fbpx

Present till nyfödd: tips på populära presenter 🎁🎁🎁

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Även fast nyfödda inte kommer komma ihåg när de får sina första presenter så blir de första presenterna ändå något speciellt. Föräldrarna sparar ofta några av de första presenterna som ett minne, och vissa saker följer barnet genom hela livet. Om du har en nyfödd i din närhet så kanske du vill ge någon form av present som ett “välkommen till världen”.

Vad ger man till en nyfödd?

Ett nyfött barn kan såklart inte skriva en önskelista, och har oftast inga materiella krav. Det som ändå kan vara kul att ge är saker som föräldrarna behöver till barnet samt andra minnesvärda saker.

Saker som föräldrarna och barnet kan behöva är allt ifrån nappflaskor till bilbarnstol. De flesta saker skaffar föräldrarna dock redan innan barnet föds, och kanske ges hellre dessa saker i baby shower present.

Om det fortfarande finns något viktigt på föräldrarnas önskelista inför barnet så kan det bli en bra present som verkligen kommer till användning.

En nyfödd behöver inte mycket i leksaksväg, istället kan mer minnesvärda presenter vara en bra idé. Kanske någon fin ask för barnets första hårlock, eller varför inte ett smycke som barnet kan bära när hen blir äldre? Även snuttefiltar, gosedjur och böcker kan bli minnesvärda både för barnet och de vuxna.

När ger man present till nyfödd?

Presenter som man vill ge till barnet ges förslagsvis när ni får träffa barnet för första gången, eller om föräldrarna planerar någon form av firande för den lille.

Självklart måste man inte ge presenter till den nyfödda i form av materiella ting. En lyckoönskning, ett samtal eller en insättning i ett sparkonto kan också bli en fin första present.

Presentkorg nyfödd

Ett bra tips att ge som present till en nyfödd är en presentkorg med olika saker. Presenterna kan vara riktade både till barnet och de nya föräldrarna. Någon mysig filt, lite godis, ett gosedjur och något klädesplagg kan vara fullt tillräckligt. På så sätt kan man ge något fint för en liten peng!

Tips: Fina korgar för presentkorgar finns nästan alltid att fynda på second-hand affärer och loppisar!

saker att lägga i presentkorg nyfödd dop
Bodys HÄR / Nallebjörn HÄR / Mysig mössa HÄR / Babyfilt HÄR / Pyjamas nyfödd HÄR / Klossar HÄR / Stickade vantar HÄR / Korg HÄR

Present till nyfödd tips

Så, nu är det dags för några tips på presenter att köpa till en nyfödd! Tipsen jag delar är i många olika prisklasser och av många olika slag för att du ska kunna hitta det som passar bäst.

Snuttefilt eller gosedjur present

En snuttefilt eller ett gosedjur är något som följer många genom hela livet. Den blir först en trygg tröst som barn, och sedan något nostalgiskt och kul att spara som vuxen. Varför inte ge den nyfödda en gosig vän?

gosedjur nyfödd nalle present

Alla snuttefiltar hittar du HÄR

Gosedjur och snuttefiltar finns i oerhört många olika varianter. Den vanligaste idag är den som är en kombination av bägge delarna, alltså en mjuk filt med ett djurhuvud! Ovan ser du flera exempel på det, bla. i form av en elefant, en dinosaurie och en ko.

Den andra varianten som är bra för små barn är väldigt mjuka gosedjur, så som grisen, kaninen och apan i bilden. De ser ut som gosedjur men har ingen hård stoppning och blir alltså gosigare än ett fyllt gosedjur. Att bädda ner barnet med ett mjukt gosedjur är både enklare och bekvämare för barnet än med ett vanligt gosedjur.

Unisex kläder bebis set

Kläder är alltid uppskattat. Köp gärna i storlekarna 62-68 eftersom föräldrar ofta brukar få mycket kläder i storlekarna 50-56. Dessutom växer bebis snabbt ur små storlekar.

Unisex babykläder kläder baby könsneutrala unisex

Samtliga klädpaket för nyfödd unisex från Lindex HÄR

 1. Grått/naturvitt paket nyfödd. Praktiskt set som passar alla bebisar. Bra med kofta för att bygga på under kallare säsonger och klä av under vår- och sommar.
 2. Paket med kläder och filt. Fint prickigt set i vitt och svart. Här får du allt i ett med tossor, mössa, body, byxor, filt och en liten påse.
 3. Set med body och byxa. Neutralt set med fint nalletryck.
 4. Grönt set. Set med byxa, body och dreglis.
 5. Nalle set. Body, byxa och babymössa i fint set med nallar.

Minnesföremål

I alla tider har vi velat ta till vara på och spara minnen från barnens uppväxt. Detta har gjort att en vanlig present till nyfödd blir olika former av minnesföremål. Det kan handla om allt ifrån en dosa att lägga första tanden i till en sked i silver.

minnesvärd present nyfödd
Min första tand dosa HÄR / Bestickset djur HÄR / Bamse barnmugg HÄR / Smyckesask nyfödd HÄR
 1. Min första tand dosa. Fin dosa i silverfärg med en mässingliknande krona på toppen! Perfekt för att spara en så minnesvärd grej som barnets första tand i.
 2. Bestickset bondgårdsdjur. Gulligt och användbart bestickset till den lilla. Besticken är gjorda av rostfritt stål (alltså har de ett överkomligt pris) och har små stansningar av djur på skaften.
 3. Barnmugg med bamse. Olika klassiska figurer så som Världens Starkaste Björn är perfekta för minnesvärda presenter. Denna mugg har Bamses fina ansikte och är i lagom storlek för ett barn.
 4. Smyckesask. Fin smyckesask med rosa dekorationer för barnet. Asken kan såklart även användas till andra saker än smycken. Vill du även ge barnet ett minnesvärt smycke i asken så tipsar vi om några sådana längre ner.

Avgjutningskit bebis

En oerhört personlig och rolig gåva är att ge bort ett avgjutningskit! Med det kan ni lätt gjuta av barnets händer eller fötter och spara – antingen som ett minne eller som en dekoration. Använder man ett kit för att göra avgjutningen så blir processen väldigt smidig!

hand och fotavtryck bebis present

Fotavtryck med ram HÄR / Hand och fotavtryck HÄR

Här har jag tagit med två olika typer av avgjutningskit som ger lite olika avgjutningar.

Den första (den översta) möjliggör att spara avgjutningen som en tavla att dekorera ett rum eller en vägg med. För att göra denna avgjutning placerar man handen eller foten i en massa som får stelna till en form. Sedan hälls gjutmassan i formen och avgjutningen är klar. Detta är en bra present till den du vet gillar att dekorera med sådana saker!

Nästa kit (det nedre) skapar en avgjutning som kan sparas i burken. Perfekt som ett minne eller också som en dekoration tack vare den fina burken. Här placeras barnets hand eller fot direkt i gjutmassan och sedan är avtrycket klart!

Bra present nyfödd

En nyfödd behöver inte mängder av leksaker och kläder – kanske är det då bättre att köpa en present som man vet verkligen kommer komma till användning. Dessa presenter kommer bli minst lika uppskattade som någon annan, och kommer finnas med i barnets liv på bilder och i minnet ändå.

bebis present nyfödd tjej kille

Nappar för nyfödd HÄR / Tunn filt med kanin 2 pack HÄR / Muslinfilt rosa & vit HÄR / Antikolik nappflaskor HÄR

 1. Nappar. Nappar kan man aldrig få för många av – just därför blir de en bra present! De försvinner lätt, särskilt bland nyfödda. Köp en napp som passar barnets ålder, dessa är lämpliga från 0-2 månader.
 2. Filt med kanindesign. En mjuk och behaglig filt värmer barnet under den första tiden. Även om det är en sommarbebis som föds så är en filt en bra present, ett barn behöver alltid värme och skydd. Filtar finns i många olika varianter och det är bara bar om föräldrarna har flera, de brukar behöva tvättas ibland…
 3. Tvåpack tunn filt. Tunnare filtar är perfekt när barnet ska sova i vagn och man vill tänka lager-på-lager. Dessa kommer i tvåpack och är riktigt mjuka och behagliga mot barnets känsliga hud.
 4. Nappflaskor. En nyfödd behöver få i sig mat, och det är inte alltid som barnet får det genom ett bröst. Av många olika anledningar kan barnet istället behöva matas med flaska. Att ge nappflaska i present till en nyfödd är en bra idé då man ofta behöver flera nappflaskor. Dessa har en smart design som minskar risken för ond kolik.
bra att ha present nyfödd
Napphållare HÄR / Dregglisar HÄR / Mat & dryck termos HÄR / Nappflaska i glas HÄR / Måltidsset HÄR
 1. Napphållare. Ganska fort kommer de nyblivna föräldrarna vara i behov av något som håller nappen på plats. En napphållare kan fästas antingen i barnets kläder eller exempelvis i vagnen.
 2. Dregglisar. En dregglis är en liten tyg-bandana som man fäster kring barnets hals för att skydda barnets kläder mot spill och dreggel. Dessa behöver man byta och tvätta ofta under den första tiden – alltid bra att ha flera!
 3. Mat & dryck termos. Fin termos med fordon som mönster. Termosen har en vid hals vilket gör att den passar för både mat och dryck. Perfekt att ha med på utflykt! Håller maten/ drycken både kall och varm.
 4. Nappflaska i glas. Allt fler föräldrar väljer nappflaskor i glas till sina barn. Denna är enkel och fin med gröna detaljer. Nappen har en anti-kolikfunktion som minskar mängden luft som barnet sväljer.
 5. Måltidsset. Även om barnet inte ska börja äta riktig mat riktigt än så kan det vara kul med ett måltidsset. Här får man matchande tallrik, skål, mugg och sked.

Present nyfödd smycken

Smycken är en underbar present till nyfödda. Ja – barnet kommer inte kunna använda smycket på många år, men när det väl kan användas så kommer det vara något kul att ha. Köper du smycken i guld så finns där också ett värde som inte förstörs med inflationen.

guldsmycke nyfödd present

Bokstav i guld HÄR / Hängsmycke guld stjärntecken HÄR / Hängsmycke månadssten i guld HÄR

 1. Bokstavshalsband nyfödd. Om ni redan vet den nyföddas namn så är det en fin present att ge hens första bokstav i form av en berlock. Halsbandet är enkelt och stilrent i 18 karat guld, och passar lika bra på både män och kvinnor. Köp gärna också en kedja till i matchande guld för att barnet sedan ska ha ett fint smycke.
 2. Halsband stjärntecken guld. Oavsett om man tror på stjärntecken och dess inverkan på livet eller inte så är ett stjärntecken något kul och personligt, det blir lite som en födelsedagsmarkör, istället för att säga att man är ett novemberbarn kan man lika gärna säga skytt. Dessa halsband är också stilrena och i 18 karat guld.
 3. Halsband månadssten nyfödd. Månadsstenar är en annan fin markör på födelsedag. Varje månad har en egen sten i en särskild färg. Vilken månad som har vilken sten kan du se på hemsidan där smycket säljs, eller genom en enkel google-sökning. Dessa hängsmycken är också gjorda i 18 karat guld.

Presentkit nyfödd

Om man inte vill eller orkar sätta ihop en presentkorg själv så är det en minst lika bra idé att ge bort ett presentkit med prylar som passar den nyfödda! Det finns flera olika presentkit att köpa online:

Presentkit snuttefilt

present baby filt skallra snutte
Köp presentkitet HÄR

Fint presentkit med allt bebis behöver för att känna sig trygg och ombonad – fleecefilt, snuttefilt och två skallror i form av mjuka kompisar. Alla delar går i grått och vitt och matchar varandra fint. Perfekt för barnet vars föräldrar gillar stilren inredning och när saker matchar!

Barn kroppsvård presentkit

hudvård barn set kit naturligt bra produkter för barn
Fint gåvoset med produkter för barnets hud HÄR

Som nybliven förälder kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln bland all hudvård som finns för barn och nyfödda. Detta fina kit från svenska Maria Åkerberg innehåller allt man behöver under barnets första tid!

Mjuka tvättlappar, mjukgörande balm, babyolja, babyrengöring och baby cream. Alla produkter är milda och särskilt anpassade för barnets känsliga hud. Kommer i fin presentförpackning med cellofan samt en informationsfolder så produkterna ska kunna användas på bästa sätt!

Present till nyfött barn

presentbox för barn leksak snutte gosedjur
Söt presentlåda till nyfödd HÄR

Här är ett gulligt set med fina presenter till den nyfödda. Allt kommer i en praktisk låda som kan ges bort som den är eller lätt slås in i fint papper. Lådan innehåller en aktivitetsleksak, en snuttefilt, en bitleksak, en skallra och en liten bok. Setet finns även i en rosa färgställning.

Startkit nappflaska och nappar barn

twistshake startkit nyfödd nya föräldrar present
Startkit från Twistshake HÄR

Alla barn kommer någon gång behöva en riktigt bra nappflaska – varför inte ge bort en i present? Här är ett fint startkit med allt man behöver för att kunna mata och hålla barnet nöjt under den första tiden. Förutom två av Twisthakes populära flaskor så får man även andra nödvändiga saker så som pulverbehållare, nappar med napphållare och en bra bitring. I kitet ingår även en mjuk kanin-snutte!

Presentkit med kläder för nyfödd

klädpaket present nyfödd
Set med kläder för nyfödd HÄR

Fint set med matchande kläder för den nyfödda! Body, byxor, mössa och fin haklapp ingår. Byxorna har dessutom inbyggda strumpor vilket gör att man slipper leta strumpor i vagnen då de nyfödda är hejare på att sparka av sig lösa strumpor. Kläderna är vita och har ett fint tryck av kaniner med paraplyer!

You may also like

Leave a Comment