fbpx

Tigerbalsam gravid: är det farligt att använda tigerbalsam under graviditet & amning?

by Sofia
Tigerbalsam gravid är det farlig att använda tigerbalsam under graviditeten?

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När du väntar barn är det många frågor som surrar i huvudet. Du vill inte göra något fel som kan vara farligt för barnet, både under graviditeten och när du ammar. Vissa ämnen eller till och med livsmedel kan vara skadliga, i större eller mindre grad. Många har frågat sig om tigerbalsam är säkert när du är med barn.

Vad är Tigerbalsam?

Tigerbalsam är ett receptfritt läkemedel eller liniment. Ofta är det i fast form, som en hård salva. Det används vid led-och muskelsmärtor, men även mot förkylningar och spänningshuvudvärk. Du kan också bruka tigerbalsam mot lindrigare insektsbett. En del säger att den botar fotsvamp och tandvärk, samt är perfekt mot hudbristningar. Det är alltså lite av en universalsalva som hjälper för bra mycket.

Tigerbalsam är bara tänkt för utvärtes bruk. Du tar lite salva på fingret och stryker det över det område som gör ont. Massera lite lätt, beroende på hur starka smärtor du har. Vid förkylning gnider du inte det på bröstet, ryggen och halsen, de områden som vanligtvis är drabbade av symptom. När du har huvudvärk masserar du tinningarna med Tiger Balsam, i cirklar.

Det är ganska intressant att Tigerbalsam har varit i bruk i över 150 år. Men som med så mång andra kinesiska kurer har den rötter flera hundra år bak i tiden. Det var en kinesisk herbalist vid namn Aw Chu Kin som komponerade balsamet. Han var så pass duktig att han jobbat för kejsaren, men flyttade senare till Myanmar där han öppnade ett apotek. Hans söner fortsatte verksamheten efter hans död och finputsade Tigerbalsam till den framgång den är idag. De främsta ingredienserna är kamfer, mentol, pepparmynta, kanel, kryddnejlika, eukalyptusolja och cajeputolja.

Kan man använda tigerbalsam under graviditeten?

Att tigerbalsam är bra till mycket är väl känt. Många svenskar har den i sina medicinskåp och använder den regelbundet. Den stora frågan är därför om du kan använda tigerbalsam när du är gravid. För det är ofta då som du har behov av lite extra hjälp med smärtor och spänningar i musklerna. Enligt FASS så rekommenderas det dock inte att du använder det under graviditeten.

Vad kan hända om du skulle använda tigerbalsam när du är gravid? För det mesta ingenting, men det är alltid en risk. Doseringen och ämnena som finns i salvan är ganska starka, och kan därför ha en negativ inverkan på fostret. Tigerbalsam är tänkt för utvärtes bruk, och det är ganska lite som når fram till bebisen. Om du skulle äta eller inhalera balsamet så är det en annan sak. Kryddnejlika kan ge värkar och leda till en för tidig förlossning. Men då måste du få i dig ganska stora mängder, vilket vanligtvis inte är fallet med tigerbalsam. Inte alls om du följer instruktionerna för hur den ska användas.

Egentligen är det först och främst bristen på forskning som gör att Tigerbalsam inte rekommenderas för gravida kvinnor och de som ammar. De flesta vill inte ta en risk, utan är ganska försiktiga under sin graviditet. Det handlar trots allt bara om några månader, och då kan man kanske klara sig utan. Viss vårdpersonal menar att om du använder tigerbalsam under kortare perioder, alltså inte som primär form av lindring under graviditeten, så borde det gå bra.

Det kan vara bra att ta upp det med din läkare eller barnmorska. Förutom riskerna med tigerbalsam så känner de också till din medicinska historia och hur din graviditet fortlöper. Vissa kvinnor har större risk för komplikationer än andra, och bör därför vara lite extra försiktiga. Eller så kan det vara att du är en av dem som lider väldigt mycket av huvudvärk eller ryggont, och därför behöver effektiva behandlingsformer. Ta gärna med dig burken för att se exakt vad den innehåller eftersom det finns olika former av tigerbalsam.

Kan man använda tigerbalsam när man ammar?

Det är samma diskussion när du ammar som när du är gravid. Underlaget för ett ja eller nej är väldigt litet. Forskningen vet ännu för lite för att ge dig ett okej till att använda tigerbalsam när du ammar. Samtidigt som många säger att det inte är så farligt eftersom det bara är till utvärtes bruk. En del av ämnena andas in men det är inte så mycket. Om du väljer att använda Tigerbalsam när du ammar ska det bara vara under korta perioder och i begränsade mängder.  

Vad kan man använda i stället för tigerbalsam?

De flesta gravida kvinnor behöver hjälp med de krämpor och problem som är ett direkt resultat av att du väntar barn. Ont i muskler och leder, nästäppa, huvudvärk och mycket annat är nästan normen när du är gravid. Om du väljer att inte använda tigerbalsam på grund av riskerna finns det en del andra saker du kan pröva på för att få lindring.

  • Alvedon. Det bästa är om du kan undvika smärtstillande mediciner under graviditeten. Men om du måste så är de som innehåller paracetamol ett bra val. Alvedon eller Panodil är vanliga mediciner som du kan ta i begränsade mängder.
  • Massage. Antalet roliga videor om hur partnern måste massera sin gravida flickvän eller fru är enormt. Men det ligger mycket sanning i de här skämten. Massage kan hjälpa bra mycket eftersom det får i gång blodcirkulationen. Många kvinnor är mest trötta och lite slitna, och då kan massage från någon närstående vara allt som behövs.
  • Sjukgymnastik eller professionell massage. Har du riktigt stora problem kan du gå till en sjukgymnast, gärna en som är specialiserad på gravida kvinnor. De vet precis var de ska trycka eller massera, men också vilka delar av kroppen de bör undvika.
  • TENS-apparat. Ordet står för transkutan elektrisk nervstimulering och är en liten maskin som sänder ut elektriska impulser direkt till huden. Det hjälper och lindrar värk, om än tillfälligt. Du sätter fast små plattor, elektroder, på huden, på de ställen där du har ont. Sedan väljer du ett program med olika sorters elektriska stötar som stimulerar vävnaderna och musklerna. Det gör inte ont, och kan verkligen vara lindrande. I vissa kommuner kan du få låna eller hyra en TENS-maskin när du är gravid. Här i Stockholm hyr man den av hjälpmedelscentralen.
  • Vetekudde. Det är en kudde som är fylld med vetekorn, helt sluten. Du lägger den i mikrovågsugnen och värmer upp den. Sedan kan du lägga den varma kudden på det stället där det gör ont. Värmen ökar blodcirkulationen och lindrar smärtorna. Kornen håller sig varma ganska länge när de väl är uppvärmda.
  • Yoga. Det finns speciella klasser med graviditetsyoga, som är helt säkra samt lägger fokus på vanliga problem. Många kvinnor upplever att smärtorna blir lättare att hantera och att de lär sig olika knep för att minska dem.
  • Träning. Förutom yoga som är väldigt specifik så kan vanlig motion hjälpa mot många krämpor och smärtor. Om du klarar av att hålla dig aktiv och träna så mycket som du behöver så kommer du att må bättre.
  • Akupunktur. En alternativ behandling som används i stor utsträckning både under graviditet och förlossning. Den har visat sig vara väldigt effektiv mot bland annat foglossning. Det bästa är om du kombinerar den med särskilda övningar som du kan göra hemma.
  • Koksaltlösning. Du kan antingen göra din egen hemma eller köpa den på apoteket. Det är inte en dundermedicin men lindrar nästäppan som ofta uppstår i samband med graviditeten.

Slutsats om att använda tigerbalsam som gravid & ammande

Tigerbalsam är bra, men rekommenderas inte för gravida och ammande kvinnor. Allra mest för att forskningen inte är uttömmande, det fattas fortfarande tillräckligt med underlag. Men tigerbalsam är starkt och vissa ämnen kan vara farliga, i alla fall om du får dem i dig via munnen. Om du ändå väljer att använda balsamet bör det vara i kortare perioder, och små mängder.

Läs även: Får man äta lakrits som gravid?

Innan du fattar ett beslut om du ska använda tigerbalsam eller inte så är det bra att ha så mycket information som möjligt. Rådgör även med din hälso-och sjukvårdspersonal, de har stor erfarenhet av den här frågan. Det finns olika sorters tigerbalsam så var noga med vilken det är du undersöker eller frågar om.

Rekommenderat: Vilka amningskläder är bäst – H&M eller Boob? Stort test!

You may also like

Leave a Comment