fbpx

15 tidiga tecken på att förlossningen är nära (nr 15 😲 )

by Sofia
Tecken på att förlossning är nära

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att slemproppen går, du får smärta i nedre delen av ryggen, eller får en bajsnödig känsla – det är bara några av tecken på att förlossningen är nära. Du kan självklart inte exakt förutsäga när du kommer att föda, men det finns tecken på att dina sammandragningar kan vara på väg snart. Alla kvinnor kommer att uppleva tiden innan förlossningen olika, vissa kommer att märka starka tecken på att arbetet är igång medan andra inte kommer inte att ha någon aning!

Observera att informationen i detta inlägg bygger på egna erfarenheter och efterforskning. Jag är inte utbildad sjukvårdspersonal. Tag alltid kontakt med din barnmorska om du har frågor kring just din situation.

Hur vet man att förlossningen är nära?

Det enkla svaret är att det vet man inte! Kroppen kan ge olika signaler som vi ofta feltolkar, en del förlopp kan pågå i veckor eller månader (som förvärkar) och andra typiska saker så som att slemproppen kommer ut eller att vattnet går, kan faktiskt helt och hållet utebli.

Vanliga tecken att lägga lite extra märke till är slemproppen, ökade tarmrörelser, diarré och illamående, sammandragningar, känslomässiga svängningar och extra behov av trygghet (du kanske exempelvis inte känner för att gå hemifrån). Även om inte något av dessa tecken på att förlossningen kan vara på gång, är det möjligt att de är det.

Kom dock ihåg att det inte finns något sätt att veta när värkarbetet ska börja. Varje kvinna och varje graviditet är unik. Så, även om du kanske har en stark intuition kring när din förlossning ska sätta igång, eller om du har förväntningar baserade på vanliga mönster i din familj, är det omöjligt att förutsäga när det sker.

tecken att förlossningen är nära
De där sista veckorna väntar man bara på att få komma till förlossningen och att få träffa den lilla personen som ligger i magen.

Lista över tecken på att förlossningen är nära

Här är de 15 tecken som kan betyda att du snart ska föda:

1. Slemproppen kommer ut

Innan förlossningen kommer igång är det vanligt att slemproppen kommer ut. En slempropp är precis vad det låter som – en propp av slem. Vill du veta mer kring hur slemproppen ser ut ska du läsa mitt inlägg med massor av bildexempel (läs inlägget här). Slemproppen är i alla fall ett lager av slemhinnor, som hålls på plats av livmoderhalsen för att skydda barnet från infektion.

Att den kommer ut betyder att livmoderhalsen börjar bli mjukare och eventuellt öppna upp lite. När livmoderhalsen mjuknar i slutet av graviditeten, sjunker barnet ner och trycker på.

Den kan se lite olika ut, som den är ser den ut ungefär som okokt äggvita. Det är dock vanligt att proppen har inslag av blod, exempelvis om du gjort en hinnsvepning. Slemproppen kan även komma ut i mindre delar, och det kan vara svårt att skilja den från vanliga flytningar (som ofta är extra rikliga mot slutet av graviditeten).

Slemproppen kan dock lika gärna gå i samband med förlossningen, så det är inte säkert att din slempropp “går”. Vid min första förlossning gick jag två veckor över tiden och proppen gick aldrig innan jag blev igångsatt. Vid min andra förlossning gick slemproppen men förlossningen kom inte igång av sig själv ändå. Det kan ta veckor efter att slemproppen går innan förlossningen startar.

2. Ont i nedre delen av ryggen

Tidigt innan förlossningen startar får många kvinnor molande värk i nedre delen av ryggen, vilket kan kännas lite som mensvärk. Det börjar normalt med att du känner det lågt ner i ryggen eller framåt i bäckenet. Ibland inser du inte att det faktiskt är sammandragningar som känns i ryggen eftersom smärtan är hanterbar. Smärtan kommer dock långsamt att bli mer intensiv.

Att du har molande värk och känsla av mensvärk innebär dock inte att förlossningen är nära. Många kvinnor har förvärkar långt innan förlossningen drar igång. Detta är extra vanligt vid omföderskor.

3. Braxton Hicks “övningssammandragningar”

När dina hormoner förändras blir livmoderhalsen mer flexibel och kan börja spännas i en slags övningssammandragningar – något som går under namnet Braxton Hicks. Även om vissa kvinnors förlossningsarbete föregås av en ökad frekvens av Braxton Hicks-sammandragningar, upplever många kvinnor dem inte alls. Endast cirka 10 procent av alla gravida kvinnor får förvärkar.

Vissa gravida kvinnor upplever dessa tidigare under graviditeten och de gör vanligtvis inte ont. Du kanske märker att magen drar ihop sig och spänns. Även om det inte gör ont kan det vara ganska obekvämt.

Börjar dessa sammandragningar bli tätare och intensifieras kan det vara ett tecken på att förlossningen är nära.

Om du har mycket sammandragningar ska du dock se upp. Ofta är en ökning av Braxton Hicks-sammandragningar ett tecken på att du är uttorkad eller behöver vila. Försök att stressa ner och ta ett extra glas vatten.

4. Lös i magen

Att bli lös i magen eller få diarré nära ditt barns beräknade förlossningsdatum kan vara ett tecken på att förlossningen är nära. Denna “tömning” anses vara naturens sätt att göra plats för barnet.

Ofta märker gravida kvinnor ganska tydligt av detta skifte eftersom den tredje trimestern brukar innebära förstoppning för många. Att det helt plötsligt blir lättare att tömma magen kan alltså vara ett tecken på att du kommer ha din bebis i din famn snart.

5. Känslan av att behöva bajsa

Kanske går du faktiskt inte på toaletten oftare – men känner att du behöver. Den ständiga känslan av att behöva bajsa är vanligt innan man föder.

Anledningen till detta är att bebisen fixerar sig och därmed trycker på nedåt. Du kan märka en skillnad i att det blir lite lättare att andas och att halsbrännan lättar eftersom trycket förflyttas neråt istället. Det kan alltså vara både skönt och inte. Tyngdkänslan i bäckenet kan även innebära att det strålar och sticker som en kniv. Så hade jag och det var verkligen inte skönt!

6. Läckage-känsla

Att vattnet går är definitivt ett tecken på att förlossningen är på gång, även om det kan ta mer tid än man tror efter att vattnet faktiskt gått. Många kvinnor läcker fostervatten långsamt, inte alls som på film där vattnet kommer ut som ur en ballong.

Om det gått hål på fosterhinnorna och fostervätskan börjat komma ut, kommer de flesta gravida kvinnor att vara igång med förlossningen inom 24 timmar. Om ditt vatten gått, även om det bara sipprar ut, ska du ta kontakt med din förlossning för att minska sannolikheten för infektion hos ditt barn.

7. Det trycker nedåt i bäckenet

Detta var vi inne på lite under punkt fem. Medan många gravida kvinnor känner smärta, molvärk i ländryggen eller mensvärk, känner andra bara av ett tryck neråt. Det innebär att barnets huvud fixerat sig eller försöker att fixera sig. Magen blir hårdare och det kan bli svårare att gå.

8. Vaginala smärtor

Blixtrar och smärtor i slidan och bäckenet är ett annat vanligt tecken på att förlossningen är på gång. Det orsakas av din bebis position när hen sjunker ner i födelsekanalen. Även om det betyder att du är nära att få träffa ditt barn, betyder det inte nödvändigtvis att förlossning är nära förestående. Det kan ske flera veckor innan du är redo för förlossning.

9. Magen sjunker ner

På slutet av graviditeten sjunker magen ner. Det händer när ditt barns huvud ansluter till bäckenet. Din bebis kan falla ner precis innan förlossningen börjar, eller så kan det hända några veckor innan det är dags. Det är oftast när detta skett som du som gravid börjar vagga som en pingvin, det blir helt enkelt lite svårare att gå.

Läs även: När försvinner den mörka randen på magen?

Tyvärr visar inte tidpunkten för när ditt barns huvud sjunkit ner och fixerat sig exakt när förlossningen stundar. För många förstföderskor kommer sig ditt barns huvud att fixera sig runt vecka 38 , men många barn rör sig ner i bäckenet mycket tidigare än detta. Det betyder inte att de gravida kommer att föda tidigare än de som har en senare fixering.

Den goda nyheten är att när ditt barn fixerar sig blir det mindre tryck på din diafragma, så andningen kan bli lättare och – om du har haft halsbränna – kan den upphöra eller bli bättre.

10. En förändring i dina sömnmönster

Kvinnor kan vara mer vakna innan det är dags för förlossning och vissa kvinnor tycker att de inte kan sova precis innan. Var dock inte säker på att det är förlossningen som gör att du sover sämre, mot slutet av graviditeten sover många kvinnor väldigt dåligt. Det beror ofta på oro och att det trycker på mot urinblåsan.

Rekommenderat: Bästa sovkudden för gravid som även är vår favorit-amningskudde

Andra kvinnor upplever det exakt motsatta, att de sover bättre.

Det är just förändringen som tycks kunna vara ett tecken på att förlossningen börjar närma sig.

11. Starka känslor

Som jag nämnt är inte alla tecken på att förlossningen är nära enbart fysiska. Många blivande mammor upplever känslomässiga förändringar. Det är inte alls ovanligt att tiden innan förlossningen är fylld av starka känslor. Precis som början av graviditeten brukar vara.

Jag minns att jag grät för ingenting, något som inte varit så sedan de där första veckorna av graviditeten. Tänk dock på att det även kan bero på att du är trött och sliten. Har du gått igenom nästan en hel graviditet, vill du inte något hellre än att få träffa ditt barn och kanske att det hela ska vara över. Så emotionella förändringar ska inte tas som ett direkt tecken på att det är supernära förlossningen nu.

12. Extra mycket boande

Ytterligare ett tecken på att förlossningen kommer att ske inom en snar framtid kan vara att du känner ett extra stort behov av att boa. Många kvinnor går runt och städar och fixar, förbereder allt för att barnet ska komma. Vi är inte annorlunda än djuren på detta. Att boa är ett sätt att öka för förutsättningarna att barnet ska få ett bra liv. Så boa på, men se till att vila lite emellan varven – förlossningen kanske är igång snart och då behöver du lite extra-krafter.

Läs även: Inredningstips för flickrum – 15 fina barnrum

13. Oro

Ett annat tidigt tecken på att förlossningen är igång är en oroskänsla i kroppen. Många gravida kvinnor är så klart spända och nervösa inför förlossningen, särskilt om det är din första eller om en tidigare förlossning varit dramatisk, men oroskänslan kan vara kroppens sätt att förbereda sig på det som komma ska.

Mitt tips till dig som känner dig orolig är att testa meditation. Det finns många gratisvarianter av meditation för gravida, exempelvis på youtube. Här kommer ett bra exempel:

14. Dina husdjur vill ständigt vara nära

Jag har inga egna husdjur, men jag har hört från vänner som har det att deras hund eller katt visat tydliga tecken på när förlossningen snart ska starta. Det är vanligt att husdjuren inte vill lämna sin mattes sida, kanske till och med vill sova nära. Det är som djuret vill försvara och ge trygghet, som de känner ett ansvar.

En förändring av hur ditt husdjur beter sig runt dig – att det plötsligt blir mycket tillgivet – kan vara ett tecken på att förlossningen är nära.

15. Din mamma säger att du ska föda snart

Detta är definitivt ett fall av mamma vet bäst. Det finns något visst med kopplingen mellan kvinnor i olika generationer. Vishet som förs vidare, något som inte kan förklaras logiskt. Kvinnor står för intuition och känsla.

Vad tror du?

Har du något av de ovan? Har du hört om något annat tecken som inte är med på listan? Berätta gärna för oss i kommentarerna nedan.

Läs vidare: Detta bör du ha med i förlossningsväskan – mina tips efter två förlossningar

You may also like

Leave a Comment