fbpx

9 viktiga ansvar det innebär att vara gudmor

by Sofia
Vara gudmor vad innebär det för ansvar

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Traditionen med att ha en gudmor till sitt barn är lång och djupt rotad i kulturen. Traditionellt sett hade gudmödrar en viktig roll, medan det numer är mer av en trevlig tradition utan juridiska aspekter. Du kanske väljer ett syskon, en släkting eller en nära vän att vara gudmor för att visa respekt eller att du tycker om dem.

Men en gudmor är egentligen en väldigt viktig person i barnets liv. Och den trenden börjar komma tillbaka. Det är också därför som många nu är noga med vem de väljer. För du har ett visst ansvar när du är gudmor. Tillsammans med det oerhörda privilegium det ändå är att bli vald som en speciell person för ett barn.

Vad innebär det att vara gudmor?

Egentligen är rollen som gudmor knuten till religion. För det är hen som har ansvaret för barnets kristna fostran. Som är vittne till barnets dop och som bör vara ett gott kristet föredöme.

Nu är det naturligtvis inte alla som lägger samma mening i begreppet gudmor. Många har en gudmoder utan att vara religiösa.

Eller så hoppar de över vissa moment i kyrkan och gör dem privat. Bland annat har de så kallade namngivningsceremonierna ökat i antal. Det är ett alternativ till det kristna dopet, ett sätt att markera vikten av det nya barnet.

Så därför har begreppet gudmoder blivit mer eller mindre liktydigt med någon som bryr sig om och stöttar barnet på olika sätt och vis. Eventuellt tar ansvar för det om något sker med föräldrarna, även om det inte är en automatisk uppgift.

Så det där med att vara gudmor är inte något du kan ta lätt på. Naturligtvis allt beroende på vad föräldrarna lägger för mening i det hela. De väljer vanligtvis någon som de litar på. Det kan vara en släkting, men det behöver inte nödvändigtvis vara någon från din familj. Det är en gest som betyder något, och som du kanske måste tänka över innan du accepterar.

Gudmor och fadder skillnad?

Gudmor och fadder är i princip samma sak. Du kan ha flera gudmödrar eller faddrar för dina barn. Det går också att lägga till en fadder i efterskott.

Man brukar säga att det behövs en hel by för att ta hand om och uppfostra ett barn, och det ligger någonting i det. Ett barn som har flera ansvarsfulla vuxna omkring sig har alltid någon att vända sig till. Speciellt i ett samhälle där de flesta inte bor så nära sin egen familj.

En del föredrar att använda namnet gudmor i stället för fadder. Det senare brukar likställas med att ge hjälp till fattigare länder. Egentligen är en fadder någon som bryr sig om, och barnet måste inte vara fattigt för att ha behov av stöd. Men det har blivit ett så vanligt uttryck att vissa personer föredrar att markera skillnaden.

Hur blir man gudmor?

För den som ska döpa sitt barn i kyrkan finns det en viss process. Du ger kyrkan namnet på den eller de som ska vara fadder eller gudmor/gudfar. Sedan ska de vara närvarande vid dopet, som en sorts vittne.

Alla faddrar eller gudmödrar registreras och de får ett fadderskapsbevis. Du kan därför inte avsäga dig rollen som gudmor eller fadder vid ett senare tillfälle. Inte heller kan föräldrarna ta det ifrån dig. Det enda de kan göra är att lägga till fler gudmödrar om de så önskar.

Läs även: Bästa doppresenten i olika kategorier – kollage och exempel

Det är ganska vanligt att ha olika gudmödrar för varje barn. På sätt och vis faller det sig mer naturligt. För du vill ju att gudmodern ska vara speciell i barnets liv. Det kan fungera med samma gudmoder för alla, men det är inte lika vanligt. Eller så har de andra gudmödrar i tillägg till dig, så att barnen verkligen får en chans att känna sig unika.

Hur fungerar det om man inte är religiös?

Varken jag eller min man är religiösa och vi har därmed inte heller valt att döpa något av våra barn.

Det har blivit allt vanligare att folk väljer att inte döpa sina barn. Inte så att de är emot den kristna tron, de känner bara att det inte är en viktig sak i barnets liv. Eller så tycker de att det inte är rätt att göra något som de inte direkt tror på. Men samtidigt så är barnets födsel och start i livet en väldigt stor sak. Och valet av namn hör till som en viktig händelse.

Gudmor vid namngivningsceremoni

Egentligen har dopet ingenting med namnet att göra. Det är tradition att du ger barnet ett namn samtidigt som det döps, men det är faktiskt en religiös ceremoni. En namngivningsceremoni däremot är inte religiös. I stället är det ett tillfälle att fira barnets födsel och ge det hens namn. Här kan en gudmor eller fadder spela en stor roll.

Föräldrarna kan själva utföra ceremonin om de så önskar. Men det kan också något som passar bra för en fadder eller gudmor. Den eller de personer som kommer att vara en viktig del av barnets uppväxt. Annars finns det personer som jobbar med att officiera vid namngivningsceremonier. De har erfarenhet och tar det hela på allvar.

Den här ceremonin kan du göra så stor eller privat som du vill. Det kan vara ett tillfälle att verkligen fira det nya livet. Bjuda in släkt och vänner och tillsammans välkomna barnet. En del planterar ett träd eller rosenbuske, som sedan får växa upp tillsammans med barnet. Du kanske vill sätta en krans på barnets huvud eller hälla lite vatten över det. Allt är möjligt. Det är en personlig ceremoni utan religiös anknytning.

9 ansvar som kommer med att bli gudmor:

Det är en ära att vara gudmor. Du känner dig speciell, föräldrarna har valt just dig för sitt barn. Och det är verkligen något att vara stolt över. Men med den äran följer också ett stort ansvar. De valde dig med ett syfte, för att de känner att de kan lita på dig. Barnets föräldrar vill att du ska vara en del av dess uppväxt. Så tänk efter vad det innebär innan du svarar. Ditt ansvar som gudmor inkluderar det följande:

1. Stödja föräldrarna

Du är inte en extra-mamma, som kan bestämma om barnet som du vill. I stället är tanken den att du ska kunna ge föräldrarna ett stöd så att barnet växer upp som de önskar. Vilket betyder att du måste känna dem väl också. Du kanske inte håller med om allt de säger och gör, men det är faktiskt ditt problem. Barnet ska inte behöva uppleva att de vuxna i hens liv inte kan komma överens.

2. Var ett stöd för barnet

Förhoppningsvis kommer ni att stå varandra nära. Det är ju tanken bakom att ha en gudmor. Vartefter som barnet växer måste det få se att du är där. Att du är någon barnet kan lita på. Ytterligare en person som ger hen stöd och hejar på när det behövs. En vuxen som hen kan prata med vid behov.

3. Visa kärlek utan villkor

Föräldrarna väljer en person som de litar på. Någon som de själva står nära och som de tror kan vara till nytta för deras barn. Du i din tur har chansen att älska detta barn ovillkorligt. Ungefär som en mamma gör med sina egna barn. Barnet kommer att känna av när du är ärlig i dina känslor och det kan leda till ett mycket nära förhållande. När hen känner sig trygg med dig kommer hen att öppna sig, vilket ger dig ännu fler chanser att vara till stöd.

4. Ha en aktiv del i hens utbildning och tillväxt

Att vilja hjälpa betyder ju inte att du lägger dig i. Och utbildning är så mycket mer än bara skolgången. Här är det extra viktigt att respektera föräldrarnas åsikter så du inte säger eller gör något som får barnet att känna sig förvirrat. För kristna gudmödrar kan det innebära att du är aktiv i hens religiösa träning eller tillväxt.

5. Vara en del av barnets liv

Du kommer aldrig att kunna vara i ett nära förhållande med ditt gudbarn om du bara kommer någon gång ibland. Det räcker alltså inte med jul och födelsedagar. I alla fall inte om du vill leva upp till den verkliga meningen med att vara gudmor. När barnet blir lite större, och föräldrarna har gett sitt godkännande, kan ni ha kontakt via internet eller chatta.

6. Vara en god förebild

Oavsett om du är en religiös gudmor eller inte så kan du göra mycket för att ge barnet en god förebild. Var dig själv, föräldrarna valde dig av en orsak. Men kom ihåg att barn ser och härmar allt, så ge hen något fint att ta efter.

7. Skämma bort barnet lite lagom

Det är inte bara mor- och farföräldrar som kan ha det roligt med barnet utan allt det tunga ansvaret. Du kan vara en speciell figur i barnets liv, någon som de trivs med. Ge hen lite extra uppmärksamhet, för ni har trots allt ett speciellt band med varandra. Barn blir inte skadade av att få känna sig speciella. Tvärtom är det viktigt att de får lite extra uppmärksamhet ibland.

8. Bjuda på dig själv och dina erfarenheter

Som vuxen har du bra mycket mer erfarenhet än ett litet barn. Hen måste inte lära sig allt genom att göra samma misstag som du gjort. I stället kan du vägleda ditt gudbarn och kanske berätta lite om ditt eget liv. Låt hen förstå att det tar tid att formas, och att du inte måste pröva på precis allt själv.

9. Planera tid med ditt gudbarn

Det är klart att du inte är en förälder, och att du inte behöver vara närvarande varje dag. Men när du accepterar rollen som gudmor tar du ändå på dig ett ansvar. Du lovar så att säga att vara närvarande och ge stöd. Det kan göras på flera olika sätt och vis, men ofta så krävs det att du tar det med i din planering. Återigen kan det underlättas av att föräldrarna ofta väljer någon de själva tycker om. Så det kan falla sig helt naturligt att ni träffas. Om inte är det upp till dig att sköta om den saken.

Fördelar med att vara gudmoder

Efter en lång lista med det ansvar en gudmoder har kanske du känner att det är allt för jobbigt. Och om du ska göra det på rätt sätt så innebär det en hel del. Men det du får igen kan inte köpas för pengar.

Att få vara en aktiv del av ett barns liv är ett privilegium. Du kan bidra till att hen växer upp till en bra person, en lycklig vuxen. Det är alltid fint att stå någon nära. Men när det är ett barn som växer upp är det ett band som verkligen är unikt.

Allt det här kan du uppleva om du accepterar ditt ansvar att vara gudmoder.

You may also like

Leave a Comment