fbpx

UV-kläder barn: bästa UV-dräkt för bebis & större barn (checklista) ✅

by Sofia
Bästa UV-kläder barn UV-dräkt bebis

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är underbart att vistas utomhus med dina barn. Alla behöver frisk luft och solsken. Samtidigt är det viktigt att skydda barnen mot solens strålar. Av flera olika anledningar, men framför allt för att de lätt bränner sig. Till och med på våren är det möjligt att bränna sig i solen, speciellt om du har en svensk hudtyp. Ett bra sätt att skydda sig är genom att använda UV-kläder.

Alia och Milas uv-kläder kommer från babyland.se som har ett stort utbud av UV-kläder och UV-dräkter. Utbudet är uppdelat efter storlek:

 • UV-kläder bebis strl 50-68 HÄR
 • UV-kläder barn strl 74-92 HÄR
 • UV-kläder barn strl 98-110 HÄR
 • UV-kläder barn strl 116-128 HÄR

Vad är uv-kläder?

UV-tröja barn leopard bästa UV-kläderna
Alia i UV-tröja med leopardmönster och UV-hatt från Lindberg. Lindberg har även UV-dräkter med kort och lång ärm i olika mönster. Hela utbudet hittar du HÄR. Arpuffarna är från Aquarapid och hittas HÄR

UV står för ultravioletta strålar som kommer från solen. Det är de som bränner huden och gör den röd. Så UV-kläder är plagg som hindrar de här strålarna från att nå fram till barnets hud. Du kan täcka så gott som hela kroppen med UV-kläder om du vill, eller bara vissa delar.

Vad är UV-skydd?

UV-skydd är något som skyddar mot de ultravioletta strålarna som solen sänder ut i form av ljus och energi. Ett UV-skydd kan vara antingen kemiskt (finns i vissa solskyddskrämer), fysikaliskt (finns ofta i solskyddskrämer anpassade för barn) eller fysiskt. Ett fysiskt UV-skydd skulle rent krasst kunna vara en vägg då den skyddar dig från solens strålar. Just UV-kläder räknas som ett fysiskt skydd då de hindrar solens UV-strålar från att nå huden.

Hur mycket skyddar uv-kläder mot solen?

Du kan stoppa en hel del av solens UV-strålning med hjälp av vanliga kläder. Men i riktigt starkt solsken räcker det inte riktigt till. Speciellt när du är på sydligare breddgrader där jorden är närmare solen.

Om du jämför med solkräm så skyddar vanliga kläder runt 10. Men med UV-kläder kommer du upp i en solskyddsfaktor på 50 eller mer. Vilket innebär att så gott som inga farliga strålar tränger igenom.

Vad betyder UPF?

UPF är engelska och betyder Ultraviolet Protection Factor, det vill säga ultraviolett skyddsfaktor. Det är ungefär det samma som SPF på solkrämerna. Så om kläderna har en UPF på 50 så betyder det att 1/50-del av solens strålar når fram till huden. Det är runt 2%, vilket innebär ett nästan totalt skydd.

Läs även: Bästa solkrämen för barn (enligt stort test)

Du kan också räkna med att om du har en UPF på 20 kan du vistas i solen 20 gånger längre än om du är helt oskyddad. Utan att bränna dig, vill säga.

Hur fungerar UV-kläder?

Reima bikini uv skydd
Alia i bikini med UV-skydd från Reima. Finns att köpa HÄR

Du kan säga att tyget i UV-kläder fungerar som ett filter. En broms för strålarna, så att de försvinner innan de kommer fram till målet. Det kan åstadkommas på olika sätt. Dels är materialet viktigt, nylon och polyester är bra för att skydda sig mot solstrålarna. Det kan också ha att göra med hur tätt tyget är vävt, eller hur tjockt det är. Ibland tillsätter man UV-skyddet vid färgningen av tyget eller genom andra kemiska tillsatser.

Är UV-kläder bra?

UV-kläder fungerar mycket bra, och det är inte bara barn som använder dem. Även vuxna kan bränna sig och vill känna sig fria när de är utomhus. Dagens UV-kläder är också gjorda för ett aktivt liv. De sitter bra, torkar snabbt och är sköna att använda. Förutom att skydda dig mot solen är UV-kläder också bra i vatten där det finns maneter.

Vilken färg på kläder skyddar bäst mot solen?

Om du vill skydda huden från solens skadliga strålar så är det bäst att välja ett mörkt plagg. Svart eller mörkblått är populära val, och det är bäst att hålla sig borta från vitt och ljusa färger. Detta har att göra med enkel fysik, mörka färger absorberar ljuset och energin nästan fullständigt, medan ljusa färger istället reflekterar de skadliga strålarna som då i större mån träffar huden.

Något som är värt att tänka på är att mörka plagg dock blir varmare än ljusa plagg vilket kan vara jobbigt i hett väder. Dock betyder inte värme att solens skadliga strålar träffar dig, utan du (eller ditt barn) är mer säkra mot UV-strålarna i mörka plagg än i ljusa.

Varför ska barn ha UV dräkt?

De flesta har bränt sig någon gång och vet hur ont det gör. Små barn har extra känslig hud och det kan vara olidligt för dem med solbränna. Du kan smörja in dem med solkräm, men det är lätt att den försvinner när de leker. Samt att de blir fulla av sand som fastnar i den klibbiga krämen. Med UV-kläder är du säker på att de är skyddade hela tiden. Barnen kan känna sig fria och leka som de vill.

UV-dräkt fördelar

Det är viktigt att barnen känner sig fria när de är utomhus. Så du vill inte behöva hålla dem i skuggan hela tiden. Eftersom en UV-dräkt skyddar den största delen av kroppen räcker det med bara lite solskyddskräm för att barnen inte ska bli brända. Eftersom många krämer innehåller en del kemikalier är det här en klar fördel. En dräkt är bra för små barn som gärna drar av sig kläderna, det gör dem större rörelsefrihet. Men även lite större barn kan tycka det är skönt när allting hänger ihop.

Måste bebis ha UV-dräkt?

Egentligen bör inte bebisar vistas i solen över huvud taget. Det bästa är att skaffa ett litet UV-tält för dem eller sitta i skuggan. Men ibland vill ni kanske ta ett dopp tillsammans, och då är det bra att ha en UV-dräkt på sig. Det är lätt för bebisen att bli för varm om hen har på sig UV-dräkt när det inte behövs.

När ska barn ha UV-kläder?

En del kan bero på hur känsliga barnens hud är. Mindre barn blir lättare brända, men även större barn och vuxna kan ha ömtålig hud. Om ni vistas utomhus när det är solen står som högst, mellan 11–15, är det alltid bra med UV-kläder. Egentligen är det en bra vana och barnen brukar inte ha något emot det.

Bästa UV dräkten barn Molo
För barn som gillar att leka i vattenbrynet, snarare än att vara i vattnet är UV-dräkt bästa valet. Barn som är väldigt aktiva och badar mycket blir dock lätt nedkylda med UV-kläder. Här har Mila på sig en superfin UV-dräkt från Molo. Finns HÄR (finns även en matchande UV-mössa, se längre ner)

När ni är på stranden eller ute med båten är det ännu viktigare med UV-kläder. Även om det är molnigt kan du fortfarande bränna dig. Tänk också på att ozonlagret, som skyddar lite extra mot de UV strålarna är olika tjockt. Därför är det inte säkert att huden reagerar likadant, även om vädret är det samma.

Hur länge har barn UV-dräkt?

Många rekommenderar att du använder UV-dräkt på dina barn minst fram till sex års ålder. I alla fall i det svenska klimatet. Men det finns bra UV-kläder långt upp i åldrarna. De skyddar ju inte bara mot att du blir bränd, utan kan vara bra mot hudcancer också. Därför är det många vuxna som väljer att ha UV-dräkt när de är ute i direkt solsken.

Solkräm eller UV-dräkt?

Du kan säga att det här är en smaksak. Båda alternativen har sina fördelar. Med solkräm slipper barnen ha några kläder på sig, vilket de brukar uppskatta. Men det kan vara kletigt att smörja in dem, och det är också lätt att krämen skavs bort för fort. I tillägg innehåller många solkrämer kemikalier, och de rekommenderas inte ens för barn under ett år.

UV-dräkt är ett klädesplagg, och barnen är inte helt fria. Men dagens UV-kläder är både sköna och snygga. De flesta barn har ingenting emot det och föredrar det framför en massa solkräm.

Nackdelen är dock att barn som badar mycket, blir nedkylda snabbt i UV-dräkt. Har du ett barn som gillar att sitta och gräva i sanden är dock UV-kläder att föredra.

Ibland måste du komplettera UV-dräkten med kräm på de delar av huden som sticker fram. UV-kläder ger ett konstant skydd och du behöver inte oroa dig för att barnen inte har tillräckligt med solskydd. De fungerar lika bra i vattnet som på torra land.

UV kläder barn test
Det viktigaste är att UV-kläderna täcker axlar och armar, då dessa ytor är de som blir mest exponerade för solen. Äldre barn är ofta väldigt rörliga och då kan långa UV-byxor vara ett hinder för lek. Här har Alia ett set med bikini och UV-tröja i matchande leopardmönster från Lindberg där även UV-kepsen kommer ifrån. Finns att köpa HÄR

Vad har man under UV dräkt?

Om barnet är litet bör du ha en simbyxa eller badblöja under. Det spelar ingen roll om du använder hel dräkt eller två-delat det är inte så svårt att byta blöja. En vanlig blöja blir snabbt tung och otymplig, den suger ju åt sig allt vatten.

Hur ska en UV-dräkt sitta?

UV-dräkten ska sitta skönt när den är torr. Den ska inte vara allt för stor, eftersom den töjer sig något när den blir våt. Så en storlek som sitter tajt men ändå tillåter barnet att röra på sig fritt. Då blir den helt perfekt även när den blir blöt. Satsa på kläder som inte är sladdriga men ändå ger en viss rörelsefrihet. För då får du det allra bästa skyddet för dina barn.

Vilken storlek på UV-kläder?

UV-kläder tenderar att vara lite mindre i storleken. Här nedan ser du en tabell med vanliga storlekar på UV-kläder men jag skulle rekommendera att gå upp en storlek. Hellre att UV-dräkten sitter lite lösare än att det blir för tight så att ditt barn inte kan röra sig.

UV-dräkt storlek

UV-kläder går enligt barnets längd, precis som vanliga kläder. Om barnet börjar närma sig nästa storlek är det bäst att köpa den större varianten. För det mesta går det:

ÅlderStorlek
9 – 12 månader74/80 cm
1½ – 2 år86/92 cm
3–4 år98/104 cm
5–6 år110/116 cm
7–8 år122/128 cm

Vad är UV-kläder tillverkade av?

Många UV-kläder är gjorda av polyamid eller polyester som blandas med elastan för att ge en bra passform. En del producenter använder sig av återvunna material för att slå ett slag för miljön. Men UV-kläder kan också vara gjorda av bomull, ull eller något annat material.

UV-kläder tillverkas av material som är tätt vävda. Det hindrar strålarna från att ta sig igenom. Eftersom olika material är mer eller mindre avstötande för strålarna är det viktigt att läsa om hur pass stort skydd ett visst plagg har. Många gånger har de behandlats med vissa ämnen som gör dem ännu mer avvisande. Syntetiska tyger har visat sig vara mer effektiva mot solen än de naturliga alternativen.

Hur tvättar man UV-kläder?

Skölj av kläderna i kallt vatten efter avslutat bad och låt dem torka i skuggan. De behöver inte tvättas varje gång du använt dem. Men när det är dags bör du till att börja med vända plaggen ut och in. Se till att tvättmedlet inte innehåller något blekmedel, och använd inte mjukmedel. UV-kläder bör inte torktumlas. Läs gärna på etiketten inne i plagget, det brukar stå hur du ska ta hand om kläderna på allra bästa sätt.

 • Skölj av i kallt vatten efter bruk
 • Torka dem inte i solen
 • Vänd dem ut och in före tvätt
 • Inget blek-eller sköljmedel
 • Torktumla inte

Kan UV-kläder bli gamla?

Ja, UV-kläder kan bli gamla och tappa en del av sitt skydd. Som alla andra kläder förändras tyget när du använder det eller tvättar plaggen. Men det tar tid, i alla fall om du följer skötselråden. Många ärver sina UV-kläder från syskon eller släktingar och det fungerar bra.  Det viktiga för barn är som alltid att inte låta dem vara för länge i direkt solljus. Var lite uppmärksam den första dagen i solen och se hur barnets hud reagerar.

Vad ska man tänka på när man köper UV-kläder?

Det är viktigt att välja UV-kläder som har en hög UPF eller solskyddsfaktor. Om du nu ändå ska sätta på dem kläder är det lika bra att satsa på god kvalitet. Barnen blir inte brända och de skyddas även om hudcancer och andra problem.

Lite tjockare material är ofta bra, se på tygets täthet och hur tungt det är. Mörka färger sägs reflektera solen bättre, men bra UV-kläder kommer i flera olika färger. Det viktiga är att de har gjorts på rätt sätt. Då håller de också längre även om du använder dem en hel säsong och tvättar dem regelbundet i maskin.

UV-kläderna ska inte vara för stora när barnet prövar dem. För de töjs när de blir våta, och då kan de bli allt för sladdriga. Välj i stället en storlek som sitter väl, lite smalt, när den är torr. Barnet ska kunna röra sig fritt, men inte bli hindrad av ett stort, uttöjt klädesplagg.

Checklista Uv-kläder

Det är viktigt att skydda barnen från solens strålar. De måste också kunna få känna sig fria och ha det roligt när de är ute och leker. Därför är det bra att skaffa UV-kläder som täcker tillräckligt stora delar av kroppen, och som ändå ger dem en god rörelsefrihet. När du tar ut barnen i solen bör du tänka på:

 • Egentligen bör barn inte vistas i direkt solljus, speciellt inte när de är små. Framför allt inte när det är som varmast mitt på dagen. Mellan 11–15 är det bäst att uppehålla sig i skuggan, även för de vuxna.
 • Se till att barnet/en får i sig tillräckligt med vätska. De kanske inte känner sig törstiga när de har roligt, så du måste hålla reda på det här åt dem.
 • Smörj in de delar av barnet som inte täcks av UV-kläderna. För små barn som inte bör använda solkräm är det bäst med ett UV-tält för att skydda dem riktigt ordentligt.
 • Glöm inte solhatt/keps. Gärna en modell som verkligen täcker nacken, den brukar vara extra utsatt.
UV keps UV hatt MOLO
Att få sitt barn att ha på sig UV-hatt kan vara lättare sagt än gjort. Ju äldre de blir desto svårare blir det, haha. Milas fina UV-keps kommer från MOLO likaså hennes UV-baddräkt med inbyggd badblöja! Båda hittar du HÄR
 • Solglasögon är inte bara en form av mode. De är viktiga även för små barn, speciellt om du är på stranden. Välj bra modeller som filtrerar bort UV-strålarna.
 • Ta med en badrock som barnet kan ha på sig efter badet. Om kläderna får torka mellan doppen slipper barnet bli kallt. Många av dem är gjorda för att torka snabbt, men bäst är så klart att ha med ett ombyte.

Med lite förberedelse kan du skydda både dig och barnen. Ni slipper slita med solbränna och sveda. Kom ihåg att solen kan vara nog så stark, även om det är en molnig dag. Men med UV-kläder kan barnen leka och ha det roligt utan att ta skada.

UV-kläder inspiration

Osäker på vad du ska köpa till ditt barn? Då har jag samlat lite inspiration här nedan:

Uv-dräkt långärmad med hatt

En långärmad UV-dräkt är att föredra då barn ofta sitter och rör sig upprätta, vilket innebär att farliga UV-strålar främst träffar huvud och axlar. Här ser du tre fina UV-dräkter med UV 50+ solskydd.

Uv-dräkt långärmad MOLO
Fina UV-dräkter från MOLO med matchande UV-hatt finns att köpa HÄR

Uv-dräkt tvådelad

För äldre barn kan det vara att föredra med tvådelat då det lättare går att ta av och byta delar. Ibland kanske bara UV-tröja behövs och då är det att föredra med separata delar.

kille Uv-dräkt tvådelad pojke shorts uv tröja
Tre fina UV-dräkter som är tvådelade. Orange set från Reima HÄR / UV-set med havstryck från Molo HÄR / Liewood randig tvådelad UV-dräkt HÄR

Några fler varianter i andra färger och mönster:

Flicka Tvådelad uv dräkt tjej
Tvådelad UV-dräkt gånger tre. Rosa UV-tröja och shorts från Reima HÄR / Leopardmönstrad UV-dräkt i två delar HÄR / Liewood badblöja och badtröja set HÄR

Alla dessa fina UV-kläder kommer från babyland.se och du hittar hela utbudet sorterat på storlekar:

 • UV-kläder bebis strl 50-68 HÄR
 • UV-kläder barn strl 74-92 HÄR
 • UV-kläder barn strl 98-110 HÄR
 • UV-kläder barn strl 116-128 HÄR

Lindex UV-kläder

Lindex har fina UV-kläder för barn i många olika storlekar. Deras UV-kläder har ofta fina färger och mönster, något som uppskattas av både stor och liten!

lindex uv kläder barn set dräkt leopard
Tvådelat set UV-kläder papegojor HÄR / Leopardmönstrade UV-kläder HÄR

Uv-set

Det är smidigt att kunna köpa alla UV-plagg till barn från ett och samma ställe. Då blir det också lätt att matcha färger och mönster. De matchande UV-kläderna nedan finns för barn i olika storlekar så det blir lätt att syskonmatcha!

geggamoja uv set barn med kaniner uv kläder hatt tröja shorts barn
UV-baddräkt HÄR / UV-tshirt HÄR / UV-hatt HÄR / UV-shorts HÄR

https://www.geggamoja.com/c/barnklader/badklader/bad-uv-klader/

Uv-tröja barn

En UV-tröja ger ett bra skydd mot solens strålar. Dessa fina klassiskt pop-randiga UV-tröja har ett UPF skydd på UPF50. Detta innebär ett 98%-igt skydd mot solens strålar. De finns i blått och rosa och har en bekväm raglanärm för att barnet ska kunna röra sig bekvämt och obehindrat.

polarn o pyret pop uv kläder randig
Rosa randig UV-tröja HÄR / Blå randig UV-tröja barn HÄR

Uv-dräkt barn Liewood

Liewood har otroligt fina UV-dräkter för barn i storlekarna 68-110. De har kort ärm och korta ben vilket ger ett gott skydd mot solens strålar. Dräkterna har en liten krage och stängs med dragkedja för enkel på- och avklädning efter en dag på standen! Snygga retro-motiv!

liewood uv dräkt med ärm och ben och dragkedja retro gammaldags mönster
Randig UV-dräkt HÄR / Orange UV-dräkt HÄR / UV-dräkt med djur HÄR / UV-dräkt med persikor HÄR

UV-mössa

En UV-mössa eller UV-hatt skyddar den del av barnets kropp som blir mest utsatt för solen – huvudet! Det är bra att välja en hatt med skärm som skyddar ansiktet och gärna också hela eller delar av nacken. Att hålla solen borta från ansiktet skyddar inte bara huden utan även ögonen.

uv hatt mössa för barn som skyddar mot solen på stranden
Rosa UV-hatt HÄR / Blå UV-mössa med nackskydd HÄR / UV-fiskarhatt HÄR / UV mössa för barn med öron HÄR

Uv-kläder barn rea

UV-kläder är ofta dyrare än många andra barnplagg och det kan tyvärr vara svårt att hitta pengarna till dyrare barnplagg. Ett tips är då att leta efter UV-kläder för barn som är på REA! Då får du plagg som är nya och fräscha och som skyddar bra till ett bra pris. Här är några UV-plagg som är på REA just nu:

rea uv kläder billiga uv kläder online
Randig UV-hatt HÄR / UV-badbyxa HÄR / UV-set med enhörningar HÄR

You may also like

Leave a Comment