Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Att slemproppen går, du får smärta i nedre delen av ryggen, eller får en bajsnödig känsla – det är bara några av tecken på att förlossningen är nära. Du kan självklart inte exakt förutsäga när du kommer att föda, men det finns tecken på att dina sammandragningar kan vara på väg snart. Alla kvinnor kommer att uppleva tiden innan förlossningen olika, vissa kommer att märka starka tecken på att arbetet är igång medan andra inte kommer inte att ha någon aning!
Observera att informationen i detta inlägg bygger på egna erfarenheter och efterforskning. Jag är inte utbildad sjukvårdspersonal. Tag alltid kontakt med din barnmorska om du har frågor kring just din situation. Läs gärna 1177-artikeln om när det är dags att ta sig till förlossningen.
Tecken på att förlossningen är nära lista:
- Beräknat förlossningsdatum närmar sig
- Slemproppen kommer ut
- Ont i nedre delen av ryggen
- Baxton Hicks “övningssammandragningar”
- Lös i magen
- Bajsnödig
- Läckage-känsla
- Tryck nedåt i bäckenet
- Vaginala smärtor
- Rikliga flytningar
- Nedsjunkt mage
- Förändringar i livmodern
- Ändrade sömnmönster
- Starka känslor
- Boande
- Oro
- Husdjur vill vara nära dig
- Din mamma säger det
- Rundare ansikte
- Teckenblödning
- Vattnet har gått
- Värkarna startar
- Du har öppnat dig rejält
Läs mer om varje punkt längre ner i inlägget.
Hur vet man att förlossningen är nära?
Det enkla svaret är att det vet man inte! Kroppen kan ge olika signaler som vi ofta feltolkar, en del förlopp kan pågå i veckor eller månader (som förvärkar) och andra typiska saker så som att slemproppen kommer ut eller att vattnet går, kan faktiskt helt och hållet utebli.
Vanliga tecken att lägga lite extra märke till är slemproppen, ökade tarmrörelser, diarré och illamående, sammandragningar, känslomässiga svängningar och extra behov av trygghet (du kanske exempelvis inte känner för att gå hemifrån). Även om inte något av dessa tecken på att förlossningen kan vara på gång, är det möjligt att de är det.
Kom dock ihåg att det inte finns något sätt att veta när värkarbetet ska börja. Varje kvinna och varje graviditet är unik. Så, även om du kanske har en stark intuition kring när din förlossning ska sätta igång, eller om du har förväntningar baserade på vanliga mönster i din familj, är det omöjligt att förutsäga när det sker.

Hur känner man sig dagarna innan förlossning?
Hur man känner sig innan förlossningen sätter igång varierar från kvinna till kvinna. Vissa känner ingenting och överraskas av att förlossningen startar. Andra kvinnor har många tecken på att förlossningen är nära. Ibland i flera veckor innan.
Om du får några symptom på att förlossningen kommer att starta är de vanligaste tecknen någon av dem i listan nedan.
Lista över tecken på att förlossningen är nära
Här är de 15 tecken på att förlossningen närmar sig:
1. Ditt BF (beräknat förlossningsdatum) närmar sig
Beräknat förlossningsdatum är en självklar indikation på att förlossningen är nära. Beräkningen av datumet bygger på mycket forskning och statistik, men det är faktiskt färre än 5% som föder barn på BF enligt statistik som Expressen tagit fram med hjälp av Socialstyrelsen.

BF ska alltså ses som en indikation och en riktlinje som ger blivande föräldrar en uppfattning om när deras lilla mirakel förväntas komma till världen.
För de flesta kvinnor sker förlossningen alltså mer än en vecka senare än det beräknade datumet. Därför är det klokt att inte sätta alltför stor vikt vid detta datum, utan istället försöka att vara öppen för möjligheten att förlossningen kan starta spontant när som helst.
2. Slemproppen kommer ut
Innan förlossningen kommer igång är det vanligt att slemproppen kommer ut. En slempropp är precis vad det låter som – en propp av slem. Vill du veta mer kring hur slemproppen ser ut ska du läsa mitt inlägg med massor av bildexempel (läs inlägget här). Slemproppen är i alla fall ett lager av slemhinnor, som hålls på plats av livmoderhalsen för att skydda barnet från infektion.
Att den kommer ut betyder att livmoderhalsen börjar bli mjukare och eventuellt öppna upp lite. När livmoderhalsen mjuknar i slutet av graviditeten, sjunker barnet ner och trycker på.
Den kan se lite olika ut, som den är ser den ut ungefär som okokt äggvita. Det är dock vanligt att proppen har inslag av blod, exempelvis om du gjort en hinnsvepning. Slemproppen kan även komma ut i mindre delar, och det kan vara svårt att skilja den från vanliga flytningar (som ofta är extra rikliga mot slutet av graviditeten).
Slemproppen kan dock lika gärna gå i samband med förlossningen, så det är inte säkert att din slempropp “går”. Vid min första förlossning gick jag två veckor över tiden och proppen gick aldrig innan jag blev igångsatt. Vid min andra förlossning gick slemproppen men förlossningen kom inte igång av sig själv ändå. Det kan ta veckor efter att slemproppen går innan förlossningen startar.
3. Ont i nedre delen av ryggen liknande mensvärk
Tidigt innan förlossningen startar får många kvinnor molande värk i nedre delen av ryggen, vilket kan kännas lite som mensvärk. Det börjar normalt med att du känner det lågt ner i ryggen eller framåt i bäckenet.
Ibland inser du inte att det faktiskt är sammandragningar som känns i ryggen eftersom smärtan är hanterbar. Smärtan kommer dock långsamt att bli mer intensiv.
Att du har molande värk och känsla av mensvärk innebär dock inte att förlossningen är nära. Många kvinnor har förvärkar långt innan förlossningen drar igång. Detta är extra vanligt för omföderskor.
Ofta startar värkarna i korsryggen, för att sedan stråla framåt långt ner i ljumsken. Om du endast känner spänningar i magen, är det inte ett tecken på att förlossningen är nära utan vanliga sammandragningar.
4. Braxton Hicks “övningssammandragningar”
När dina hormoner förändras blir livmoderhalsen mer flexibel och kan börja spännas i en slags övningssammandragningar – något som går under namnet Braxton Hicks. Även om vissa kvinnors förlossningsarbete föregås av en ökad frekvens av Braxton Hicks-sammandragningar, upplever många kvinnor dem inte alls. Endast cirka 10 procent av alla gravida kvinnor får förvärkar.
Vissa gravida kvinnor upplever dessa tidigare under graviditeten och de gör vanligtvis inte ont. Du kanske märker att magen drar ihop sig och spänns. Även om det inte gör ont kan det vara ganska obekvämt.
Börjar dessa sammandragningar bli tätare och intensifieras kan det vara ett tecken på att förlossningen är nära.
Om du har mycket sammandragningar ska du dock se upp. Ofta är en ökning av Braxton Hicks-sammandragningar ett tecken på att du är uttorkad eller behöver vila. Försök att stressa ner och ta ett extra glas vatten.
5. Lös i magen
Att bli lös i magen eller få diarré nära ditt barns beräknade förlossningsdatum kan vara ett tecken på att förlossningen är nära. Denna “tömning” anses vara naturens sätt att göra plats för barnet.
Ofta märker gravida kvinnor ganska tydligt av detta skifte eftersom den tredje trimestern brukar innebära förstoppning för många. Att det helt plötsligt blir lättare att tömma magen kan alltså vara ett tecken på att du kommer ha din bebis i din famn snart.
6. Känslan av att behöva bajsa
Kanske går du faktiskt inte på toaletten oftare – men känner att du behöver. Den ständiga känslan av att behöva bajsa är vanligt innan man föder.
Anledningen till detta är att bebisen fixerar sig och därmed trycker på nedåt. Du kan märka en skillnad i att det blir lite lättare att andas och att halsbrännan lättar eftersom trycket förflyttas neråt istället. Det kan alltså vara både skönt och inte. Tyngdkänslan i bäckenet kan även innebära att det strålar och sticker som en kniv. Så hade jag och det var verkligen inte skönt!
7. Läckage-känsla
Att vattnet går är definitivt ett tecken på att förlossningen är på gång, även om det kan ta mer tid än man tror efter att vattnet faktiskt gått. Många kvinnor läcker fostervatten långsamt, inte alls som på film där vattnet kommer ut som ur en ballong.
Om det gått hål på fosterhinnorna och fostervätskan börjat komma ut, kommer de flesta gravida kvinnor att vara igång med förlossningen inom 24 timmar. Om ditt vatten gått, även om det bara sipprar ut, ska du ta kontakt med din förlossning för att minska sannolikheten för infektion hos ditt barn.
8. Det trycker nedåt i bäckenet
Detta var något vi berörde lite i tidigare punkter. Under den tredje trimestern kan gravida kvinnor uppleva olika former av smärta och obehag, inklusive molande värk i ländryggen eller mensvärk medan andra bara av ett tryck neråt.
Det beror på att barnets huvud har fixerat sig eller försöker att göra det. Barnet närmar sig sin födelseposition i bäckenet.
Detta medför att magen kan bli hårdare och det kan bli svårare att gå eller röra sig bekvämt. Trycket neråt kan vara påtagligt och kännas som om barnet förbereder sig för sin ankomst.
9. Vaginala smärtor
Blixtrar och smärtor i slidan och bäckenet är ett annat vanligt tecken på att förlossningen är på gång. Det orsakas av din bebis position när hen sjunker ner i födelsekanalen. Det är din kropp som förbereder sig för den stora dagen då du äntligen kommer att få träffa ditt barn.
Även om smärtorna i underlivet betyder att du är nära att få träffa ditt barn, betyder det inte nödvändigtvis att förlossning är nära förestående. Det kan ske flera veckor innan din kropp är redo att starta förlossningen på allvar.
Så även om du känner av dessa blixtrar och smärtor i slidan och bäckenet, ta det med ro. Din kropp arbetar i sin egen takt för att förbereda sig för förlossningen, och det är en naturlig del av processen.
10. Rikliga flytningar
Mot slutet av graviditeten brukar flytningarna öka och det kan vara i en rosa eller brunaktig färg. Det betyder att det finns lite blod i flytningarna, vilket ofta sker när livmoderhalsen mjukas upp och förkortas. Jag märkte tydligt att mängden flytningar ökade när det närmade sig förlossning, nästan så att det kändes att jag kissat på mig för att det var så mycket.
11. Magen sjunker ner
På slutet av graviditeten sjunker magen ner. Det händer när ditt barns huvud ansluter till bäckenet. Din bebis kan falla ner precis innan förlossningen börjar, eller så kan det hända några veckor innan det är dags. Det är oftast när detta skett som du som gravid börjar vagga som en pingvin, det blir helt enkelt lite svårare att gå.
Läs även: När försvinner den mörka randen på magen?
Tyvärr visar inte tidpunkten för när ditt barns huvud sjunkit ner och fixerat sig exakt när förlossningen stundar. För många förstföderskor kommer sig ditt barns huvud att fixera sig runt vecka 38 , men många barn rör sig ner i bäckenet mycket tidigare än detta. Det betyder inte att de gravida kommer att föda tidigare än de som har en senare fixering.
Den goda nyheten är att när ditt barn fixerar sig blir det mindre tryck på din diafragma, så andningen kan bli lättare och – om du har haft halsbränna – kan den upphöra eller bli bättre.
12. Livmodern förändras
Innan förlossningen är igång händer det mycket i livmodern. Du har säkert märkt av sammandragningar, när livmodern övar på att föda barn. Under tidigt stadie av värkarbete blir livmodern mer flexibel och vidgas.
Barnmorskan känner ofta på livmoderhalsen för att se vad som händer där nere och hen kan kontrollera hur mycket den vidgats, för att förutspå hur långt du har kvar. Detta görs ofta i samband med att du gör hinnsvepning eller vid ett rutinbesök.
13. En förändring i dina sömnmönster
Kvinnor kan vara mer vakna innan det är dags för förlossning och vissa kvinnor tycker att de inte kan sova precis innan. Var dock inte säker på att det är förlossningen som gör att du sover sämre, mot slutet av graviditeten sover många kvinnor väldigt dåligt. Det beror ofta på oro och att det trycker på mot urinblåsan.
Rekommenderat: Bästa sovkudden för gravid som även är vår favorit-amningskudde
Andra kvinnor upplever det exakt motsatta, att de sover bättre.
Det är just förändringen som tycks kunna vara ett tecken på att förlossningen börjar närma sig.
14. Starka känslor
Som jag nämnt är inte alla tecken på att förlossningen är nära enbart fysiska. Många blivande mammor upplever känslomässiga förändringar. Det är inte alls ovanligt att tiden innan förlossningen är fylld av starka känslor. Precis som början av graviditeten brukar vara.
Jag minns att jag grät för ingenting veckorna innan förlossningen, något som inte hänt sedan de där första veckorna av graviditeten.
Men tänk på att det ofta beror på att du är trött och sliten. Du har gått igenom nästan en hel graviditet, och vill inte något hellre än att få träffa ditt barn. Och kanske att det hela ska vara över?
Emotionella förändringar ska inte tas som ett direkt tecken på att det är supernära förlossningen nu, men du kan vara uppmärksam att det kan vara på gång.
15. Extra mycket boande
Ytterligare ett tecken på att förlossningen kommer att ske inom en snar framtid kan vara att du känner ett extra stort behov av att boa.
Många gravida kvinnor går runt och städar och fixar extra mycket i slutet av graviditeten. Det känns ofta superviktigt att förbereda ALLT inför att barnet ska komma. Vi är faktiskt inte annorlunda än djuren när det gäller detta.
Att boa är ett sätt att öka för förutsättningarna att barnet ska få ett bra liv. Så boa på, men se till att vila lite emellan varven. Förlossningen kanske är igång snart och då behöver du dina extra-krafter.
Läs även: Inredningstips för flickrum – 15 fina barnrum
16. Oro
Ett annat tidigt tecken på att förlossningen är igång är en oroskänsla i kroppen. Många gravida kvinnor är så klart spända och nervösa inför förlossningen, särskilt om det är din första gång eller om en tidigare förlossning varit dramatisk.
Oroskänslan kan vara kroppens sätt att förbereda sig på det som komma ska. Mitt tips till dig är något som hjälpte mig väldigt mycket: meditation. Det finns många gratisvarianter av meditation för gravida, exempelvis på youtube.
Mitt tips till dig som känner dig orolig är att testa meditation. Det finns många gratisvarianter av meditation för gravida, exempelvis på youtube. Här kommer ett bra exempel:
17. Dina husdjur vill ständigt vara nära
Jag har inga egna husdjur, men jag har hört från vänner som har det att deras hund eller katt visat tydliga tecken på när förlossningen snart ska starta. Det är vanligt att husdjuren inte vill lämna sin mattes sida, kanske till och med vill sova nära. Det är som djuret vill försvara och ge trygghet, som att de känner ett ansvar.
En förändring av hur ditt husdjur beter sig runt dig – att det plötsligt blir mycket tillgivet – kan vara ett tecken på att förlossningen är nära.
18. Din mamma säger att du ska föda snart
Detta är definitivt ett fall av mamma vet bäst. Det finns något visst med kopplingen mellan kvinnor i olika generationer. Vishet som förs vidare, något som inte kan förklaras logiskt. Kvinnor står för intuition och känsla.
19. Rundare ansikte
Det sägs att kvinnor som ska föda snart får ett förlossningsansikte. Det beror troligtvis på att många gravida samlar på sig vätska och går upp i vikt under graviditeten, och därmed får ett rundare ansikte. Även om det kan kännas lite jobbigt är det en del av den vackra förvandlingen din kropp genomgår.
Detta tecken på förlossning är väldigt vagt och knappast särskilt vetenskapligt.
20. Teckenblödning
En liten blödning kan vara ett tidigt tecken på att förlossningen är på gång. För att förbereda sig på förlossningen öppnar sig livmodermunnen och i samband med det kan små blodkärl i livmodertappen brista, vilket kan leda till vad som kallas en teckenblödning. Detta är ett viktigt tecken som kan indikera att förlossningen är på väg att starta.
Teckenblödning kan vara en skrämmande, men väldigt vanlig upplevelse. Den kan vara olika riklig i omfattning och kan variera från lätt blodspår till en mer uttalad blödning.
Det är viktigt att du kontaktar förlossningen oavsett hur liten eller kraftig blödningen är. Detta eftersom en teckenblödning kan förväxlas med andra typer av blödningar eller komplikationer under graviditeten.
Tecken på förlossningen är igång
Alla kvinnor upplever tecken på att förlossningen är nära olika, men när det kommer till att förlossningen startat är det tre generella tecken som är allmängiltiga, även om de inte sker innan du är på förlossningsavdelningen.
Här har vi även samlat tecken på att förlossningen startat:
21. Vattnet går
Ett tydligt tecken på att förlossningen är igång är att vattnet går. Vad som händer är att säcken med fostervatten, som omger och skyddar barnet, går sönder. Att fosterhinnorna går sönder är en naturlig del av processen att föda barn.
Det är inget att oroa sig för. Det bildas hela tiden nytt vatten för att hålla ditt barn tryggt och säkert.
När det händer lämnar fostervattnet kvinnans kropp genom slidan. Det känns annorlunda från att kissa, eftersom det är omöjligt att hålla sig. Ibland forsar det, men rätt ofta så kommer det i mindre mängd stötvis.
Nästan alla förlossningsavdelningar vill sätta igång förlossningen inom två dygn efter att vattnet gått. Detta eftersom det finns en infektionsrisk att tänka på. Du ska alltid ringa förlossningen när ditt vatten gått, eller när du tror att vattnet gått.
Det är vanligt att få värkar i samband med att vattnet gått, men det behöver inte vara så. Många får värkar först flera timmar senare. I vissa fall får du inga värkar alls trots att ditt vatten gått.
Om värkarna inte kommer igång av sig själv är det möjligt att du får värkstimulerande dropp på förlossningen. Det är nämligen bara cirka 10 % av alla förlossningar som startar med att vattnet gått.
22. Värkarna startar
När sammandragningar övergår i värkar, blir de riktigt smärtsamma och intensiva. Då är förlossningen i gång på allvar.
Det allra vanligaste är att värkarna kommer oregelbundet till en början i latensfasen och att de är olika starka. Skaffa en värkapp om du inte redan gjort det. När du börjar märka ett regelbundet mönster och värkarna kommer med 3-4 minuters mellanrum kan du vara säker på att förlossningen är igång.
23. Du har öppnat dig rejält
För att du ska kunna föda barn behöver livmodertappen utplånas och din livmodermun mjukas upp, för att öppna sig.
När barnmorskan eller läkaren konstaterat att du är öppen 4 centimeter har din förlossning startat.
Kommentera gärna
Upplever du något av tecknen i listan? Har du hört om något annat tecken som inte är med? Berätta gärna för oss i kommentarerna nedan.
Läs vidare: Detta bör du ha med i förlossningsväskan – mina tips efter två förlossningar