fbpx

Detta bör du undvika vid amning (stor guide)

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

När det är dags att börja amma efter graviditeten ställs du som mamma inför massor av nya saker. Att mata ett barn, att ta hand om ett barn och alla råd som finns kring hur du gör dessa saker på bästa sätt. För, det är faktiskt så att du får andra råd kring kost och livsstil när du ammar mot för när du var gravid.

Saker att undvika vid amning

Det är lätt att vara osäker när det kommer till vad som är okej och inte vid amning. Kan jag äta allt? Är det okej att ta ett glas vin till maten? Alla dessa frågor vill vi ha svar på för att vi ska kunna vara säkra på att vi gör de bästa valen för oss och bebis.

Informationen i detta inlägg kommer från livsmedelsverket om ingen annan källa anges. Detta då det är livsmedelsverket som tar beslut kring födorekommendationer för gravida och ammande. I dagens inlägg kommer vi mest diskutera kring mat och dryck, men även mediciner och annat diskuteras längre ner i inlägget. Vissa regioner kan ha råd som inte helt överensstämmer med livsmedelsverkets råd, men med denna info och info från din barnmorska kan du vara säker på att du är så utbildad som möjligt.

Detta inlägg är skrivet i december år 2020. Leta alltid efter den mest aktuella info du kan hitta.

Mat och dryck att undvika vid amning

Barnet äter i princip samma sak som du äter – i form av bröstmjölk. Äter du en näringsfattig kost blir bröstmjölken näringsfattig. Äter du en proteinrik kost blir bröstmjölken proteinrik. Dock får barnet inte i sig samma mängder av alla ämnen som du då barnet äter mindre och din egen kropp absorberar många av näringsämnena innan näringen ska bli mjölk till barnet.

Eftersom barnet äter vad du äter så är det viktigt att du äter bra. Det finns vissa saker som är viktiga att tänka på när man ammar för att inte utsätta barnet för risker. Här kommer några saker som man kan och inte kan äta när man ammar.

Kaffe och te amning

Vi är många som älskar vårt kaffe och te, hur är det med det om man ammar? Får barnet i sig koffein?

Kaffe är okej vid amning, men vissa teer är det bäst att vara försiktig med.

Ja, barnet får i sig koffein – men i så små mängder att det inte har någon betydelse. Du kan dricka dina koppar kaffe och ditt te med koffein till frukosten utan att det riskerar att påverka barnet. Detta gäller även energidrycker med koffein.

Livsmedelsverket håller just nu på att undersöka de koffeinfria tesorterna rooibos och kamomill, så inga klara råd finns kring dessa teer. Kanske är det då bäst att avvakta med denna typ av te under amningen då vi inte vet om det kan vara skadligt eller inte.

Se dock upp med olika former av teer som räknas som kosttillskott. Dessa är inte alltid kontrollerade för användning av ammande, och det kan vara svårt att veta vad dessa teer egentligen innehåller. Detta gäller bla. viktminskningsteer och andra teer som sägs ge olika hälsofördelar.

Alkohol och amning

Under graviditeten är alkohol ett stort nej som du med all säkerhet redan vet. Men kan man dricka när man ammar?

Är ett glas vin till maten okej?

Enligt livsmedelsverket ska det gå bra. Även alkohol kan dock nå barnet genom bröstmjölken, men då i så pass låga halter att det inte påverkar barnet alls. Du kan alltså ta ett eller två glas vin till maten eller dricka någon öl i veckan utan några som helst risker.

Värt att nämna är dock att överdriven alkoholkonsumtion aldrig är bra, särskilt inte kring små barn. Då det anses oetiskt att göra studier på högt alkoholintag och amning så har vi idag inte särskilt mycket forskning som behandlar amning vid alkoholism eller annat högt alkoholintag. Det är alltid bäst att dricka med måtta både för din och barnets skull.

Fisk amning

Du kan äta nästan all fisk när du ammar. Det kan till och med vara nyttigt då feta fiskar ofta innehåller viktiga fettsyror som både du och barnet behöver.

Det man däremot ska vara uppmärksam på är de fisksorter som kan innehålla höga halter kvicksilver och miljögifter. Kvicksilver är ett grundämne som kan störa barnets nervsystem och som kan föras vidare genom bröstmjölken. Miljögifter kan påverka barnet i dess framtida liv, genom att ex. störa sköldkörteln, könscellerna och tandemaljen. Det är bäst att undvika miljögifter i så hög utsträckning som möjligt då de lagras i kroppen under hela livet.

Sushi är okej att äta så länge den är gjord på “godkänd” fisk. Se gärna till att sushin är färsk, alltså gjord på beställning, för att minska risken att du själv blir magsjuk. Färsk rå fisk är inte farligt vid amning.

Jordgubbar och choklad amning

Ett livsmedel som sägs vara dåligt att äta när man ammar är jordgubbar. Vissa hävdar att barnet får utslag om man äter jordgubbar och ammar. Dock finns det inga vetenskapliga belägg för detta, och det vore synd att ta bort jordgubbar ur kosten bara för att man är rädd för utslag.

Ett livsmedel som går bra ihop med jordgubbar är choklad, och även här finns det rykten om att choklad skulle kunna ge magknip hos bebis. Dock finns det inget som styrker detta, och livsmedelsverket avråder inte nyblivna mammor från choklad.

Visst kan det vara så att barnet är överkänsligt eller allergiskt mot jordgubbar och/ eller choklad, men det är otroligt ovanligt. Istället kanske prickarna uppkommer av någon annan anledning, det är vanligt med hudutslag hos barn. Misstänker du ändå att ett av dessa livsmedel kan ligga bakom problemet så kan du kontakta din barnmorska för att diskutera barnets eventuella allergier.

Mat att undvika amning barn magknip

Kanske har du hört av andra mammor att viss mat gjorde att deras ammade bebis fick ont i magen/ kolik. Men stämmer detta?

Livsmedelsverket har idag ingen avrådan mot något särskilt livsmedel pga. risk för kolik. Det finns helt enkelt ingen forskning som säger att vissa livsmedel skulle ge sådana besvär. I vissa delar av landet rekommenderar man dock att mamman utesluter mjölkprodukter under en viss tid om barnet har problem med kolik. Det kan eventuellt vara så att barnet är allergiskt mot komjölk och reagerar då mamman konsumerar mjölk från kor.

Viktigt att tänka på är dock att om du känner att ditt barn slutar få kolik om du utesluter en viss mat så kan det vara bra att fortsätta så. Vi vill ju att våra barn ska må så bra som möjligt. Var dock uppmärksam på att koliken kan komma av andra saker än din kost. Saker som amningsställning och amningshastighet är oftare en bakomliggande orsak till kolik än vad du äter.

Övriga saker att undvika vid amning

Förutom mat finns det fler saker som vi kan stoppa i oss och utsätta våra kroppar för som kan påverka amningen och barnet. Vad gäller kring dessa saker?

Rökning och snus amning

Rökning och snus är inte bra – varken under graviditet, amning eller under resten av livet.

Att röka är inte bra under amningen. Inte nog med att det skadar dig själv så kan rökningen även skada barnet. De ohälsosamma partiklar som kroppen absorberar från rökningen kan gå genom bröstmjölken till bebis. Barnets blodcirkulation kan bli sämre precis som den försämras för dig när du röker. Om du lyckats hålla dig ifrån att röka under hela graviditieten så ska du inte börja igen vid amning. Källa 1177

Snus är inte heller bra. Både cigaretter och snus innehåller nikotin. Nikotin är en molekyl som kan föras över till barnet via bröstmjölken. Barnet kan då precis som du bli nikotinberoende med alla de negativa effekter som kommer från det. Alltså är inte sluta-röka-produkter som innehåller nikotin ett bra val heller. Du kan få hjälp att sluta med både snus och rökning genom din vårdcentral eller bvc mottagning. Källa 1177

Smärtstillande läkemedel amning – Ipren, Voltaren, Alvedon?

Om du får huvudvärk eller annan värk när du ammar så är paracetamol ditt bästa val, alltså Alvedon eller Panodil. Paracetamol kan överföras i bröstmjölken, men är säkert för barnet. Ät dock inte mer smärtstillande än vad som rekommenderas på förpackningen, det kan skada både dig och barnet.

Andra smärtstillande läkemedel som Voltaren (diklofenak) och Ipren (ibuprofen) avråder man från att använda vid amning. Om du av någon anledning ändå behöver dessa läkemedel så ska en läkare rådfrågas. Vill du använda någon annan form av smärtstillande läkemedel måste du först läsa bipacksedeln, eller info om läkemedlet på Fass.se.

Sammanfattning saker att undvika vid amning

Alltså finns det några saker som man ska undvika vid amning – och desto fler saker som går bra att äta vid amning. Det är lätt att luras av rykten och spekulationer, men det säkraste är alltid att gå efter våra myndigheters rekommendationer. Känner du dig osäker kring något så kan du alltid själv gå in på livsmedelsverkets eller 1177s hemsida och kolla om det är okej att äta/ göra vid amning eller inte. Annars kan alltid sjukvården svara på dina frågor och funderingar.

Probiotika amning

Nu har vi gått igenom vad man INTE ska göra. Jag vill gärna tipsa om något som man bör göra. Jag har under båda mina graviditeter tagit probiotika-tillskott. Detta har hjälpt mig att förebygga svampinfektioner som är så vanliga under graviditeten. De probiotika kapslar jag tagit kommer från Megafood och heter Baby & Me. Dessa äter jag även nu när jag ammar.

Amning probiotika gravid graviditet

KÖP MEGAFOOD PROBIOTIKA HÄR

You may also like

Leave a Comment