fbpx

Vagel i ögat barn – det kan du göra för att lindra

by Sofia
Vagel i ögat barn under ögonlocket franskanten

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Vaglar ser läskiga ut och kan göra ont. Men de är inte farliga, och smittar inte heller. När det handlar om barn blir ju allting lite extra tråkigt. Därför är det bra att känna till vad du kan göra för att lindra besvären. För vagel i ögat är ganska vanligt, både för barn och vuxna.

Vad är en vagel?

En vagel är helt enkelt en inflammation i ögonlockets talgkörtel. Det är ett tillfälligt problem som kan botas. För det mesta är den liten och sitter precis vid ögonfransarna. Vageln kan också uppstå på insidan av ögonlocket. I väldigt ovanliga fall kan den vara stor, upp till två centimeter. Andra gånger är den så liten att den knappt syns. Men helt klart så känns den. Ögonen är ett känsligt område och för ett barn kan det vara extra jobbigt.

Varför får man vagel i ögat eller på ögonlocket?

Ofta handlar det om en bakteriell infektion. Det finns så många bakterier på huden och ibland kan de förorsaka en inflammation av talgkörteln. Speciellt som barn har en vana att röra vid allting, inklusive sin kropp. Andra orsaker kan vara torra ögon eller olika former av eksem. Även om det är obehagligt, speciellt för små barn, är det helt ofarligt och smittar inte.

Kan man klämma en vagel i ögat?

Klämma vagel ögat
En vagel må se ut som en finne men den ska absolut inte klämmas – det kan förvärra tillståndet.

En del vaglar ser precis ut som en finne, de har till och med en liten gul prick i mitten. Men det rör sig om något helt annat, så du ska inte försöka klämma bort vageln. Då kan inflammationen i stället sprida sig eller det tar längre tid för vageln att försvinna. Vanligtvis går den bort av sig själv inom ett par veckor, och du behöver inte ens gå till doktorn.

Kan en vagel klia?

Det är obehagligt med något som skaver på ögat. Även en väldigt liten vagel kan klia och göra ont. Speciellt om den sitter på insidan av ögonlocket. Men det är viktigt att inte röra vid den. Det är lättare sagt än gjort med barn som reagerar direkt på något som stör dem. Därför ska du försöka lindra besvären så fort som möjligt, för att dämpa kliandet.

Är vagel farligt?

Nej, det är inte farligt att ha en vagel. Många personer får dem mer än en gång, beroende på den bakomliggande orsaken. Däremot kan det vara jobbigt för barn som får en vagel. Just ögonen är ju så känsliga så det är inte så konstigt om de blir lite kinkiga. Ibland är vageln stor eller sitter på ett ställe där den påverkar synen. Det kan också vara var från vageln som kommer ut och stör synen. Men för det mesta är det bara irriterande. 

Är vagel i ögat smittsamt?

Eftersom vagel är en inflammation i talgkörteln så smittar den inte. Det är en positiv sak, särskilt när du har barn som kanske rör vid den. Däremot kan det bli värre om du inte lämnar den ifred.

Symptom på vagel i ögat:

  • Det känns som om något ligger och skaver mot ögat (vilket det ju faktiskt gör).
  • En liten röd svullnad uppstår precis vid ögonlockskanten, eller där omkring. Ibland har den en gul prick i mitten, precis som en finne.
  • Ögonlocket svullnar upp och blir rött. Det kan vara en inre vagel.
  • Barnet ser inte ordentligt. Det är vageln som trycker mot ögat. När de är små kan det vara svårt för dem att berätta det här, men du kan se hur de reagerar inom sitt synfält.
  • Området där vageln sitter blir ömt och varmt.

Vagel i ögat Corona

Covid 19 vagel i ögat corona
Nej, en vagel i ögat har inget att göra med Corona.

Det finns en del Corona-symptom som sätter sig på ögonen. Men vagel är inte ett av dem. I stället är det röda eller rinnande ögon som kan vara ett tecken på viruset. Symptom som tyder på ögoninflammation. En vagel däremot är en inflammerad körtel, det har inte med själva ögat att göra.

Vad gör man med en vagel som spricker?

Ibland spricker en vagel och det kommer ut blod och var. Du kan tvätta ögat och ögonlocket med vanligt varmt vatten. Se till att tvätta händerna innan du gör något så att du inte tillför ytterligare bakterier. Om området är svullet eller rött kan du behöva en bakteriedödande salva. Fråga läkaren om vilket läkemedel som är bäst.

Vagel i ögat huskur

Kamomillte vagel huskur
Kamomillte är en beprövad huskur mot vagel i ögat.

Köp kamomillte HÄR

Värme är bra för en vagel. Det får körteln att öppna upp och gör att det läker snabbare. Lägg en varm kompress över området och massera lite lätt. Det är enkelt att göra genom att ta varmt vatten på en handduk eller bomullsrondell. En del tycker det lindrar med kamomill. Du kan då doppa handduken i varmt kamomillte och applicera.

Försök inte sticka hål på vageln eller klämma på den. Det är inte en finne, trots likheterna, utan en inflammerad körtel. Värme och massage hjälper och du kan också köpa receptfria ögonsalvor eller ögontvätt på apoteket. De skyndar på läkningsprocessen och kan lindra besvären.

Var noga med att bara välja produkter som är godkända för barn.

Barn som får vagel ofta

Det är illa nog när ett barn får en vagel. Men när de kommer tillbaka kan det verkligen kännas tungt. Du ser hur jobbigt det är för barnet och hur svårt det är för dem att inte röra den. Men varför kommer de tillbaka?

Ibland kan det vara för att barnet har torra ögon eller ögonlockskanter. Andra får lätt ögonlocksinflammationer som sedan leder till en vagel. Det kan också vara ett resultat av eksem som gör att talgkörteln blir inflammerad.

Hur du kan förebygga vagel:

  • Smörj in ögonlockskanterna med mjukgörande salva för att de inte ska vara så torra.
  • Behandla eksem och smörj in ögonen regelbundet med en speciell ögonsalva.
  • Om orsaken är ögonlocksinflammation kan värme och massage hjälpa.
  • Stress kan ge dig inflammationer, och även barn kan påverkas av det.

Kontakta din vårdcentral om ditt barn har besvär ofta.

Kan man operera bort en vagel?

I vissa ovanliga fall försvinner inte vageln av sig själv. Den sitter kvar och förorsakar irritation i flera månader. Ofta så blir den som en liten röd, hård kula när den blir kvar länge. Den är då inkapslad och man talar om en chalazion. Även dessa kan försvinna av sig själva.

Om den fortfarande är där efter sex månader, och är störande, kan det vara läge att operera bort den. Det är en enkel operation där man skrapar bort vageln, och det behövs inga stygn. Efteråt smörjer du in ögat med en speciell ögonsalva, tre gånger om dagen under en veckas tid.

Slutord

Om ditt barn får en besvärande vagel är det första du ska göra att lindra. Badda med varmt vatten och massera lätt, så att barnet slipper känna obehag. Fråga gärna läkaren om du ska applicera någon kräm, men ofta så behövs inte det.

Var uppmärksam och fortsätt hålla området rent.

Vanligtvis försvinner vageln av sig självt. Sök vård om området runt ögat blir rött och svullet. Det ska inte vara mycket mer än en röd prick, om det blir mer kan det vara en större inflammation.

You may also like

Leave a Comment