fbpx

Tredagarsfeber – så vet du om ditt barn har fått det & om det är smittsamt

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Många barn får tredagarsfebern, speciellt mellan åldern 6 månader upp till två år. Det kan se kännas ruskigt men är väldigt vanligt och går över av sig självt. Ju mer du känner till om det desto enklare blir det för dig att hantera situationen. För febern kan bli ganska hög, speciellt hos de yngre barnen.

Tredagarsfeber symptom

Till att börja med brukar barnet få feber. Den kan gå väl över 40 grader, så se till att barnet inte blir uttorkat. För det mesta brukar barnet ändå vara ganska nöjt, leka och äta som vanligt. En del får diarré eller hosta tillsammans med febern. Även blåsor i munnen är ett ganska vanligt symptom. Hos vissa barn svullnar ögonlocken upp, eller lymfkörtlarna i nacken.

Efter tre-fyra dagar så försvinner febern lika plötsligt som den uppstod. I stället får barnet utslag, först på bröstet och ryggen, men ofta sprider det sig till armar, ben och hals. Det kliar inte men ser ganska förfärligt ut. Ibland försvinner det efter bara ett par timmar, andra gånger kan det ta en dag eller två. En del barn får inga utslag alls.

Symptom på tredagarsfeber:

  • Feber, ofta hög sådan
  • Hosta
  • Blåsor i munnen
  • Svullna lymfkörtlar och ögonlock
  • Diarré
  • Utslag på nästan hela kroppen

När får barn 3 dagars feber?

För det mesta får inte barnen 3 dagars feber förrän de är runt 6 månader. Mellan 6 månader och två års ålder är det ganska vanligt med febern. Det är klart att de kan få det även senare, men de flesta blir sjuka med tre dagars febern när de är lite mindre. De första tre månaderna av sitt liv är barnet skyddat mot tredagarsfebern. Det får nämligen antikroppar från mamman. Och när du väl haft febern en gång så får du den inte igen, utan blir immun.

Tredagarsfeber utslag bild

hur ser tredagarsfeber utslag ut?
Röda utslag som kan sitta över hela kroppen är ett av symptomen på tredagarsfeber.

Är Tredagarsfeber smittsamt?

Tredagarsfeber kommer från ett herpesvirus som är mycket smittsamt. Det kallas för humant herpesvirus typ 6 (ibland typ 7). I andra länder går den ibland under benämningen roseola infantum. Det latinska namnet i Sverige är exanthema subitum. Men de flesta känner igen uttrycket tredagarsfeber, som ganska väl beskriver vad det handlar om.

Rekommenderat: Bästa febertermometern för barn – örontermometer eller panntermometer?

Som andra virus sprids det via droppar i luften eller direktkontakt. Det räcker med att barnet håller ett annat barn i handen så kan det bli smittat. Eller dricker från samma mugg. Sedan brukar det ta en 5–15 dagar innan de får feber, det är den så kallade inkubationstiden. Det är alltså inte alltid så lätt att veta var febern kommer ifrån.

När smittar tredagarsfeber?

Det vanliga är att barnet smittas på förskolan eller från någon i familjen. Redan innan barnet får utslag så kan det föra vidare smittan. Var därför försiktig med en gång när det får feber. Du vet först inte orsaken till den höga febern, men det kan vara tredagarsfeber. Utslagen är inte så viktiga i sammanhanget. Om barnet mår bra för övrigt kan det därför vanligtvis gå tillbaka till förskolan när de varit feberfria ett dygn.

Hur länge smittar tre dagars feber?

Det är en kort men intensiv sjukdom. Febern varar inte mycket mer än tre dagar. Men det är också då som det är störst risk för smitta. Så håll barnet borta från andra och var försiktiga. För det mesta är det dock ganska svårt att undvika smitta, för det är ett så pass vanligt virus. En fördel är att det inte brukar vara så farligt. Samt att när du väl haft det en gång så är du immun.

Kan vuxna smittas av Tredagarsfeber?

Alla kan smittas av tredagarsfebern. Men eftersom den är så vanlig är chansen stor att du redan haft det som barn. Vilket innebär att du redan är immun mot den. Så det vore väldigt ovanligt om en vuxen fick tredagarsfebern. Det är inte för inte som den kallas för den fjärde barnsjukdomen. Naturligtvis bör alla vara försiktiga, men det är ofta inget problem. Däremot kan du föra den vidare till andra, så hygien är alltid viktig.

Läs även: 21 typer prickar & utslag på barn (bilder & info)

Tredagarsfeber utslag ansikte

När febern försvinner brukar utslagen komma. De börjar ofta på magen eller bröstet, men kan i princip sprida sig till hela kroppen. Inklusive ansiktet. Utslagen är röda och lite flammiga, nästan som prickar men mer utslätade. En del barn får väldigt lindriga utslag medan andra har hela kroppen täckt av dem. Det är inte farligt och försvinner ganska snabbt.

Hur länge har man utslag efter tredagarsfeber?

Det kan variera från barn till barn. Hos en del försvinner utslagen redan efter ett par timmar. Det är som om kroppen bara vill bli av med viruset. Andra barn har utslag i ett par dagar, men inte mycket längre. Vissa barn får inga utslag alls, de är helt friska när febern lagt sig. Både febern och utslagen uppstår plötsligt och försvinner nästan lika fort som de kom. Det är en ofarlig sjukdom som de flesta får.

Kan barn få tredagarsfeber flera gånger?

Det fina med tredagarsfebern är att du blir immun när du haft den en gång. Så när barnet haft febern så kommer den inte tillbaka. Därför är den vanligast bland lite mindre barn. Det är inte en sjukdom som upprepar sig hela tiden.

Trött efter tredagarsfeber

Även om tredagarsfebern är ofarlig så är det ändå fråga om ganska hög feber. Små barn kan ofta få temperaturer på över 40 grader. För det mesta så är barnen dock glada och klarar av att leka och annat som de är vana vid. Om du märker att barnet verkar trött och hängigt kan det vara ett tecken på uttorkning. Då kan du ge barnet sådan mat som hen tycker om, för att få i sig vätska. Lite glass, välling eller fruktkrämer. Det brukar vara lättare om barnet inte har lust att äta. Febern brukar gå över efter några dagar, och då börjar barnet äta som vanligt igen.

Hur du sköter om ditt barn med tredagarsfeber

Det är väldigt viktig att ge barnet tillräckligt med vätska. Febern är inte farlig i sig, men den kan leda till uttorkning. Låt barnet få äta och dricka sådant hen tycker om. Det handlar bara om några dagar, och den nyttiga maten kan vänta. Var lyhörd för hur barnet mår och försök anpassa kosten därefter. 

Vissa barn har också en tendens till feberkramper, och kan få det även de här dagarna. Det är ju inte heller farligt, men kanske lite otrevligt. Andra barn verkar inte vara påverkade av febern utan vill leka och rasa som vanligt. De bör dock inte anstränga sig för mycket, oavsett hur de känner sig. Hög feber är jobbigt för kroppen så den behöver lite extra omsorg. De behöver inte ligga i sängen om de inte har lust, men de här dagarna bör de stanna hemma och ta det lite lugnare.

I övrigt är det inte mycket du kan göra, och det behövs inte heller. Tredagarsfebern försvinner av sig självt, och förutom den höga temperaturen är det ingenting som barnet lider av. Utslagen kan vara stora eller små. Men de kliar inte och försvinner lika fort som de kom fram. Det här är ett virus som de flesta barn drabbas av, och som inte alls är farligt för dem.

You may also like

Leave a Comment