fbpx

Doppresent: 99 fantastiska doppresenter tips & smarta förslag utifrån budget

by Sofia
Doppresent tips pojke flicka tjej kille

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är inte alltid så lätt att komma på en bra doppresent. Speciellt inte om du inte tillhör familjen men ändå vill ge en bra och minnesvärd dopgåva. Du kan så klart alltid fråga föräldrarna om det är något de önskar till barnet. Nackdelen med att fråga är att du kan få samma förslag som de även ger till andra, och barnet kan få dubbla doppresenter av samma sort (det har hänt mig!). Dessutom avslöjar det ju vad de kan få!

Min lista nedan ger många olika förslag till dig som letar efter doppresent till pojke eller flicka, orginell dopgåva eller praktisk, dyr eller billig doppresent och allt där emellan.

Dop – hur gammal?

De flesta barn i Sverige döps när de är 3-6 månader gamla. Det finns dock ingen åldersgräns på när dop kan ske. Även vuxna döps i kyrkan. Anledningen till att barn döps så pass små är ofta rent praktiska. Historiskt sett var det för att man ville skapa ett band med Gud så tidigt som möjligt, men numer handlar det mest om att dopklänningen ska passa och att barnet ska vara “hanterbart”.

Hur gammal barnet är som döps är dock viktigt att ha i åtanke när du köper doppresent. Ett större barn, som är i 1 års ålder, har ingen användning för ett babygym eller en bitleksak. Yngre barn kan dock få presenter för äldre barn, eftersom de “växer i” dem.

Vad ger man i doppresent?

De allra flesta föräldrar har redan köpt det absolut viktigaste för att sköta sin bebis när det blivit dags för dop. Har de inte köpt så har de fått på babyshower eller i samband med att barnet fötts. De kan också ha ärvt en del kläder och prylar. Därför är dopgåvor något som bör vara något av följande tillföra “det där lilla extra/guldkant“, behövas när barnet växer, vara något personligt eller något minnesvärt.

Vilken är den bästa doppresenten?

Vad är egentligen den bästa doppresenten? Det beror några faktorer: barnet själv, föräldrarna, budget och originalitet. I det här inlägget finns det flera bra tips på bra presenter som kommer att uppskattas av både föräldrarna och barnet när hen blir större.

För dig som letar dopgåva har jag samlat en lista på bästa doppresenterna:

 • Smycke i guld eller silver
 • Barnbok
 • Tavla
 • Bok över barnets utveckling
 • Skallra/speldosa
 • Avgjutningskit för händer/fötter
 • Servis/bestick
 • Leksak
 • Gosedjur
 • Gunghäst
 • Lampa
 • Plantera träd
 • Köp en get
 • Välgörenhet
 • Bidrag till sparkonto

Dopet är fortfarande en viktig tradition för de flesta familjer. Det är en högtidlig händelse, och det är vanligt att ge barnet en riktigt fin present. Samma sak gäller för namnceremonier som börjar bli allt vanligare. Det ger dig även chansen att ge en fin gåva till den nya lilla familjemedlemmen.

Vad är rimligt att ge i doppresent?

Många ställer sig frågan hur mycket ska man lägga på en doppresent? Beloppet att spendera på en present till en dopceremoni varierar utifrån på din relation till familjen, din budget och dina värderingar. Ett riktmärke är att en doppresent ska kosta över 100 kr men behöver inte kosta mer än 500 kr. Om du är nära släkt eller vän med föräldrarna till barnet, och har ekonomi för det, kan det vara värt att lägga mellan 500 kr och 1000 kr.

Som en generell regel är det viktigaste att ge en passande present som du lagt ner lite tanke på, snarare än beloppet som spenderas på den. Lyssna även på föräldrarna om de har önskemål. Vissa föräldrar som redan känner att de har “allt” vill kanske hellre ha en insättning på barnets fond- eller sparkonto.

Doppresent pojke

Många presenter fungerar lika bra för pojkar som för flickor. En gosig filt eller handduk. Gärna med barnets namn eller initialer broderade utanpå. Välj ett mjukt material i någon läcker färg. Leksaker av olika slag är alltid uppskattade. Små djur som kan dras i ett snöre, klossar, ett tåg eller varför inte en trampbil?

En spargris kan vara en bra dopgåva. Det är starten på det nya livet, och sedan kan du fylla på varje år när barnet har sin födelsedag. Kanske en namntavla eller kloss där alla detaljer är ifyllda. Det finns flera trevliga och dekorativa alternativ för barnkammaren.

Små barn börjar så småningom borsta håret. Vad är då bättre än ett set med borste och kam i silver? Eller en servis som är deras helt egen. Gärna med ergonomiskt utformade bestick som passar perfekt i små händer. Hård plast kan vara en bra idé med tanke på hur ofta de hamnar på golvet.

Doppresent tjej

Smycken är alltid uppskattade, både för pojkar och flickor. Ett litet halsband, ett armband med berlocker som du kan fortsätta ge som gåva vid tillfälle. Andra föredrar att ge en silversked eller början till ett helt set med bestick. Det är en planeringsplan för kommande gåvor.

Böcker där du kan fylla i barnets framsteg är alltid populära. När de blir lite större brukar de flesta barn älska att titta i dem. I samma anda är fotoramar med plats för en bild varje månad under det första året. Alternativt ett fotoalbum med en extra fin utsida.

En vacker vers eller tanke som handlar om barn, inramat och skrivet med fin stil. Kanske en bön eller liknande tavla för familjer som verkligen är religiösa.

Doppresent tvillingar

Hur ska man då tänka om det är två små som ska döpas samtidigt? Här finns det flera vägar att gå. Den klassiska är att ge båda samma lika present. En variant är att ge samma sak, men i olika färg/ utföranden, vissa föräldrar tilldelar till exempel var tvilling en särskild färg för att lättare hålla isär de två individerna. En tredje väg att gå är att ge helt olika saker till barnen.

Något som kan vara fint att ge är exempelvis ett smycke, säg ett armband eller halsband, med olika detaljer. Kanske de olika första bokstäverna i tvillingarnas namn, eller med olika små ingraverade texter eller ord. Att skriva ett varsitt litet brev att öppna på 18-års dagen med lyckönskningar till båda är en annan fin present som garanterat kommer bli uppskattad!

Originell doppresent

Det har börjat bli vanligt med lite mer originella doppresenter. Som att starta ett fadderskap i barnets namn, plantera träd eller helt enkelt skänka bort pengar.

Men även saker eller aktiviteter som är direkt riktade till barnet. Lite större leksaker eller sådant som är bra för barnets utveckling. Ett babygym som har flera olika aktiviteter för att stimulera en liten bebis. En inomhusgunga som kan spännas upp i en dörröppning. Det finns mycket roligt för ett barn vartefter det växer.

Om du känner föräldrarna väl kan du erbjuda dig att köpa något till barnkammaren. En matta, gungstol, lampa eller kanske rentav sängen.

19 Doppresent tips

Här följer en lista på 15 olika presenter som alla kommer att uppskattas av både stora och små. Många av dem är sådant som kommer att glädja barnet i många år framöver.

1. Halsband i guld eller silver

halsband barn doppresent guld silver bokstav månadssten
Hänge med månadssten HÄR / Silverhalsband krona HÄR / Litet hjärta i silver HÄR / Stort ifyllt hjärta i silver HÄR / Bokstavshänge för halsband HÄR / Gulhalsband med hjärta HÄR / Hjärt-hänge i guld HÄR / Hängsmycke platta HÄR / Halskedja för hängsmycke HÄR

Det här är en klassisk doppresent som alltid är helt rätt. Du kan antingen välja något som passar för små barn, eller ett smycke de kan använda när de blir lite äldre. Små hjärtan är klassiska val, men även barnets första bokstav eller en månadssten från barnets födelsemånad är en fin present att ge.

Välj gärna ädla material så som rent guld eller silver då det håller bättre och dessutom behåller sitt värde, vilket kan ses som en investering i barnets framtid!

2. Armband i guld & silver

armband för barn doppresent guld silver idbricka id hjärtan berlocker
Armband med bricka i guld HÄR / ID-armband silver HÄR / Silverarmband med ett hjärta HÄR / Guldarmband med berlocker HÄR / Armband med hjärtan i guld HÄR / Hjärt-armband i silver HÄR

Även om halsband ofta är det klassiska valet när det kommer till smyckes-gåvor vid dop så får man inte glömma bort alla andra fina smycken som finns. Armband är en fin gåva som både passar till pojke och flicka. Även här är det en bra idé att välja ett ädelt material så som guld eller silver. Olika små berlocker eller hängen till armband kan bli en återkommande gåva som byggs på under hela livet.

Dopgåva pojke/flicka

Oavsett om det är en liten pojke eller en flicka som kommit till världen så finns det mängder av fina presenter att välja mellan! Faktum är att du inte behöver anpassa presenten särskilt mycket efter barnets kön. Alla presenter som vi visar i dagens inlägg passar lika bra till pojkar som flickor.

En bok, ett halsband, en traktor eller en fotoram – alla dessa saker är presenter som kommer uppskattas av både föräldrarna och barnet!

3. Böcker

Doppresent bok klassiska barnböcker
Babblarna fingerresan HÄR / Knacka på HÄR / Vår skattkammare HÄR / Barnens första bok HÄR / Pippi Långstrump HÄR / Alla möjliga Alfons HÄR

Någon har sagt att ett barn aldrig kan ha för många böcker. Utbudet är stort och varierat.

Du kanske väljer en samling med klassiska sagor, sådana som du vill att barnet ska få uppleva. Elsa Beskow, Min Skattkammare, Pippi Långstrump, Tove Janssons Muminböcker- listan kan bli lång över barnböcker som glatt barn i flera generationer.

Annars finns det en rad med modernare böcker som alla passar bra för en liten sagostund, eller varför inte pekböcker?

4. Tavla

doppresent tavla poster mätsticka barn
Tavla kanin HÄR / Mätsticka barn HÄR / Djurtavla barn HÄR / Bokstavstavla HÄR / Poster brandbil HÄR

En tavla eller annan väggdekoration är något som kan följa barnet medan det växer. Du kan välja poesi, visa ord eller annan skrift, allt vacker inramat och något att tänka på varje dag. Eller så kan det vara en tavla med barnets födelseinformation, med dopdatumet inkluderat. Du kanske broderar den själv, rentav.

Ett alternativ kan vara en tavla i naturlig storlek med en skiss av barnet när det föddes. De växer så fort och det är som en påminnelse om vilket litet knyte de var.

Personliga doppresenter

En dopgåva som handlar om barnets utveckling är ofta en väldigt uppskattad present av föräldrarna och det är något som barnet kommer kunna att ta del av när hen blir äldre.

5. Minnesföremål och personliga böcker doppresent

Spargris “elefant” HÄR / Baby´s first book HÄR / Lilla hjärtat HÄR / Tand-ask HÄR

Böcker att samla information kring barnets första tid på jorden är en klassisk och uppskattad doppresent. Det gör inget om föräldrarna har fler än en, för det är en så rolig sak att fylla i. Även små spargrisar för att spara slantar i eller en fin ask att spara de första tänderna i kan bli en bra doppresent.

6. Skallra/ Bitring

skallra barn doppresent
Mjuk skallra nallebjörn HÄR / Träskallra HÄR / Färgglad aktivitetsleksak HÄR / Presentbox miffy kanin HÄR / Sophie the giraffe presentbox HÄR / Mjuka katter som skallror HÄR / Skallra ko med bitring Konges slöjd HÄR

Här har du en riktig klassiker som fortsätter vara väldigt populär. En skallra i någon trevlig form sitter alltid rätt. Kanske en speciell variant i något mjukt material? Skallrorna kan även ha bitringar eller andra bitverktyg vilket gör att de både blir roliga att leka med och sköna för barnet att ha vid tandsättningen. Satsa på saker med hög kvalité som ger barnet glädje länge!

7. Doppresent trä

doppresent trä naturliga material leksaker inredning barn
Träpall med handtag HÄR / Leksakstelefon trä HÄR / Bitring i trä HÄR / Gitarr för barn HÄR / Kulram HÄR / Byggklossar HÄR / Kanin med hjul HÄR / Pall med horn HÄR

Allt fler föräldrar blir mer försiktiga i sina val av leksaker till barnen. Många föredrar naturmaterial så som trä och bomull framför de mer syntetiska alternativen. Om föräldrarna till barnet du ska köpa doppresent till är inne på detta spår så är det fint att ge något som uppmärksammar deras val. Det finns gott om leksaker och andra barnprylar i trä som passar perfekt som doppresent!

Ett bra tips är att ge något som passar till barnrummet. Exempelvis en pall eller en lampa som barnet och familjen kan ha praktisk nytta av. En pall kan följa barnet under hela livet, för helt plötsligt är hen vuxen och behöver en pall för att nå upp till de översta hyllorna i hens första egna hem.

Roliga doppresenter

En bra doppresent får gärna vara något som ger glädje för familjen och även barnet i framtiden. Här nedan kommer några förslag på roliga dopgåvor.

8. Kit för avgjutning av händer eller fötter

fotavtryck handavtryck barn minne tavla doppresent present barn nyfödd
Fotoram med avgjutning HÄR / 3D-avgjutning HÄR / Fotavtryck tavla HÄR / Dosor med barnets första tand och lock HÄR

Det är något alldeles speciellt att ha en avgjutning av ditt barns händer och fötter. Det är också något som de själva uppskattar. Hur många barn har inte försökt sätta sin hand mot en tidigare avgjutning och varit förvånade över hur små de var när de föddes? Det finns olika varianter, mer eller mindre dekorativa. En del är avtryck medan andra ger dig händerna och fötterna som en tredimensionell dekoration.

9. Servis, bestick eller silversked

bestick silversked dop barn dopsked nyfödd
Barnbestick med pussel HÄR / Dopsked i äkta silver HÄR / Mugg med bokstav HÄR / Mumin servis HÄR

Ett snyggt set för måltiderna är en bra doppresent. Du kan få matchande mugg, tallrikar och bestick. Det här är något som barnet kommer att använda varje dag. Ett alternativ är att börja bygga upp en servis eller bestick för barnet som de kan ha nytta av som vuxna. Många far-och morföräldrar tycker det här är ett bra sätt att kombinera nytta med nöje. Eftersom de även ger gåvor vid jul och födelsedagar så kommer setet att växa riktigt snabbt.

10. Gosedjur & snuttefilt

gosedjur doppresent barn snuttefilt
Snuttedjur björn HÄR / Snuttefilt kanin HÄR / Stor nallebjörn 100 cm HÄR / Stort gosedjur kanin 60 cm HÄR / Gosedjur räv HÄR / Gosedjur elefant HÄR

De allra flesta barn gillar gosedjur. En snuttefilt kan vara viktig för en liten bebis. Men de kan också ha roligt med en enorm elefant eller hund när de blir lite större.

11. Leksaker

Leksak dop present förslag billigt
Xylofon räv HÄR / Byggklossar i trä HÄR / Aktivitetsleksak kontroll HÄR / Lek-kub HÄR / Kulram trä HÄR / Tåg av gummi HÄR

Barn behöver leksaker, och det finns flera som är både roliga och utbildande. Sedan är det upp till föräldrarna hur och när de ska ge barnen alla leksakerna, men det är alltid bra att ha flera att välja mellan.

När du köper en present kan du alltid försöka hitta en unik, ovanlig leksak.

Lyxiga doppresenter

Lite dyrare och lyxiga doppresenter är de där sakerna som passar bra att köpa om du är väldigt nära barnets familj. Det är också utmärkt om ni är några stycken som vill gå ihop och köpa något lite bättre.

12. Gunghäst

gunghäst gungdjur älg lamm får barn
Gungälg HÄR / Lamm gungdjur HÄR

Gunghästen är en annan leksak som aldrig blir omodern. Idag finns det flera intressanta modeller att välja mellan. Det behöver inte alltid vara en häst, utan barnet kanske vill gunga på en dinosaurus eller enhörning? Tills vidare kommer det att vara en fin detalj i barnkammaren, men innan du vet ordet av är barnet redo att börja leka med den.

13. Lampa eller annan inredning till barnkammaren

Dop present ideer förslag
Lampa med stjärnhimmel HÄR / Skrapkarta med djur HÄR / Babblarna påslakanset HÄR / Sovorm drake HÄR / Miffy lampa HÄR

Här har du en möjlighet att vara en del av barnets dagliga liv, något som är viktigt för många vänner och släktingar. En nattlampa med ett trevligt motiv, eller kanske med en melodi, kan vara uppskattad.

Eller varför inte en matta eller filt? Även sängkläder är sådant som alltid går åt i flera uppsättningar och där du kan skämma bort barnet lite extra.

14. Doppresent från gudmor (eller gudfar)

gudmor gudfar present till gudbarn vid dop
Personlig dörrdekor HÄR / Bok att samla de första teckningarna i HÄR / Hänge i guld med diamanter HÄR / Klätterställning inomhus HÄR / Ballong vägglampa HÄR / Mjukt gosedjur HÄR

Om du fått den stora äran att bli barnets gudmor eller gudfar så vill jag bara säga grattis! Det är en oerhört fin och stor ära att få en sådan titel tilldelad. Ofta vill man som gudmor eller gudfar gärna ge något lite extra fint som dopgåva till den lille man fått äran av.

Ett vackert smycke eller en mer personlig gåva som inredning till barnrummet eller en minnesvärd bok är bra idéer. Kolla exempelvis på den inomhusanpassade klätterställningen som kan användas på många olika sätt av barnet!

Ovanliga & annorlunda doppresenter

Här kommer några exempel till dig som är ute efter en annorlunda och ovanlig doppresent som sticker ut. På ett positivt sätt!

15. Plantera ett träd

Ge bort träd i doppresent

Du kan köpa ett fruktträd eller rosbuske att plantera i trädgården, som sedan växer upp tillsammans med barnet. Naturligtvis kan det vara bra att kolla med föräldrarna, såvida du inte känner dem riktigt väl. Ett bra alternativ är att plantera ett träd i ett fattigt land, och göra det i barnets namn. Du får alltid bevis och bilder på vad som skett, vilket kan göra barnet stolt när de blir större.

Plantera träd genom vi-skogen

16. Presentkort

Idag finns det många olika aktiviteter att göra med sina barn – även sitt nyfödda barn! Varför inte ge ett presentkort på en upplevelse, kurs eller något annat bra för barnet och föräldrarna? Här kommer några förslag på presentkort att ge i doppresent:

 • Presentkort för babysimning
 • Presentkort för bebis massage-klass
 • Presentkort för baby musikklasser

Om det inte finns fysiska presentkort för det du vill ge familjen så kan du ge en slant pengar öronmärkta för något särskilt. Kanske kan du pyssla ihop ett eget presentkort där det står vad pengarna är för?

17. Köp en get

En annan gåva som kan hjälpa en fattig familj till försörjning är att köpa en get. Det är dessutom en rolig och oväntad doppresent.

Köp en get via actionaid

Dopgåva

En dopgåva i form av ett ekonomiskt bidrag av olika slag är alltid uppskattat. Det är dessutom perfekt för dig som inte hunnit skaffa doppresent eller som känner dig osäker på vad barnet och föräldrarna skulle kunna vilja ha.

18. Skänk pengar i barnets namn

Något liknande är att välja en välgörenhet och skänka en viss summa i barnets namn. Kanske starta ett fadderskap, där barnet får ta hand om en bebis i något annat land.

19. Köpa aktier eller bidra till sparkonto för barnet

Göra barn rikt med aktier sparkonto

Det är alltid bra att lägga grunden för barnets ekonomi redan från början. Speciellt när du planerar att fortsätta ge presenter under kommande år. Du kan starta ett eget bankkonto i barnets namn och på så sätt alltid fylla på det under åren. Då kommer det finnas en bra slant när det är dags att skaffa lägenhet eller moppe.

Ett annat alternativ är att fråga föräldrarna om barnet har ett sparande hos exempelvis Avanza eller i en bank. Då kan du föra över direkt dit eller swisha föräldrarna. Det kanske känns tråkigt, men barnet kommer kanske tacka dig när hen får ta ut pengarna om sisådär 18 år.

Bra & billig doppresent under 150 kr

Ibland vill man inte lägga för mycket på en doppresent, du kanske inte känner barnet så väl eller så har du en tight budget. Bra presenter behöver faktiskt inte vara dyra och kom ihåg att det är tanken som räknas. Har du inte råd att köpa en present? Då kan du erbjuda dig att hjälpa till med dopet. Kanske baka något till dopfikat eller hjälpa till att städa efteråt?

De fina doppresenterna i kollaget här nedan kostar alla under 150 kr st!

doppresent budget under 150 kr billig doppresent
Bitring (119 kr) HÄR / Babblarna gosedjur (139 kr) HÄR / LEGO tavelram (149 kr) HÄR / Dragbil i trä (99 kr) HÄR / Min första bok (129 kr) HÄR / Kanin kulram (129 kr) HÄR

Billig doppresent under 250 kr

Om du har möjlighet att köpa en doppresent för en något större peng så kan du kolla in kollaget här nedan. Allt under 250 kr!

doppresent under 250 300 kr bra och billig present nyfödd
Träleksak tyngdlyftare (179 kr) HÄR / Mobil kanin (179 kr) HÄR / Enhörning (186 kr) HÄR / Filt-set (199 kr) HÄR / Mjuk kanin med ringar (179 kr) HÄR / 3-pack leksaksfordon (194 kr) HÄR

Presentboxar

Presentboxar är omtyckta och smidiga presenter att köpa. Att de redan kommer i en box gör att de ser extra lyxiga ut.

Presentbox barndop present box
Måltidsset presentbox grön HÄR / Presentbox blå HÄR / Doppresent box rosa HÄR / Unisex presentlåda HÄR

Tanken bakom dopet

Dopet har en djupare mening. Likaså en namnceremoni, även om den inte är religiös. Bland annat är det ett tillfälle att fira det nya lilla livet, och det liv du önskar för ditt barn. Därför firas dopet som en högtid, en viktig dag där alla gläds tillsammans.

Därför vill de flesta passa på att ge barnet något alldeles speciellt. Det behöver inte vara dyrt, här är det verkligen tanken bakom gåvan som räknas. En dikt som du skriver själv är guld värd. Men även alla andra doppresenter som kan tänkas ges. Vissa kan användas med en gång, medan andra ligger där och väntar på att växa upp. Det är verkligen finessen bakom fantastiska doppresenter. Du har så mycket att välja på som alla kommer att uppskattas av både barn och föräldrar.

Doppresent kille/ flicka

Jag hoppas att du i detta inlägg kunnat hitta den perfekta doppresenten till den lilla pojken eller flickan! Vi har gått igenom leksaker, minnesprylar, icke-fysiska gåvor och tips på hur man håller sig inom budget. Kom ihåg att presenter inte alltid är det viktigaste, utan att det betyder minst lika mycket för barnet och hens familj att man uppmärksammar och uppskattar dem precis som de är. Lycka till på dopet!

You may also like

Leave a Comment