Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
Under min första graviditet hyrde jag en tens och under den andra graviditeten köpte jag en egen Tens-apparat. Att ha foglossning var riktigt smärtsamt. Det kändes faktiskt som att bäckenet höll på att gå i två bitar. Då var det riktigt skönt att ha Tens-apparaten. Den hjälpte mig också att ”massera” mina spända axlar och nacke – vilket är fantastiskt då man bara får ta alvedon under graviditeten. I det här inlägget har jag samlat massor med värdefull information för dig som funderar på om du ska köpa eller hyra Tens.
Vad är foglossning?
Foglossning innebär att broskfogarna i bäckenringen mjukas upp. Det är ju här som det stora huvudet och kroppen ska komma ut lite senare. Faktum är att benen där inne lossnar från varandra lite grand. Det är inte alls så mycket, och det är helt naturligt. Men det behövs inte mycket för att du ska få riktigt ont. Vissa kvinnor lider väldigt mycket och kan inte ens ta sig fram utan kryckor.
Det här med foglossning är väldigt vanligt, många kvinnor sliter med det. Det finns en del olika saker du kan göra för att handskas med problemet. Som att sitta i stället för att stå i duschen. Hålla dig rörlig trots att det kan vara svårt. Men något som många använder är också en TENS-apparat.
Du kan göra en del för att förebygga problemet med foglossning. Eller i alla fall ge dig själv en bättre chans att klara av den. Träning av musklerna runt bäckenet är alltid bra att satsa på. Redan innan du blir gravid om möjligt, men det är aldrig för sent att komma i gång. Inte bara bäckenmusklerna utan även ryggen och sätet, alla de muskler som har med de nedre regionerna att göra.
Funkar tens under graviditeten mot foglossning?
TENS är ett bra sätt att handskas med smärtorna när du har foglossning. Den botar inte problemet, för det har ju med hormonerna att göra. Men när du har den på så minskar eller försvinner smärtorna. Och du slipper alla de biverkningar som olika mediciner kan ge dig.
Med TENS kan du hjälpa kroppen bearbeta smärtorna. Det är inte ett smärtstillande medel, en medicin som går in i kroppen. I stället handlar det om elektriska impulser. Ordet står för Transkutan Elektrisk Nervstimulering. Du sätter några stycken elektroder direkt på huden, runt området där du har ont. De är som stora klistermärken som du kan använda flera gånger om.
De här elektroderna kopplas till en maskin som ger ut elektriska impulser. Kroppens egna system stimuleras till att producera fler endorfiner, det ämne som gör att du inte upplever smärtan lika starkt. De är som en sorts naturligt morfin. Du kan reglera impulserna och välja olika frekvenser. Se vad som fungerar bäst för dig och din foglossning.
Fördelar med TENS:
- Inga biverkningar
- Relativt billig med tanke på att den håller i flera år
- Du får smärtlindring under behandlingen, men även en bra stund efteråt
- Lätt att använda
- Du har större kontroll själv över smärthanteringen
Tens under förlossning
Allt fler kvinnor försöker undvika starka mediciner under förlossningen. De vill vara så närvarande som möjligt. Samtidigt så behöver du ofta något för att hantera smärtan som kan vara nog så stark. Då kan TENS vara ett bra alternativ. Speciellt om du har använt den under graviditeten och är van vid hur det känns. Det kan faktiskt vara bra att låta din partner få träna på hur den ska brukas så att du slipper tänka på saken mitt under förlossningen.
Vanligtvis upplever du störst hjälp av TENS under den första delen av förlossningen. Förvärkarna är smärtsamma men hanterliga, speciellt med hjälp av TENS. Ganska många kvinnor finner dock att TENSen kan vara tillräcklig för att klara sig genom förlossningen. En del maskiner är speciellt utformade med program för just förlossningsarbetet.
Köpa eller hyra tens?
Det här är en bra fråga. TENS är något som de flesta har behov av, vare sig du är gravid eller inte. Du kan använda den för musarm och ryggvärk, det finns alltid muskler som behöver stimuleras. Samtidigt så har du alternativet att hyra en av landstinget (hjälpmedelscentralen i ditt län). Då betalar du en månadskostnad och måste lämna tillbaka maskinen efter graviditeten.
Många använder sin TENS inte bara för foglossning utan även som smärtlindrande under förlossningen. Så det kan löna sig att köpa en egen. Den är lätt att sälja efteråt om du så önskar och har ett ganska bra andrahandsvärde. Tänk på att det kan vara dyrt att köpa extra elektroder om de går sönder eller du tappar bort dem. Men vanligtvis så håller de medföljande elektroderna bra länge. Det är klart att om du har flera graviditeter och ständig foglossning så kan det eventuellt bli aktuellt med att köpa nya elektroder.
Annars kan du som sagt hyra en TENS-maskin av Landstinget. Det går inte att bara fråga dem, utan det måste vara på föreskrift från en läkare, sjuksköterska, barnmorska eller sjukgymnast. Hos en del landsting kostar det bara 300 kronor för en graviditet. Andra tar en uppläggningsavgift och sedan 100 kronor per månad.
Ett alternativ kan vara att hyra den från en privat klinik eller fysioterapeut. Då är priset något högre men du behöver inte ha någon remiss.
Olika sorters TENS-maskiner
Det finns flera olika sorter du kan välja mellan. En del har fler elektroder, medan andra är mindre och nättare. Se vad som fungerar bäst för dig. Jag har varit väldigt nöjd med min Beurer Tens.
Beurer Tens EM 49

Beurer Tens HÄR
Det är denna jag köpte under min andra graviditet och jag tycker att den funkat bra. Det är en lite mer sofistikerad maskin för TENS. Den har fyra elektroder, så du kan fästa två där bak och två fram för en komplett behandling med en gång. Med hela 64 förprogrammerade program finns det flera alternativ beroende på vilken behandling du känner för just då. Du kan sätta fast den i bältet med klämman, och den har en display som är enkel att använda.
Ca. pris: 666 kr
Omron TENS E3 Intence

Omron Tens HÄR
Det här är en TENS-maskin som är ganska liten och kompakt. Perfekt att ha med sig i väskan med andra ord. Displayen är stor och lätt att använda. Du har tre olika funktioner för massage samt sex förinställda program för de olika kroppsdelarna. Tack vare bältesklämman är den lätt att bära med sig när du är uppe och går. Den har bra recensioner, många kvinnor tycker att den fungerar bra för smärtlindring.
Ca. pris: 924 kr
Bluetens

Bluetens HÄR
Den här maskinen kan kopplas ihop med din telefon via bluetooth. Du väljer vilket program du vill använda direkt från appen som hör till. Du har 15 förinställda program som är avsedda för olika kroppsdelar. Men samtidigt kan du variera intensiteten på 60 olika nivåer, så möjligheterna är många. Åtta stycken elektroder följer med, så du kan verkligen köra smärtlindring på ett större område.
Ca. pris: 1349 kr
Elle Tens 2

Elle Tens 2 HÄR
Den här lilla maskinen är speciellt utformad för gravida kvinnor. Du har olika program som du kan använda under graviditeten och förlossningen. För en snabbare lindring kan du trycka på Boozt-funktionen, beroende på vilket skede av förlossningen eller graviditeten du är. Sedan kan den även mäta tiden mellan sammandragningarna om du placerar elektroderna på rätt ställe. Det medföljer fyra stycken elektroder.
Ca. pris: 1349 kr
Tens gravid placering av elektroder
Var ska du då placera elektroderna för att få största möjliga lindring? Det vanliga rådet är att sätta dem där du känner det som värst. Där du har ont. Men det är inte rekommenderat att sätta dem direkt över livmodern. Egentligen kan inte de elektroniska impulserna nå ända in till bebisen, men det är ändå något som du helst bör undvika.
Sätt gärna en elektrod bak på ryggslutet och en annan fram mot ljumsken. Gör likadant på den andra sidan om du har ett till elektrodpar. Du kan välja vilken frekvens och stimulering som kommer ut till varje elektrodpar. Det är samma i bägge två, men du kan ha en annan i det andra elektrodparet. På så sätt är det enklare att förhindra att du får för mycket av det goda på samma ställe. Dela upp paren så har du effekt på två olika ställen.
TENS kan ju också användas för andra delar av kroppen. Under en graviditet är det vanligt att få ont lite varstans. Sätt den gärna på ryggen eller i nacken, för att stimulera de musklerna. Ju mer du kan slappna av när du väntar barn desto bättre är det. Ofta är det bra att börja med TENS så fort du börjar känna av värk här och där. Tidigt i graviditeten så du kanske kan förhindra att det utvecklas sig till svårare smärtor. Det är sant att hormonerna ligger bakom det mesta, men det är alltid bra att göra vad man kan.
Tens kontraindikationer
Även om TENS egentligen inte har några biverkningar så finns det en del tillfällen då det inte passar som behandling för foglossning. Bland annat kan den påverka en pacemaker om kvinnan har en sådan inopererad. Det har också visat sig inverka på mätningen av blodsockret med en CGM.
Vissa kvinnor tycker det är obehagligt med de elektriska impulserna. Speciellt har det visat sig vara fallet med de som kanske varit utsatta för tortyr innan de kom till Sverige. Eller om du har extra känslig hud kan det också förorsaka ytterligare smärta. Så om du har några speciella förhållanden kan det vara bäst att först diskutera saken med din läkare. Sedan kan du pröva dig fram. Om du tycker om den effekt TENS har är det bara att fortsätta.
Vilken styrka ska man använda?
En TENS maskin har framför allt två olika frekvenser. Dels har du den höga frekvensen som är till för att blockera smärtan. Sätt elektroderna precis där du har som mest ont. Den andra frekvensen är låg men intensiv. Den stimulerar kroppen att frigöra endorfinerna och ger dig en allmän känsla av mindre smärta. Många gånger så kombineras de här frekvenserna på olika sätt för en komplett behandling.
Börja lite försiktigt när du sätter på din TENS. Du kan sedan gradvis öka styrkan tills det nästan är på gränsen till att göra ont. Då brukar de flesta få den största hjälpen. Ibland kan det dock räcka med lite lägre styrka, men att du har på den under en längre tid. Du kan till exempel sätta på dig elektroderna när du sitter och ser på TV. Varje person upplever smärta och impulser på olika sätt. Pröva dig fram och se vad som är behagligt. Det ska inte göra ont, då har du gått för långt. Hellre lite oftare med lägre frekvens än korta, intensiva pass.
Hjälp mot foglossning
TENS är en av de saker som har visat sig vara riktigt effektiv mot foglossning. Många får även lindring av akupunktur eller sjukgymnastik. Du behöver ha stadiga skor på dig när du går. Likaså kan det hjälpa att ha ett extra stöd bakom ryggen när du sitter ner. Svanken har en förmåga att bli ännu mer kupad när du är med barn, men det är inte bra för bäckenet.
Lägg en kudde mellan benen när du sover för att lätta på trycket. Det finns speciellt utformade kuddar som passar perfekt. Tänk på hur du står och rör på dig. Vrid inte på överkroppen utan försök vända hela kroppen om du ska ta något bakom dig. Trappor är bra motion, men inte om du har foglossning. Ifall du måste gå i trappor bör du ta ett steg i taget.
Nyttan av TENS
När du blir gravid sätter hormonerna igång med ett enormt arbete. De ser till att du klarar av att både bära ett barn helt fram till full tid, men också få ut det under förlossningen.
Det är alltid bra att låta kroppen få jobba sig igenom en kris (som en graviditet kan upplevas som av kroppen). Genom att stimulera dess eget system så att endorfinerna får flöda fritt kanske du slipper ta värkstillande tabletter som har så många biverkningar. När du väntar barn är det extra viktigt att undvika läkemedel. Så TENS är verkligen ett bra alternativ.
Dels får du en stund med frid utan smärta när du har den på dig. Men det brukar ofta fortsätta en stund efteråt. Kroppen mår bra av att stimuleras av elektriska impulser då och då. Du kan också använda den på andra delar där du har ont. Sedan är det helt naturligt att fortsätta under förlossningen. Återigen är målet att slippa ta mediciner men inte heller ha allt för stora smärtor.