fbpx

Vantar barn guide ℹ️: Vilka barnvantar när? Skalvantar, Galonvantar, Vintervantar osv.

by Sofia
Vantar barn vintervantar galonvantar tumvantar fingervantar skalvantar

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Något som vi tyckt varit svårt är att veta vilka vantar som ska användas när. Idag finns det mängder av olika vant- och handskmodeller att välja mellan till barn så det är lätt att bli förvirrad. För att göra vant-mysteriet lite klarare så har vi i dagens inlägg sammanställt massor med information kring just vantar och handskar för barn och baby.

Detta inlägg är baserat på våra egna erfarenheter men även med hjälp av Polarn o Pyrets vantguide, det företag som vi samarbetat med för att ta fram detta inlägg.

Vilka vantar till barn?

Vi alla vet hur hemskt det är att frysa om händerna, och vi kan nog alla förstå hur hemskt det är för barnen som leker mycket med snö, vatten och leksaker i kylan utomhus. Just därför är det extra viktigt att just barnen har bra vantar året om.

Vi har själva alltid tyckt att det här med vantar har varit ett lite krångligt kapitel. Vilken storlek ska barnen ha? När ska de ha vilka vantar? Det var så idén om det här inlägget växte fram. Vi hoppas att kunna hjälpa er att svara på några frågor kring barn och vantar.

Vilka vantar till barn?
Alia på väg till förskolan, redo för lek med POP skalvantar som finns att köpa HÄR

Just att det finns så många olika varianter av vantar till barn är nog det som gör det svårast att veta vad man ska ha.

De vanligaste vant-typerna som finns på marknaden är:

 • Skalvantar
 • Vattenavvisande fodrade vantar
 • Regnvantar med eller utan foder
 • Fingervantar
 • Vintervantar
 • Ullvantar

Då är frågan: behöver man köpa alla dessa olika vantar till sitt barn? Svaret är givetvis nej.

Det är några av dessa vantar som man inte klarar sig utan, så som ett par varma handskar till vintern, ett par tunna fingervantar samt ett par regnvantar/ galonvantar. De övriga vantarna kan vara bra att ha de också, men det beror lite på budget, vilka aktiviteter vantarna ska användas till samt barnets ålder.

När behöver barn vantar?

Barn behöver vantar så fort det blir så kallt ute att fingrarna blir kalla. När barnet rör på fingrarna så hålls de varma, men så fort barnet håller händerna stilla så finns det en risk att händerna blir kalla. När händerna väl blivit kalla tar det tid innan de blir riktigt varma igen. Undvik detta genom att använda rätt sorts vantar vid rätt tillfälle.

Skalvantar, skalhandskar och vattenavvisande fodrade vantar

Skalvantar och handskar är vattenavvisande med hög vattenpelare (gott skydd mot regn) samt vindavvisande. Ofta är de även lätt fodrade.

Skalvantarna kan användas under hösten, vintern och våren. Under hösten och våren värmer de gott och skyddar barnet från smuts. Under vintern är vantarna också bra då de hindrar barnet från att bli blött och kallt av snön. Under den kallaste delen av vintern kan dock ännu ett lager vantar behövas.

Regnvantar med eller utan foder (galonhandskar)

Galonvantar eller regnvantar är helt vattentäta. Vantarna finns antingen med eller utan foder.

Denna typ av vante passar bäst till vattenlek! I och med att vanten är helt vattentät så släpps ingen väta igenom och barnet kan leka i vatten utan problem.

Eftersom vatten transporterar bort värme från händerna så kan ett extra lager vantar behövas under. Om det är väldigt skitigt ute så kan ett par galonvantar användas över ett par skalvantar för att skydda dem. Galonvantarna behöver nämligen bara spolas av för att bli rena!

Tunna fingervantar

Tunna fingervantar är förmodligen den billigaste typen av vantar som finns på marknaden. Den är ofta gjord av bomull, ull eller syntetmaterial.

Fingervantar är toppen för lite äldre barn på hösten. Äldre barn rör mer på sig och håller sig varma utan att behöva ha tumvantar. Fingervantarna är dessutom toppen att ha som extra lager under några andra handskar för extra värme.

Vintervantar

Barnvantar med dragkedja barn vantar
Vantar med dragkedja är väldigt smidigt, särskilt till små barn. Här har Mila på sig vintervantar med dragkedja som finns att köpa HÄR

Vintervantar är tjockt fodrade vattenavvisande vantar som håller kyla, vind och väta borta.

Vintervantar är ett måste på vintern. Barn vill kunna leka utomhus även fast det är snö ute, och då måste händerna skyddas med bra vantar eller handskar.

Ullvantar

Ullvantar kan vara antingen i finger-modell eller en tumvante i ull.

Ullvantar är ofta tunnare än ex. vintervantar vilket gör dem till ett bra mellanlager. De kan även användas på hösten och våren. Ullen har den fantastiska egenskapen att den värmer även om den råkar bli blöt, vilket är lätt hänt med just vantar.

Finger- eller tumvantar

Om man ska välja finger eller tumvantar beror lite på barnets ålder. Små barn och nyfödda ska alltid ha tumvantar då tumvantar är de som värmer allra bäst. När barnet sedan blir större och behöver kunna använda fingrarna mer så kan fingervantar vara okej på höst och vår, men under den kallaste delen av vintern är det alltid tumvantar som är det bästa.

Korta eller långa vantar?

Vantar och handskar finns ofta i långa och/ eller korta modeller. Längre vantar som kan träs över overallen eller jackan är ett måste för barn i förskoleåldern. Dessa vantar sitter på plats mycket bättre och minskar risken för att kyla, smuts och vatten ska ta sig in i skarven mellan jacka och vante. De kortare vantarna är bättre som extralager eller när vädret inte är så kallt.

Vilken storlek på vantar barn?

Det kan vara lite förvirrande med vantstorlekarna på barn. Olika tillverkare kan ha olika storlekstabeller, men här är en relativt vanlig som bla. polarn och pyret använder:

ÅlderStorlek
0-6 månader0
6-12 månader1
1-2 år2
2-4 år3
4-6 år4
6-9 år5
9-12 år6

Hur sätter man på vantar?

Innan man skaffar barn eller klär på ett barn för första gången så förstår man inte hur omöjligt det kan kännas att ta på ett barn ett par vantar. Ännu svårare är det att få dem att sitta kvar…

När man tar på ett barn ett par vantar så gäller det att vara snabb och bestämd. Tumvantar eller vantar helt utan tumme är såklart enklast, men detsamma gäller för fingervantar. Ett välkänt knep för fingervantar är att ta på dem som om de vore tumvantar och att sedan dra lite lätt i varje vantfinger. Det brukar bli lättare för barnet att hitta vart fingrarna ska då.

På riktigt små barn som gärna kastar av sig vantarna så är det en bra idé att köpa vantar med ett snöre emellan så man slipper tappa bort vantarna. Snöret får gärna hänga på insidan av jackan, alltså upp genom ena ärmen, runt ryggen eller bröstet och sedan ner till den andra vanten. Ett annat bra tips för att få vantarna att sitta kvar är att välja vantar med bra resår och/ eller vantar med kardborre eller dragsko vid handleden.

Vantar barn

Nu är det dags att kika på de olika modellerna av vantar som finns att köpa till barn. Först tipsar vi om barnvantar och längst ner i inlägget hittar ni tips på vantar till baby.

Skalvantar barn (softshell vantar)

skalvantar för barn svarta reflex
Skalvantar reflex HÄR / Svarta softshellvantar HÄR
 1. Skalvantar i reflextyg. Under den mörkare delen av året är det bra om barnet har så mycket reflexer som möjligt – just därför är det toppen med ett par skalvantar i reflextyg! Vantarna är vatten- och vindavvisande samt har en extra greppvänlig struktur på insidan för att barnet lätt ska kunna hålla i saker. Lång modell. Tillverkade av återvunnen polyester.
 2. Svarta softshellvantar. Dessa handskar är tillverkade av softshell som är ett fantastiskt material som är helt vindtätt och bra på att stöta bort vatten. Handskarna har förstärkningar i handen och kan dras åt med ett kardborreband runt handleden.

Vattenavvisande vantar barn

vattenavvisande vantar barn vattentäta handskar
Svarta vatenavvisande tumvantar HÄR / Turkosa vattenavvisande handskar HÄR
 1. Svarta vattenavvisande tumvantar. Dessa tumvantar är vatten och vindavvisande och har bra reflekterande detaljer. Vantarna är slitstarka och passar till många olika typer av lek. Lång modell med vida slut som går bra att antingen ha innanför eller utanpå jackan.
 2. Turkosa vattenavvisande handskar. Istället för ett par svarta handskar så kan det vara kul med ett par turkosa! På insidan av handen har dessa handskar en greppvänlig yta. Längs ovansidan av handsken finns en dragkedja som underlättar vant-påtagningen väldigt mycket.

Regnvantar barn – galonvantar ofodrade

regnvantar galon vantar handskar lila blå
Lila galonvantar HÄR / Blå galonvantar HÄR

Regnvantar eller galonvantar är toppen till allt blött väder. Dessa regnvantar kommer i antingen lila eller mörkblått och har en vattenpelare på 10 000 mm precis som andra galonplagg. Kring handleden sitter ett elastiskt band som gör att de sitter bättre, och längs den nedre kanten av vanten finns en resår som minskar risken för att vatten tar sig till händerna.

Fodrade regnvantar barn (fleecefodrade)

fodrade varma galonvantar regnhandskar barn
Mörkblå fodrade regnvantar HÄR

Precis som de ofodrade regnvantarna så är dessa vantar väldigt motståndskraftiga mot regn och vatten. Dock är dessa vantar lite bättre i kallare väder då de har ett fleecefoder som värmer händerna. Reflexdetalj på ovansidan av handen är bra i mörkret.

Fingervantar barn

fingervantar fingerhandskar för barn
Turkosa fingervantar HÄR / Röda fingervantar HÄR / Fodrade fingerhandskar HÄR
 1. Turkosa eller röda fingervantar med ränder. Dessa fingervantar är stickade i en slitstark och värmande ullmix. Vantarna fungerar bra som de är eller som ett extra lager till exempelvis de ofodrade galonvantarna vi visade tidigare.
 2. Fodrade fingerhandskar. Här är ett par helt vind och vattentäta fingervantar som dessutom är fodrade. Trots detta så andas handskarna och de är perfekta för många olika typer av lek och utflykter. Ribbade muddar kring handlederna vilket är bekvämt och håller vantarna täta.

Vintervantar barn

vintervantar fodrade varma vantar för barn fleecefoder
Rosa tumhandskar HÄR / Turkosa tumhandskar HÄR / Svarta vinterfodrade fingerhandskar HÄR
 1. Rosa eller Turkosa tumhandskar. Dessa vintervantar är riktiga klassiker, de är vind och vattentäta samt fodrade med mjuk och varm fleece. Finns i rosa, turkos, mörkblått och svart.
 2. Svarta vinterfodrade fingerhandskar. Söker ni efter ett par handskar för vinterns friluftsaktiviteter till barn så skulle jag kika hitåt! Varmfodrade och med greppvänlig beläggning på insidan. Fingersepareringen gör att barnet fortfarande kan använda händerna som normalt, perfekt för exempelvis skidåkning och skogsturer. Långa skaft och kardborre kring handleden.

Ullvantar barn

vantar i ull för barn rosa svarta grå torgvantar
Svarta tumvantar i ull HÄR / Grå torgvantar i ull barn HÄR / 2-pack rosa fingervantar i ull HÄR
 1. Svarta tumvantar i ull. Ett par mjuka och sköna tumvantar i mjukaste merinoull. Vantarna är dessutom dubbelstickade vilket gör de varmare än vanliga stickade vantar.
 2. Grå torgvantar i ull. Om det inte hunnit bli särskilt kallt ute än så kan det vara skönt för barnet med ett par torgvantar. De kan antingen visa fingertopparna eller se ut som vanliga tumvantar – perfekt när man måste ha ett finger för att ex. fånga Pokémons! Gjorda av ull och ekologisk bomull.
 3. 2-pack rosa fingervantar i ull. Det är lätt hänt att man tappar en fingervante – så då kan det vara bra att ha några extra! Dessa fina rosa fingervantar i ullmix går att mixa och matcha om man inte känner för att ha två likadana.

Vantar bebis

Självklart behöver även de allra minsta skydda sina händer från kylan. Här kommer några tips på små vantar som passar bebisar.

Regnvantar bebis

regnvantar bebis nyfödd
Rosa skalvantar baby HÄR / Puffvantar bebis HÄR
 1. Rosa skalvantar baby. De allra minsta barnen brukar inte behöva vattentäta vantar men när barnet börjar ha händerna utanför vagnen och åkpåsen och om ni ska vara i regnigt väder så behövs ett par vattentäta vantar ändå. Så som dessa fina rosa vattentäta skalvantar för barn från 6 månader!
 2. Puffvantar bebis. Det är denna typ av vante som används på de allra minsta när vädret är blött och kallt. Vanten har ingen tumme som gör dem svåra att ta på, och de sitter på plats tack vare en dragsko kring handleden. Fodrade med fleece.

Skalvantar bebis

skalvantar nyfödd bebis svarta
Svarta skalvantar bebis HÄR

Om ni behöver ett par skalvantar till er bebis så är det dessa ni ska satsa på! Vantarna är svarta och står emot både regn och vind. Om det är en nyfödd som ska ha vantarna så måste inte tummen vara i tumhålet, utan vantarna kan lika gärna användas som tumlösa vantar.

Ullvantar bebis

vantar i ull för bebis tumvantar mjuka
Grå tumvantar i ull bebis HÄR / Randiga ullvantar HÄR / 2-pack bebis tumvantar rosa HÄR

Tumvantar till bebisar finns i många olika varianter – och de som är i ull är bäst! De håller värmen, är mjuka och kräver inte lika mycket tvätt som vantar i ex. bomull. Förutom att denna typ av vante är ett måste utomhus så kan de även användas inomhus på bebisar med vassa naglar för att minska risken att de river sig själva eller andra.

Vintervantar bebis

varma vintervantar för nyfödd bebis
Svarta vadderade vantar bebis HÄR / Vindfleecevantar bebis HÄR
 1. Svarta vadderade vantar bebis. Dessa vantar kommer hålla bebis varm även utanför vagnen och åkpåsen. Vantarna har en vaddering som är gjord av återvunnet material. Kring handleden sitter en mjuk resår som inte blir för hård mot bebis arm.
 2. Vindfleecevantar bebis. Det yttre lagret av dessa vantar består av återvunnen fleece och det inre är gjort av ekologisk bomullstrikå. Vantarna stängs med gömd kardborre framtill vilket gör att de sitter väl på handen. Perfekt när barnet är i vagnen och det är kallt ute!

You may also like

Leave a Comment