fbpx

Tvätta babykläder: mina 7 bästa tips om hur du håller bebis kläder rena & giftfria

by Sofia
Tvätta babykläder tvättmaskin grader hur många gånger

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Alla som har små barn vet hur mycket tvätt det blir. Du vill ju att bebisen ska ha rena kläder på sig. Inte bara för utseendet men framför allt för hygienen. Samtidigt så är det viktigt att tänka på att små barn är känsligare för parfymer och kemikalier än de vuxna. Speciellt för de kläder som de har närmast kroppen.

Måste man tvätta babykläder innan användning?

Om du luktar på nya kläder så känner du en sorts kemisk doft. Det är vanligt att de använder olika medel för att plaggen ska behålla sin färg och form, samt under själva tillverkningen. Bebisar är ganska känsliga och kan få en allergisk reaktion eller utslag.

Du vet inte heller var kläderna varit eller vad som kommit i kontakt med dem. Bland annat så drar kläder till sig damm i butiker och kartonger. För att vara på den säkra sidan är det därför bäst att tvätta babykläderna innan du klär på din bebis.

Hur många gånger tvätta bebiskläder?

En del anser att du bör tvätta bebisens kläder flera gånger innan användandet. Men egentligen räcker det med en gång för att få bort de värsta kemikalierna. Du kan även köpa kläder som är ekologiskt märkta för att undvika en del av problemet. Men det handlar ju även om annan smuts, så det lönar sig alltid att tvätta dem först.

Ett annat alternativ är att skaffa begagnade babykläder. Då är kemikalierna redan urtvättade. Jag kan verkligen rekommendera Sellpy och Tradera. Second hand är både billigare, mer miljövänligt och bättre för ditt barns känsliga hud. Vi har en blandning mellan second hand, ärvt och nytt här hemma. Nya kläder brukar jag tvätta en gång innan de används.

Måste man tvätta bebiskläder separat?

Måste man tvätta bebiskläder separat
Att tvätta och vika babykläder hör till boandet.

Nej, dagens tvättmaskiner är effektiva och det finns egentligen ingen anledning till att separera bebisens kläder. Smuts är smuts, och det går bort när du tvättar kläderna i en viss temperatur. Det enda som kan göra det aktuellt att tvätta bebiskläderna separat är om du använder olika sorters tvättmedel för resten av familjen.

Kan man tvätta bebiskläder med sköljmedel?

Ja, du kan använda sköljmedel, men välj ett som är parfymfritt. Det bästa är dock att undvika sköljmedel, eftersom en liten del alltid stannar kvar i kläderna. Det är onödigt med extra kemikalier mot din bebis hud.

Det du kan göra för att bebis kläder ska bli mjukare är att torktumla dem. Begagnade barnkläder är också lite extra mjuka i sig själva.

Utomlands är dock ovanligt med parfymfritt tvättmedel och sköljmedel, vilket innebär att barn i en stor del av världens länder utsätts för parfymer tidigt. Det är absolut inte alla barn reagerar på parfymer eller kemikalier i sköljmdel. Men eftersom det är så vanligt och bebisen kan utveckla en allergi så är det alltid bäst att börja med parfymfria sköljmedel. När barnet blir lite större kan du prova dig fram och se hur det går.

Parfymfritt sköljmedel bebis

Neutral sköljmedel HÄR / Comfort sköljmedel HÄR / Grumme sköljmedel HÄR / Ättiksprit HÄR

Om föräldrarna är känsliga mot parfymer eller har allergier bör du vara extra försiktig. Det kan nämligen gå i arv. Ett tips är att använda ättika i stället för sköljmedel. Det luktar inte efter tvätt och är ett naturligt sätt att få kläderna mjuka på.

Läs även: Saras inlägg om att skippa sköljmedel

Hur varmt ska man tvätta barnkläder?

Bebisar smutsar ner sina kläder ganska rejält. Det är både mat, kräk och avföring som kan ge nog så svåra fläckar. För att få bukt med dem brukar det vara bäst att tvätta barnkläder i 60 grader. Även om det står 40 grader på tvättrådet kan du fråga i butiken om de klarar av högre temperaturer. Med vissa fläckar kan det vara bra att behandla dem redan innan du tvättar dem i maskinen. Smuts och bakterier försvinner men ibland kan ljusa plagg bli lite missfärgade.

Tvätta babykläder första gången grader

De flesta babykläder kan tvättas i 60 grader utan att krympa. Och det krävs ganska höga temperaturer för att få bort kemikalierna i kläderna. De försvinner inte riktigt om du tvättar i lägre temperaturer. Men här går det att pröva sig fram lite försiktigt och se hur bebisen reagerar.

Vissa märken har mer kemikalier än andra, de behandlar inte kläderna på samma sätt. Om du handlar plagg med mildare behandling kan du också tvätta dem i lägre temperaturer, typ 40 grader.

Vad ska man använda för tvättmedel till babykläder?

Vad ska man använda för tvättmedel till babykläder?
60 grader rekommenderas för att tvätta babykläder, i alla fall första gången så att gifterna går ur plagget.

Nu för tiden är det inte svårt att hitta ett bra tvättmedel för bebisens kläder. Det finns produkter som är speciellt utformade för att respektera deras känsliga hud. Du kan också se efter de tvättmedel som är rekommenderade av Astma-och allergiförbundet.

Parfymfritt brukar fungera bäst, i alla fall den första tiden. En del barn reagerar inte alls på parfymer och tvättmedel, men det är alltid bra att vara försiktig och uppmärksam. Om du märker att ditt barn får utslag eller på annat sätt reagerar bör du byta sort. Det är inte alltid så lätt att veta vad som förorsakar utslag hos barnen, men tvättmedel är en av de saker du ska tänka på allra först.

Tvätta babykläder tvättmedel

Alla har ett tvättmedel som de tycker om, och som de håller fast vid. Ibland får du prova olika sorter innan du hittar ett som du blir nöjd med. Det viktiga är ju först och främst att det är parfymfritt så att barnet inte får allergier. Samtidigt så vill du att kläderna blir rena och håller formen.

Bästa sorterna parfymfritt tvättmedel

Några vanliga tvättmedel som är populära hos föräldrar är:

Neutral tvättmedel parfymfritt

Neutral tvättmedel parfymfritt

Köp Neutral parfymfritt tvättmedel HÄR

Neutral har tvättmedel för både kulör-och vittvätt, med samma milda, parfymfria komposition. Det är väldigt populärt bland föräldrar. Bebisar har ofta färgglada kläder, och deras kulörtvättmedel gör färgerna levande och starka. Tvättmedlet kan användas för hela familjen. De innehåller varken parfym eller färgämnen. 

Gröna Gredelina miljövänligt tvättmedel

Gröna gredelina miljövänligt tvättmedel parfymfritt barn

Gröna Gredelina tvättmedel HÄR

Gröna Gredelina finns i olika utformning. Dels har du tvålflingor som är gjorda av aleppotvål, en tvål som traditionellt görs av olivolja från medelhavet. Annars har du deras fintvättmedel som är baserat på tvättnötter. Det kanske inte alltid är tillräckligt för barnkläder, utan då är tvålflingorna ett bättre alternativ.

Med Gröna gredelina slipper du parfym, mjukmedel, konserveringsmedel, färgämnen eller kemiska tensider.

Skona parfymfritt tvättmedel

Skona parfymfritt tvättmedel

Det här parfymfria tvättmedlet tillverkas av Ica, och rekommenderas av Astma-och allergiförbundet som lämpligt för små barns kläder. De har parfymfria varianter av både vit-och kulörtvätt.

Grumme tvättmedel parfymfritt

Grumme parfymfritt tvättmedel kulör

Köp i din affär eller exempelvis HÄR

Grummes oparfymerade tvättmedel bidrar till att kläderna inte färgar av sig. Samtidigt som det är effektivt mot fläckar, väldigt viktigt för småbarnsfamiljer. Du kan välja mellan deras vanliga parfymfria tvättmedel och ett som är ännu mer lämpligt för de som har känslig hud. Eftersom du inte behöver ladda maskinen med så mycket tvättmedel är det också ett ekologiskt bra val.

7 tips för att tvätta babykläder

Ganska snart inser du att det blir mycket tvätt när du har en liten baby. Men de flesta föräldrar har inte så mycket tid och ork över för just tvätt. Så det är viktigt att kunna göra det så snabbt och effektivt som möjligt. Samtidigt som du är försiktig så att ditt barn inte reagerar eller får allergier. Deras hud är så känslig, och därför kan du behöva skaffa särskilda produkter för dem.

  1. Tvätta bebisens kläder innan hen använder dem för första gången.
  2. Undvik sköljmedel.
  3. Välj rätt tvättmedel.
  4. Läs tvättråden på etiketten.
  5. Överdosera inte tvättmedel.
  6. Undvik att överfylla tvättmaskinen.
  7. Behandla svåra fläckar innan du lägger in kläderna i maskinen.

Låt oss gå in på detaljerna lite mer:

Tvätta bebiskläder innan användning

Behöver man tvätta bebiskläder innan användning? Ja, det är absolut bäst att tvätta din bebis kläder innan hen använder dem för första gången. Detta är viktigt för att få bort kemikalier, damm och annan smuts från plaggen. Samma sak gäller för lakan, filtar och annat som barnet kommer i nära kontakt med.

Tvätta bebis kläder utan sköljmedel

Försök att undvika sköljmedel. Det bästa är att inte använda något sköljmedel över huvud taget, eftersom en liten del alltid stannar kvar i kläderna. Om du tycker att kläderna blir för hårda kan du istället torktumla dem lite lätt.

Om du ändå vill använda sköljmedel bör du välja en parfymfri variant.

Ett annat tips som många föräldrar tar till är att använda vinäger i stället för sköljmedel, eftersom det gör plaggen mjuka på ett naturligt sätt. Detta har jag aldrig testat.

Se till att välja rätt tvättmedel till babykläder

Att välja rätt tvättmedel är inte alltid så lätt. Tvättmedlet ska vara effektivt, och ta bort fläckarna. Samtidigt måste det vara tillräckligt milt för att inte påverka ditt barns känsliga hy. Så välj ett neutralt, parfymfritt tvättmedel. Gärna ett som är speciellt utformat för bebisar, eller kanske ett som rekommenderas av Astma-och allergiförbundet. De brukar ha ganska bra koll på vad som är lämpligt för att undvika allergier.

Följ tvättråden noga

Det är viktigt att läsa tvättråden på etiketten, då slipper du tråkiga överraskningar. Visst kan du i vissa fall tvätta lite varmare än vad som angetts på plagget, tillverkarna är alltid lite extra försiktiga, men gör det på egen risk. Exempelvis bör alla bomullsplagg kunna tvättas i 60 grader, medan tillverkare ofta anger 40 grader.

En del föräldrar köper bara sådana kläder som de kan tvätta i varmt vatten i tvättmaskinen. Det man som förälder kan missa då är ullplagg, som är fantastiska för bebisar. Dessa plagg behöver nämligen tvättas på låga temperaturer, men de är naturligt smutsavvisande.

Använd inte för mycket tvättmedel

Att överdosera tvättmedel är tyvärr något som de allra flesta av oss gör. Konsekvensen av det är inte bara dålig för miljön, för mycket tvättmedel kan lämna rester på kläderna som sedan kan orsaka hudirritation.

Det är sällan vi använder för lite tvättmedel, så det behöver du inte oroa dig över.

Se till att följa instruktionerna på tvättmedelsförpackning för den rekommenderade mängden tvättmedel. Använd en skopa eller en mätkopp för att säkerställa mängden.

Fyll inte tvättmaskinen för mycket

Undvik att överfylla tvättmaskinen eftersom det kan leda till att kläderna inte kan blir ordentligt tvättade. Följ tillverkarens rekommendationer för maximal belastningsstorlek. Tvätta hellre mindre tvättar, istället för att fylla maskinen för mycket.

Fläckbehandla först

Se till att behandla fläckar innan du lägger in kläderna i tvättmaskinen. Det är nämligen svårare att få bort fläckar när du väl tvättat plagget.

Ett naturligt sätt att ta bort fläckar är att använda bikarbonat. Gör en pasta genom att blanda ut lite bikarbonat med vatten. Gnid in fläcken och låt det verka. Tvätta sedan i maskin som vanligt. Det fungerar bra bland annat för fettfläckar. Vanish är mindre naturligt men har räddat många kläder här hemma.

Sortera kläderna innan tvätt

Börja med att separera ljusa färger från mörka plagg. Sedan de som kan tvättas i 60 grader och de som bara klarar av 40 grader. Om du har plats kan du separera dem i olika tvättkorgar redan från början. Allt för att bli mer effektiv och spara tid.

Hur tvätta tyglblöjor?

Det är viktigt att tvätta tygblöjorna för sig. Det är sant att all smuts försvinner när du tvättar kläderna i maskin men avföring och kiss är bäst att du inte blandar med andra kläder. Redan innan de hamnar i tvättmaskinen är det bra att separera dem från annan smutstvätt, så att inga bakterier sprids.

Rena och fina babykläder

Det går alltså att ha rena babykläder utan att riskera att barnet får utslag eller annan allergi. Prova dig gärna fram och ser hur barnet reagerar. För det mesta lönar det sig dock att använda parfymfria varianter och tvätta kläderna ganska varmt. Behandla fläckar så fort de uppstår så är det enklare att få bort dem. Genom att välja rätt produkter för ditt barn så kommer tvätten att bli mer effektiv.

Fina bas babykläder unisex

Set med babykläder HÄR / Vit tröja och sweatshirt HÄR / Set med 5 basbodies HÄR

Skriv gärna en kommentar nedan med tips eller frågor.

You may also like

Leave a Comment