fbpx

Present till nyfödd – tips på populära presenter

by Sofia

Inlägget Innehåller reklam i form av annonslänkar

Även fast nyfödda inte kommer komma ihåg när de får sina första presenter så blir de första presenterna ändå något speciellt. Föräldrarna sparar ofta några av de första presenterna som ett minne, och vissa saker följer barnet genom hela livet. Om du har en nyfödd i din närhet så kanske du vill ge någon form av present som ett “välkommen till världen”.

Vad ger man till en nyfödd?

Ett nyfött barn kan såklart inte skriva en önskelista, och har oftast inga materiella krav. Det som ändå kan vara kul att ge är saker som föräldrarna behöver till barnet samt andra minnesvärda saker.

Saker som föräldrarna och barnet kan behöva är allt ifrån nappflaskor till bilbarnstol. De flesta saker skaffar föräldrarna dock redan innan barnet föds, och kanske ges hellre dessa saker i baby shower present.

Om det fortfarande finns något viktigt på föräldrarnas önskelista inför barnet så kan det bli en bra present som verkligen kommer till användning.

En nyfödd behöver inte mycket i leksaksväg, istället kan mer minnesvärda presenter vara en bra idé. Kanske någon fin ask för barnets första hårlock, eller varför inte ett smycke som barnet kan bära när hen blir äldre? Även snuttefiltar, gosedjur och böcker kan bli minnesvärda både för barnet och de vuxna.

När ger man present till nyfödd?

Presenter som man vill ge till barnet ges förslagsvis när ni får träffa barnet för första gången, eller om föräldrarna planerar någon form av firande för den lille.

Självklart måste man inte ge presenter till den nyfödda i form av materiella ting. En lyckoönskning, ett samtal eller en insättning i ett sparkonto kan också bli en fin första present.

Present till nyfödd tips

Så, nu är det dags för några tips på presenter att köpa till en nyfödd! Tipsen jag delar är i många olika prisklasser och av många olika slag för att du ska kunna hitta det som passar bäst.

Snuttefilt eller gosedjur present

En snuttefilt eller ett gosedjur är något som följer många genom hela livet. Den blir först en trygg tröst som barn, och sedan något nostalgiskt och kul att spara som vuxen. Varför inte ge den nyfödda en gosig vän?

gosedjur nyfödd nalle present

Alla snuttefiltar hittar du HÄR

Gosedjur och snuttefiltar finns i oerhört många olika varianter. Den vanligaste idag är den som är en kombination av bägge delarna, alltså en mjuk filt med ett djurhuvud! Ovan ser du flera exempel på det, bla. i form av en elefant, en dinosaurie och en ko.

Den andra varianten som är bra för små barn är väldigt mjuka gosedjur, så som grisen, kaninen och apan i bilden. De ser ut som gosedjur men har ingen hård stoppning och blir alltså gosigare än ett fyllt gosedjur. Att bädda ner barnet med ett mjukt gosedjur är både enklare och bekvämare för barnet än med ett vanligt gosedjur.

Unisex kläder bebis set

Kläder är alltid uppskattat. Köp gärna i storlekarna 62-68 eftersom föräldrar ofta brukar få mycket kläder i storlekarna 50-56. Dessutom växer bebis snabbt ur små storlekar.

Unisex babykläder kläder baby könsneutrala unisex

Samtliga klädpaket för nyfödd unisex från Lindex HÄR

 1. Grått/naturvitt paket nyfödd. Praktiskt set som passar alla bebisar. Bra med kofta för att bygga på under kallare säsonger och klä av under vår- och sommar.
 2. Paket med kläder och filt. Fint prickigt set i vitt och svart. Här får du allt i ett med tossor, mössa, body, byxor, filt och en liten påse.
 3. Set med body och byxa. Neutralt set med fint nalletryck.
 4. Grönt set. Set med byxa, body och dreglis.
 5. Nalle set. Body, byxa och babymössa i fint set med nallar.

Spargris

En vanlig present till nyfödda är pengagåvor. Det handlar oftast om insättningar i olika fonder för att kunna få pengarna att växa på sikt. Något annat som kan vara kul är en egen liten spargris som barnet senare kan börja spara sin egen veckopeng i.

spargris present nyfödd

Vit traditionell spargris HÄR / Silvrig sparbössa häst HÄR / Nalle sparbössa HÄR / Liewood modern spargris katt HÄR

 1. Vit spargris i porslin. Klassisk vit porslinsgris med myntinkast. Den har ett lock i botten så pengarna kan tas ut utan att förstöra grisen. En enkel spargris passar bra ihop med många olika inredningsstilar, och skulle kunna göras mer personlig om man så önskar. Knyt något fint band kring den eller måla den med färg.
 2. Sparbössa häst. Dessa vackra sparbössor i metall är ofta väldigt uppskattade. Just denna har formen av en häst med sadel, träns och blommor. Kanske känns en sådan sparbössa lite lyxigare.
 3. Sparbössa metall. Här är en annan sparbössa i metall som också känns gedigen och lyxig. Denna har formen av en nallebjörn med en annan nalle i famnen – perfekt för en nyfödd. Kanske kan du stoppa i några kronor som barnet kan använda när hen blir större?
 4. Sparbössa katt. Hur söt är inte denna sparbössa? Den är gjord av silikon och har myntinkast på baksidan samt en öppning i botten. Den är brun och har form efter en katt. Vill du istället köpa en sparbössa i form av ett annat djur så finns det också!

Avgjutningskit bebis

En oerhört personlig och rolig gåva är att ge bort ett avgjutningskit! Med det kan ni lätt gjuta av barnets händer eller fötter och spara – antingen som ett minne eller som en dekoration. Använder man ett kit för att göra avgjutningen så blir processen väldigt smidig!

hand och fotavtryck bebis present

Fotavtryck med ram HÄR / Hand och fotavtryck HÄR

Här har jag tagit med två olika typer av avgjutningskit som ger lite olika avgjutningar.

Den första (den översta) möjliggör att spara avgjutningen som en tavla att dekorera ett rum eller en vägg med. För att göra denna avgjutning placerar man handen eller foten i en massa som får stelna till en form. Sedan hälls gjutmassan i formen och avgjutningen är klar. Detta är en bra present till den du vet gillar att dekorera med sådana saker!

Nästa kit (det nedre) skapar en avgjutning som kan sparas i burken. Perfekt som ett minne eller också som en dekoration tack vare den fina burken. Här placeras barnets hand eller fot direkt i gjutmassan och sedan är avtrycket klart!

Bra present nyfödd

En nyfödd behöver inte mängder av leksaker och kläder – kanske är det då bättre att köpa en present som man vet verkligen kommer komma till användning. Dessa presenter kommer bli minst lika uppskattade som någon annan, och kommer finnas med i barnets liv på bilder och i minnet ändå.

bebis present nyfödd tjej kille

Nappar för nyfödd HÄR / Tunn filt med kanin 2 pack HÄR / Muslinfilt rosa & vit HÄR / Antikolik nappflaskor HÄR

 1. Nappar. Nappar kan man aldrig få för många av – just därför blir de en bra present! De försvinner lätt, särskilt bland nyfödda. Köp en napp som passar barnets ålder, dessa är lämpliga från 0-2 månader.
 2. Filt med kanindesign. En mjuk och behaglig filt värmer barnet under den första tiden. Även om det är en sommarbebis som föds så är en filt en bra present, ett barn behöver alltid värme och skydd. Filtar finns i många olika varianter och det är bara bar om föräldrarna har flera, de brukar behöva tvättas ibland…
 3. Tvåpack tunn filt. Tunnare filtar är perfekt när barnet ska sova i vagn och man vill tänka lager-på-lager. Dessa kommer i tvåpack och är riktigt mjuka och behagliga mot barnets känsliga hud.
 4. Nappflaskor. En nyfödd behöver få i sig mat, och det är inte alltid som barnet får det genom ett bröst. Av många olika anledningar kan barnet istället behöva matas med flaska. Att ge nappflaska i present till en nyfödd är en bra idé då man ofta behöver flera nappflaskor. Dessa har en smart design som minskar risken för ond kolik.

Present nyfödd smycken

Smycken är en underbar present till nyfödda. Ja – barnet kommer inte kunna använda smycket på många år, men när det väl kan användas så kommer det vara något kul att ha. Köper du smycken i guld så finns där också ett värde som inte förstörs med inflationen.

guldsmycke nyfödd present

Bokstav i guld HÄR / Hängsmycke guld stjärntecken HÄR / Hängsmycke månadssten i guld HÄR

 1. Bokstavshalsband nyfödd. Om ni redan vet den nyföddas namn så är det en fin present att ge hens första bokstav i form av en berlock. Halsbandet är enkelt och stilrent i 18 karat guld, och passar lika bra på både män och kvinnor. Köp gärna också en kedja till i matchande guld för att barnet sedan ska ha ett fint smycke.
 2. Halsband stjärntecken guld. Oavsett om man tror på stjärntecken och dess inverkan på livet eller inte så är ett stjärntecken något kul och personligt, det blir lite som en födelsedagsmarkör, istället för att säga att man är ett novemberbarn kan man lika gärna säga skytt. Dessa halsband är också stilrena och i 18 karat guld.
 3. Halsband månadssten nyfödd. Månadsstenar är en annan fin markör på födelsedag. Varje månad har en egen sten i en särskild färg. Vilken månad som har vilken sten kan du se på hemsidan där smycket säljs, eller genom en enkel google-sökning. Dessa hängsmycken är också gjorda i 18 karat guld.

You may also like

Leave a Comment