fbpx

Vad göra med en trotsig 3-åring? Testa våra smarta tips

by Rodrigo
3 års trots barn trotsig 3 åring

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Att hantera en trotsig 3-åring är inte det lättaste, det kan vi verkligen hålla med om. Såg gott som alla barn reagerar på något jobbigt sätt i den här åldern. Just nu har vi en väldigt bestämd dam på 3 år som alltid sätter sig på tvären och vill ha sin vilja igenom. Så vi har varit tvungna att hitta strategier att ta till för att klara av vardagen. Dessa vill vi dela med oss av.

Varför uppstår 3-årstrots?

Det vi som vuxna kallar för trots är egentligen en normal del av barnets utveckling. I själva verket handlar det inte om att barnet är olydigt, eller bortskämt som en del i omgivning kanske antyder. Det handlar mer om att barnet börjar lära sig det där med gränser. Samt att hen sakta men säkert utvecklas till en självständig individ.

Strategier för att hantera trotsigt barn

Som bilden ovan illustrerar går humöret ofta väldigt upp och ner hos 3-åringar. När barnet är trött, hungrigt eller vill ha kärlek brukar beteendet bli som värst. Här är några tips att ta till för att hantera 3-årstrots som vi provat på:

Tålamod utan att för den delen curla

Även om det är lättare sagt än gjort- försök bibehålla ditt tålamod. Bli inte arg och förlora framför allt inte kontrollen. Ibland kan du känna dig frustrerad, men ta ett djupt andetag och hitta den sista biten tålamod.

Alla föräldrar får verkligen öva sitt tålamod. Försök se det som en övning för livet, som du kommer att ha användning av i andra situationer exempelvis på ditt jobb eller i vuxna relationer.

Sätt upp tydliga gränser

Barn trivs med tydliga gränser, så ge dem klara och tydliga instruktioner om vad som är ett acceptabelt beteende i ert hem. Och vad som inte är det, vilket inte alltid är en självklarhet för små tre-åringar.

Tala i en lugn men bestämd ton. Barnen hör på din röst när du pratar allvar. Att skrika skapar en motsatt effekt.

Även om det är helt naturligt att bli frustrerad är det bästa att försöka att inte höja rösten i onödan. Spara den där skarpa rösten till när det är allvar (om barnet är på väg ut i trafiken, eller annan fara). Annars är risken att hen inte lyssnar när det verkligen är viktigt.

Ge valmöjligheter, men inte för många

Det här kan vara en väldigt bra lösning för många barn. Ge dem en möjlighet att välja, naturligtvis inom rimliga gränser. På det sättet känner de sig delaktiga och uppskattade, vilket kan göra dem mindre motsträviga.

Detta funkar ibland för oss, men verkligen inte alltid. Var noga med att inte ge för många val, det förvirrar situationen och skapar en motsatt effekt. Två val är det bästa. Exempelvis: “vill du ha den här eller den här klänningen” “vill du äta mos eller potatis”.

Avled uppmärksamheten eller byt miljö

Det kan vara svårt för ett barn att komma sig ur en trotsig episod själv. Försök avleda deras uppmärksamhet till något annat, något som är intressant eller roligt. Det kan lugna ner situationen, så att du sedan kan prata med.

Ibland behöver man bara bryta, eller byta miljö. Detta är det mest effektiva.

Belöna gott beteende

Positiv förstärkning är när du berömmer eller belönar ditt barn när de beter sig väl. Det blir som en morot, en motivation till att upprepa det beteendet. Du skapar en god cirkel där de trotsiga situationerna blir färre och färre med tiden.

Det här skulle jag säga är det svåraste. Tyvärr är vi vuxna väldigt fokuserade på att lösa sånt som inte funkar, att vi ofta glömmer bort att berömma när våra barn gör något bra. Och då talar jag inte om när de presterar, utan när det bara “är” bra.

Var konsekvent

Barnen kan bli förvirrade om du ändrar reglerna eller dina metoder för disciplin. Så försök vara så konsekvent som möjligt med gränser och regler. Även när du är trött eller ni har besök.

Detta är en utmaning när flera vuxna är inblandade i uppfostran. Ofta lär sig barn att manipulera tidigt. Får de inte som de vill hos den ena partnern, går de ofta till den andra och frågar samma sak.

Jag brukar alltid fråga vår 3-åring “vad sa pappa då?”. Det är rätt vanligt att hon fabricerar sanningen (hon säger att hon inte ljuger utan att hon bara skojade). Därför är det viktigt att dubbelkolla sanningshalten i barnets påstående.

Ge tid och kärlek

Trotsigt uppförande kan vara ett tecken på att barnet längtar efter extra uppmärksamhet eller kärlek. Hen vet att om hen uppför sig på ett visst sätt så kommer du att reagera. Motverka det här genom att ofta spendera kvalitetstid med dina barn.

Försök att förstå barnets känslor

Barn är som alla andra människor. Det ligger ofta något bakom deras trotsiga beteende. Försök förstå vad det är som utlöser trotset. Det kan vara rädsla, frustration eller helt enkelt att de är trötta. Många föräldrar tycker det är enklare att hantera trotset när de förstår barnets känslor.

Något som vi tydligt erfarit är att all uppmärksamhet är uppmärksamhet, även negativ sådan. Det kan vara för att det är spännande eller för att 3-åringen inte vet hur hen ska få positiv uppmärksamhet i en viss situation. Jag brukar försöka förklara vad jag skulle uppskatta istället. Ibland funkar det, ibland inte.

Sök stöd

Ibland kan det bli lite för mycket trots, det påverkar hela familjens vardag. Sök då gärna stöd från annan förälder, ofta hjälper det att prata av sig lite.

Har du inte något sådant stöd, eller om du tycker att det är mer trots än vad som är vanligt, kan du söka upp en barnpsykolog eller familjeterapeut. De kan ge dig råd och komma upp med strategier som kan hjälpa er att hantera trotsåldern. Det är också skönt att få bekräftat att det här är en vanlig företeelse, att många föräldrar sliter med det.

Varje barn är unikt och vissa strategier fungerar bättre för dem än andra. Prova er fram tills ni hittar något som är bra för just ert barn. Det kan vara väldigt jobbigt när små barn är trotsiga, men kom ihåg att det är en del av deras utveckling. Ge barnen en kärleksfull och stödjande miljö så kommer de att lära sig hur man gör och växa i sin personlighet. 

Det viktiga att komma ihåg är att det går över. Kanske inte imorgon, men med tiden blir det bättre.

You may also like

Leave a Comment