fbpx

Uv-filt bäst i test: vi har testat uv-filtar för baby & barn

by Sofia
Uv-filt bäst i test barnvagn

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är viktigt att skydda barnen mot väder och vind. De är ganska tåliga, men deras hud är mer känslig än en vuxens. Därför kan det vara bra att skaffa sig en UV-filt. I det här inlägget har jag samlat olika fördelar med UV-filtar och vilka modeller som är bäst.

Vår fina UV-filt som du ser på bilden ovan är av märket Kalani och finns att köpa HÄR

Vad är en uv-filt?

Det är precis vad namnet antyder, en filt med UV-skydd som du kan använda på olika sätt för att skydda ditt barn. Du kan använda den året runt, det är inte bara en filt för att hålla sig varm med. I stället har du den med dig när du går ut, och inte vill att UV-strålarna ska nå fram till barnets hud.

Speciellt eftersom solskyddskrämer inte är så bra att använda på barn under 1 år.

Vad gör uv-filtar?

Solens strålar är helt underbara, men kan också vara farliga. De ultravioletta strålarna (UV) är egentligen elektromagnetisk strålning. Det är av dem som du får den så fina bruna färgen när du vistas utomhus.

Vad gör uv-filtar
UV-filtar skyddar barnet mot skadliga UV-strålar. Filten hålls på plats genom att knytas eller fästas med knapparna. Vår UV-filt är av märket Kalani och finns i flera färger HÄR

Men det kan också vara farligt med UV-strålar. Både du och ditt barn kan bränna sig eftersom huden är känslig, och det kan också ge hudcancer.

En UV-filt är därför till för att skydda barnet från att skadas, framför allt från att brännas av solens UV-strålar.

Varför uv filt till vagn?

Ljus är så finurligt att det når fram överallt. Även om det är en molnig dag kan du ändå bli bränd av solen. Därför är det en bra vana att ha med sig en UV-filt i barnvagnen.

Om barnet är lite större kan du täcka över olika delar av kroppen. Kombinera med en liten solhatt, eventuellt längre byxor, och så vidare. Små bebisar ligger mer skyddade men är ändå till viss del utsatta för solljuset.

Behövs en uv filt till barnvagn?

En filt är alltid bra att ha med sig, och med en UV-filt kan du lugnt ta långpromenader även när solen skiner. Det är ett utmärkt sätt att skydda de delar av barnet som inte är täckta av vagnen. Tanken är ju att komma ut, men ändå vara skyddad.

Och när det är varmt kan det vara skönare med en UV-filt än att ha suffletten uppfälld hela tiden.

Hur använder man UV-filt?

Det bästa är att hålla sig borta från solen när den är som starkast, mellan klockan 11 och 15. Men det är inte alltid möjligt, och UV-strålarna påverkar din hud även på morgon och eftermiddag.

Med en UV-filt filtrerar du bort en stor del av den farliga strålningen så ni kan njuta av de fina dagarna. Tänk på att solen kan skada även i skuggan, speciellt om det är under sommarmånaderna.

Hur ska man inte använda uv filt till barnvagn?

Eftersom du använder UV-filten när solen skiner så är det viktigt att inte täcka över barnvagnen. Då kan det bli allt för varmt där inne, nästan som en liten bastu. Förutom att barnet då lätt blir kinkigt och inte trivs så kan det också vara farligt med de höga temperaturerna. I värsta fall slutar de andas, så pass allvarligt är det. På kort tid, inte mer än 10 minuter, kan temperaturen stiga med hela 10 grader.  Många barnvagnar är ju också ganska stadiga i materialet eftersom det ska stå emot regn och snö.

inte använda uv filt till barnvagn
Det är viktigt att UV-filten inte täcker barnvagnen så att luften inte kan cirkulera. Då skapar du en bastu för barnet som kan vara en dödsfälla!

Vad kan du göra då för att skydda barnet mot både solstrålar och värme? Det lättaste är att hänga filten så att det är öppet på sidorna. Låt luften cirkulera utan att UV-strålarna kommer åt barnets hud. Ställ barnvagnen i skuggan om möjligt, eller vänd den i alla fall bort från den värsta solen. Var uppmärksam på hur barnet mår. Om hen verkar slö så kan det vara för varmt, det är inte alltid de skriker när de mår dåligt.

Kan man tvätta en uv-filt i tvättmaskinen?

Det går att tvätta uv-filten i maskin. Men välj en skonsam cykel och även ett milt tvättmedel. Undvik sköljmedel eftersom det kan påverka uv-effekten. Tvätta bara filten om det behövs, för att bevara solskyddet. Om den inte är direkt smutsig kan det räcka med att skölja av den med kallt vatten och hänga upp den på tork.

Bästa UV-filten för bebis & barn

Det finns flera bra UV-filtar på marknaden. Se lite vad som skiljer dem åt och välj en som kan passa dig. För det är viktigt med det där extra skyddet för dina barn.

Kalani UV-filt

Vår UV-filt kommer från märket Kalani och den fick följa med på resan till Brasilien i januari. Där blev den flitigt använd för att skydda Mila när hon sov i vagnen och när vi gick promenad utomhus. Vi var supernoga med att det skulle finnas ordentligt luftspalt mellan vagnen och filten, så att det inte skulle bli för varmt inne i vagnen.

Kalani uv-filtar test
Kalani UV-filtar finns i fem fina färger. KÖP HÄR

Vi valde en rosa filt då vi tycker att det passade väldigt bra till vår grå Babyzen yoyo. Filten finns dock i fler neutrala färger, för att passa alla. Personligen skulle jag inte välja en svart filt, eftersom det blir väldigt varmt.

Kalani UV-filt är praktisk, den har tryckknappar i hörnen så du lätt kan fästa filten på barnvagnen eller bärselen.

Kalani UV-filt recension
Kalani UV-filt har praktiska tryckknappar som gör att den kan fästas på olika sätt. Du kan också knyta den runt handtaget på barnvagnen. Köp Kalani UV-filt HÄR

Den är också tunn och sval, helt perfekt när det är varmt ute. Som de flesta filtar har den UV-faktor 50+, så ingen risk att bebisen blir bränd. Materialet är Oeko-tex certifierat.

Cloby UV-filt

Ett liknande alternativ är Cloby UV filt som även den passar både för barnvagn och att användas som filt. Det jag gillar med Cloby är att de finns många moderna färger. UV-filten är tillverkad av bomull, bambuviskos och lycra. Passar både sitt- och liggvagn. Filten har en skydd upp till solskyddsfaktor 50+.

Cloby uv filt barnvagn
Köp Cloby UV-filt HÄR

Sunseal UV-filt

Sunseal UV-filt
Sunseal UV-filt i vitt och beige finns att köpa hos Babyland HÄR

En annan bra filt är Sunseal UV-filt. Även denna är märkt med 50+ solskyddsfaktor, vilket innebär att nästan alla solens UV-strålar filtreras bort. Den finns i två olika färger och är gjord av ett specialframtaget material. Håller Oeko Tex standard 100,  och är godkänt av ARPANSA/Australian Radiation Institut i Australien. Lätt och tunn filt som andas och känns bra mot huden.

Geggamoja UV-filt

Geggamoja UV-filt rosa blå gul
Geggamoja har jättefina UV-filtar i många olika färger HÄR

Geggamoja har en trevlig UV-filt i flera läckra färger, bland annat mintgrön. Den är gjord av 100% polyester mesh och ger dig ett skydd på 50+. Den torkar snabbt om du tvättar den eller har den med till stranden, och är mjuk att använda.

Barnvagnsgardiner

Ett bra sätt att skydda barnet mot solstrålarna, och oönskad insyn, är med en barnvagnsgardin. De kallas också för barnvagnsdraperi eller barnvagnsskydd. En fördel är att de skyddar utan att täppa till hela öppningen, så du får lagom cirkulation på ett naturligt sätt. De här gardinerna är enkla att sätta fast.

Det är ännu bättre om du väljer en barnvagnsgardin med uv-skydd. Undervärdera inte styrkan på solens strålar, även i ett land som Sverige.

Dooky barnvagnsgardin UV-skydd

Ett bra val är Universal barnvagnsgardin Dooky. Den har solskyddsfaktor 40. Lite lägre än de flesta UV-filtar, men ändå väldigt högt.

Dooky barnvagnsgardin UV-skydd
Dooky barnvagnsgardin med UV-skydd lämnar en tillräcklig luftspalt, så att det inte blir för varmt i vagnen – vilket är en ren livsfara. Köp barnvagnsgardinen HÄR

Kom också ihåg att den här sortens skydd är bättre än när du smörjer in din hud, det skyddar mer eftersom strålarna inte ens kommer ända fram.

Dooky barnvagnsgardin passar till de flesta barnvagnar eller sulky. Gardinen är bra både mot solen, regn och snö. Ett allt i allo skydd så att säga.

Med hjälp av de snillrika fästanordningarna kan du justera höjden och sätta fast den utan att skada vagnen. Ibland vill du ju att barnet ska kunna se ut, men ändå skyddas mot solen. När hen somnar kan du bara fälla ner för att ge mer lugn och ro.

Geggamoja barnvagnsgardin spf 50+

Geggamoja barnvagnsgardin spf 50+
Geggamoja barnvagnsgardin i tre superfina färger. KÖP HÄR

Geggamoja barnvagnsgardin är ett annat spännande alternativ. De finns i flera fina färger, och har en hög solskyddsfaktor. Precis som deras filtar har den spf 50+. Du kan lätt sätta fast den på barnvagnen, och den fungerar även bra för bilbarnstolar. I princip var som helst där du vill skydd barnet från solen.

Slutsats

Små barns hud är känslig mot väder och vind. Det är därför viktigt att skydda ditt barn mot både kyla och värme, för att inte glömma de så farliga UV-strålarna från solen.

Med en UV-filt, alternativt en barnvagnsgardin, kan ditt barn ligga eller sitta bekvämt men ändå vara utom fara. De kan njuta av sin tid utomhus utan att bli brända eller på annat sätt påverkas av solen.

You may also like

Leave a Comment