fbpx

Vilken ögonfärg får bebis? Svaret hittar du här!

by Rodrigo
Ögonfärg bebis - vilken färg får bebis ögon

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Alla som väntar barn funderar över hur hen kommer att se ut. Vilka drag som ärvs från pappan och vad mamman ger som arv. Om båda föräldrarna är blonda med blåa ögon kanske du räknar med att bebisen ska likadan ut. Och ofta så är det så, men långt ifrån alltid. Just ögonfärgen beror på så många olika saker, det är inte bara en fråga om två gener som korsas.

Ögonfärg Sverige procent – vilken färg på ögonen är vanligast i Sverige?

Exakt procentuell fördelning av ögonfärg i Sverige är det ingen som vet, eftersom det inte förs några register. Det finns dock uppgifter på att andelen med blåa ögon är ungefär hälften i Sverige, Norge, Danmark, Lettland och de brittiska öarna. Nu när befolkningen är en så härlig blandning av olika etniska bakgrunder så blir det ännu vanligare med bruna ögon, eftersom det bruna anlaget är dominant. 

Läs även: Denna studie visar att blåa ögon är en genetisk mutation

Om du ser på hela världens befolkning så är bruna ögon det allra vanligast (55%). Totalt sett är det cirka 8% procent som har blå ögon i världen. En stor del av dessa människor befinner sig i norra Europa, även om det finns folkgrupper över hela världen där blåa ögon är vanliga. Ungefär 2% av människorna i världen har gröna ögon. Resterande är varianter på dessa ögonfärger, exempelvis hazel-bruna, gråa osv.

gröna ögon barn ärftlighet grön ögonfärg
Bara mellan 1-2 procent av världens befolkning har gröna ögon.

Vilka ögonfärger finns det?

Det som vanligtvis kallas för ögonfärg är egentligen färgen på irisen. Eller rättare sagt, hur stor koncentration av melanin den har. Beroende på hur mycket pigment du har så reflekterar ögonen olika delar av ljusets spektrum, vilket förstärker det intryck av ögonfärgen du har.

En person med höga halter av melanin får bruna ögon. I vissa länder är ögonen så mörka att de nästan ser svarta ut. På andra ställen, där det är vanligare med en blandning av olika ögonfärger, kan en del ha ljusbruna ögon. De kallas ibland för Whiskey-ögon på grund av sin kombination av brunt och guld. Ett vackrare namn på detta fenomen tycker jag är hazel eyes.

bruna ögon barn ärftlighet ögonfärg
Vår dotter Alia fick tydligt sina bruna ögon tidigt. Vår andra dotter Mila har fortfarande vid fyra månaders ålder blå ögon – men att de skulle förbli blå är bara runt 6-7% sannolikhet. Spännande är det!

På den andra ändan av spektrumet har man röda ögon. Det handlar dock inte om rödsprängda ögon, på grund av för lite sömn, gråt eller andra orsaker. Istället är det personer som inte har något melanin, och som därför får helt röda ögon. Dessa personer kallas för albinos.

Gröna ögon är ganska ovanliga, endast 1–2 % av jordens befolkning har gröna ögon. Island och Kroatien hör till de länder där en relativt hög procent av befolkningen har gröna ögon. I norra och östra Europa är däremot gråa ögon vanligare. Men så långt borta som Pakistan och Algeriet finns det vissa stammar med grå ögon.

Slutligen kan man ha olikfärgade ögon så kallad heterokromi. Detta uppstår när en iris har en annan färg än den andra (fullständig heterokromi) alternativt när en del av iris har en annan färg än resten (partiell heterokromi eller sektorsheterokromi).

olika ögonfärger
Det finns många fler ögonfärger än bara bruna, blå och gröna ögon.

Hur ärvs ögonfärgen?

Ögonfärgen, eller anlagen för den, sitter på tre olika kromosomer. Forskarna tror nu att det kan finnas ännu fler gener som påverkar ögonfärgen. I tillägg så finns det andra faktorer som också spelar in på vad bebisen får för färg på ögonen. Så kombinationerna är nästan oändliga. Det är klart att det är vanligast att föräldrar med samma ögonfärg får barn som är likadana. Men dels beror det på var deras egna föräldrar kommer från, och vilka färganlag de har ärvt själva.

Det är alltså inte så enkelt att säga vilken ögonfärg du ärver. Två blåögda föräldrar kan få ett brunögt barn, även om sannolikheten inte är så väldigt stor. I de länder där det har varit stor immigration är blandningen ännu större. I Brasilien där jag kommer ifrån har vi en otroligt stor blandning av folkgrupper, vilket dels beror på all invandring, dels på slaveriet och dels på ursprungsbefolkningen.

Läs även: Så blev våra DNA-test resultat i familjen

Vanligtvis så är mörka färger dominerande. Men när det kommer till ögonfärg är det inte så enkelt, just för att det beror på så många olika saker. Kombinationerna och möjligheterna är stora, vilket gör vissa familjer så intressanta. Syskon som har samma föräldrar kan födas med olika ögonfärg. Det har till och med hänt att tvillingar har fått olika färg på ögonen och håret.

  • Brun färg är dominant. Vanligtvis så får barn vars ena förälder har bruna ögon också det. Även om det alltid finns undantag.
  • Alla bär på olika anlag som kan komma fram när som helst. Även om du har bruna ögon kan du bära på gener för blå ögon.
  • Det är inte bara en kombination av två gener eller kromosomer som bestämmer bebisens ögonfärg. Processen är komplicerad och beror på flera olika faktorer.

Vilken färg på ögonen får bebis?

ögonfärg bebis mamma pappa blå ögon bruna
Jag har bruna ögon och min fru har blåa. Vilken färg på ögonen får våra barn?

Det är klart att ett barn är välkommet oavsett hur hen ser ut. Men det kan vara roligt att veta lite mer om genetik, och vad du kan förvänta dig. Ögonen är själens spegel, de är något som du alltid lägger märke till. Speciellt när det kommer till små barn, som ju alltid ser upp på sina föräldrar.

Bruna ögon är dominerande. Om den ena föräldern har bruna ögon så är detta starkare och barnet får troligtvis bruna ögon. Däremot så kan ett barn vars föräldrar har två olika ögonfärger bära med sig anlagen. Det innebär att även om båda föräldrarna har bruna ögon så kan ett barn få blå ögon.

Allt det här är intressant och spännande. För egentligen så innebär det att du aldrig kan vara helt säker på att ditt barn får den ena eller andra färgen. Sedan finns det ju också gröna ögon, som dock är ännu mer ovanligt, eller gråa. För att inte glömma alla nyanser av färgerna. Blått och brunt är basfärger, men du kan ha ljusa, mörka eller melerade färger på ögonen.

Ögonfärg hos barn – när ändras bebisens ögonfärg?

Ögonfärg barn blåa bruna gröna
Våra två döttrar. Alia (v) har bruna ögon och Mila (h) har blå ögon än så länge vid 3 mån ålder blåa ögon (syns inte så tydligt bilden). Sannolikheten att hennes ögon förbli blå är väldigt små, men – ni som läst vårt DNA-inlägg vet att våra barn har lite engelskt påbrå från mig. Det finns därför en möjlighet att jag bär på ett blått anlag även om jag själv har bruna ögon. Min fru har blå ögon och kan bära på två blåa anlag. Kanske får hon gröna ögon? Först när hon är 6 år vet vi helt säkert, men troligtvis innan dess.

Du kanske blir besviken om du vill veta bebisens ögonfärg redan på förlossningen. För så gott som alla bebisar i Sverige föds med blå ögon. Inte alltid den samma blå färg de kanske kommer att ha senare, utan ofta en lite dovare variant. Men vartefter som tiden går så förändras den här färgen.

Det tar nämligen tid för barnets DNA att riktigt utvecklas. Alla anlagen finns där, de bestäms ju redan vid befruktningen. Steg för steg så växer nu barnet till sig, och utvecklingen sker mycket fort. Lika gärna som tal och annat kommer lite senare, så blir inte ögonfärgen helt klar förrän efter flera år.

har alla bebisar blå ögon när de föds
Mila 3 månader med blå ögon. När Alia var lika gammal hade hon inte blå ögon. Vid 6 månader hade Alia tydligt bruna ögon. Vi misstänker att Mila kommer få gröna ögon… men det är för tidigt att veta.

Först vid sex-års åldern så kan du vara säker på vilken ögonfärg som ditt barn kommer att ha. När du sedan blir gammal så går kroppen tillbaka lite till barndomen. Dina ögon blir då ofta blåare igen, oavsett vilken färg du haft på dem under ditt vuxna liv.

Den så mystiska ögonfärgen

En del forskare menar på att det från början bara fanns bruna ögon. På grund av en mutation så uppstod även blå ögon. De här två färgerna är de extrema på ögonens färgspektrum. Allting där emellan är en kombination av dessa två. Varje person har recessiva eller dominanta anlag, men det är bara en del av mysteriet.

ögonfärg ärftlighet blå ögon
När vi blir äldre tenderar ögonen att bli mer blåa igen – precis som när vi föds.

För du har inte bara ett anlag eller gen som styr ögonfärgen, utan hela tre stycken. Eller ännu fler som inte har upptäckts ännu. Det finns vissa saker som tyder på att det kan vara mer än tre gener inblandade i valet av ögonfärg. Ännu har vetenskapsmännen inte förstått helt och fullt vad som styr dessa anlag. Annars hade du kanske kunnat välja ögonfärg på ditt barn, och inte bara vänta och se som det är för tillfället!

Kombinationerna av de olika anlagen sägs följa något som kallas för Mendels teori eller genetiska lagar. Georg Mendel var en munk som levde på 1800-talet i Tjeckien och som idag kallas för genetikens fader. Han korsade olika sorters ärtor och noterade resultatet. Därigenom kom han fram till hur olika egenskaper ärvs.

Nu är alltså just ögonfärg en något mer komplicerad sak än ärtsorter. Och även svårare att förutsäga än hårfärg och andra detaljer. Mendels teori fungerar som en bas, och för det mesta så blir det så. Men eftersom det är andra faktorer förutom generna som spelar in så kan du inte vara säker. Plus det faktum att det alltså finns tre gener med i spelet.

Varför vi får en viss ögonfärg

En del ser in i framtiden och förutspår att du ska kunna beställa en designerbebis. Med just den ögonfärg som du önskar. Inte för att så många skulle vilja ha det. Den där väntan när du inte vet riktigt hur din bebis kommer att se ut är ganska trevlig. Många par tillbringar graviditeten med att gissa sig till vilka kombinationer som barnet kommer att få.

Kate Bosworth ögonfärg olika färger på ögonen heterokromi
Kate Bosworth har två olika färger på ögonen s k heterokromi.

Lockigt eller rakt hår? Stor eller liten näsa? Blå eller bruna ögon? Eller kanske rentav gråa eller gröna? Kort eller lång, och allt annat som kan variera. Och som bestäms långt innan din bebis kommer ut. Alla de här sakerna är sådant du inte kan bestämma över själv. Du och din partner bär på er flera olika anlag som har förstärkts eller blivit svagare med tiden.

Så gott som ingen familj tillhör bara en typ folk idag, alla har vi någon gång blandats med andra folkstammar. På samma sätt har vi inte bara anlag för en färg på ögonen, som alla i släkten delar. Det hör i alla fall inte till vanligheterna.

Till och med i ett land som Sverige där blåa ögon är så vanliga, finns det ändå flera andra varianter. Det är ganska intressant att forskarna inte riktigt vet varför en del föds med melerade, eller blandade ögon. Inte heller varför några får gråa ögon. Allt det här är bara en del av livets krydda.

Korsningsschema ögonfärg – färg på bebis ögon

Genetik är en fantastiskt intressant vetenskap. Och läran om ögonfärg är ett av dess mest spännande kapitel. För att veta vilken ögonfärg bebisens ögon får behöver du ha tillgång till information som du med största sannolikhet inte har. Du behöver nämligen veta vilka anlag både du och din partner bär på. Bara för att ni båda har en viss ögonfärg, betyder det inte att det är bara det anlaget ni bär på. Det är nämligen så att vi har två anlag, ett från vår far och ett från vår mor. Dessa behöver dock inte vara våra föräldrars ögonfärg.

För att ge ett exempel. Du har själv blå ögon, men du bär på två bruna anlag. Din partner har bruna ögon, men bär på ett grönt och ett brunt anlag. Osv…

Lär dig mer om korsningsschema för ögonfärg här:

Det är alltså inte så enkelt att välja färg på dina barns ögon. Även om du vill ha brunögda barn och väljer din partner efter hens ögonfärg så finns det inga garantier. Vad som helst kan hända och ditt barn kan födas med blå eller gröna ögon.

Du kan dock ha en viss uppfattning om vilken färg din bebis kommer att få på ögonen. Brunt anlag är dominant. Men, allt är möjligt för alla bär på flera olika anlag

Vad ditt barn ärver av dig

En liten bebis är den underbara kombinationen av två helt olika personer. Deras genetiska särdrag kommer samman och bildar en helt ny skapelse. Ditt barn ärver mycket från båda föräldrarna. Men ibland kan du se likheten allra mest med den ena.

När det sedan lägger sig till med andra egenskaper, som dock är inlärda, så blir likheten ännu mer slående.

Det kan vara ganska roligt när bebisen ser ut som mamma, men har pappans ögonfärg. Eller tvärtom för den delen. För ett barn är en lång rad av kombinationer, plus en del andra faktorer. Speciellt när det handlar om ögonen och dess färg. Om inte ens forskarna är helt säkra på varför vi får en viss ögonfärg så är det inte så lätt för föräldrarna att veta.

myheritage dna test bebis
Att göra DNA test tyckte Mila inte var så roligt, även om topsningen gick väldigt fort. I detta MyHeritage DNA test fick vi bara reda på ursprung inte anlag för ögonfärg.

Så det är bara att invänta den stora stunden. Eller rättare sagt, ha tålamod några år. För den slutgiltiga ögonfärgen kommer att fastställas efter flera år. Det är klart att du ofta kan se mer eller mindre ganska tidigt vad barnets färg blir. Men vanligtvis inte direkt efter födseln. Ytterligare ett mysterium som kräver lite tid för att klarna.

Läs även: Så gör du ett DNA-test för hela familjen

Vanliga frågor:

Kan ett barn få bruna ögon när båda föräldrarna har blå ögon?

Ja. Bär någon av er på ett brunt anlag kommer bebisen att få bruna ögon till 75%. Det räcker alltså med ett enda anlag, eftersom bruna ögon är dominanta.

Kan ett barn få blå ögon när båda föräldrarna har bruna ögon?

Ja. Sannolikheten är inte så stor men det beror på vad ni bär på för gener. Bär båda av er på ett anlag för blå ögon, kan bebisen få blå ögon. Det krävs dock att ni båda bär på anlaget. Samma sak gäller inte ärftligheten av bruna ögon, där räcker det med att en av er bär på ett brunt anlag.

You may also like

Leave a Comment