fbpx

Vitaminer barn bäst i test 2023: multivitamin för barn – 6 produkter testade

by Sofia
Multivitamin barn bäst i test

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Även om en varierad kost alltid är det viktigaste för såväl vuxna som för barn, finns det ibland anledningar till att man vill komplettera med vitaminer. Redan från födseln ger vi ju våra barn D-vitamintillskott, just för att det är så svårt att få i sig tillräckligt av detta vitamin här uppe i Norden. Efter 2 års ålder rekommenderar man inte längre några vitaminer till barn i Sverige, men det innebär inte att barnet inte kan tillgodose sig vitamintillskott.

I den här artikeln ska vi titta närmare på just multivitamin för barn för barn, se vilka olika produkter som finns att välja mellan och jämföra dessa med varandra.

Kontakta alltid vården eller apotekspersonal om du är osäker kring kosttillskott eller läkemedel till barn.

Om du inte orkar läsa hela artikeln kan jag sammanfatta våra testresultat:

  • Bästa multivitamin barn utan sötningsmedel (innehåller socker) blev VitaBeaner Äpple som är egetariska tuggisar med 12 olika mineraler och vitaminer. Dessa smakar och ser ut som jellybeans. Väldigt populära här hemma! Finns även i apelsin eller hallonsmak. KÖP HÄR
  • Bäst i test multivitamin barn med sötningsmedel blev Active Care Vitaminbjörnar som är gummibjörnar med smak av hallon, blåbär och citron. KÖP HÄR

Viktigt påpekande angående vitaminer till barn!

Tänk på att aldrig handla vitaminer, receptfria läkemedel och kosttillskott i affärer och webbshoppar om du inte är 100% säker på att butiken har tillstånd från läkemedelsverket. Det här är en viktig stämpel på att företaget är seriöst gällande hantering och information kring produkterna. Vissa andra länder har en mindre reglerad marknad och där finns en risk att man får tag på produkter som inte bör ges till barn om man handlar från utlandet.

Vilka vitaminer behöver barn?

Barn behöver, precis som vuxna, alla vitaminer för att växa, få energi och må bra. Men det finns vissa vitaminer som är speciellt viktiga just för barn. D-vitamin är förmodligen den vitamin som flest förknippar med barn. Ett barn som får i sig för lite D-vitamin riskerar att få ett svagare skelett och tänder.

Efter två års ålder slutar BVC dela ut D-vitamindroppar till oss föräldrar, men faktum är att barn som växer har ett fortsatt stort behov av denna vitamin.

Tanken är så klart att barnet efter två års ålder ska få i sig tillräckligt med D-vitamin genom kosten och genom att vistas utomhus i solen. Men detta är helt beroende på barnets kostvanor och hur mycket tid barnet spenderar utomhus.

Dessutom är solen bara stark nog på sommaren.

Även kalcium är superviktigt för barn som växer. Kalcium behövs för att stärka skelett och tänder. Barn som dricker några glas mjölk per dag får i sig tillräckligt med kalcium.

Vitaminer är också mycket viktigt för att underhålla immunförsvaret.

Barn som inte får i sig alla nödvändiga vitaminer, så som C-vitamin och D-vitamin, riskerar att få ett försämrat immunförsvar och därmed bli mer sårbara och utsatta för virus och influensor. Barn som ofta är sjuka visar sig ofta lida av vitaminbrist.

Behöver barn vitamintillskott?

Som sagt, det absolut viktigaste är att barn får i sig en varierad kost. Så länge barnet äter bra och varierat, behövs det inte några vitamintillskott.

Men så ser verkligheten ofta inte ut.

Det kan finnas hundra olika anledningar till varför just ditt barn behöver vitamintillskott. Det finns heller inte några kända risker med att ge barn vitamintillskott, så länge man använder vitaminerna som just ett tillskott.

Vitaminerna får aldrig ersätta en varierad kost.

Tänk också på att främst vända dig till din vårdcentral om du är orolig över ditt barns hälsa eller kost. Du ska inte använda vitamintillskott för att råda bot på något symtom som ditt barn lider av, exempelvis trötthet.

Med detta sagt kan vitamintillskott också vara någonting bra för barn. Precis som att vuxna kan vara hjälpta av ett litet extra tillskott vitaminer, kan barn få mer energi och bli starkare av att få i sig tillräckligt med vitaminer.

Från vilken ålder kan barn ta multivitamin?

De flesta multivitaminer för barn som finns på marknaden rekommenderas från 2 år och uppåt. Det är alltså från den åldern då BVC slutar ge barnen D-vitamintillskott. Efter 2 års ålder är det föräldrarnas ansvar och val att antingen ge vitamintillskott eller inte.

Rekommenderad ålder för multivitaminer beror också på hur vitaminerna intas.

En vanligt form är tuggtabletter och då behöver barnet vara minst 3 år för att kunna tugga dessa. Men det finns också multivitamin för barn i pulverform, som man kan blanda ned i den befintliga maten och därmed ge barn från 2 år och uppåt.

Vitaminer till barn som äter dåligt

Även om du som förälder tycker att ditt barn äter dåligt, behöver du oftast inte vara orolig för vitaminbrist. Det ska väldigt mycket till för att ett barn ska drabbas av vitaminbrist till följd av dåliga kostvanor.

Det allra bästa är att kontakta vårdcentralen om det är så att man är orolig för sitt barns matvanor. Men så länge man använder vitamintillskotten som just ett tillskott, så är det helt okej att ge barnet detta regelbundet.

Kosttillskott för barn

Det finns som sagt en ganska stort utbud av vitamintillskott för barn och som är godkända av livsmedelsverket. Det finns olika smaker att välja mellan och då framförallt som tuggtabletter.

För barn som inte vill äta tuggtabletter, finns det också vitamintillskott i pulverform, som blandas i kosten.

Vilken vitamin är bäst för barn?

Hur ska man veta vilken produkt som är den bästa? Det här är så klart en smaksak och många gånger är det barnets smaklökar som får fälla avgörandet. Här ska vi nu göra en jämförelse mellan 6 populära vitamintillskott för barn, så att du enkelt kan se hur varje produkt utmärker sig.

 Monkids Multivitamin Tuggtablett som ser ut som små apor. Låg kostnad per dag.Great Earth Multi Barn Tuggisar med jordgubbssmak med många vitaminer och mineraler.VitaBeaner Vegetariska tuggisar med 12 olika mineraler och vitaminer.Active Care Vitaminbjörnar Tuggisar med smak av hallon, blåbär och citron.Animal Parade Multivitamin Vitaminer utan socker eller sötningsmedel och dessutom vegetarisk.Elexir Pharma Multi-Bombisar Tuggisar som innehåller vitaminer, mineraler och mjölksyrabakterier.
Pris117 kr109 kr127 kr69 kr199 kr149 kr
Antal tabletter60 st60 st90 st60 st90 st60 st
Pris per dag1,95 kr per dag5,45  kr per dag7,05 kr per dag1,15 kr per dag4,40 kr per dag2,50 per dag
Innehåller sötningsmedel?Nej, innehåller sockerNej, innehåller sockerNej, innehåller sockerJANej, innehåller fruktsockerNej, innehåller socker och glukossirap
Vegansk?JAJANej, men vegetarisk, innehåller bland annat bivaxJAJAJA
Smakbetyg4/5  1/5 5/5 5/5 2/5 3/5
Antal vitaminer och mineraler10 vitaminer10 vitaminer och 8 mineraler12 vitaminer och mineraler9 vitaminer11 vitaminer och 7 mineraler11 vitaminer och 5 mineraler
Finns att köpaKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄRKÖP HÄR

Vissa utav dessa vitamintillskott behöver man ta fler än en tablett per dag. Enklast är så klart att bara ta en tablett per dag. Här ser man också tydligt vad priset blir per dag. Här har vi tagit i beaktande hur många tabletter som man ska ta enligt den rekommenderade doseringen per dag.

Bästa multivitamin barn utan sötningsmedel: VitaBeaner Äpple

Bästa multivitamin barn utan sötningsmedel
En stor favorit här hemma var Vitabeans med äppelsmak. Dessa är precis som jellybeans men med vitaminer! KÖP HÄR

Vår dotter Alia älskar Vitabeaner vitaminer för barn. Vi har testat äppelsmaken, men de finns även i hallonsmak och apelsinsmak vilket vi ser fram emot att testa.

Den största nackdelen med dessa barnvitaminer är att de är ganska dyra. Barnet tar nämligen hela tre stycken per dag, vilket gör dem till de dyraste vitaminerna i detta test.

Då Alia är autistisk kan hon ha lite svårt med vissa konsistenser men dessa funkar utmärkt! Vi vuxna har även smaktestat och ger dem stora tummen upp.

De innehåller socker och det är viktigt att tänka på. Vi håller dock ner på socker i övrigt, så vi ser det inte som ett stort problem. Dessutom är vi lite försiktiga med sötningsmedel till barn.

Köp alla smaker av Vitabeaner hos Doz apotek HÄR

Bäst i test multivitamin barn med sötningsmedel: Active Care Vitaminbjörnar

Bäst i test multivitamin barn med sötningsmedel Active Care Vitaminbjörnar
En annan favorit både bland vuxna och barn är dessa vitaminbjörnar! KÖP HÄR

Dessa vitaminbjörnar i tre olika blandade smaker innehåller sötningsmedel, men smakar bra. Active Care Vitaminbjörnar är därför bättre för tänderna och minskar sockerintaget. Jag är dock lite tveksam kring sötningsmedel och barn, men kan tänka mig att detta är ett fall då det är ok att ge.

Vi blev lite förvånade över att Alia tyckte om dessa då de är gelé och det kan vara en konsistens som hon har lite svårt med. Men både jag och Rodrigo testade dem och konstaterade att de är de godaste av alla vitaminer i testet, förutom Vitabeaner ovan.

En sak som även talar starkt för dessa vitaminer för barn är att de är billiga, ca 1/7 av priset för Vitabeaner.

Köp Active Care Vitaminbjörnar hos Doz apotek HÄR

Näst bäst i test barnvitaminer: Monkids Multivitamin

bäst i test barnvitaminer Monkids Multivitamin
Goda barnvitaminer tyckte vi vuxna, men inte Alia. KÖP HÄR

De här tuggtabletterna ser ut som små apor och smakar hallon (de finns även i apelsinsmak). Gott tyckte både jag och Rodrigo men Alia tyckte inte om dem.

Precis som vitaminbjörnarna har dessa en låg kostnad per dag. Däremot innehåller de inte sötningsmedel, utan istället socker.

Absolut köpvärda, vi tror att de uppskattas av andra barn än Alia. Monokids är trots allt ett av de absolut största märkena av vitaminer för barn.

Köp Monokids vitaminer för barn HÄR

Sämst i test vitaminer barn 1: Animal Parade Multivitamin

test vitaminer barn Animal Parade Multivitamin
Nej, dessa smakade verkligen vidrigt tycker både vi vuxna och Alia!

Dessa vitaminer är så perfekta på pappret. Det är vitaminer utan socker eller sötningsmedel, med naturliga smakämnen. Dessutom är de helt vegetarisk.

Konsistensen är som PEZ vilket ju är väldigt trevligt och roligt för barn. Första smaken är god, men sen kommer en eftersmak av vitamintillskott som verkligen inte är angenämt. Vi vuxna spottade ut och Alia slickade bara lite försiktigt på dem. Därför kan vi inte rekommendera dessa tyvärr.

Om du ändå vill köpa dem så finns de HÄR

Sämst i test vitaminer barn 2: Great Earth Multi Barn

test vitaminer barn Great Earth Multi Barn
Usch och fy, dessa spottades ut snabbare än kvickt!

Great Earth Multi Barn tuggisar ska enligt förpackningen ha smaken jordgubb, men det finns inget i dessa barnvitaminer som för tankarna till jordgubbar. De är vidrigt äckliga och ratades av både oss vuxna och Alia.

Det finns egenligen inget mer att säga än att de inte var goda!

Om du mot förmodan vill testa Great Earth Multi Barn finns de att köpa HÄR

Sådär: Elexir Pharma Multi-Bombisar

Elexir Pharma Multi-Bombisar vitaminer barn test
Första smaken av dessa är god, men sen kommer en bismak som inte är så trevlig… KÖP HÄR

Det vi gillar med dessa tuggisar är att de förutom vitaminer och mineraler även innehåller mjölksyrabakterier. Tyvärr smakar de bara bra vid första känslan, och sedan tar en vitamin-smak över som inte är trevlig. De är dessutom ganska stora och förpackningen likaså.

Alia gillade dem inte, men det kan beror på konsistensen.

Köp Elexir Pharma Multi-Bombisar HÄR

Hur ska man ta kosttillskott för barn?

Precis som med tandborstning och fluorskölj, så är det bra att få en en rutin för vitaminintaget. Man kan till exempel ha för vana att alltid lägga en tablett vid frukostbordet. Det är nämligen bäst att ta vitamintillskott tillsammans med en måltid, förslagsvis frukosten.

Vissa barn gillar inte tuggisar, men detta är den vanligaste formen för vitamintabletter för barn. Det finns dock andra varianter också, där man blandar i pulverbaserat multivitamin i kosten.

Vad finns det för fördelar med multivitaminer för barn?

Barn som får i sig tillräckligt av alla vitaminer som kroppen behöver, blir piggare och får ökad energi. Dagens barn arbetar hårt i skolan och på kvällarna är det ofta fritidsaktiviteter. Dessutom växer barnen, vilket kräver en hel del energi. Multivitaminer kan hjälpa barnet och ge ökad energi.

Multivitaminer för barn uppges göra det enklare för barn att prestera i skolan. Lektionerna i skolan kräver mycket koncentration och uthållighet. En vitamintuggis kan vara en extra boost som ger ditt barn lite välkommen energi.

Alla barn bör röra på sig och vara aktiva minst 60 minuter per dag. Därför är det extra bra om barn aktiverar sig inom olika idrotter. Samtidigt så jobbar kropparna hårt under dessa träningspass och vitaminerna är en viktig del i kroppens uppbyggnad. Med multivitaminer för barn kan barnet få lite extra energi att prestera ännu bättre under träningen, men också de vitaminer som behövs för att kroppen ska återhämta sig och byggas upp ännu starkare.

Sammanfattning barnvitaminer

Barn behöver i regel inte vitamintillskott för att må bra och för att hålla sig friska och sunda. Däremot kan vitamintillskott ge lite extra hjälp till barn som kanske inte äter allt eller som har det svårt med maten. Vitamintillskott ska aldrig ersätta en varierad och näringsrik kost, utan ska vara just ett tillskott.

Det finns många olika multivitamintabletter för barn och de flesta rekommenderas från 2-3 år och uppåt. Vanligast är att dessa tas som tuggisar. De finns med olika smaker och med olika dosering.

Framförallt är det D-vitamin som är viktigt för barn och det är den vitamin som barn inte får i sig om dom inte äter en varierad kost eller vistas ute i solen. Även kalcium är viktigt. Både kalcium och D-vitamin behövs för att bygga upp skelettet och är därmed extra viktigt för barn som växer.

C-vitamin och D-vitamin behövs för att bibehålla ett normalt immunförsvar. Upplever man att ens barn har ett dåligt immunförsvar, ska man självklart uppsöka vården.

Här kommer bäst i test barnvitamin igen:

  • Bästa multivitamin barn utan sötningsmedel (innehåller socker) blev VitaBeaner Äpple som är egetariska tuggisar med 12 olika mineraler och vitaminer. Dessa smakar och ser ut som jellybeans. Väldigt populära här hemma! Finns även i apelsin eller hallonsmak. KÖP HÄR
  • Bäst i test multivitamin barn med sötningsmedel blev Active Care Vitaminbjörnar som är gummibjörnar med smak av hallon, blåbär och citron. KÖP HÄR

You may also like

Leave a Comment