fbpx

Tips för att känna fosterrörelser (sanning och myter)

by Sofia
Tips för att känna fosterrörelser

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är något alldeles speciellt när du känner av fostret för första gången. Du vet ju att något lever inne i livmodern, men att känna det gör det hela så påtagligt. Sedan blir det en regelbunden företeelse, och även något som kan hjälpa dig ha kontroll över barnets hälsa. Fosterrörelserna är väldigt viktiga, även när de kanske får dig att tappa andan.

Var uppmärksam på att detta inlägg är skrivet av oss genom våra egna erfarenheter och efterforskningar. Kontakta alltid din barnmorska om du har ont eller är orolig för ditt barns fosterrörelser.

När känner man sparkar?

Du kan vara ganska långt in på graviditeten innan du känner några sparkar. Om det är ditt första barn brukar du kunna känna av fosterrörelserna någon gång under vecka 18–20. För omföderskor är det vanligt att de märker av sparkarna lite tidigare, kanske redan i vecka 15. Det kan ha att göra med att de känner igen symptomen.

Jag tror inte att jag ens uppfattade första sparkarna i första graviditeten. Det jag minns var att jag först noterade var att hon hickade. Vår första dotter Alia hade väldigt mycket hicka. Jag fattade först inte vad det var, det var ju som om det var små ”sparkar” hela tiden. Fattade långt senare att det faktiskt var hicka.

Samtidigt är varje graviditet unik. Du kanske inte känner av sparkarna förrän senare, det kan variera med flera veckor. Det finns andra sätt att mäta barnets hälsa, det är ju därför du går på kontroller. Så var inte allt för orolig om du inte upplever fosterrörelserna när du förväntar dig. Ta gärna upp det med din barnmorska, men det finns alltså utrymme för stora variationer i början.

Vad som påverkar när och om man känner fosterrörelser

När kan man känna fosterrörelser
I början av graviditeten, särskilt om det är din första graviditet, är man ofta ivrig att känna första fosterrörelserna. Det är spännande och en del av processen att bli förälder.

Om du aldrig varit gravid tidigare kanske du inte känner igen fosterrörelserna. Sedan är det alltså olika för varje gång du är gravid, för det finns flera faktorer som kan spela in på när du känner av fosterrörelserna.

Om du lägger dig på sidan kan det vara lättare att känna något där inne. Men kom ihåg att alla bebisar har olika temperament, och att de sover ganska mycket under graviditeten. En del börjar sparka tidigare än andra, det är något du inte kan räkna ut i förväg.

Vissa bebisar ligger med ryggen mot magen och sparkar inåt. Då är det inte lika lätt att känna av fosterrörelserna. Tyvärr kan det vara tråkigt för din partner, just sparkarna är ett vanligt sätt att uppleva graviditeten lite mer intimt.

Moderkakan i framvägg

Ibland sitter moderkakan på livmoderns framvägg. Det är inget farligt men kan fungera som en stötdämpare mellan dig och bebisen. Vilket kan göra att du känner sparkarna lite senare, och att de inte heller är så starka.

Jag hade moderkakan i framvägg med graviditeten med vår andra dotter Mila. Det var en stor skillnad mot att inte ha det, som vid första graviditeten med Alia. Det var inte att jag inte kände, men med Alia var det så rejält. Det syntes även mer utanpå magen.

Läs även: Risker och information kring att ha moderkakan i framvägg

Fråga gärna om det här när du går på kontroll. Det kan få dig att bli lugnare om du inte upplever så starka sparkar.

Lugn bebis i magen

Lugn bebis i magen gravid katt vill vara nära
Vissa bebisar är kung fu-mästare, andra är lugna. Det är helt normalt.

Det finns flera härliga bilder på internet av små händer och fötter som syns genom mammans mage. Du hör historier om gravida kvinnor som knappt kan sova för att bebisen spelar fotboll inne i magen. Så om din bebis inte rör på sig så mycket är det lätt att börja tänka att något är fel.

Läs även: 15 tidiga tecken på att förlossningen är nära (ett av dem involverar djur)

Barn är individuella personligheter redan innan de föds. En del är lite lugnare än andra, och buffar kanske bara lite då och då. Det viktiga är att du känner rörelse, inte om den är hård eller inte. Många barn blir rofyllda när mamman är aktiv, det är ungefär som en vagga för dem. Så om du är mycket i farten kanske barnet håller sig lugnare. Det mesta är normalt, vare sig du har ett väldigt aktivt eller lugnt barn.

Hur tidigt är det möjligt att känna fosterrörelser?

Det går inte att säga exakt vilken vecka du bör känna fosterrörelser. Före vecka 15 är det ovanligt att känna av något. Och det kan vara lätt att förväxla med annat. Men runt den tiden är det möjligt att känna ett litet fladder. Vanligtvis så kan inte partner känna av något på utsidan av magen, det brukar ta någon vecka till.

När kan man känna barnet sparka i magen?

De flesta brukar känna barnet sparka runt vecka 20. Eventuellt redan vecka 18. Där ligger de flesta, vilket inte betyder att det måste ske just då. Moderkakans placering är av vikt. Samma mamma kan känna sparkarna vid olika veckor, om moderkakan sitter i framvägg eller där bak. Plus att alla barn har sin egen rytm. De börjar inte alltid göra sig kända vid samma tidpunkt. Så var lite förberedd, men bli inte orolig om sparkarna kommer något senare.

Hur vet man att det är fosterrörelser?

Många kvinnor ställer sig den här frågan, speciellt om det är första gången. Och de flesta svarar med att säga att du bara vet. Det känns som en ny upplevelse, ett litet fladder som du förstår är ditt barn. Naturligtvis är det möjligt att göra ett misstag, men ganska snart börjar du känna ännu tydligare att det är barnet som rör på sig. Sedan dröjer det inte länge förrän du kanske får riktiga sparkar, som verkligen känns.

Hur känns det när bebis sparkar?

Hur känns det när bebis sparkar?
Många förstföderskor är nyfikna på att känna de där första rörelserna och hur man känner igen dem.

Till en början är det mest som en svepning, ett fladder som du knappt märker av. Någon har beskrivit det som en mobiltelefon som vibrerar i fickan eller känslan du får när du drar ett finger över handflatan. Kanske som att du har gaser i magen, att det bubblar lite. Bebisen är ju ganska liten, även om hen är aktiv. Vartefter som din bebis blir större kommer du att känna av sparkarna allt mer. Då upplever en del att de nästan blir ömma, för att rörelserna är så hårda och många.

Fosterrörelser hur ofta – hur ofta ska jag känna bebisen sparka?

Det finns ingen formel för hur ofta du ska känna din bebis sparka. För det är något väldigt individuellt. Alla barn är olika, och likaså graviditeterna. Därför brukar man uppmana mamman att lära känna sitt barn redan i magen. Om du är medveten om dess mönster eller vanor så är det lättare att följa med i svängarna.

En del praktiserar vad som kallas för mindfetalness. Det innebär just att mamman lär sig läsa av sitt barns vanor och rörelser. Bland annat är det viktigt för att så tidigt som möjligt förstå om något inte är riktigt bra. Men det har också visat sig påverka förlossningen positivt. Många kvinnor blir mer självsäkra och mindre oroliga när de lär sig tyda tecknen, så att säga.

Vad kan man göra för att känna fosterrörelser

Det är viktigt att inte susa genom graviditeten utan tid för dig själv. Och just när det kommer till fosterrörelser kan det verkligen löna sig. Ta en stund varje dag, det behöver inte vara mycket mer än en kvart. Koncentrera dig på din kropp och bebisen i magen. Lär känna varandra och hur allting fungerar. Då kan det också vara enklare att känna av fosterrörelserna, för du vet att det är något nytt.

Ett lite mer vanligt knep är att lägga dig på sidan. Eventuellt buffa lite på magen för att stimulera bebisen, men det är inte alltid så lämpligt. Andra metoder kan vara att dricka något kallt eller äta sötsaker. Sådant som stimulerar barnet att reagera. Många barn rör sig också när de hör ett ljud.

Tips för att känna fosterrörelser tidigt

Tips för att känna fosterrörelser tidigt

Du kan egentligen inte påverka när barnet ska röra på sig eller när du känner av det. Ofta är det lättare att känna fosterrörelserna när du själv är stilla. Många gånger kan det vara bra att känna efter när du ligger ner, speciellt om du ligger på sidan.

Du kan också retas lite med barnet och knuffa lite lätt på det.

Svagare fosterrörelser

Med en graviditet finns det utrymme för flera variationer. En del barn rör sig mer än andra, eller så känner du av dem på ett annat sätt. Men svagare fosterrörelser kan också vara ett tecken på att bebisen inte mår bra. Så tveka inte att kontakta vården om du upplever att rörelserna är annorlunda eller svagare. Det är alltid bättre att kontrollera för att vara på den säkra sidan.

Mindre fosterrörelser vissa dagar

Ditt barn är en individuell personlighet redan från början. Det innebär att vissa dagar är hen mer aktiv än andra. Eller så har ni gjort så mycket roligt ihop att hen är trött och behöver vila upp sig. I slutet av graviditeten har inte barnet så stort utrymme heller och det blir svårare att vända på sig. Det viktiga är att du känner någonting, men det behöver inte vara lika mycket som vanligt.

Ibland kan det dock vara ett tecken på att något är fel. Så ring gärna och prata med din barnmorska. En del kvinnor har varit in på förlossningen på grund av mindre fosterrörelser, men skickades hem igen för att allt var normalt. Det är inte alltid så lätt att hitta en balans mellan att inte oroa sig i onödan och vara uppmärksam på tecken.

Minskade fosterrörelser tips

Det finns en del husmorstips för att stimulera ditt barn så du känner mer rörelser. Som att äta något sött eller dricka kalla drycker. Lägga dig på sidan. Ta dig några minuter och känna in i din kropp. Det brukar fungera bäst om du gör det redan från ett tidigt stadium så du vet när något är annorlunda.

Minskade fosterrörelser dricka kallt

Minskade fosterrörelser dricka kallt

Ett vanligt råd är att lägga sig på sidan och dricka något kallt om du inte känner så mycket fosterrörelser. Det brukar fungera. Men skjut inte upp att ringa förlossningen eller barnmorskan, utan ta hellre det säkra för det osäkra. För det mesta är det inga problem, men låt dem få kontrollera allting. Det går ofta att åtgärda om något är fel, om det upptäcks i god tid.

Är det normalt att barnet sparkar mycket?

Ja, en del mammor tycker att de har ett helt fotbollslag där inne. Barnet sparkar så mycket hela tiden. Med vår äldsta dotter Alia var det snarare tal om en karatemästare. Mila, vår yngsta, hade ja moderkakan i framvägg – så jag kände inte av rörelserna lika mycket.

Och det är helt normalt. Alla bebisar är olika med sina egna rörlighetsmönster. Efter ett tag så lär du dig känna igen ditt barns mönster. När det börjar närma sig förlossning är barnet stort och kan inte röra sig lika mycket. Men något känner du hela tiden.

Varför plötsligt ökade fosterrörelser?

En del barn är alltså livligare än andra. Men oavsett vilken personlighet din bebis har bör du vara uppmärksam på förändringar i hens rörelsemönster. Inte bara om fosterrörelserna minskar, men även om de ökar. Det kan vara ett tecken på att bebisen är stressad. Att något har hänt som kan vara farligt, och att bebisen måste komma ut. Så ring vården och låt dem se hur bebisen mår. Känn aldrig att du är jobbig eller stör. Det är din kropp och ditt barn.

Hur känns det när bebisen vänder sig i magen?

Ibland vänder sig bebisen där inne. En del mammor har beskrivit det som att de känner sig ommöblerade. Andra upplever att de får ett tomrum i ena delen av magen, medan den andra fylls upp. En orm som rör på sig eller att inälvorna hamnar på sned. Det gör inte ont. Många tycker det är en lustig upplevelse men inte alla. För en del känns det jobbigt och de mår lite illa rent av.

När kan fostret känna beröring utifrån?

När kan fostret känna beröring utifrån?
För partnern är det en speciell upplevelse att känna fosterrörelser utifrån. Det är även ett spännande sätt för dig som gravid att få dela med dig av upplevelsen med andra.

Redan tidigt reagerar fostret på ljud och ljus. Hen lär känna sina föräldrars röster och även deras musiksmak. Men det är först i vecka 25 som fostret reagerar på beröring. Det är speciellt viktigt för pappan som kan komma allt närmare sitt barn genom huden på mammas mage.

När kan man se rörelser utanpå magen?

Runt vecka 24–25 brukar det vara lättare att se fostrets rörelser utanpå magen. Det är så pass stort att det märks när hen sparkar. Men kom ihåg att alla barn är olika så ha tålamod om det tar lite längre tid innan det syns när barnet rör på sig. Det viktiga är ju att du känner det själv, att fostret är aktivt.

Kan ett barn ha hicka i magen?

O ja! Det är härligt att känna när barnet hickar inne i magen. Ibland håller det i sig länge, en hel minut eller kanske ännu längre. En del bebisar hickar i upp till en halv timme, vilket kan få dig att undra om det är normalt.

Anledningen är att ditt barn sväljer lite fostervatten och därför börjar hicka. Det är en träning inför andningsprocessen, en sorts övning för lungorna.

Det är alltså väldigt vanligt och ingenting att oroa sig för – en del av utvecklingen.

Lär känna ditt barns rörelser

Fosterrörelserna hjälper dig att veta att barnet mår bra. Det är en underbar känsla att känna ditt barn röra sig, från det lilla fladdret till de stora sparkarna. Samtidigt är det ett sätt för din partner att vara mer involverad i själva graviditetsprocessen.

You may also like

Leave a Comment