fbpx

Tips 3 års present till treåring – bra köp för olika plånböcker

by Rodrigo
tips present till 3 åring

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Är det dags för någons tredje födelsedagskalas? Då är det självklart att man vill ha någon typ av present med sig, men vad ska man köpa till en treåring? Det är självklart att man vill ge en fin present som kommer komma till användning, men det kan vara svårt att veta vad en 3 åring vill ha. Här har jag därför samlat bra tips och presentförslag till 3-åring.

Det här inlägget är skrivet i samarbete med babyland.se som har ett bra utbud av presenter till 3-åring.

Födelsedag 3 år

present 3 åring kalas
I detta inlägg får du tips på present till en treåring.

En treåring har kommit ganska långt i sin utveckling. Motoriken har utvecklats mycket under det senaste året och särskilt även talet och de kognitiva funktionerna. En 3 åring kan lösa enkla problem utan hinder och blir bättre och bättre på att ta sig an olika utmaningar.

Talet och förståendet utvecklas också, och nu kan barnet förstå tidsbegrepp bättre än tidigare. Barnet kommer förmodligen att innan sin födelsedag ha frågat efter den speciella dagen – och kan förstå beskrivningar som “du fyller år före sommaren” eller “din födelsedag är efter jul”.

Att fylla tre är för barnet större än de två tidigare födelsedagarna, för nu kan barnet på riktigt börja förstå att det är hens dag med allt det roliga som det innebär.

Önskelista 3-åring

En treåring har ofta bra koll på vilka leksaker hen gillar och inte gillar. Du kan ofta fråga barnet själv vad hen vill ha i present och kommer få ganska rimliga svar. Även om treåringen inte kan skriva en lista själv så kan den åtminstone berätta vad hen vill ha.

När man är tre år så är det mesta kul. Sagor, böcker, spel, leksaker som bilar och dockor samt pyssel underhåller barnet lätt.

Nu börjar barnet kunna rita och måla ordentligt – så varför inte uppmuntra detta? Andra bra presenter är sådant som aktiverar barnet, kanske en boll eller en högtalare som kan spela musik? Barn i denna ålder känner också lätt igen figurer från böcker och TV som även finns i leksaksformer som brukar bli uppskattade presenter.

Behöver du tips på vad du ska köpa till en treåring så har jag sammanställt massor av idéer här nedan! Det är bara att välja och vraka.

Present till 3 åring som har allt

En 3 åring som inte riktigt har någon önskelista, eller som redan har allt är kanske den svåraste treåringen att köpa present till. Det finns några saker som ändå kan vara roliga att ge till barnet.

3 år present tips

1. Dinosaur Tyrannosaurus Rex HÄR / 2. Lejonkungen bok HÄR / 3. Emil i Lönneberga pussel HÄR / 4. Färgpennor HÄR

Spel och böcker är alltid roliga presenter – oavsett ålder! Böcker och pussel är dessutom lärorika och stimulerande för det nyfikna barnet. De tar inte heller särskilt stor plats i barnrummet, och kan ofta ärvas från barn till barn.

En annan bra present till en treåring är olika figurer. Det måste inte vara en nalle eller de klassiska bondgårdsdjuren – utan kan även vara fräna dinosaurier och figurer som barnet känner igen från TV. Med figurerna kan barnet leka fantasirika lekar och det finns mängder av olika figurer att välja mellan.

Något som det ofta behövs mer av är pennor – de tar lätt slut eller torkar, och just därför kan de bli en bra present till en 3 åring!

Present till 3 åring (pojke) att tänka på

Present till 3 åring pojke kille
Undrar vad denna lilla man vill ha i present?

Det finns fler saker att tänka på när man köper present, oavsett om det är en flicka eller pojke. Saken du ger bort till en treåring behöver inte nödvändigtvis vara en dyr leksak. Det kan betyda mer om du istället väljer att sätta in lite pengar i barnets sparande, eller kanske att skänka pengar till en fin organisation.

Förslag present till 3 årig kille

Presenter och leksaker för barn behöver inte vara könskodade, alla barn kan leka med alla leksaker. Dock kan det kännas lättare att välja present om man får tips baserade på om barnet är flicka eller pojke. Så här kommer några tips på leksaker till just en pojke!

3 år pojke present kille 3 åring

1. Bokstavsbok ABC HÄR / 2. Badfärg HÄR / 3. Kavelset barn HÄR / 4. Klassisk käpphäst HÄR

 1. ABC-bok. Vid 3 års ålder är det dags att börja bekanta sig med bokstäver och siffror. En ABC bok är ett kul sätt att lära känna bokstäverna på genom att färglägga dem. Kanske kan barnet få denna bok tillsammans med ett paket pennor?
 2. Badfärg. Badfärg är ett kul sätt att göra badet lite roligare! Hur kul present är inte detta? Färgerna löser man i vattnet som sedan blir olika färger utan att färga av sig på barnet, baljan, badkaret eller handdukarna.
 3. Leklera set. Att knåda lera och att bygga saker med leklera tycker de flesta barn om! I detta set får barnet flera olika färger tillsammans med kavlar och andra verktyg för att leka med leran.
 4. Käpphäst. Varje prins behöver en springare! Käpphästar är otroligt populära bland barn idag. Tillsammans med sin häst kan man rida tävling, rida på uteritt och pyssla om hästen hemma med borstar och accessoarer. En käpphäst är en bra present till en treåring!

Present till 3 åring (tjej) att tänka på

Present till 3 åring flicka tjej
Bara för att det är en tjej som fyller år behöver inte allt vara rosa – men det får det självklart vara om du vill det.

När det gäller att köpa present till en liten person kan det vara bra att tänka på att det ska finnas både användning och plats för den. Det kanske säger sig själv men köp inte en gunga som monteras i gungställning till en familj som bor i lägenhet utan uteplats.

Häng inte heller upp dig för mycket på barnets kön. Alla barn gillar leksaker, oavsett färg, form och genus.

Förslag present till 3 årig flicka

Precis som i kollaget ovan så behöver leksaker inte vara indelade mellan tjej och kille. Men för att underlätta presentshoppingen så kommer här några presenttips som kanske passar någon treårig flicka!

3 år flicka present tjej treåring

1. Färgkritor HÄR / 2. Lego duplo HÄR / 3. Pippi dockhus HÄR / 4. Stort gosedjur superhjälte HÄR

 1. Kritor. Att rita och måla är riktigt kul för treåringar. Förmodligen kan barnet redan nu måla såkallade huvudfotingar – figurer med ett huvud, armar och ben. Varför inte uppmuntra detta intresse med nya kritor?
 2. Lego Duplo. Duplo är ett fantastiskt sätt för barn att vara kreativa på och bygga saker utan risken för smådelar som sätts i halsen eller som försvinner allt för lätt. Detta Duplo set innehåller flera olika bitar som barnet kan bygga precis vad hen vill utav! Innehåller även en lego Duplo gubbe!
 3. Pippi Långstrump dockhus. Om barnet du ska köpa present till redan har massa olika figurer och gubbar så kan en bra present vara ett hus att leka med figurerna i! Detta dockhus är inspirerat av Pippis Villa Villekulla och kommer med en matchande lekmatta samt passande klistermärken.
 4. Stort gosedjur. En kompis i stor storlek som dessutom är mjuk och klädd som en superhjälte – visst låter det som en bra present! Denna superhjältemus är hela 50 cm lång, rolig att leka med och mysig att krama vid tuppluren.

Minnesvärd 3 års present

Vill du att din present ska bli riktigt minnesvärd för bebis så kanske det inte är en blinkande leksak i plast du ska köpa, utan något annat mer personligt. Tänk själv tillbaka på vilka typer av leksaker och saker du minns från din barndom. Själv kommer jag ihåg gosedjur som man spenderat mycket tid tillsammans med.

minnesvärd present 3 åring

1. Klassisk nallebjörn HÄR / 2. Mätsticka barn HÄR / 3. Tax gosedjur HÄR / 4. Plåtburkar HÄR

Gosedjur och andra minnesvärda saker finns i flera olika utföranden. En mjuk teddybjörn är en klassiker och finns i många olika utföranden. Även andra roliga textilier kan bli minnesvärda, så som en sovorm i form av en hundvalp. Den kan man både krama, sova med och ha som prydnad i barnrummet.

Annan bra inredning till barnrummet som är kul att köpa till en treåring är en mätsticka. Det finns massor av fina mätstickor på marknaden idag, och de blir ett kul sätt att följa barnets växt samtidigt som den blir en fin detalj i barnets rum. På mätstickan kan man markera datum för barnets växt-spurt! Även förvaring kan bli en bra och minnesvärd present. Treåringen måste ju ha någon stans att förvara sina skatter!

Populära leksaker

Ibland är det lättast att gå efter de populäraste leksakerna för att hitta något som kommer passa barnet bäst. Toppsäljare är ju allt som oftast toppsäljare av en anledning.

populära leksaker 3 år

1. Geomagnet HÄR / 2. Plus plus set HÄR / 3. Leksakskök HÄR

 1. Geomag – bygg med magneter. Denna typ av byggsats är vanlig på förskolor och många barn gillar dem! Det går lätt att bygga stort och stabilt tack vare magneterna. Barnet kan bygga allt ifrån coola bollar till roliga hus. Kanske vill barnet bygga en hage till sina leksaksdjur?
 2. PlusPlus med förvaringsbox. En annan typ av bygg-leksak som är riktigt populär bland treåringar är PlusPlus! PlusPlus är små + formade plastbitar som kan byggas ihop till nästan vad som helst. De kommer i många olika färger och i just detta set ingår en praktisk förvaringsbox.
 3. Leksakskök från Micki. 3 åringar tar gärna efter det vuxna gör – varför då inte ge bort ett lagom stort kök? Ett leksakskök uppskattar de flesta barn, i det kan de laga sin egen mat och experimentera med olika matlagningslekar. Detta leksakskök kommer från Micki och har en snygg och stilren design som även passar i många vanliga kök!

Bästa presenten till treåring

Vad som egentligen är den bästa presenten varierar från barn till barn. Om du vill köpa en sak som barnet verkligen kommer ha nytta av så kanske någon av dessa blir en bra present:

bästa presenten 3 år

1. Dockvagn barnvagn HÄR / 2. Bokstavstavla HÄR / 3. Resväska barn HÄR / 4. Leksaksgrönsaker HÄR

 1. Dockvagn från Skrållan. En dockvagn är kul att leka med och kan användas både inomhus och utomhus. Denna fina vagn passar perfekt till Skrållan-dockorna, men kan självklart även användas med alla andra dockor. Barnet kanske hellre kommer vilja skjutsa omkring sina gosedjur i vagnen?
 2. Bokstavspussel. Bokstäver börjar bli intressant när man är tre år gammal. Med detta pussel kan barnet bekanta sig med bokstävernas form, och kanske kan en vuxen leka med pusslet tillsammans med barnet och då samtidigt förklara hur bokstäverna låter?
 3. Resväska barn. En resväska kanske inte låter som en jättekul present till en treåring – men jag kan lova att en så här fin resväska kommer ge barnet mycket glädje. Perfekt att packa i när man ska ut på resa eller sova en natt hos far eller mor föräldrarna. Denna har formen och färgen av ett sött bi, och barnet kan sitta på väskan och vila.
 4. Grönsaker i trä. Att leka med maten blir mycket trevligare för föräldrarna om maten är gjord av trä… Med dessa trägrönsaker kan barnet “bjuda” på egen mat och samtidigt öva sin finmotorik genom att “skära” igenom grönsakerna.

Utvecklande leksaker 3 år

Leksaker ska vara roliga – men gärna också utvecklande. Med hjälp av många leksaker kan man slå två flugor i en smäll genom att både leka och lära samtidigt.

lärorik leksak 3 år utvecklande leksak aktivitetsleksak

1. Leksaksklocka HÄR / 2. Var är katten? HÄR / 3. Kul att kunna HÄR / 4. Pelle Svanslös HÄR

 1. Leksaksklocka. Nog för att en treåring ännu inte kan läsa av klockan, men det är dags att börja bekanta sig med den! Med en leksaksklocka kan man titta på siffrorna och ställa den på olika tider.
 2. Mitt första spel. Mitt första spel är en serie spel för barn. Just detta spel heter “Var är katten?” och är lätt för en treåring att förstå. Spelet liknar memory, men utan ihopparningsdelen utan målet är istället att samla bilder på katter. Kul för hela familjen!
 3. Kul att kunna. Ett annat utvecklande spel är “Kul att kunna”. Spelet passar barn i många åldrar och uppmuntrar till lärande samtidigt som man tävlar mot resten av spelarna.
 4. Pelle Svanslös bok. En bok kan ses som något kul och mysigt att läsa till sängdags – men en bok kan även lära barnet saker. Denna bok om Pelle Svanslös handlar om olika dilemman, och barnet får själv vara med och svara på frågor och resonera kring dilemmana. Böcker som denna utvecklar barnets problemlösningsförmåga.

Uteleksaker 3 år

Utelek är kanske den bästa leken! Utomhus får barnet massor av nya intryck och kan upptäcka hela världen. Ska du köpa present till ett barn som har stor möjlighet till lek ute så kanske någon av dessa blir uppskattade:

Uteleksaker 3 år present

1. Vattenleksak HÄR / 2. Hoppdjur zebra HÄR / 3. Stiga sparkcykel HÄR / 4. Rutschkana HÄR

 1. Vattenlek set. Att leka med vatten är kul för alla oavsett ålder. Med detta startset kan barnet bygga vattenvägar som båtar kan få åka i. Startsetet innehåller flera roliga delar och kan kompletteras med andra delar om barnet gillar leken.
 2. Hoppdjur. Ett hoppdjur är kul att studsa fram på utomhus. Detta ser ut som en zebra och det är lätt att hålla i sig i zebrans öron.
 3. Sparkcykel med tre hjul. När man är tre år gammal så är det inte säkert att man har balans nog för en vanlig sparkcykel – tur då att det finns de med tre hjul! Denna kommer i rosa och blått och har en liten korg som man kan lägga saker i.
 4. Rutschkana. Hej vad det går! En rutschkana är kul att ha och leka med. Denna är i plast och i fina färger med en stege på baksidan.

You may also like

Leave a Comment