådant då det är otroligt lätt att göra själv. Du behöver bara färgad kartong/ papper i gult, vitt, svart, rött och rosa. Rita upp och klipp ur bitarna och stick sedan ner/ fäst dem på tårtan som du dekorerat med gul och vit frosting. Vips – en billig och söt födelsedagstårta!

Roblox tårta

Det finns många spel som är populära bland våra barn, ett av dem är Roblox!

roblox tårta barnkalas tv spel datorspel
Inspirationsbild: Hadies Cupcakes

För att göra en enkel men ändå rolig robloxtårta kan du klippa ur bilder från spelet och fästa på en annars enkel tårta. Man kan även köpa små leksaksgubbar i Roblox-modell, alternativt försöka härma loggan med frosting på tårtan. På bilden ovan har man bland annat använt sig av strössel och frosting i olika färger för att ge tårtan lite mer liv.

Minecraft tårta

Även minecraft är ett populärt spel och ett vanligt födelsedags-tema för barn – som tur är så är det lätt att göra en minecrafttårta hemma själv!

minecraft tårta gräsblock födelsedagskalas barn
Inspirationsbild: Cakes By Louise

Fördelen med just Minecraft är att hela spelet är uppbyggt av små block. Block är lätta att skapa och härma själv! Gör en kubformad tårta och du är snart klar. För att göra ett gräsblock behöver du dekorera med fyrkanter i grönt och brunt. Fyrkanterna kan du antingen rita dit med frosting eller skära ut från ett ark marsipan.

Möjligheterna är i princip oändliga när det kommer till Minecraft-tårtor! Allt ifrån figurer eller “mobs” från spelet till leksaksfigurer på samma tema. En extra rolig och speciell variant kan vara att göra en tårta som faktiskt efterliknar den tårta som finns i spelet (nedre högre bilden i kollaget nedan), den är inte heller särskilt svår att efterlikna i verkligheten då även den är just fyrkantig!

minecraft tårta barn creeper block datorspel tv spel födelsedag
Inspirationsbilder: Pinterest

Mer tips:

Tårta utan grädde: vad kan man använda istället?

Om du inte vill använda grädde som toppning på tårtan så finns det andra saker att använda istället. Marsipan, sockerpasta eller frosting. Man kan även välja att göra en öppen tårta utan att täcka den. Då räcker det med fyllning som kan bestå av olika typer av fruktmos.

Tips på mjölkfri tårta för barn

Önskar ni göra en mjölkfri födelsedagstårta så finns det idag bra alternativ. Fyllningen kan exempelvis bestå av vaniljvisp baserat på havre, frostingen kan göras med mjölkfri färskost alternativt vegansk grädde. Innehållet i tårtbottnarna går även de att byta ut till mjölkfria alternativ. Här hittar du flera recept på mjölfria tårtor som kan dekoreras för att passa barn.

Recept på äggfri tårta barn

Här finns ett recept på mjölk och äggfria tårtbottnar. Resten av tårtan är lätt att göra äggfri. Vill du göra en marängtårta så går även det bra utan ägg, man kan använda kikärtsspad istället (recept här).

You may also like

Leave a Comment