fbpx

Torr hud bebis – tips på vilka salvor som funkar för vad

by Sofia
Torr hud bebis salva krämer

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Bebisar är väldigt starka och tåliga med tanke på hur små de är. Men huden är något du verkligen måste hålla ett öga på. Små barn får ofta torr hud, och de behöver tas om hand på rätt sätt så de slipper klåda eller eksem.

Informationen i det här inlägget ska inte betraktas som sjukvårdsupplysning. Vid oro eller funderingar ska du alltid kontakta barnmorska, vårdcentral eller apotekspersonal.

Varför får bebis torr hud/irriterad hud?

Du kan nästan se igenom huden på en liten bebis. I alla fall känns det så ibland. Den är tunn, inte alls lika utvecklad som vuxnas. Det gör att den lätt blir torr och fnasig.  Därför är det viktigt att hålla den lagom fuktig. Du måste se till att bebisen är ren och smörja in henne med riktigt bra salvor.

Andra orsaker till att bebisar så lätt blir irriterade på just huden kan vara ärftliga faktorer. En del är mer benägna till torr hud, även som vuxna. Kläderna spelar också en roll, det är bra att välja plagg som inte påverkar huden negativt.

PH-värde bebishud

Om du mäter pH-värdet på en vuxen persons hud så ligger högre än hos bebisar. De första dagarna sjunker värdet hos barnet från runt 7 ända ner till 5 eller ännu lägre. Det är därför uppenbart att du måste välja produkter som är anpassade till just bebisar. Tro inte att det bara är reklam. De små har behov av krämer och tvålar som inte har så högt pH-värde. Precis som deras hud.

Vad kan man smörja torr bebis med?

bebis torr hud/irriterad hud salva kräm hudkräm nyfödd

1. Miniderm HÄR / 2. Bepanthen HÄR / 3. Inotyol HÄR / 4. Locobase repair HÄR / 5. Libero babyolja HÄR

(Dessa preparat är är ett receptfria läkemedel. Läs bipacksedeln noga före användning)

Det finns många produkter på marknaden som är avsedda för bebisar. Lägg gärna upp ett litet lager hemma, så att du alltid har dem till hands. En del använder du i samband med att barnet badar, andra när du byter blöjor, och så vidare. Bland de produkter som kan vara bra att ha hemma kan nämnas:

  • Miniderm. Det här är en receptfri kräm som innehåller 20% glycerol. Den har vattenbindande egenskaper vilket gör att huden hålls fuktig och inte blir torr. Du ska inte använda mer än att huden känns mjuk och skön efter insmörjning. Den kan användas flera gånger om dagen, vid behov.
  • Blöjsalva (tex Bepanthen). Det är en bra vana att alltid smörja in bebisen stjärt när du byter blöja. Just stjärten är ju extra utsatt. Byt blöja ofta och låt bebisen få ligga naken då och då, för att lufta stjärten. En bra salva, som Bepanthen, är förebyggande. Det blir inte så torrt i stjärten och den hindrar sprickor från att uppstå. Du kan också använda den på dina bröstvårtor om de är nariga.
  • Inotyol. Även denna kräm kan användas för röda stjärtar. Eller på andra ställen där huden är irriterad. Den är ganska fet och innehåller ullfett. Ibland blir huden röd, det uppstår självsprickor och annat som kan vara jobbigt för bebisen. Då kan Inotyol vara till nytta.
  • Barnolja. Det här är en basvara för alla föräldrar. Du kan använda barnolja för att tvätta stjärten i stället för tvål eller parfymerade servetter. Den löser upp både smuts och fett. Ha några droppar i badvattnet så att oljan når hela kroppen. Eller smörj in den delar av kroppen där bebisen verkar extra torr. Det finns flera varianter som alla doftar gott och återfuktar huden effektivt.
  • Locobase Repair är en kräm som är extra återfuktande. En del bebisar är känsliga och får lätt eksem eller irritationer. Krämen är ganska fet och återuppbyggande. Du kan använda den även på den tunnare huden i ansiktet eller på andra ställen.

När ska man börja smörja in bebis?

Du kan börja ganska tidigt med salvor och krämer för bebisen. Var uppmärksam och se hur huden ser ut. Men det är vanligtvis bättre att förebygga redan från början. Barnolja och blöjkräm brukar höra till det du helst ska ha hemma redan när du kommer direkt från BB.

Kan man använda Miniderm på spädbarn?

Miniderm är en kräm som du kan använda för hela familjen, inklusive de riktigt små barnen. Den är mjukgörande och återfuktande, precis vad ett litet spädbarn behöver. Eftersom den innehåller så pass mycket glycerol behöver du bara använda en liten mängd för att smörja in huden. Det ska inte vara klibbigt på huden utan se till att allt går in ordentligt.

Torr hud bebis bröstmjölk som lotion?

Bröstmjölk innehåller flera intressanta ämnen. Det är ju en fullgod föda för bebisen under ganska lång tid. Bland annat har bakteriehämmande ingredienser och en del fett, som med fördel kan användas för bebisens torra hud. Många mammor trycker också ut en del mjölk för att smörja in partiet runt bröstvårtorna. Se till att alltid ha rena händer när du gör det.

Bebis torr i ansiktet – vad göra?

Bebis torr i ansiktet behandling kräm salva

Många av de krämer och lotion som finns på marknaden för torr hud kan också användas i ansiktet. Håll det rent, gärna genom att tvätta det lite försiktigt med babyolja. Det är viktigt att huden får torka och lufta en stund innan du har på krämen.

Om det är kallt ute bör du vara försiktig och inte smörja in ansiktet precis innan du går ut. Alternativt använda en kräm som är vattenfri. Men det bästa är att ta hand om tvätt och hudvård en stund innan ni går ut.

Sår i veck bebis – sprucken hud

Livet utanför livmodern är helt annorlunda än den miljö bebisen befunnit sig i alla de där månaderna. Den anpassar sig snabbt, men det kan påverka huden en del. Speciellt vanligt är det att huden i vecken spricker eller blir fnasig. Och en bebis har ju ganska många veck, huden är lite större än kroppen i början. Ganska snart växer den ikapp sig själv, men du måste vara uppmärksam på de där vecken.

Sår i veck bebis – sprucken hud

Det är lätt att det uppstår atopisk dermatit, eller eksem som det också kallas. Speciellt i böjvecken, även om det också kan förekomma på andra ställen.

Det är viktigt att hålla huden ren, men du behöver inte alltid använda tvål som kan torka ut den. Samtidigt bör huden få en chans att lufta sig. En orsak att dermatit ofta uppstår i böjvecken är att de är instängda.

När barnet är rent kan hen få ligga lite utan kläder, så att huden blir riktigt torr utan att torka ut. Det gäller att hitta en balans mellan att huden hålls ren och torr, men ändå återfuktas.

Irriterade halsveck bebis

Runt halsen är det lätt hänt att huden blir irriterad. Många bebisar har dubbelhakor, och ibland blir de röda och nästan spruckna. Det är inte alltid så lätt att lufta huden när den veckar sig, även om du gör allt du kan för att hålla den ren.

När halsvecket blir irriterat på det här sättet kan det ofta vara fråga om en svampinfektion. Då hjälper det inte med fuktighetskrämer eller lotion. Det bästa är att torka ut området, och det kan du göra med en zinksalva. Inotyol är bra för barn, och du använda det både för halsvecken och om stjärten blir röd (KÖP HÄR).

Om huden inte är så farligt irriterad kan du kan prova på med lite potatismjöl först.

Blöjeksem

Blöjeksem är bland de vanligaste hudproblemen en liten bebis kan ha. Området är ju dagligen utsatt för kiss och bajs, samt instängt i en blöja. Om du inte är försiktig kan det utvecklas och bli obehagligt för barnet. Ibland kan det börja klia. Se därför till att byta blöja ofta, så att huden aldrig behöver ligga länge med avföring. Det kan också vara bra att använda en lite större blöja, så att det blir lite luft mellan den och huden. Samtidigt måste den sitta åt tillräckligt så du inte får kiss och bajs överallt.

Om ditt barn har blöjeksem kan du sedan smörja in området med Bepanthen (KÖP HÄR).

Tips för behandling av blöjeksem

  • Det är viktigt att hålla rumpan och könet rent, så tvätta alltid av försiktigt när du byter blöja. För det mesta räcker det med en tvättlapp med lite vatten och barnolja.
  • Sedan ska huden få en chans att torka ordentligt men gnid inte på huden. Istället kan du försiktigt torka den genom atrt klapptorka, dvs istället för att dra så duttar du på huden.
  • Därefter kan det vara bra om bebisen får ligga naken en liten stund och lufttorka.

Ibland räcker det inte med din egen behandling och då måste du kontakta vården. Vissa blöjeksem läker inte utan börjar vätska sig och annat. Då kan det behövas kortisonsalvor eller andra läkemedel, men det måste doktorn skriva ut. Var uppmärksam på hur huden ser ut varje gång du byter blöja.

Torr i hårbotten (skorv)

En del bebisar ser ut som om de har mjäll, både i hårbottnen och runt ögonbrynen. Ibland även på andra delar av kroppen som runt öronen, i ljumskarna, halsvecken eller armhålorna. Men det är då fråga om skorv eller en sorts eksem. Det är lite gulare och fetare än mjäll och sitter ofta fast i stora skok. Ibland kallas det för mjölkskorv, för att det drabbar riktigt små barn. Man vet faktiskt inte riktigt varför barnen får skorv, och det är helt ofarligt. Med tiden växer det bort och försvinner.

Du kan ta bort skorven genom att smörja in hela huvudet med barnolja på kvällen. Dagen efter så tvättar du barnets hår och gnuggar försiktigt med en handduk. Då brukar skorven följa med. En del kammar ut håret med lite olja för att få bort den.

Om skorven sitter fast och inte försvinner med en enkel behandling kan du försöka smörja in håret med en salicylsyreolja. Det är mer kletigt så sätt gärna på bebisen en liten mössa eller skydda sängen på annat sätt. Nästa dag kan du gnugga eller kamma bort skorven för att sedan tvätta håret på barnet.

Läs vidare: Fördjupad information om du hur du blir av med skorv

För det mesta märker inte barnet av skorven utan den är bara en del av att vara liten. Men ibland kan det klia eller rent av vätska sig. Då är det bäst att kontakta barnavårdscentralen för ytterligare behandlingar.

Torra och röda kinder bebis

Både bebisar och lite större barn har ofta torra och röda kinder. Speciellt på vintern, men även vid andra tillfällen. Du ser det så bra eftersom kinderna många gånger är stora och bulliga. Det är gulligt, men bör behandlas.

Det blir lätt en ond cirkel där torr hud ger upphov till eksem, som i sin tur torkar ut huden. Därför är det viktigt att smörja in kinderna med en återfuktande och mjukgörande salva. Locobase Repair, Miniderm och Inotyol är populära alternativ, beroende på hur pass röda kinderna är. En del av dem kan du få ut på recept, för det går åt en hel del.

Om huden fortsätter att vara röd kan det behövas en kortisonbehandling. Det finns receptfria krämer på apoteket, men du kan också fråga om råd på BVC. Hela tiden är det viktigt att kinderna är rena och torra innan du behandlar dem.

Smörja bebis ansikte kyla

Väderkräm Weleda Smörja bebis ansikte kyla

Weleda väderkräm HÄR

Även om du bäddar ner din bebis brukar ju ansiktet vara utsatt för kyla. Det är viktigt att smörja in det för att hålla det mjukt och skyddat. Däremot ska du inte ha på kräm precis innan ni går ut. För då kan inte huden i ansiktet andas ordentligt och det kan leda till köldskador. Så smörj in ansiktet minst en halv timme innan det är dags att gå ut. Ett alternativ kan vara en kräm som inte innehåller något vatten, med en så kallad väderkräm.

Eksem bebis kräm

Det är ganska lätt att bebisen får eksem och problem med huden. Många gånger är det ärftlig, de har helt enkelt en torrare hud. Men det kan även vara fråga om en allergi, vilket måste kollas upp. Du kan behandla eksem genom att smörja in huden med återfuktande salvor, exempelvis Miniderm (KÖP HÄR).

Om det kliar eller på annat sätt stör barnet kan du använda en mild kortisonsalva. BVC kan rekommendera vilken som kan vara bra för din bebis.

Om eksemet fortsätter att komma tillbaka kan det kräva en lite starkare behandling. Det är fortfarande kortison som gäller, men en starkare variant. Den måste skrivas ut av läkare, efter en grundlig undersökning.

Dregel-utslag bebis

Dregel-utslag bebis dregglisar

Fina dregglisar är att rekommendera om ditt barn får dregel-utslag. Köp någon dessa HÄR

När barnet är litet är det mycket som händer med munnen. Allt ska undersökas, tänderna håller på att utvecklas och vissa bebisar dreglar mycket. Det är en del av utvecklingen, för de behöver en ökad salivutveckling när de börjar äta. Samtidigt så har de inte lärt sig svälja ordentligt ännu, så mycket hamnar runt munnen.

Problemet är naturligtvis att en bebis som dreglar lätt kan få utslag runt munnen. Framför allt brukar det visa sig i mungiporna eller på underläppen. Men det kan egentligen vara var som helst runt munpartiet och ända ner på nacken.

Vårt första barn Alia dreglade mycket medan Mila inte alls har gjort det. Det som hjälpte bäst på Alia var att använda dregglisar och att behandla huden med mjukgörande kräm, exempelvis Bepanthen (KÖP HÄR).

Det är viktigt att hålla huden torr. Men stryk inte bort dreglet utan badda lite försiktigt. Det kan bli värre om du drar eller trycker. Sätt sedan på en fuktskyddande salva. Ofta fungerar det bra med zinkkräm eller mjukgörande kräm av typen blöjsalva, samma som du använder på andra delar av kroppen. Ett litet tips kan vara att smörja in bebisen innan det är dags att sova. För om de dreglar på dagen är det troligt att de fortsätter på natten.

Bebis torr efter bad

Vatten är uttorkande och även tvålen kan vara lite för stark ibland. Även om den är gjord för små barn. För det första behöver inte bebisar bada varje dag, de blir inte så smutsiga. En eller ett par gånger i veckan kan räcka.

Använd då gärna babyolja i stället för tvål, det är skonsamt mot huden. Samtidigt som det gör rent så skyddar det också huden och återfuktar den. Det är viktigt att bebisen sedan blir helt torr. Badda med en mjuk handduk och låt hen få ligga och lufta lite grand efteråt.

Du kan också smörja in hela bebisen med olja efter badet. Det blir en mysig stund tillsammans, en spa-upplevelse för de små. Se till att komma åt i alla veck. Annars använder du en annan återfuktande kräm eller lotion för att ta hand om huden nu när den är ren och torr.

You may also like

Leave a Comment