fbpx

Tyngdtäcke barn – Cura recension – tyngdtäcken för barn med autism / sömnsvårigheter

by Sofia
Tyngdtäcke barn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Under en längre tid så har vi fått höra om hur bra tyngdtäcken är och hur de kan hjälpa oss vuxna med allt ifrån svårigheter att somna till ångest. Det är många som får hjälp av ett tyngdtäcke och det fick oss att fundera – kan inte barn också bli hjälpta av tyngdtäcken? Så vi undersökte saken närmare.

Det visade sig att barn i allra högsta grad kan använda tyngdtäcken och bli hjälpta av dem! I dagens inlägg har vi samlat den information vi kunnat hitta om tyngdtäcken för barn, och ni får också ta del utav hur det gick när vi testade att låta Alia sova med tyngdtäcke.

Våra egna erfarenheter

Vår dotter är under utredning för Autism och har en hel del sömnsvårigheter. Idén till att prova tyngdtäcke kom efter att vi märkte att hon gärna ville bli kramad hårt, ibland ligga och sova med fötterna under mig när hon sov. Vi läste flera rapporter om att tyngdtäcken kan hjälpa vid neuropsykiatrisk sjukdom (jag gillar inte att kalla det sjukdom).

Alia var 3,5 år när vi började med tyngdtäcke. Då började vi med ett på 3 kg men som inte gav någon effekt, det känns inte särskilt mycket tyngre än ett vanligt täcke. Vi har därför testat ett som väger 7 kg och det har funkat över förväntan.

Tyngdtäcke barn vikt
Det första tyngdtäcket vi köpte var på 3 kg och det visade sig vara för lätt för vår dotter Alia. Nu med 7 kg börjar vi hitta hem.

Detta är egenligen en tyngd som rekommenderas först när barnet är över 7 år. Vi testade med Alia först om hon kunde få av sig täcket och det kan hon utan problem. Det är ju inte 7 kg som ska lyftas för att få av sig det, den lilla del som är över henne är bara en del av täckets totala yta.

Vi har inte fått våra tyngdtäcken utskrivna av vården, då vi fortfarande väntar på utredning. Vi har köpt dem själva av märket, här köpte vi CURA of Sweden täcken.

Hur fungerar ett tyngdtäcke?

Tyngdtäckets goda effekt tros komma från något som kallas Deep Pressure Tissue Stimulation (DPTS). Detta innebär att kroppen mår bra utav stimulering av kroppens vävnader, som exempelvis när man får massage eller annan beröring så som en kram. Må bra-hormoner frigörs och vi blir lugna av denna typ av stimulans.

Något annat som också spelar in är Sensory Integration (SI), som innebär att kroppen till stor del styrs av våra sinnen, där det taktila (rörelse) sinnet även spelar in. När sinnena aktiveras så frigörs hormoner och andra styrande ämnen från det centrala nervsystemet.

Kan alla barn använda tyngdtäcke?

Vid första tanke på tyngdtäcken till barn så kan det kännas osäkert, kan verkligen barn sova med ett tungt täcke? Faktum är att bara barnet är tillräckligt gammalt så är det inga problem alls.

Tyngdtäcke barn autism
Tyngdtäcken är bra för barn med sömnsvårigheter och trygghetsproblem. Alia är nöjd med sitt Cura täcke!

De flesta tillverkare av tyngdtäcken rekommenderar endast sina täcken till barn över 3 år. Detta eftersom barn som är yngre inte alltid har den styrka som krävs för att lyfta täcket från ansiktet. Om täcket hamnar över näsa och mun på natten så finns det en risk att barnet inte får tillräckligt med syre. Barn som är äldre än 3 år kan sova med tyngdtäcke.

Tyngdtäcke för små barn under 3 år

Hur är det då om man har ett litet barn som man tror skulle kunna bli hjälpt av ett tyngdtäcke? Då rekommenderas det att man tar kontakt med vården. Det finns särskilda fall där tyngdtäcken kan användas ändå, men då är det specialdesignade tyngdtäcken som ska användas och det med stor försiktighet.

Tyngdtäcke med barn i sängen

Om du som vuxen har ett tyngdtäcke så rekommenderas det inte att du har ditt barn i samma säng om barnet är under 3 år. Detta då dina och barnets rörelser på natten riskerar att barnet hamnar under täcket utan att ni märker det.

Är tyngdtäcke bra för barn?

Frågan kring huruvida tyngdtäcken är bra för barn eller inte är svår att svara på.

Tyngdtäcken för barn används ofta till barn med sömnsvårigheter, neuropsykiatriska sjukdomar samt stress och ångest. Vi vet att många vuxna blir hjälpta med dessa saker av ett tyngdtäcke, men studierna kring dess verkan på barn är färre. Trots att studierna är få så är det ändå många föräldrar som vittnar om att deras barn sover bättre med tyngdtäcke, och vården förskriver faktiskt tyngdtäcken till barn med sömnsvårigheter och neuropsykiatriska sjukdomar.

Om ni har ett barn som har svårt att somna eller som ni på annat sätt tror skulle må bra av att sova med ett tyngdtäcke så kan det ändå vara värt att testa. Är ni minsta lilla oroliga kring huruvida det känns säkert för just erat barn så kan ni alltid ta kontakt med vården.

Tyngdtäcke till barn med neuropsykiatrisk sjukdom (autism, aspergers eller ADHD)

Barn som har någon from av NPF sjukdom så som autism eller ADHD kan bli hjälpta av ett tyngdtäcke. Det som just dessa barn sägs kunna bli hjälpta med är avslappningen som krävs för att kunna somna.

Alia är än så länge odiagnostiserad med autism, utredningen pågår. Vi tycker att tyngdtäcke har hjälpt henne att sova bättre. Tidigare ville hon gärna att jag nästan låg på henne och kramade henne, nu ger tyngdtäcket den där “kramen”.

Tyngdtäcke autism barn
Vår fina goa tjej här med sitt tyngdtäcke. Tyngdtäcket kan utan problem bäddas in i barnlakan (för enkelsäng). Vi tycker att tyngdtäcket hjälpt Alia att komma till ro.

Även om studierna kring detta är fåtaliga så rekommenderas ofta tyngdtäcken till dessa barn av både privatpersoner och vården. Bland annat Autism Sverige nämner tyngdtäcket som ett hjälpmedel som kan underlätta vardagen.

Hur tungt tyngdtäcke till barn?

Till vuxna brukar man rekommendera att ett tyngdtäcke ska väga runt 10-15 % av kroppsvikten. När det gäller barn är det istället bättre att man utgår ifrån åldern. Detta eftersom barn har mindre kroppsyta än vuxna personer. Samtidigt kan det vara bra att testa sig fram med vilken vikt som passar barnet bäst.

Tyngdtäcke barn ålder rekommendationer

De rekommendationer som Cura (Sveriges största tillverkare av tyngdtäcken, samt märket Alias täcke är ifrån) är som följer:

ÅlderTyngd på täcke
3-4 år3 kg
5-6 år5 kg
7-14 år7 kg

Vem kan förskriva tyngdtäcke?

Om tyngdtäcket ska användas för att lindra ett barns sömnsvårigheter, oro, ångest eller annat vårdkrävande tillstånd så kan vården förskriva ett tyngdtäcke. Exempelvis en läkare eller terapeut kan förskriva ett tyngdtäcke.

Dock är det inte i alla regioner som tyngdtäcken går att få utskrivna, och det är ännu färre regioner där tyngdtäcken förskrivs åt barn. När det gäller just tyngdtäcken så finns dessa även på den öppna marknaden, och ni kan själva köpa ett tyngdtäcke till ert barn utan att vården förskriver det. Även om ni väljer att köpa ett tyngdtäcke privat så kan man prata med vården om det.

Tyngdtäcke barn vikt

Tyngdtäcken för barn finns i många olika vikter, och som tidigare nämnt är det bäst att välja vikt på täcket efter barnets ålder istället för barnets vikt. Se tabellen ovan för en guide.

Oavsett vilken vikt ni väljer – kom ihåg att aldrig låta ett barn leka med ett tyngdtäcke, utan var tydlig med att täcket endast används när det är dags att sova.

Vidare vill jag påpeka att vi gjort avsteg från rekommendationerna för att vår dotter behövde ett tyngre täcke. Vi provade dock först med den rekommenderade vikten. Innan vi lät henne sova med det tyngre täcken kontrollerade vi noggrant att hon kunde ta sig ur det.

Tyngdtäcke barn 3 kg

Tyngdtäcken som väger 3 kg passar bäst för barn som är 3-4 år gamla. Täcket är lätt nog för att barnet själv ska kunna lyfta av sig det, och täcket blir lätt för er vuxna att hantera.

KÖP HÄR

Tyngdtäcke barn 5 kg

Ett tyngdtäcke som väger 5 kg passar barn som är 5-6 år gamla. Eftersom 5-6 åringar är större än 3-4 åringar så klarar de av ett något tyngre täcke. Självklart passar även lättare täcken till denna åldersgrupp.

KÖP HÄR

Tyngdtäcke barn 7 kg

Ett tyngdtäcke som väger 7 kg kan passa barn från 7-14 års ålder. När barnet börjar bli såhär stort så orkar de lätt med ett täcke som väger 7 kg, och det ger lagom med stöd runt barnets kropp.

KÖP HÄR

Tyngdtäcke barn 9 kg

Om ni har ett barn som är äldre än 14 år så kan täcken som väger uppåt 9 kg också fungera. När barnet börjar bli äldre än 15 så går det att följa täckestillverkarnas vikt-guide i större utsträckning. Ett äldre barn kan dessutom känna själv vilken tyngd som känns bäst och mest bekväm.

KÖP HÄR

Tyngdtäcke barn storlek

De flesta tyngdtäcken som finns på marknaden är anpassade efter fullstora sängar till vuxna – men det finns också tyngdtäcken i mindre storlekar för barn. Dessa är 120 cm långa istället för 200 cm.

Olika typer av tyngdtäcke

Tyngdtäcken finns i många olika sorters material. Det som främst skiljer olika täcken åt är deras viktämne, men även själva yttertyget kan variera mellan olika tillverkare.

Vilken typ av tyngdtäcke ska vi välja?

Tyngdtäcke med pärlor i är ett av de vanligaste. Dessa täcken innehåller små pärlor som oftast är gjorda av kisel, plast eller glas. Detta material ger en jämn fördelning av vikten över kroppen och hela kroppen omsluts av pärlorna.

Tyngdtäcken med kedjor är också vanliga. Då har täcket insydda kanaler med metallkedjor i som ger tyngd till täcket. Vissa personer tycker detta känns bättre då det inte är lika instängt som de andra alternativen.

Ett tyngdtäcke med sand i har små fina “sandkorn” av antingen naturligt eller syntetiskt material. Detta omsluter kroppen ännu mer än pärlorna.

Vi har endast testat tyngdtäcke med pärlor och tycker att de har varit bra.

Tvätta tyngdtäcke

Precis som ett vanligt täcke så måste ett tyngdtäcke också tvättas ibland, även om du använder ett påslakan. I princip alla tyngdtäcken går att tvätta i minst 40 grader, men många tål även 60 graders tvätt. Kolla tvättråden på just ditt täcke innan du tvättar det för att se vad ditt tyngdtäcke tål. Kom ihåg att kolla så din tvättmaskin tål tyngden av täcket. Tyngdtäcken ska inte torktumlas, utan mår bäst av att hängtorka.

Ett alternativ till att tvätta sitt tyngdtäcke är att på vintern istället frysa det. Häng ut det genom fönstret, lägg det på balkongen eller häng ut det under dagen. Då dör alla kvalster och du får ett fräscht täcke.

Vad kostar ett Tyngdtäcke?

Tyngdtäcken för barn kan kosta från 500 kr till 10 000 kr. Allt beror på vilken typ av tyngdtäcke ni väljer samt vilka material täcket är gjort av. De vi köpt kostar 1000-1500 kr. Priset varierar då de ibland är på rabatt som nu har Cura of Sweden 30% rabatt på alla tyngdtäcken.

Dessa är de tyngdtäcken vi köpt med pärlor:

Cura tyngdtäcke barn
Cura tyngdtäcke classic pearl 3 kg HÄR / Cura tyngdtäcke 7 kg HÄR

You may also like

Leave a Comment