Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar
De flesta föräldrar fruktar den där tiden då deras lilla ängel förvandlas och blir trotsig. Nog kan det vara jobbigt ibland, men det är en fas som går över. För att sedan komma tillbaka, mer än en gång. Det är därför viktigt att förstå vad det är som händer och varför ditt barn uppför sig så där. Och framför allt är det grundläggande att vara full av tålamod.
Vad är trots?
Det är en väldigt bra fråga. För även om det kan upplevas som jobbigt så är det samtidigt en viktig del av barnets utveckling. Trots handlar inte om att gå emot sina föräldrar. I stället är det mer en fråga om att bli en självständig individ. Det är ju vad alla föräldrar önskar sig, att barnen ska växa upp och klara sig själva. Det kan beskrivas som en utveckling där båda parterna måste lära känna varandra.
Trotsålder symptom
Vad kan du då förvänta dig? Vad handlar egentligen trotsåldern om? Trots har beskrivits som att trilskas med ökad envishet. Du kommer alltid att möta situationer då barnet inte vill göra det du önskar. Det börjar redan när de föds och du förtvivlat försöker få på dem byxorna när de fäktar med benen. Då är det naturligtvis en reflex, men senare blir det mer på allvar.
Frustration är ett annat sätt att beskriva hur ditt barn känner sig under trotsåldern. Allt verkar vara fel och de har inte lust att göra någonting du säger till dem. Ibland beror den här känslan av frustration på att barnet ännu inte riktigt kan uttrycka sig. Hen kan inte förklara vad hen vill eller inte vill. Då är det enklare att trotsa.
Troligtvis kommer du att bli trött på att höra ordet nej hela tiden. Det verkar komma automatiskt, oavsett vad det handlar om. Sådant som tidigare var helt normalt, som att klä på sig eller borsta tänderna, blir nu föremål för en protest.

Sedan finns det barn som inte blir aggressiva utan trotsar genom att bli klängiga eller gråtmilda. De kanske låtsas som de inte hör vad du säger, ignorerar dig fullständigt. Poängen är den samma, de har funnit att det fungerar bättre på det här sättet. Troligtvis utan att tänka på det, men ändå.
Vilka åldrar är trotsåldern?
Uttrycket trotsålder är lite missledande för det handlar om flera perioder under barnets uppväxttid. Den första brukar komma när barnet är runt ett och ett halvt år gammalt. Sedan har du två-årstrotset, och så fortsätter det. De stora trotsåldrarna brukar sägas vara när de är 2, 6, 9 och tonåringar.
Vartefter som barnet lär sig nya saker vill det ha större frihet. Och de behöver lära sig hur man klarar sig på egen hand. Att de ofta vill göra mer än de faktiskt klarar av är en annan sak. Samt att de ofta uttrycker sig på ett sätt som sätter föräldrarnas tålamod på prov.
Hur länge varar trotsåldern?
Det går inte att sätta några gränser för trotsåldern. De flesta föräldrar kommer att märka av det någon gång. Men för en del håller det i sig ganska länge. Dels beror det på barnets temperament, alla har ju sitt eget sätt att uttrycka sig. Men det kan även bero på hur föräldrarna reagerar på barnets trots. Det är ett sätt att kommunicera och lära känna varandra. Men ibland är det svårt att inte bli arg eller frustrerad själv. För det kan vara slitsamt.
Kommer alla barn i trotsåldern?
Det är inte alla barn som blir trotsiga, men det är väldigt vanligt. För det mesta kommer du i alla fall någon gång under deras uppväxt märka av en viss konfrontation. Det är bra att komma ihåg att det finns konflikter i alla relationer. Vilket inte innebär att ni bråkar eller blir ovänner. Det kan helt enkelt handla om att sätta gränser och se var alla hör hemma.
Hur hantera trotsåldern?
Hur du ska tackla trotsåldern beror en del på hur gammalt barnet är. Alla föräldrar vet att det är så gott som omöjligt att diskutera med ett barn som bara är 18 månader gammalt. Om det handlar om tonårstrots däremot kan du komma långt genom att ha en öppen kommunikation med din son eller dotter. Oavsett åldern kanske du måste vänta tills situationen har lagt sig och de har lugnat ner sig innan du börjar resonera med dem.

Se trotsåldern som ett tillfälle att lära känna ditt barn lite extra. Det är en tid då ni kommer att konfrontera varandra och barnet lär sig bli självständigt. Du kan säga att det är ett projekt eller ett arbete som ni gör tillsammans. Därför är det även bra om du lyckas hålla dig lugn. I alla fall för det mesta, inga föräldrar är perfekta utan alla tappar tålamodet någon gång ibland.
Du måste inte heller visa din auktoritet varje gång. Naturligtvis ska inte barnet kunna förhandla om precis allt, speciellt inte när det är litet. Du vet bättre än ditt barn, det ligger i sakens natur. Om hen inte vill ha på sig mössa när det är 20 grader kallt, eller vägrar att tvätta händerna så kan du inte bara acceptera det. Men ofta kan du använda en situation till att visa var gränserna sitter och eventuellt sätta nya. Lyssna på vad barnet har att säga och välj de gånger du kan förhandla. Det är ju så de växer som individer.
Tips för att hantera trotsåldern:
- Ha tålamod, kom ihåg att det är du som är den vuxne.
- Var lyhörd, du måste inte alltid gå emot vad barnet säger.
- Se trotsåldrarna som ett tillfälle till utveckling.
- Trots gör barnet självständigt och stärker er relation till varandra.
- Ge inte efter för allting barnet kräver, det är viktigt att vara konsekvent.
Trotsålder 18 månader
I den här åldern är barnen väldig upptagna med att upptäcka världen. De har så mycket att göra men ibland kan de ha svårt med en övergång mellan olika aktiviteter. Ett så här litet barn har inget begrepp om tid eller konsekvenser. De har inte lust att borsta tänderna och inget mer än det. Den positiva sidan är att det brukar vara ganska lätt att distrahera eller avleda dem. Vilket är bra eftersom det ofta inte lönar sig att resonera med dem.
Läs även: Pannkakor för bebis recept – perfekt för barn som vill äta själva
Trotsåldern 2 år – tvåårstrots
Det här räknas ofta till en av de stora trotsåldrarna. Var dock försiktig så du inte förväntar dig att barnet ska trotsa eller att du ser efter allt för många tecken. Ingen mår bra av att bli dömd bara för att de är en viss ålder. Ta i stället dagen som den kommer och hantera trotset om det skulle uppstå.
I den här åldern sker det stora förändringar i barnets hjärna. De lär sig många nya saker och det kan ibland vara frustrerande. Dels håller de på att lära sig flera nya motoriska färdigheter, dels kognitiva. Relationerna till andra utvecklas. Samtidigt så blir de allt duktigare på att uttrycka sig, börjar få ett grepp om språket.
Under den här tiden prövar barnet på många nya saker. Barnet kan bli ganska frustrerat när det inte fungerar eller det inte går som det tänkt sig. Allt som hen inte kan styra själva kan bli en källa till trots. Det är också viktigt att komma ihåg att barnen ofta är väldigt aktiva under dagen. Fram på eftermiddagen, kvällen är de ganska trötta och då fungerar allting ännu sämre.
Trotsålder 3 år – treårstrots
Treårstrotset hänger mycket samman med två-årstiden. Och det är ju egentligen en del av samma utveckling. Barnet som behöver få lära sig konsten att bli självständig. Föräldrarna som fortfarande har ett stort ansvar för att ta hand om barnet. Den där dragkampen som är ett sätt att förankra er relation.
Många barn i den här åldern gör precis som de vill. Eller försöker i alla fall. Ibland måste du naturligtvis bromsa dem. Fortfarande har de inte en direkt koppling mellan sina handlingar och eventuella konsekvenser. De förstår inte att de kan bli förkylda om de går ut med baddräkt när det är vinter.
Trotsålder 4 år
Även om barnet fortfarande har vissa perioder av trots brukar det här ändå vara en relativt lugn ålder. De kan uttrycka sig bättre, börjar förstå lite mer vad som händer när de gör vissa saker, och du kan resonera mer med dem. Fortfarande är det viktigt för föräldrarna att ha stort tålamod och hålla ut. Barnet måste få utveckla sig i sin egen takt, även om det kan vara påfrestande. Lär dig att avsätta lite extra tid för när en svår situation kommer upp, så att varken du eller barnet blir stressat i onödan.

Trotsåldern 5-6 år
Ofta så växlar humöret när barnet är i 5-6 års åldern. Redan nu kan de börja känna sig stora ena stunden och små den andra. De trivs med att ha rutiner och känna till reglerna. Men också rättvisa och överenskommelser. Det är lätt hänt att du förhandlar för mycket, men var lite lyhörd för när barnet verkligen vill göra något på sitt eget sätt.
Det är inte så lätt att klara av motgångar när du är liten. Ibland kan det leda till vredesutbrott, även om de börjar bli färre och mer sällan. Hjälp barnet hitta andra sätt att uttrycka sin besvikelse på. Eller alternativ till det de inte klarar av att göra.
Vid det här laget har språket utvecklats ganska bra. Men det kan fortfarande vara svårt för barnet att uttrycka sig i ord. De förstår inte alltid instruktioner, även om det verkar enkelt för en vuxen. Samtidigt tar barnen ofta allt du säger bokstavligen. När du är medveten om dess begränsningar är det lättare att undvika situationer där trots är deras enda sätt att uttrycka sig på.
Trotsålder 7-8 år
I den här åldern är många barn inte så högljudda med sina åsikter. Nu när barnet går i skolan börjar det relatera till andra på ett nytt sätt. Ibland kan det vara svårt att förstå vad barnet egentligen tänker och tycker eftersom de gärna är lite tystare. De vill klara sig själva men har ofta inte så bra självkänsla. Samtidigt ställer omgivningen stora krav på de här barnen, de ska hålla reda på mycket själva. Så även om ett stort antal barn inte trotsar så mycket i den här åldern är det viktigt att du stödjer dem i deras utveckling.
Trotsålder 9 år
När du trodde att allt var frid och fröjd så kommer en period med trots igen. Egentligen är det svårt att säga exakt när det är dags för en ny trots-ålder. För en del barn händer det när de är i sjuårsåldern. För andra när de är lite större. Eftersom det är en del av en kontinuerlig utveckling så tar det inte alltid helt slut.
Många barn i den här åldern kan upplevas som slarviga eller struliga. Bland annat beror det på att hjärnan jobbar för högtryck. Ibland måste du bara lämna dem ifred med sina tankar. Samtidigt är det viktigt att vara där för dem, som ett permanent stöd. Försök göra saker tillsammans och hjälp dem också utveckla relationer med kompisar runt omkring dem. Allt det här kan hjälpa er överkomma trotsåldern.
Trotsålder 10 år
Det här är en ålder som vanligtvis är relativt jämn och utan så mycket trots. Samtidigt sker det mycket inuti barnet, det är en övergång mellan att vara barn och bli tonåring. Deras intressen förändras, många barn deltar i flera aktiviteter när de är i den här åldern.
Tonåren – trotsålderns trotsålder

När barnen når tonåren kan det bli fråga om en riktig trotsålder. Eller inte, det är så många faktorer som spelar in. Barnen vill gärna bestämma fler saker själva och har en åsikt om bra mycket. De kräver mer frihet och vill bli accepterad av sina jämnåriga. Men det är ju egentligen vad alla personer vill. Nu när de står på tröskeln till att bli vuxna måste de få lära sig ta steg på egen hand. De är inte riktigt redo för den stora världen, men väldigt villiga att försöka.
Hur överleva trotsåldern?
Det allra viktigaste är att föräldrarna inser att det är svårare för barnet än det är för dem själva. Att växa upp är härligt, men också väldigt jobbigt. Allt är nytt och spännande, samtidigt som det kan vara skrämmande och uttröttande.
Så föräldrar måste ha stort tålamod när de handskas med sina barn. Samt gärna en nypa humor, försök se det dråpliga i situationen. Ett annat gott råd är att välja sina strider. Du måste inte alltid vara auktoritär och bestämma allt. Det finns tillfällen då du kan ge efter, eller kanske kompromissa.
Din önskan som förälder är att barnen ska växa upp till väl fungerande, lyckliga vuxna. Då är trotsåldrarna en del av utvecklingen. Det är genom att töja på gränserna som de lär sig vara självständiga och klara sig på egen hand. Så när du ser trots i dina barn är det ett bra tecken. Hur jobbigt det än kan vara för stunden.