fbpx

Underlivet efter förlossning – vad som är normalt & inte

by Sofia
Underlivet efter förlossning återhämtning efter graviditet slidan läkningstid

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det kan vara riktigt omvälvande att få barn. Speciellt det första barnet, men familjens dynamik förändras ju med varje ny medlem. Förutom den känslomässiga och mentala omställning är det mycket som händer med din kropp. Speciellt kommer du att uppleva vissa obehag och förändringar i underlivet.

Statistik förlossningsskador hur många spricker efter förlossning grad

Tyngdkänsla i underlivet efter förlossning

Det är helt normalt att ha en sorts tyngdkänsla i underlivet den första tiden efter förlossningen. Tänk på att din kropp har töjts ut på alla sätt och vis under ganska lång tid. Nu när bebisen har kommit ut så är det bara normalt att musklerna är lite slappa, och att du känner dig tung.

Men det kan också vara så att du är lite mer känslig än vanligt. Försök att kissa och gå på toaletten så regelbundet som möjligt. En full blåsa trycker på underlivet, på ett sätt som du kanske inte är van vid. Se till att vila tillräckligt mycket. Det är inte fråga om att vara en supermamma, utan du måste få återhämta dig i lugn takt. Om det inte går över bör du fråga din doktor om det.

Öppen slida efter förlossning

Runt om slidan finns det flera muskler. I slutet av graviditeten ligger barnet med huvudet neråt, redo för att komma ut. Det blir ganska stora påtryckningar för slidan. När det sedan är dags för förlossning så töjs allting ut något alldeles enormt. Det är därför ganska normalt att slidan blir slapp och öppen.

Slidöppning efter förlossning

Slidöppning efter förlossning
Jag bad min syster kolla min slidöppning efter första graviditeten och efter att hon tittat ropade hon “HO HO” som om hon var i en tunnel. Ibland får man ha lite humor. Men skämt å sido känns det mer än vad det faktiskt är ibland. Underlivet är väldigt flexibelt och går tillbaka rätt snabbt ändå.

Det tar inte så lång tid för slidan att ta sig samman, så att säga. Redan när du går på efterkontroll efter 6-8 veckor brukar den vara ganska normal. Det är klart att om du har stygn eller bristningar så känner du av den, i alla fall de första dagarna. Men det är inte normalt om det fortsätter att kännas öppet.

En del kvinnor får skador i musklerna. Det är så liten plats mellan slidan och anus att man måste vara väldigt försiktig vid en förlossning. Om det spricker eller snittas måste alla muskler sys ordentligt. Så om du har problem med att gå på toaletten eller det känns som att slidan är vidöppen ska du söka hjälp.

Spricka förlossning grader

De flesta spricker en del under förlossningen och får bristningar. Om de är väldigt små läker de av sig själva, men annars får du några stygn. I riktigt svåra fall kan kvinnan behöva sys med många stygn. Du får lokal bedövning oavsett hur stor bristningen är. Det tar bara drygt en vecka för dem att läka, och stygnen absorberas av kroppen. I början kan det göra väldigt ont, speciellt när du försöker gå på toaletten. Men efter ett par veckor borde du må bra.

Grader på sprickor vid förlossning:

  • Grad 1. Små sprickor eller bristningar som antingen läker av sig själva eller bara kräver några få stygn. Inte bara är de små, men musklerna har inte påverkats. I stället är det hud och slemhinna som spruckit. Slidan är uttänjd och kan kännas lite slapp. Men eftersom musklerna är okej är det inga större problem. Kom dock ihåg att det kan ta upp till ett år innan du känner dig normal.
  • Grad 2. Här är det också hud och slemhinnor som är drabbade, men på ett större område. Förutom slidan så går bristningarna ut till mellangården, den så kallade perineum. Musklerna spricker också och du måste sy fast dem. Eftersom bäckenbotten är så viktig måste de sys noga, så att du senare kan träna upp musklerna. Ibland blir mellangården mindre efter ingreppet och då kan det hända att det måste göras om.
  • Grad 3 och 4. Här har du vad som kallas för sfinkterskador. Sjukhusen har blivit riktigt skickliga på att upptäcka och åtgärda den här sortens skador. Namnet visar att det har med ändtarmen att göra. Både innanför och utanpå ändtarmen sitter det en ringmuskel, den så kallade sfinktern.
  • En tredje grads bristning innebär att sprickning går ända fram till ändtarmens öppning. Den yttre ringmuskeln är skadad och det är viktigt att sy ihop den. Annars kan du få svårt att hålla tillbaka bajs och gaser.
  • Vid fjärde gradens bristning, sfinkterskada, är det öppet hela vägen in i ändtarmen. Det sker ofta när barnet måste tas ut med sugklocka. Vid operationen så lagas båda ringmusklerna samt mellangården fram till slidan.

Läkningstid grad bristning

Läkningstid grad bristning stygn
Rispa eller bristning? Hur snabbt du läker beror på graden av bristning och hur väl din kropp läker.

De flesta kvinnor får bara ytliga bristningar eller sprickor. Vare sig du får stygn eller inte brukar de läka av sig själva inom ett par veckor. Du behöver inte ta bort stygnen, de absorberas av kroppen och försvinner av sig själva.

Om du fått en större bristning från grad 2 och uppåt, kan det ta lite längre tid. Då är ju musklerna påverkade och de läker inte lika snabbt. Då får du räkna med några månader innan det börjar bli normalt. Kanske rentav ett helt år, ungefär som resten av musklerna i kroppen.

Stygn efter förlossning

Runt 80-90 procent av alla förstföderskor spricker under förlossningen. Men de allra flesta får bara första gradens bristningar och det är inte ens alla som behöver sys. Vanligtvis så används sådana material som kroppen tar hand om själv, så du behöver inte ta bort stygnen. Det kan vara skönt att slippa röra så mycket vid det området en tid.

När lossnar stygn efter förlossning?

Stygnen försvinner inom ett par veckor, kanske ännu snabbare. Det är en del av kroppen som läker snabbt, speciellt om du bara har fått ytliga bristningar.

Stygn efter förlossning svider

Stygn efter förlossning försvinner skaver gör ont
Mina stygn efter första förlossningen var för hårt sydda, eller om det var knuten som satt för hårt, barnmorskan fick i alla fall klippa upp dem för att de skavde något fruktansvärt. Då jag bara hade en grad 1 bristning, en rispa, behövde hon inte sy om mig. Tack och lov för det! Många har besvär med stygn efter förlossning och du ska inte lida i onödan. Be din barnmorska titta på det om du har ont eller obehag.

Det är inte ovanligt att det svider i området där du blivit sydd, framför allt när du kissar. God hygien är ett måste. Du kan försöka kissa när du står i duschen så svider det lite mindre, eller skölja med ljummet vatten när du sitter på toaletten. Drick mycket vatten så blir urinen inte så koncentrerad. En liten detalj som kan ta bort stort obehag.

Stygn efter förlossning skaver

Att det känns lite obehagligt efter en förlossning är ingenting att oroa sig för. Kroppen har varit igenom något väldigt stort, och så gott som alla kvinnor har någon form av bristningar. Det är inte direkt roligt att bli sydd där nere, och ibland skaver stygnen. Du har trots allt trådar och knutar, och det kan vara dessa som ger dig obehag.

Men om det fortfarande skaver efter två veckor bör du söka hjälp. Det kan vara några knutar som inte lösts upp av sig själva, och då måste det åtgärdas. Efter min första förlossning fick barnmorskan klippa upp trådarna för de var sydda för tight och skavde. Detta fick jag hjälp med efter att en vän berättat att samma sak hänt henne.

Under den första tiden kan en isbinda vara till hjälp. Lägg en blöt binda i en plastpåse i frysen, den kan dämpa smärtorna i underlivet.

Kan man bli felsydd efter förlossning?

Det är inte vanligt, men kan hända ibland. Speciellt vid lite större bristningar, för då är det svårt att se riktigt var sårkanterna är. Du kontrolleras innan du skickas hem, och sedan har du även efterkontrollen. Men det är möjligt att de missar något.

Vad som är viktigt är att du själv tänker på din hälsa. Det vill säga du inte ska tveka att insistera om du känner att något inte är riktigt rätt. Även om det tar lång tid, flera månader, för kroppen att återhämta sig så ska du inte må dåligt hela tiden. Du ska kunna gå på toaletten som vanligt och inte vara rädd för större läckage. Om de inte hittar något eller, ännu värre, inte tror på dig, bör du gå till en annan doktor för en extra kontroll.

Utbuktning i slidan efter förlossning

Utbuktning i slidan efter förlossning

Det är inte ovanligt att slidan buktar ut något efter du har fött barn. Tänk bara på det stora huvudet som har passerat där, så förstår du att det tar lite tid att dra sig tillbaka. Slidväggarna är uttänjda och svaga, men det försvinner efter en tid. Ibland är buktningen så liten att du nästan inte ser den, utan det är bara en känsla du har.

En del kan dock få ganska ont, en sorts molande värk. Eller så är det svårt att sätta in tampongen. Eventuellt kan du få problem med att tömma tarmen helt och hållet.

Det är viktigt att planera sin dag, så långt det är möjligt. Många upplever att problemen blir värre framåt kvällen, när de varit allt för mycket i farten. Så om du ska stå och laga middag kanske du inte ska ta en långpromenad med barnvagnen just den dagen. Lyft bebisen så lite som möjligt om du ska bära tvätt till tvättstugan eller åka och handla.

Utbuktningen i slidan läker av sig själv. Efter ett tag kan du börja träna upp underlivet med knipövningar, men låt det vara ifred den första tiden. Det kan vara jobbigt att det tar så lång tid för din kropp, och slida, att bli normal. Men upp till ett år efter förlossning kan du räkna med att du känner dig lite konstig. Du ska dock inte ha ont eller större problem, då är det alltid bäst att söka hjälp.

Slapp efter förlossning

Efter förlossningen är du så upptagen av din nya bebis att du kanske inte ens tänker på din egen kropp. Det vill säga du känner av den, för underlivet är inte riktigt sig likt. Du känner dig kanske slapp och upplever att allting bara hänger där nere. Och på sätt och vis så är det sant, även om det sällan är så dramatiskt.

Bäckenbotten är viktig, inte bara för att du ska ha en tajt slida och ett väl fungerande underliv. Den ligger till grund för både rygg och mage, så det är här du ska se till att träna upp musklerna.

Om du är slapp efter förlossningen är det lätt att läcka. Speciellt när du lyfter något eller hostar. Lite som äldre kvinnor, det är ju just bäckenbotten som försvagas hos dem. En del förespråkar att du ska börja med knipövningar så fort som möjligt efter förlossningen. Andra menar att du ska vänta någon vecka eller två. Börja lite smått att i alla fall känna efter och hitta fram till dina muskler. Med de rätta övningarna kommer ditt underliv att gå vidare och du känner dig inte längre slapp.

Framfall efter förlossning

Livmodern är inte som vanligt efter en förlossning. Den är fortfarande stor, det tar en tid innan den går tillbaka till sin vanliga storlek. Ibland så sjunker den ner och kan till och med titta fram ur slidöppningen. Det kallas för framfall. Framfall kan också vara att slidväggarna sjunker ner. Det är små marginaler där nere och det är lätt hänt att det blir en liten förskjutning.

Framfall efter förlossning graviditet

Det vanligaste symptomet är att du känner något som kommer ut ur slidan, en liten utbuktning. I det känsliga området räcker det med en liten förändring för att den ska kännas direkt. Det kan liksom skava i underlivet och kännas tungt. En del får problem med att kissa och bajsa.

För det mesta går ett framfall tillbaka av sig självt, inom ett år efter förlossningen. Var noga med att kontrollera så att allting går framåt som det ska. Bland det viktigaste du kan göra är att träna upp din bäckenbotten. Om du tycker det är svårt själv kan du ta hjälp av en sjukgymnast.

Innan bäckenbotten är tillräckligt stark och stadig ska du vara försiktig och inte överanstränga dig. Inte hoppa, springa eller bära tunga saker, för då kan det bli värre. Försök också vara regelbunden med dina toalettbesök. Om du är överviktig kan symptomen bli värre, så försök gå ner i vikt. Det är också bäst att sluta röka om du har den vanan.

Slidan efter förlossningen

Det gäller alltså att ha lite tålamod och inte förvänta sig att underlivet ska bli helt normalt över en natt. Du var gravid i flera månader och födde sedan ut ett stort barn, så det måste få ta lite tid att komma ikapp.

Men du behöver inte lida mer än nödvändigt under den här tiden. Följ de riktlinjer du får och gör det du själv kan för att må bra. Lägg fokus på dig själv och din bebis. Innan hen fyllt ett år borde du vara dig lik igen.

You may also like

Leave a Comment