fbpx

Doppresent: 15 tips på fantastiska doppresenter till barnet (köptips)

by Sofia
Doppresent tips pojke flicka tjej kille

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Det är inte alltid så lätt att komma på en bra doppresent. Speciellt inte om du inte tillhör familjen men ändå vill ge en bra och minnesvärd dopgåva. Du kan så klart alltid fråga föräldrarna om det är något de önskar till barnet. Nackdelen med att fråga är att du kan få samma förslag som de även ger till andra, och barnet kan få dubbla doppresenter av samma sort (det har hänt mig!). Dessutom avslöjar det ju vad de kan få!

Min lista nedan ger många olika förslag till dig som letar efter doppresent till pojke eller flicka, orginell dopgåva eller praktisk, dyr eller billig doppresent och allt där emellan.

Bästa doppresenten

Vad är egentligen den bästa doppresenten? Det beror några faktorer: barnet själv, föräldrarna, budget och originalitet. I det här inlägget finns det flera bra tips på bra presenter som kommer att uppskattas av både föräldrarna och barnet när hen blir större.

För dig som letar dopgåva har jag samlat en lista på bästa doppresenterna:

 • Smycke i guld eller silver
 • Barnbok
 • Tavla
 • Bok över barnets utveckling
 • Skallra/speldosa
 • Avgjutningskit för händer/fötter
 • Servis/bestick
 • Leksak
 • Gosedjur
 • Gunghäst
 • Lampa
 • Plantera träd
 • Köp en get
 • Välgörenhet
 • Bidrag till sparkonto

Dopet är fortfarande en viktig tradition för de flesta familjer. Det är en högtidlig händelse, och det är vanligt att ge barnet en riktigt fin present. Samma sak gäller för namnceremonier som börjar bli allt vanligare. Det ger dig även chansen att ge en fin gåva till den nya lilla familjemedlemmen.

Dop – hur gammal?

De flesta barn i Sverige döps när de är 3-6 månader gamla. Det finns dock ingen åldersgräns på när dop kan ske. Även vuxna döps i kyrkan. Anledningen till att barn döps så pass små är ofta rent praktiska. Historiskt sett var det för att man ville skapa ett band med Gud så tidigt som möjligt, men numer handlar det mest om att dopklänningen ska passa och att barnet ska vara “hanterbart”.

Hur gammal barnet är som döps är dock viktigt att ha i åtanke när du köper doppresent. Ett större barn, som är i 1 års ålder, har ingen användning för ett babygym eller en bitleksak. Yngre barn kan dock få presenter för äldre barn, eftersom de “växer i” dem.

Doppresent pojke

Många presenter fungerar lika bra för pojkar som för flickor. En gosig filt eller handduk. Gärna med barnets namn eller initialer broderade utanpå. Välj ett mjukt material i någon läcker färg. Leksaker av olika slag är alltid uppskattade. Små djur som kan dras i ett snöre, klossar, ett tåg eller varför inte en trampbil?

En spargris kan vara en bra dopgåva. Det är starten på det nya livet, och sedan kan du fylla på varje år när barnet har sin födelsedag. Kanske en namntavla eller kloss där alla detaljer är ifyllda. Det finns flera trevliga och dekorativa alternativ för barnkammaren.

Små barn börjar så småningom borsta håret. Vad är då bättre än ett set med borste och kam i silver? Eller en servis som är deras helt egen. Gärna med ergonomiskt utformade bestick som passar perfekt i små händer. Hård plast kan vara en bra idé med tanke på hur ofta de hamnar på golvet.

Doppresent tjej

Smycken är alltid uppskattade, både för pojkar och flickor. Ett litet halsband, ett armband med berlocker som du kan fortsätta ge som gåva vid tillfälle. Andra föredrar att ge en silversked eller början till ett helt set med bestick. Det är en planeringsplan för kommande gåvor.

Böcker där du kan fylla i barnets framsteg är alltid populära. När de blir lite större brukar de flesta barn älska att titta i dem. I samma anda är fotoramar med plats för en bild varje månad under det första året. Alternativt ett fotoalbum med en extra fin utsida.

En vacker vers eller tanke som handlar om barn, inramat och skrivet med fin stil. Kanske en bön eller liknande tavla för familjer som verkligen är religiösa.

Originell doppresent

Det har börjat bli vanligt med lite mer originella doppresenter. Som att starta ett fadderskap i barnets namn, plantera träd eller helt enkelt skänka bort pengar.

Men även saker eller aktiviteter som är direkt riktade till barnet. Lite större leksaker eller sådant som är bra för barnets utveckling. Ett babygym som har flera olika aktiviteter för att stimulera en liten bebis. En inomhusgunga som kan spännas upp i en dörröppning. Det finns mycket roligt för ett barn vartefter det växer.

Om du känner föräldrarna väl kan du erbjuda dig att köpa något till barnkammaren. En matta, gungstol, lampa eller kanske rentav sängen.

15 Doppresent tips

Här följer en lista på 15 olika presenter som alla kommer att uppskattas av både stora och små. Många av dem är sådant som kommer att glädja barnet i många år framöver.

1. Smycke

Doppresent smycke
Silverhjärta med guldhjärta i HÄR / Guldhjärta smycke HÄR / Silverhjärta smycke HÄR / Bokstavssmycke guld HÄR / Guldarmband med plats för gravyr HÄR / Guldkors smycke HÄR / Silverkors smycke HÄR

Det här är en klassisk doppresent som alltid är helt rätt. Du kan antingen välja något som passar för små barn, eller ett smycke de kan använda när de blir lite äldre.

Örhängen, halsband, armband, det finns till och med ringar för barn. Guld och silver är det vanligaste, men det finns ingen anledning att begränsa dig. Vissa smycken kan byggas på under livet, som berlocker på ett armband eller ett hänge för halsbandet.

2. Böcker

Doppresent bok klassiska barnböcker
Babblarna fingerresan HÄR / Knacka på HÄR / Vår skattkammare HÄR / Barnens första bok HÄR / Pippi Långstrump HÄR / Alla möjliga Alfons HÄR

Någon har sagt att ett barn aldrig kan ha för många böcker. Utbudet är stort och varierat.

Du kanske väljer en samling med klassiska sagor, sådana som du vill att barnet ska få uppleva. Elsa Beskow, Min Skattkammare, Pippi Långstrump, Tove Janssons Muminböcker- listan kan bli lång över barnböcker som glatt barn i flera generationer.

Annars finns det en rad med modernare böcker som alla passar bra för en liten sagostund, eller varför inte pekböcker?

3. Tavla

Dop present tavla personlig
Tavla kanin HÄR / Mätsticka barn HÄR / Bokstavstavla barn HÄR / Personlig barntavla bokstav HÄR / Poster brandbil HÄR

En tavla eller annan väggdekoration är något som kan följa barnet medan det växer. Du kan välja poesi, visa ord eller annan skrift, allt vacker inramat och något att tänka på varje dag. Eller så kan det vara en tavla med barnets födelseinformation, med dopdatumet inkluderat. Du kanske broderar den själv, rentav.

Ett alternativ kan vara en tavla i naturlig storlek med en skiss av barnet när det föddes. De växer så fort och det är som en påminnelse om vilket litet knyte de var.

4. Samlingsbok för barnets teckningar/Barnets utveckling

Personlig doppresent
Memory box HÄR / Baby´s first book HÄR / Sagan om dig HÄR / Mitt första år fotobok HÄR

Det finns trevliga samlingsböcker där du kan sätta in barnets teckningar vartefter de börjar rita. När den är full blir det en vacker bok där teckningarna sitter inramade, och där du kan skriva datumet. En annan bra doppresent är en bok där föräldrarna kan fylla i barnets utveckling. Det gör inget om du har mer än en, för det är en så rolig sak att fylla i.

5. Skallra/Speldosa

skallra som doppresent bitring speldosa
Mjuk skallra elefant HÄR / Mumin bitring i naturgummi HÄR / Presentbox dinglisar (flera varianter) HÄR / Sophie the giraffe bitring HÄR / Färgglad aktivitetsleksak HÄR / Rosa träskallra HÄR / Skallra mjukisdjur Konges slöjd HÄR

Här har du två riktiga klassiker som fortsätter att vara enormt populära. En skallra i någon trevlig form sitter alltid rätt. Kanske en speciell variant i silver, för att komma ihåg den viktiga dagen. En speldosa eller mobil för sovrummet är också uppskattad. Satsa på saker med hög kvalité som ger barnet glädje länge!

6. Kit för avgjutning av händer eller fötter

avtryck händer fötter barn doppresent lock tand ask dosa
Fotoram med avgjutning HÄR / Avgjutning av fötter HÄR / Fotavtryck tavla HÄR / Dosor med barnets första tand och lock HÄR

Det är något alldeles speciellt att ha en avgjutning av ditt barns händer och fötter. Det är också något som de själva uppskattar. Hur många barn har inte försökt sätta sin hand på avgjutning och varit förvånade över hur små de var när de föddes? Det finns olika varianter, mer eller mindre dekorativa. En del är avtryck medan andra ger dig händerna och fötterna som en tredimensionell dekoration.

7. Servis/Bestick

dopsked bestick set dop present barn nyfödd
Barnbestick med pussel HÄR / Dopsked i äkta silver HÄR / Mugg med bokstav HÄR / Babblarna servis HÄR

Ett snyggt set för måltiderna är en bra doppresent. Du kan få matchande mugg, tallrikar och bestick. Det här är något som barnet kommer att använda varje dag. Ett alternativ är att börja bygga upp en servis eller bestick för barnet som de kan ha nytta av som vuxna. Många far-och morföräldrar tycker det här är ett bra sätt att kombinera nytta med nöje. Eftersom de även ger gåvor vid jul och födelsedagar så kommer setet att växa riktigt snabbt.

8. Leksaker och gosedjur

Present till dop stort gosedjur stor nalle
Snuttedjur kossa HÄR / Snuttefilt apa HÄR / Stor nallebjörn 100 cm HÄR / Stort gossedjur kanin 85 cm HÄR / Gosedjur räv HÄR

De allra flesta barn gillar gosedjur. En snuttefilt kan vara viktig för en liten bebis. Men de kan också ha roligt med en enorm elefant eller hund när de blir lite större.

9. Leksaker

Leksak dop present förslag billigt
Xylofon räv HÄR / Byggklossar i trä HÄR / Aktivitetsleksak kontroll HÄR / Lek-kub HÄR / Kulram trä HÄR / Tåg av gummi HÄR

Barn behöver leksaker, och det finns flera som är både roliga och utbildande. Sedan är det upp till föräldrarna hur och när de ska ge barnen alla leksakerna, men det är alltid bra att ha flera att välja mellan.

När du köper en present kan du alltid försöka hitta en unik, ovanlig leksak.

10. Gunghäst

Gunghäst present
Gunghäst HÄR / Mammut gungdjur HÄR

En annan leksak som aldrig blir omoderna. Idag finns det flera intressanta modeller att välja mellan. Det behöver inte alltid vara en häst, utan barnet kanske vill gunga på en dinosaurus eller enhörning? Tills vidare kommer det att vara en fin detalj i barnkammaren, men innan du vet ordet av är barnet redo att börja leka med den.

11. Lampa eller annan inredning till barnkammaren

Dop present ideer förslag
Lampa med stjärnhimmel HÄR / Skrapkarta med djur HÄR / Babblarna påslakanset HÄR / Sovorm drake HÄR / Miffy lampa HÄR

Här har du en möjlighet att vara en del av barnets dagliga liv, något som är viktigt för många vänner och släktingar. En nattlampa med ett trevligt motiv, eller kanske med en melodi, kan vara uppskattad.

Eller varför inte en matta eller filt? Även sängkläder är sådant som alltid går åt i flera uppsättningar och där du kan skämma bort barnet lite extra.

12. Plantera ett träd

Ge bort träd i doppresent

Du kan köpa ett fruktträd eller rosbuske att plantera i trädgården, som sedan växer upp tillsammans med barnet. Naturligtvis kan det vara bra att kolla med föräldrarna, såvida du inte känner dem riktigt väl. Ett bra alternativ är att plantera ett träd i ett fattigt land, och göra det i barnets namn. Du får alltid bevis och bilder på vad som skett, vilket kan göra barnet stolt när de blir större.

Plantera träd genom vi-skogen

13. Köp en get

En annan gåva som kan hjälpa en fattig familj till försörjning är att köpa en get. Det är dessutom en rolig och oväntad doppresent.

Köp en get via actionaid

14. Skänk pengar i barnets namn

Något liknande är att välja en välgörenhet och skänka en viss summa i barnets namn. Kanske starta ett fadderskap, där barnet får ta hand om en bebis i något annat land.

15. Köpa aktier eller bidra till sparkonto för barnet

Göra barn rikt med aktier sparkonto

Det är alltid bra att lägga grunden för barnets ekonomi redan från början. Speciellt när du planerar att fortsätta ge presenter under kommande år. Du kan starta ett eget bankkonto i barnets namn och på så sätt alltid fylla på det under åren. Då kommer det finnas en bra slant när det är dags att skaffa lägenhet eller moppe.

Ett annat alternativ är att fråga föräldrarna om barnet har ett sparande hos exempelvis Avanza eller i en bank. Då kan du föra över direkt dit eller swisha föräldrarna. Det kanske känns tråkigt, men barnet kommer kanske tacka dig när hen får ta ut pengarna om sisådär 18 år.

Billig doppresent under 250 kr

Ibland vill man inte lägga för mycket på en doppresent, du kanske inte känner barnet så väl eller så har du en tight budget. Bra presenter behöver faktiskt inte vara dyra och kom ihåg att det är tanken som räknas. Har du inte råd att lägga 250 kr? Då kan du erbjuda dig att hjälpa till med dopet. Kanske baka något till dopfikat eller hjälpa till att städa efteråt?

Vill du köpa en gåva har jag här samlat mina bästa tips på en billig doppresent. Allt under 250 kr!

Billig doppresent under 250 kr
När jag var liten fotoalbum (219 kr) HÄR / Musikbord i trä (249 kr) HÄR / Presentset filt + gosedjur (149 kr) HÄR / Stapelleksak med ringar (169 kr) HÄR / Pop up leksak med djur (199 kr) HÄR / Babba stort gossedjur (199 kr) HÄR

Tanken bakom dopet

Dopet har en djupare mening. Likaså en namnceremoni, även om den inte är religiös. Bland annat är det ett tillfälle att fira det nya lilla livet, och det liv du önskar för ditt barn. Därför firas dopet som en högtid, en viktig dag där alla gläds tillsammans.

Därför vill de flesta passa på att ge barnet något alldeles speciellt. Det behöver inte vara dyrt, här är det verkligen tanken bakom gåvan som räknas. En dikt som du skriver själv är guld värd. Men även alla andra doppresenter som kan tänkas ges. Vissa kan användas med en gång, medan andra ligger där och väntar på att växa upp. Det är verkligen finessen bakom fantastiska doppresenter. Du har så mycket att välja på som alla kommer att uppskattas av både barn och föräldrar.

You may also like

Leave a Comment